Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/12/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:
Η Επιτροπή επανεξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου με σκοπό την τροποποίηση του συντάγματος, αποδεχομένη τις προσθήκες της Νομικής Υπηρεσίας μετά από την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Επ.Νομικών δέχθηκε προσθήκες Ν.Υπηρεσίας για νομοθεσία που τροποποιεί το Σύνταγμα
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την Πέμπτη, θα κληθεί το σώμα να ψηφίσει επί της αναπομπής της νομοθεσίας για τροποποίηση του Συντάγματος με σκοπό την κατοχύρωση δικαιώματος σε υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, αφού η Επιτροπή Νομικών αποδέχθηκε σήμερα τις προσθήκες που παρουσίασε η Νομική Υπηρεσία. Η νομοθεσία αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια στις 5 Δεκεμβρίου.
Στην Ολομέλεια της περασμένης εβδομάδας, η νομοθεσία που προνοούσε την τροποποίηση του Συντάγματος είχε περάσει με 37 ψήφους υπέρ. Υπενθυμίζεται ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία που να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 38 βουλευτές. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους λόγους της αναπομπής γινόταν αναφορά και στον αριθμό θετικών ψήφων για τη συνταγματική τροποποίηση.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι κάτι για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται η Επιτροπή Νομικών, καθώς με τις πρόνοιές της προσφέρει στον τόπο και στους πολίτες.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, για τη σημείωση «ως νόμος ορίζει», η οποία προστέθηκε στο προτεινόμενο άρθρο 7Α, ώστε αυτό να τίθεται υπό την επιφύλαξη του νόμου, όπως επισημαίνεται και στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να παραπέμπει μόνο σε νόμο που θα υπάρξει μελλοντικά και όχι σε νόμο που προϋπάρχει της τροποποίησης.
Επίσης, ο κ. Λεωνίδου εξέφρασε τη θέση ότι όσα έγιναν στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να αποφευχθούν, με διαφορετικό χειρισμό της συζήτησης του θέματος. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι αυτή τη θέση συμμερίζονται όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία με τη συγκεκριμένη πρόταση εναρμονίζεται με περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο σε ένα θέμα το οποίο αποτελεί ύψιστο θέμα επιβίωσης του ανθρώπου στη γη».
Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι με την πρόταση δίδεται το δικαίωμα στους πολίτες να θέτουν ενώπιον της δικαιοσύνης ζητήματα που αφορούν την μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και να έχουν δικαίωμα πρόσβασης, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, σε πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα.
«Έγινε μια καλή συνεδρία και έχουμε καταλήξει σε ομόφωνα συμπεράσματα, τουλάχιστον στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Εύχομαι και ελπίζω αύριο να υπερψηφιστεί η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προσδίδει ένα σημαντικότατο βήμα προς τα μπρος και για το κυπριακό κοινοβούλιο, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία εν γένει», κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι, μετά την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «υπήρξε μία συναντίληψη με την εκτελεστική εξουσία ως προς την ενσωμάτωση στην πρόταση δύο αναφορών, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες καλύτερης νομικής σαφήνειας».
Ο κ. Δαμιανού εξήγησε ότι, αφού υιοθετήθηκαν οι δύο εισηγήσεις από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, για προσθήκη στο άρθρο 146 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου και για παραπομπή στην κείμενη νομοθεσία αναφορικά με την πρόσβαση σε δημόσια αρχεία, «το κείμενο όπως έχει εμπλουτιστεί οδηγείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να υπερψηφιστεί, για να μπορέσει ακριβώς να τροποποιηθεί και το Σύνταγμα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως μπορεί η τροποποίηση αυτή να εξυπηρετήσει το κοινό, ο κ. Δαμιανού είπε ότι, εφόσον τεκμηριωθεί ότι υπάρχει παραβίαση συνταγματικού δικαιώματος, υπάρχει δυνατότητα έκδοσης σχετικού απαγορευτικού διατάγματος. «Είναι ζητήματα που εδώ και χρόνια λειτουργούν με αυτό τον τρόπο σε άλλα κράτη» είπε και πρόσθεσε ότι «με την τροποποίηση του Συντάγματος, θα είναι πιο εύκολο και για τα δικαστήρια να εκδικάζουν τέτοιες υποθέσεις προς όφελος των πολιτών».
Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διαγραφή της διά παντός στέρησης του δικαιώματος απόκτησης ή κατοχής επαγγελματικής άδειας οδηγού λεωφορείου και ταξί προσώπου που καταδικάστηκε για το αδίκημα της παράνομης κατοχής, καπνίσματος και/ή χρήσης οποιουδήποτε ελεγχόμενου φαρμάκου, υπό την προϋπόθεση ότι το εν λόγω πρόσωπο θα υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις ανίχνευσης ποσοτήτων φαρμακευτικών ουσιών ανά εξάμηνο μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.
Διαφωνίες Υπουργείων για πρόταση για επαγγελματική άδεια οδηγού, διαπιστώνει η Επ. Νομικών
Διάσταση απόψεων εντόπισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφορικά με πρόταση Βουλευτών που αφορά στη διατήρηση της επαγγελματικής άδειας οδηγού για άτομα από τα οποία αφαιρέθηκε η άδεια, επειδή πριν αρκετά χρόνια είχαν καταδικαστεί για κατοχή ή χρήση ουσιών, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα άτομα θα υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις ανά εξάμηνο μετά την έκδοση της άδειας.
«Έγινε πάρα πολλή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και έγιναν τοποθετήσεις στην Επιτροπή μας από αρμόδια όργανα και φορείς του κράτους και από μη κυβερνητικές οργανώσεις ειδικότερα οργανώσεις, που αφορούν στην προστασία του κοινού από ναρκωτικές κι άλλες ουσίες, από το Υπουργείο Υγείας και από άλλους φορείς, οι οποίοι ήταν θετικοί όσον αφορά την πρόταση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.
Ο ίδιος, όμως, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε αρνητικό. «Γι’ αυτό ακριβώς έχω καλέσει ειδικότερα τις υπηρεσίες του κράτους και τα Υπουργεία να συντονιστούν πρώτα και πάνω από όλα μεταξύ τους, γιατί δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Υγείας να συμφωνεί με την πρόταση νόμου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διαφωνεί», σημείωσε, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες «να παρουσιαστούν στη Βουλή με μία φωνή και μία τοποθέτηση».
Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό πολιτικών και πολιτικών δράσεων, περιλαμβανομένων της ετοιμασίας νομοσχεδίων και/ή κανονισμών και της διαμόρφωσης στρατηγικών και/ή προγραμμάτων.
Εξετάζεται εκ νέου η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης από την Επ. Νομικών
Τη διαδικασία με την οποία διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση για σημαντικά νομοσχέδια και κυβερνητικές αποφάσεις έθεσε εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με την επαναφορά της σχετικής πρότασης του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, στην ατζέντα της.
Ο κ. Θεοπέμπτου, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ότι είναι υποχρέωση του κράτους να διεξάγει δημόσια διαβούλευση, όπως προκύπτει από διάφορες νομοθεσίες, ιδίως σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικά θέματα, πράγμα που απορρέει και από τη Συνθήκη του Άαρχους.
Ο Βουλευτής και εισηγητής της πρότασης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μπει τάξη στη διαδικασία αυτή, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι πολλές φορές «βασανιστικός» ο τρόπος με τον οποίο καλούνται οι πολίτες να υποβάλουν την άποψή τους. Ανέφερε, ακόμα, ότι όλες οι υπηρεσίες που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσει η πρόταση, για να δοθεί με νόμο το δικαίωμα στον πολίτη να εκφράζει απόψεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, με την πρότασή του διασφαλίζονται τρία σημαντικά δικαιώματα για περιβαλλοντικά θέματα, που είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης απόφασης, το δικαίωμα για περιβαλλοντική πληροφόρηση από οποιοδήποτε γραφείο και το δικαίωμα, τόσο ατόμων, όσο και οργανωμένων ομάδων, για προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία θετική πρόταση, που εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.
Εξάλλου, ο Γιώργος Ησαΐα, Σύμβουλος Επιτρόπου Πολίτη, δήλωσε με τη σειρά του ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόταση για ενίσχυση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης. Είπε, δε, ότι έχει ετοιμαστεί η πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης e-consultation, στην οποία μπορεί ο πολίτης να αναρτά δημόσια σχόλια για οποιοδήποτε σχέδιο πολιτικής προωθεί η κυβέρνηση, ενώ στην πλατφόρμα είναι υποχρεωμένα από 4/1/2024 όλα τα Υπουργεία να αναρτούν οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση.
Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η αύξηση της προβλεπόμενης ποινής για το αδίκημα που αφορά στην κατοχή, καλλιέργεια ή εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο γης ή ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία ανήκει σε τρίτο πρόσωπο.
Πρόταση για αύξηση ποινών για σφετερισμό περιουσιών στην Επ. Νομικών
Πρόταση νόμου για αύξηση της προβλεπόμενης ποινής για το αδίκημα που αφορά στην κατοχή, καλλιέργεια ή εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο γης ή ακίνητης ιδιοκτησίας η οποία ανήκει σε τρίτο πρόσωπο, κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν. «Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική τροποποίηση που πρέπει να γίνει και είναι επίκαιρη», ανέφερε η Βουλευτής σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση.
Η ίδια εξήγησε ότι η τροποποίηση αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει υποθέσεις σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα και ανέφερε ότι «σκοπός είναι να δοθεί ακόμα ένα εργαλείο στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να προσαγάγει τους σφετεριστές περιουσιών στα κατεχόμενα». Επιπρόσθετα, όπως είπε, θα δοθεί και ορατότητα στο φαινόμενο αυτό.
«Καλούμε τον κόσμο του οποίου οι περιουσίες τυγχάνουν σφετερισμό, να απευθυνθεί στην Αστυνομία για τα δικαιώματά του», είπε η κ. Σούπερμαν. Πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές που προτείνονται, προβλέπεται αύξηση της ποινής από δύο χρόνια φυλάκισης σε πέντε και από 5.000 λίρες σε 10.000 ευρώ.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ