Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το δράμα μιας εγκύου γυναίκας από την Συρία, η οποία έφθασε στην Κύπρο στις 22 Αυγούστου, σε βάρκα, μαζί με άλλα 75 άτομα, στο Κάβο Γκρέκο, ξετυλίχθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις βουλευτών.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα ήταν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης και έφθασε στην Κύπρο, μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, τριών και ενός έτους, το οποίο μάλιστα θήλαζε. Η γυναίκα αποβιβάστηκε από την βάρκα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου γυναικολόγος έκρινε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Μεταφέρθηκε πίσω στο λιμάνι της Αγίας Νάπας, όπου παρέμεινε όλη την νύκτα σε ένα ξύλινο παγκάκι. Την επομένη έσπασαν τα νερά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου γέννησε. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο αιτητών ασύλου της Κοφίνου, ενώ ο σύζυγος και τα δύο παιδιά μεταφέρθηκε στο Λίβανο και από εκεί στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ. Θωμάς Κυριάκου, δήλωσε ότι δεν υπήρχε πληροφορία ότι η γυναίκα συνοδευόταν από τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες κ. Όλγα Κομήτη, σημείωσε ότι υπάρχει μαρτυρία ότι υπήρχαν εκκλήσεις από την γυναίκα για να κατεβεί από την βάρκα ο σύζυγος και τα παιδιά της. Επεσήμανε ότι σήμερα η γυναίκα βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Κατήγγειλε ότι παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις και η κυπριακή νομοθεσία και σε άλλες επτά περιπτώσεις.

Ο κ. Δώρος Πολυκάρπου, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ, ανέφερε ότι το σκάφος της λιμενικής προσέγγισε την βάρκα, ξεγέλασε τους μετανάστες και πήρε μόνο την γυναίκα, παρά την συμφωνία να μεταφερθούν μαζί της, ο σύζυγος και τα παιδιά της. Ανακοίνωσε ότι προχωρούν σε αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά κατά της γυναίκας και της οικογένειας της.

Στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατατέθηκε και καταγγελία ότι δύο άτομα από την βάρκα, έπεσαν στην θάλασσα και κολύμπησαν προς την ακτή. Ο ένας βγήκε στην ακτή και ο άλλος χάθηκε.

Ο κ. Θωμάς Χατζηκυριάκου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ανέφερε ότι το περιστατικό αφορούσε άφιξη άλλης βάρκας. Τα άτομα ήταν κοντά στην ακτή, είχαν βατραχοπέδιλα, ενώ τους ρίχθηκε και σωσίβιο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε γραπτή έκθεση από την Αστυνομία.

Η βουλευτής των Οικολόγων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ενέγραψε το θέμα, μίλησε για απάνθρωπη συμπεριφορά προς την έγκυο γυναίκα και για δολοφονία του ατόμου, το οποίο έπεσε στην θάλασσα και αγνοείται.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε από την απουσία του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να παρίσταται σε συνεδρία στην παρουσία εκπροσώπου παράνομης οργάνωσης όπως η ΚΙΣΑ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι είναι δικαίωμα της Βουλής, καλεί όποιον επιθυμεί.

Πηγή – Riknews

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα