Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/01/2022, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το σχέδιο νόμου που προνοεί:

  • Την αύξηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της νομοθεσίας υπέρ των θυμάτων.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου:

Ο περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της νομοθεσίας υπέρ των θυμάτων.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις σκοπείται:

(α) Η διεύρυνση του ορισμού του όρου «θύμα» ώστε να περιλαμβάνει και μέλη της οικογένειας αυτού στις περιπτώσεις που ένεκα του αδικήματος το θύμα δεν είναι σε θέση να ασκήσει την κρίση και την βούληση του.

(β) Η προσθήκη επιπλέον υποχρεώσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για παροχή επιμόρφωσης αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας.

(γ) Η ενδυνάμωση του δικαιώματος του θύματος να λαμβάνει πληροφορίες για την υπόθεση του.

(δ) Η θέσπιση υποχρέωσης στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες υιοθέτησης κώδικα συμπεριφοράς για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου.

Δηλώσεις:

Διπλά προδομένοι αισθάνονται τα μέλη της Επιτροπής Καρκινοπαθών Λατσιών, όπως δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφορμή το αίτημα του Δήμου Λατσιών, να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα σε αγωγή  κατά του δήμου, για το εργοστάσιο ΑΣΤΡΑΣΟΛ, το οποίο λειτουργούσε εντός του Δήμου και το οποίο έκλεισε λόγω της μόλυνσης. Ο Δήμος ο οποίος παραχώρησε την άδεια αθωώθηκε γιατί αρμόδιοι για την εποπτεία ήταν κυβερνητικές υπηρεσίες και όχι ο δήμος.

Με δάκρυα στα μάτια ο καρκινοπαθής Ιωνάς Καϊλής εκ μέρους της Επιτροπής Καρκινοπαθών Λατσιών κατήγγειλε ότι από το 1980 ανέπνεαν διχλωρομεθάνιο, από το εργοστάσιο ΑΣΤΡΟΣΟΛ και θύμα ήταν και η αείμνηστος σύζυγος του, η οποία προβλήθηκε από καρκίνο. Στην περιοχή από τον καρκίνο έχουν πεθάνει 67 άτομα και 47 ασθενούν.

Ο καρκινοπαθής Χρύσανθος Παφίτης χαρακτήρισε ως μικρό Τσέρνομπιλ την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο ΑΣΤΡΑΣΟΛ στα Λατσιά.

Ο γιατρός επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης αναφέρθηκε σε πρωτοποριακή μελέτη η οποία έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και καταδεικνύει ότι εργοστάσια τα οποία λειτουργούν με διχλωρομεθάνιο μέσα σε κοινότητες, προκαλούν όγκους στους εγκεφάλους. Ειδικότερα η έρευνα κάλυψε και τις συνέπειες στο εργοστάσια ΑΣΤΡΑΣΟΛ.

Η Δρ. Στέλλα Μιχαηλίδου εκ μέρους της Επιτροπής Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού, δήλωσε ότι το ένα τρίτο των καρκίνων σε παιδιά μπορούν να προληφθούν αν μειωθεί η μόλυνση στο περιβάλλον.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν μια κόλαση, θρηνούν για τους δικούς τους που πέθαναν και ζουν με την αγωνία μήπως ασθενήσουν στα παιδιά τους, τώρα αντιμετωπίζουν και τις απαιτήσεις του Δήμου Λατσιών.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν σημείωσε τα εργοστάσια λειτουργούσαν χωρίς νομοθεσία. Τα ασφαλτικά εργοστάσια θα αρχίσουν να μετακινούνται τον ερχόμενο μήνα. Σήμερα υπάρχουν 99 νομοθεσίες για την προστασία των πολιτών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι είναι συγκλονιστικές οι αναφορές για την μόλυνση του περιβάλλοντος, για ασθένειες και θανάτους.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου Πρόεδρος των Οικολόγων δήλωσε ότι τα σκάνδαλα μόλυνσης της Κύπρο συνεχίζονται χωρίς τελειωμό.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, αποτελεί δικαίωμα το ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Πηγή δηλώσεων – Riknews

Δηλώσεις, Ε. Χαραλαμπίδου, Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει σε υγιές περιβάλλον, να αναπνέει καθαρό αέρα είναι αναφαίρετο και ουσιώδες αγαθό.

Κατατέθηκαν από επιστήμονες  συγκλονιστικά στοιχεία . Σημαντικός αριθμός περιοχών να έχουν καταγραφεί λόγω ιστορικού περιβαλλοντικών μολύνσεων με συνέπειες στην υγεία των πολιτών σε σχέση με ασθένειες χρόνιες η οξείας μορφής. Είναι εμφανές ότι οι έλεγχοι που γίνονται δεν είναι επαρκείς. Υπάρχει ζήτημα σε θέματα εποπτείας και μετρήσεων.

Η Ελλιπής ενημέρωση του κοινού η γνώση γύρω από τέτοια θέματα  είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να μας απασχολήσει.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα και η επιβάρυνση στον δικό τους οργανισμό ακόμα μεγαλύτερη. Πνευμονολογικές παθήσεις, καρκίνος.

Να πω ότι για συγκεκριμένη πολυσυζητημένη περίπτωση ο Δρ. Βωνιάτης ανάφερε πως οι μελέτες έχουν καταδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η περιβαλλοντική μόλυνση από ρύπους εργοστασίου ήταν η κύρια αιτία για τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου και συγκεκριμένα για όγκους στον εγκέφαλό.

Να εκφράσω επίσης δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν έχουν χαρτογραφήσει ακόμα περιοχές με αυξημένα κρούσματα καρκίνου η άλλων παθήσεων. Και σήμερα με την πληροφόρηση που υπάρχει λόγω ΓΕΣΥ είναι εφικτό και επιβάλλεται να γίνει.

Σε σχέση με την υπόθεση  Astrasol ας σκεφτούν οι αρμόδιοι που κυνηγούν μια χούφτα ταλαιπωρημένων ανθρώπων που θρήνησαν δικούς τους γιατί έγιναν ανεχτές παρατυπίες και παρανομίες να σταματήσουν αυτήν την δίωξη. Τα θύματα του Astrasol για την επόμενη δεκαπενταετία θα ζουν υπό την αβεβαιότητα για την υγεία των παιδιών τους των εγγονιών τους όπως μας είπαν οι παρευρισκόμενοι επιστήμονες,αφού συμπτώματα σοβαρών ασθενειών πιθανόν  να εκδηλωθούν και 15 χρόνια μετά.

Ισχυρές νομοθεσίες , αυστηρές πρόνοιες για παραχώρηση άδειας , επίμονη εποπτεία . Η υγεία των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Δήλωση Βουλεύτριας κ. Ρίτας Σούπερμαν μετά την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το δικαίωμα σε ένα υγιές, καθαρό, ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον το οποίο επιβάλλεται να κατοχυρωθεί. Παρόντες ήταν οι Επίτροποι Διοίκησης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, επιστήμονες από τον ιατρικό τομέα, ακαδημαϊκοί, κυβερνητικοί φορείς, ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι επηρεαζόμενοι πολίτες.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πνεύμα συναίνεσης. Όλοι επέδειξαν την απαιτούμενη ευαισθησία για ένα άκρως επίκαιρο και ανθρωπιστικό ζήτημα που αφορά στην επιβίωση όλων μας ενηλικών και ανηλίκων. Αναφέρθηκαν πρακτικά παραδείγματα όπως το παράδειγμα του εργοστασίου AstraSol στα Λατσιά και τα εργοστάσια των ασφαλτικών στο Δάλι. Σκιαγραφήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που γειτνιάζουν με βιομηχανικές περιοχές. Ήταν πολύ θετική η παρέμβαση του Τμήματος Περιβάλλοντος και των δύο Επιτρόπων που σκιαγράφησαν την πραγματική εικόνα, δηλαδή την ύπαρξη των εργοστασίων που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες χωρίς τις απαιτούμενες άδειες ή την ύπαρξη εργοστασίων που ενώ είχαν εξασφαλίσει άδειες δεν έγιναν οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες αφού αυτές τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν προϋπόθεση. Άρα εδώ εντοπίστηκε η έλλειψη νομοθεσίας διαχρονικά.

Σήμερα οι βιομηχανικές ζώνες και αυτό είναι θετικό, χωροθετούνται εκεί που δεν υπάρχει οικιστική ανάπτυξη. Ακούστηκαν πάρα πολλές εισηγήσεις όπως η αύξηση της εποπτείας και του ελέγχου στις βιομηχανικές αυτές μονάδες, τη δημιουργία παρατηρητηρίου υγείας με τη συμμετοχή των δήμων και των κοινοτήτων και ειδικών για να υπάρχει μια προ-δραστική και όχι αντιδραστική δράση, πρόληψη με λίγα λόγια. Ακούστηκε και από την Πνευμονολογική Εταιρεία η πολύ καλή εισήγηση να γίνεται προ-συμπτωματικός έλεγχος σε οικιστικές ζώνες που γειτνιάζουν με βιομηχανικές περιοχές.

Θετικό είναι ότι σήμερα υπάρχουν 99 νομοθεσίες που ωστόσο κατανέμονται στην αρμοδιότητα διαφόρων Υπουργείων και διαφάνηκε ότι χρειάζεται να γίνει ένας καλός συντονισμός και συστηματικός έλεγχος. Ακούσαμε με ικανοποίηση ότι η μετακίνηση των ασφαλτικών στο Δάλι θα αρχίσει να υλοποιείται τον ερχόμενο μήνα και τονίζουμε τη στήριξη μας για το θέμα αυτό.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στο Σχέδιο Ανάκαμψης  στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα περιβαλλοντικά θέματα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Νομοθετική λύση για πληγέντες από επιζήμια ρύπανση

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα