Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Άνιση μεταχείριση γυναικών υπαξιωματικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα 

Τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας 

Η Επιτροπή συνέχισε, παρουσία εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων, τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη δομή του κράτους σε σχέση με τις βαθμίδες ιεραρχίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία, των γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουρά, με τις ίδιες να ζητούν από τους Βουλευτές/Βουλεύτριες αποκατάσταση της αδικίας. 

Πρόκειται για 471 γυναίκες, που είχαν προσληφθεί ως εθελόντριες κατά τα έτη 1993, 1995 και 1997, με διαχρονικό αίτημα την αποζημίωσή τους για τα χρόνια που καθηλώθηκαν στις χαμηλές κλίμακες της Εθνικής Φρουράς. 

Όπως ανέφεραν οι γυναίκες ενώπιον της Επιτροπής, η καριέρα τους έχει μείνει στάσιμη, αφού δεν προάχθηκαν και δεν είχαν οικονομική ανέλιξη, την οποία δικαιούνταν, με αποτέλεσμα η σύνταξή τους να είναι μειωμένη σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους, που βρίσκονταν στην ίδια σειρά με αυτές. 

Ο Δικηγόρος των γυναικών υπαξιωματικών, Γιώργος Καραπατάκης, κατάγγειλε προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας να μεταφέρει την ευθύνη στους ώμους των γυναικών υπαξιωματικών, ενώ διεμήνυσε πως ο αγώνας των γυναικών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. 

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να τσαλαπατά αυτές τις γυναίκες. Θα βρεθούμε έξω από το Προεδρικό και όπου χρειαστεί για να υπερασπίσουμε το πανανθρώπινο δικαίωμα που όλες οι χώρες τυγχάνουν. Να αναγνωριστεί το δικαίωμα μη διάκρισης με βάση το φύλο», είπε. 

Εξέφρασε τη λύπη του σε σχέση με τη σημερινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, ο οποίος χαρακτήρισε την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως «ως μη δεσμευτική», για να σημειώσει ότι αυτή η θέση συγκρούεται κάθετα με την απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, ώστε να δουν αν έχει την πρόθεση να βρει τους τρόπους, για να υιοθετήσει τις συστάσεις της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως, προς αποκατάσταση της αδικίας, που υφίστανται οι συγκεκριμένες γυναίκες. 

Σύμφωνα με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου οι εθελόντριες υπαξιωματικοί «είναι θύματα δυσμενούς διάκρισης με βάση το φύλο τους, ενώ κατήγγειλε πως το θέμα των γυναικών υπαξιωματικών αποτελεί «κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «κατάφορη παραβίαση της ισότητας». 

«Το μόνο που έχει να δει ο Υπουργός Άμυνας είναι το πως θα εφαρμόσει την Έκθεση της Επιτρόπου και τα όσα καταγράφει. Τα μέλη της Επιτροπής είναι κάθετα σε αυτό το θέμα. Δεν μπορεί για τόσες δεκαετίες αυτές οι γυναίκες να αδικούνται, να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους άντρες συναδέλφους τους για την ίδια προσφερόμενη εργασία», είπε.   

Έκανε λόγο για «παραβίαση» εκ μέρους του κράτους κάθε έννοιας δικαίου, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρέπει να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό. 

Είπε ακόμα ότι η πρόθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι να εμπλακεί καθοριστικά και ουσιαστικά, για να συμπληρώσει ότι τα μέλη της Επιτροπή θα δουν και την Επίτροπο Διοικήσεως, ώστε να διερευνήσουν αν την περίπτωση να προχωρήσει με σύσταση. 

Τόνισε ότι τα μέλη της έχουν δεσμευτεί ότι είναι δίπλα στις γυναίκες υπαξιωματικούς, με σκοπό να διεκδικήσουν το δίκαιο τους. 

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, δήλωσε ότι την δεκαετία του 1990 υπήρχαν έμφυλες διακρίσεις σε όλη την δημόσια υπηρεσία, για να σημειώσει ότι αυτές οι διακρίσεις θα πρέπει να διορθωθούν. 

«Αναγνωρίζουμε την αδικία που υφίστανται. Είναι ένα περίπλοκο θέμα. Υπάρχουν διαδικασίες δικαστηρίου. Πρόθεση μας είναι να παρακολουθούμε το θέμα», είπε η κ. Σούπερμαν. 

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε  ότι οι γυναίκες λαμβάνουν σήμερα σύνταξη €800 ενώ οι συνάδελφοι τους άντρες €1.800. 

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κράτους «αποτελεί μαύρη σελίδα για ανθρώπινα δικαιώματα», για να συμπληρώσει πως τα «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να παραβιάζονται από το κράτος». 

Ο Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι οι μαρτυρίες των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών ήταν συγκλονιστικές, για να συμπληρώσει πως «οι γυναίκες μόνιμοι υπαξιωματικοί δεν ζητιανεύουν, αλλά ζητούν τα αυτονόητα και να αναγνωριστούν τα δεδουλευμένα τους». 

Όπως ανέφερε «αυτό που γίνεται είναι καθαρή διάκριση λόγω φύλου και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα απαράδεκτο για το λεγόμενο πολιτισμένο κράτος μας το 2022» για να συμπληρώσει πως το κόμμα του δεν θα δεχτεί περισσότερη κωλυσιεργία για αντιμετώπιση του θέματος. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Θύματα διάκρισης φύλου 471 γυναίκες υπαξιωματικοί 

NomoplatformΚΥΠΕ-ΓΤΒ  

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή