Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
Εφαρμογή νομοθεσίας για παρατεταμένη ορθοστασία
Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τους εργαζομένους από την παρατεταμένη ορθοστασία.
Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα
Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων από την παρατεταμένη ορθοστασία και την περαιτέρω ενημέρωση των εργοδοτών για την νομοθεσία που θεσπίστηκε, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, διεξήχθη αριθμός στοχευμένων ελέγχων και επιβλήθηκαν ήδη τα πρώτα πρόστιμα. Ωστόσο σημαντικός είναι ο αριθμός εργαζομένων και εργοδοτών, που δηλώνουν άγνοια για τις νέες ρυθμίσεις.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Stockwatch: Ορθοστασία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι – Πρώτα πρόστιμα
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε:
(α) να εφαρμόζονται οι ίδιες προϋποθέσεις νόμιμης και συνεχούς διαμονής για κύπριους, ευρωπαίους και αλλοδαπούς τρίτης χώρας που κατέχουν καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο, εξαιρουμένων των αιτητών ασύλου, και
(β) σε περιπτώσεις που με βάση έκθεση αρμόδιου λειτουργού διαπιστώνονται εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες, να είναι δυνατή η εξέταση αίτησης για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής και την εθνικότητα του προσώπου που αντιμετωπίζει την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη.
Νομοσχέδιο Υφ. Πρόνοιας για ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες
Συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο προνοεί την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας μετά από συμπλήρωση 5 ετών συνεχόμενης διαμονής στην Κύπρο.
Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο τροποποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων του 2014 έως 2020, ώστε οι προϋποθέσεις συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία, να είναι δυνατό να μην εφαρμόζονται σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιπτώσεις όπου με βάση έκθεση αρμόδιου λειτουργού διαπιστώνονται εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής και την εθνικότητα του προσώπου που αντιμετωπίζει την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη.
«Με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της Νομοθεσίας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που χρειάζονται επείγουσα κάλυψη αναγκών διαβίωσης παρόλο που δεν έχουν τις αναγκαίες από την υφιστάμενη νομοθεσία προυποθέσεις διαμονής, περιλαμβανομένων Κύπριων επαναπατρισθέντων αλλά και αλλοδαπών που χρήζουν άμεσης φροντίδας, είτε κατ’ οίκον είτε σε δομές φροντίδας λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης τους», αναφέρει το νομοσχέδιο.
«Ταυτόχρονα, η οριζόντια εξαίρεση από τις προϋποθέσεις νόμιμης και συνεχούς διαμονής για τα πρόσωπα που κατέχουν καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο, εξαιρουμένων των αιτητών ασύλου, καταργείται», προστίθεται.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι «μέχρι σήμερα Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες δεν ήταν δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) για 5 χρόνια συνεχόμενης διαμονής στην Κύπρο, σε αντίθεση με άτομα που έφτασαν παράνομα στην Κύπρο και είχαν το καθεστώς του πρόσφυγα ή της συμπληρωματικής προστασίας από την πρώτη μέρα».
«Το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας επιφέρει ισονομία, αφού αφαιρεί αυτήν την εξαίρεση», είπε, προσθέτοντας ότι με αυτό το νομοσχέδιο οι αιτητές ασύλου και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τον νόμο με τους Κύπριους πολίτες.
Απαντώντας σε ερώτημα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι επηρεάζονται 500 άτομα, προσθέτοντας ότι «το κονδύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη».
Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η επιβολή επιπρόσθετων υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση μέτρων ασφάλειας σε χώρους εργασίας στους οποίους υπάρχουν χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων που καθορίζονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς, σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO και σε χώρους εργασίας που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ