Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 22/11/21, συζήτησε το θέμα που αφορά:
- Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Κύπρο από τις εμπόλεμες ζώνες και τις δράσεις ενσωμάτωσή τους.
Δηλώσεις:
Στις 549 ανήλθαν οι αιτήσεις ασυνόδευτων ανήλικων που έφθασαν στην Κύπρο από εμπόλεμες ζώνες το 2021
Στις 549 ανήλθαν οι αιτήσεις των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Κύπρο από χώρες με εμπόλεμες ζώνες, σε σύγκριση με 54 το 2014. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Κύπρο είναι πολύ μεγαλύτερος και το μεγάλο πρόβλημα είναι η προστασία τους από κάθε μορφή εκμετάλλευση και η ομαλή τους ένταξη τους στην κοινωνία, όπως λέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν με το θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων που φθάνουν στην Κύπρο, συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, και με την ευκαιρία της Ημέρας των δικαιωμάτων του παιδιού. Το θέμα είναι πολύπλοκο, όπως τονίστηκε εντός της Επιτροπής, με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση να εκφράζει την ετοιμότητα και την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβερνητικές και ανεξάρτητες υπηρεσίες, Βουλή και ΜΚΟ.
Όπως δήλωσε η κ. Ανθούση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, δέσμευση της Κυβέρνησης είναι πως με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η επικέντρωση βρίσκεται στα δικαιώματα του παιδιού και ιδιαίτερα στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι υπό την φροντίδα των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.
«Εχουμε ευθύνη να τους στηρίξουμε και να τους δώσουμε την προοπτική και την ελπίδα για την επόμενη ημέρα», είπε και σημείωσε τις αυξημένες ροές ασυνόδευτων παιδιών.
Σημειώνοντας πως οι αιτήσεις για ασυνόδευτα παιδιά ανήλθε μέχρι σήμερα το 2021 στις 549, είπε πως στα θετικά εντάσσονται οι συνεργασίες της Κυβέρνησης με ΜΚΟ καθώς και τα προγράμματα που χρηματοδοτεί το κράτος από τη διεθνή ομοσπονδία μετανάστευσης, το Hope for Children και ο θεσμός της ημιανεξάρτητης δομής με στόχο τη στήριξη των ανήλικων και η ενδυνάμωση τους κατά την ενηλικίωση.
Η κ. Ανθούση ανέφερε στη συνέχεια πως έχει διαφανεί η ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, το Υπουργείο Παιδείας και το Γραφείο της Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Πρόσθεσε πως έχουν δώσει όλοι τη δέσμευση ότι για αυτά τα παιδιά η υπόθεση αφορά όλους, και οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες είναι σε στενή συνεργασία, προωθώντας και μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης, τις δομές καθώς στο Πουρνάρα ο αριθμός των ανήλικων φθάνουν τα 250, που κάποια στιγμή θα πρέπει να βγουν και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Είπε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι η πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών είναι στην ηλικία των 16 και 17 ετών, είναι κυρίως αγόρια και έρχονται ως ασυνόδευτοι. Επίσης, η πλειοψηφία πλέον προέρχεται από Σομαλία, Κόγκο και Συρία.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου στις δικές της δηλώσεις είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συντονισμό με πάρα πολλές υπηρεσίες. Σημείωσε το ζήτημα όπου ανήλικα κορίτσια θυματοποιούνται σε κυκλώματα εμπορίας καθώς και το ζήτημα κοριτσιών κυρίως από αφρικανικές χώρες που έρχονται στην Κύπρο προκειμένου να παντρευτούν ομοεθνείς τους, κάτι που απαγορεύεται στη χώρα μας καθώς είναι ανήλικα.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως υπάρχουν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει σε ευρύτερη συνεργασία και η Βουλή αλλά και οι δομές του κράτους να το λύσουν. Είπε πως ήταν καταλυτική η παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία εξέφρασε την δυσαρέσκεια της γιατί δεν λαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών την ενημέρωση που ζητά σε καίρια ζητήματα για ασυνόδευτα παιδιά.
Πρόσθεσε πως όλοι οι φορείς έχουν διαπιστώσει το γεγονός ότι για να ενσωματώσεις και να μετατρέψεις σε υγιή στελέχη της κοινωνίας αυτά τα παιδιά, θα πρέπει, να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα εκπαίδευσης, ώστε να μάθουν τη γλώσσα καθώς και κάποια τέχνη μέσα από τις Τεχνικές Σχολές για να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.
«Είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά με καλή θέληση, προσπάθεια από όλους τους φορείς και προπάντων συντονισμό, θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα μέλλον σε αυτά τα παιδιά», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ακούστηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, καταγγελίες ακόμα και για ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων κοριτσιών. Σε αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στη συνεδρία πως οι φορείς αναγκάστηκαν να εκπαιδεύσουν προσωπικό, και σε επίπεδο ψυχολογικής υγείας αλλά και ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά και να τύχουν διαχείρισης.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως υπάρχει καλή θέληση, κυρίως από την αρμόδια Υφυπουργό, για επίλυση των προβλημάτων, και ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει προσκαλέσει την Επιτροπή σε σχολείο που υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά για να δουν πώς διαχειρίζονται τα θέματα σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Η Επιτροπή, συνέχισε, εκτός από το σχολείο προτίθεται να επισκεφθεί και το κέντρο υποδοχής Πουρνάρα.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, στις δηλώσεις της είπε πως κατά τη συνεδρία, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού τόνισε την αδυναμία στον συντονισμό και στην άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών στον χειρισμό των περιπτώσεων αυτών των παιδιών.
Σημείωσε πως πρόκειται για παιδιά που επιβάλλεται να ενταχθούν στην κοινωνία, για μια ανομοιογενή ομάδα παιδιών με διαφορετική κουλτούρα και γι αυτό χρειάζεται να τύχουν ενός ειδικού χειρισμού από τις διάφορες υπηρεσίες. Είπε πως υπάρχουν δομές ένταξης που ανήκουν στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίες και σε ΜΚΟ, οι οποίες βρίσκονται σε όλες τις πόλεις της χώρες.
Η κ. Σούπερμαν είπε πως επειδή τα περισσότερα παιδιά είναι αγόρια σε ηλικία κοντά στα 17, υπάρχει δυσκολία ένταξης στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία ωστόσο έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Όπως ανέφερε, σήμερα, 81 παιδιά παρακολουθούν τα προγράμματα αυτά στα σχολεία της Κύπρου.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε πως αυτό που διαφάνηκε είναι η ανάγκη για εξειδικευμένη γνώση όσον αφορά τον τρόπο που εντάσσεται το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων με το θέμα της μετανάστευσης και σημείωσε πως οι λειτουργοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποιες φορές ενήλικοι δηλώνουν ανήλικοι και το αντίθετο, και πίσω από αυτό κρύβεται μια σκοπιμότητα.
Είπε πως υπάρχουν ενδείξεις εκμετάλλευσης ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες πως κάποια δεν αφήνονται να παρακολουθήσουν μαθήματα αλλά κάποιοι τα περιμένουν έξω από τα σχολεία για να εργαστούν.
Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ