Επιτροπή Άμυνας: Συμβολή Γερμανίας και ΕΕ για μεταναστευτικό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/06/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Μάλτα και Κύπρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag).  

Συμβολή Γερμανίας και ΕΕ για μεταναστευτικό 

Τη συμβολή της Γερμανίας και της ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, κατά τη συνάντησή της με την Ομάδα Φιλίας για τις σχέσεις με την Κύπρο και τη Μάλτα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag). Συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ γερμανικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων και η αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων της ΚΔ. 

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η παρουσία των μελών της ομάδας φιλίας της γερμανικής βουλής στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη πολιτική και όχι μόνο σημασία και αξία δεδομένου ότι η Κύπρος είναι η μόνη μέχρι στιγμής χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ, το 37% του εδάφους της οποίας κατέχεται παράνομα από το 1974 από την Τουρκία, ενώ η Λευκωσία είναι η τελευταία και μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην ΕΕ. 

Προσέθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν να διαχειριστούν το ζήτημα του μεταναστευτικού και τη φιλοξενία που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της αποστολής της UNIFIL στη Λεμεσό. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ομάδας φιλίας στη Bundestag, Derya Türk- Nachbaur, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της επιτροπής για τη φιλοξενία, είπε ότι η Γερμανία επιθυμεί την εμβάθυνση και περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας πως στις κοινές προκλήσεις που καλούνται οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν συγκαταλέγονται η επέκταση και η διαχείριση των ΑΠΕ, η προστασία του κλίματος και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Συμπλήρωσε ότι η Γερμανία δίνει μεγάλη βαρύτητα στη μεταναστευτική πολιτική και δήλωσε ευτυχής για την εξεύρεση λύσεων σε διμερές επίπεδο για την κλείδα κατανομής μεταναστών, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία το ζήτημα του μεταναστευτικού να επιλυθεί με τον πιο ανθρωπιστικό και δίκαιο δυνατό τρόπο. 

Στις ερωτήσεις τους τα μέλη της γερμανικής ομάδας φιλίας ζήτησαν πληροφορίες για τον προϋπολογισμό άμυνας της ΚΔ, το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΚΔ για την αντικατάσταση εξοπλισμού σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής με αμερικανικής και δυτικοευρωπαϊκής αντίστοιχα. 

Τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας ρωτήθηκαν επίσης από τους Γερμανούς συναδέλφους τους για τη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, για τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, αλλά και για την προοπτική στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών και των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε επίπεδο εξοπλισμών. 

Τοποθετούμενος ως προς τα προαναφερθέντα σημεία, ο κ. Σιζόπουλος είπε αναφορικά με τον προϋπολογισμό άμυνας της Δημοκρατίας πως αυτός ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ και οι εξοπλισμοί μεταξύ 170 και 180 εκατ. ετησίως, ενώ αναφορικά με τα οπλικά συστήματα, είπε πως μετά τη λήξη του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω εμπλουτισμό των οπλικών συστημάτων της ΚΔ και από άλλες χώρες. 

Συμπλήρωσε επί του θέματος ότι προς το παρόν η χώρα που προμηθεύει κατά κύριο λόγο την Κύπρο πέραν από τη Γαλλία είναι το Ισραήλ στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, αυτό όμως δεν αποτρέπει τη διερεύνηση δυνατότητας προμήθειας και άλλων οπλικών συστημάτων που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική δύναμη των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων και θα συμβάλουν στην ασφάλεια της περιοχής. 

Είπε επίσης πως η αντικατάσταση οπλικών συστημάτων δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, ειδικά σε μια χώρα με σχετικά μικρό αριθμό ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας πως χρειάζεται χρόνος προσαρμογής στα νέα οπλικά συστήματα για να αποφευχθεί η μείωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Προσέθεσε πως υπάρχουν ήδη προγραμματισμοί για σταδιακές αναβαθμίσεις των οπλικών συστημάτων και ενδεχομένως αλλαγή με την αγορά νέων, σύγχρονων, υψηλής τεχνολογίας συστημάτων. 

Σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ κυπριακών και γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτή αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Κύπρο καθώς πέραν από την εξοικείωση και την απόκτηση εμπειριών επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσέθεσε ότι ήδη οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου βρίσκονται σε συνεχείς συνεργασίες τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, κατά συνέπεια η προσθήκη και της Γερμανίας θα προσδώσει ιδιαίτερη αξία και σημασία σε αυτές τις κοινές ασκήσεις. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ εκ μέρους της Κύπρου, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε ποια θα ήταν η απάντηση της Τουρκίας σε μια τέτοια περίπτωση, συμπληρώνοντας πως όλοι βλέπουν τι συμβαίνει με την αντίστοιχη υποψηφιότητα της Σουηδίας. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σιζόπουλος ζήτησε τη συμβολή της Γερμανίας και της ΕΕ γενικότερα ώστε η Κύπρος να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο, όπως είπε, πρόβλημα, προσθέτοντας πως στις πιθανές λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η σύναψη διακρατικών συμφωνιών επαναπατρισμού εκ μέρους της ΕΕ με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και η ισόποση κατανομή προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση της πληθυσμιακής αναλογίας. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Εσωτερικών

Διευκολύνσεις για διαβατήρια σε 3.5 χιλ. αιτητές, ανακοινώσεις από Υπουργεία για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή συζήτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι να βελτιωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την πολιτογράφηση αλλοδαπών. Διευκολύνσεις για διαβατήρια σε 3.5 χιλ. αιτητές Διευκολύνσεις

Υγείας

Χρονοδιαγράμματα για ικανοποίηση αιτημάτων ασθενών ήπατος

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/03/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Ηπατολογική Κλινική για ενηλίκους Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η προώθηση της δημιουργίας Ηπατολογικής Κλινικής για ενηλίκους (σε συνέχεια του παιδιατρικού κέντρου ήπατος) και οι τρόποι κάλυψης της μετάβασης των νεαρών ενήλικων ασθενών σε