Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δικαιώματα θυμάτων και εφαρμογή Σύμβασης Κωνσταντινούπολης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/10/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  

Δικαιώματα των θυμάτων 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα δικαιώματα των θυμάτων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων εκ μέρους των θυμάτων και των μελών της οικογένειάς τους. 

Το «παρών» στην εξέταση του εν λόγω σημείου έδωσαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και μέλη της οικογένειας θύματος δολοφονίας, στην περίπτωση του οποίου υπήρξε αμελής διερεύνηση και λανθασμένες ιατροδικαστικές εκθέσεις και η οποία έληξε με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την απόδοση αποζημίωσης στα συγγενικά πρόσωπα του θύματος. 

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε μελέτη σχετικά με την επιδίκαση αποζημιώσεων από ποινικά δικαστήρια, αλλά και την επανεξέταση των ποσών των αποζημιώσεων. 

Ταυτόχρονα, ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας να απαντήσουν γραπτώς κατά πόσο υπήρξε πειθαρχική δίωξη κατά αστυνομικών ή/και συνέπειες σε ιατροδικαστές που δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους ως όφειλαν. 

Επιπλέον, ζητήθηκε και από τις δύο πλευρές να επιβεβαιώσουν κατά πόσο υπάρχει ευθυγράμμιση με τη Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025), με τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δεσμεύονται να απαντήσουν σχετικά με όλα τα προαναφερθέντα σημεία. 

Πορεία εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Προσκεκλημένος στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Φορέα για την εφαρμογή της Σύμβασης, Άριστος Τσιάρτας, ο οποίος ενημέρωσε τους Βουλευτές/Βουλεύτριες για την πρόοδο των εργασιών του φορέα. 

Μεταξύ των σημείων που τόνισε ο κ. Τσιάρτας υπήρξε η προετοιμασία εκ μέρους του Συντονιστικού φορέα του πρώτου προσχεδίου στρατηγικής με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών, το οποίο θα δοθεί σε δεύτερη δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών ημερών, αλλά και η υποστελέχωση του φορέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μισή θέση προσωπικού, εν αναμονή ακόμη μίας πρόσληψης. 

Ο κ. Τσιάρτας σημείωσε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενιαίας τράπεζας δεδομένων για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και τη συνένωση σε πρώτη φάση τουλάχιστον όλων των δημόσιων υπηρεσιών προς τις οποίες απευθύνονται θύματα βίας. 

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης και επιστολή που έλαβε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη Βίας στην Οικογένεια, στην οποία περιλαμβάνονται εισηγήσεις για σειρά αλλαγών για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του όρου «μέλος της οικογένειας». 

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με βάση τις εν λόγω εισηγήσεις η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καταθέσει τροπολογίες ως δικαιούται, θα συγκαλέσει νέα συνεδρίαση για συζήτηση των εν λόγω τροπολογιών, αλλά και θα επανέλθει εκ νέου στο ζήτημα της προόδου της εφαρμογής της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης με την υποβολή νέων, επικαιροποιημένων στοιχείων από πλευράς του Συντονιστικού φορέα.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου: 

Ο περί της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και της Διαδικασίας Διακοπής Ανεπιθύμητης Κύησης Νόμος του 2019 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την παροχή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο κοινό και στα παιδιά. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον