Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/11/2024, πραγματοποίησε προκαταρκτική συνεδρία μαζί με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων.
Θέματα υγείας ηλικιωμένων συζήτησε η Επ. Υγείας με εκπροσώπους Βουλής Γερόντων
Θέματα του τομέα της υγείας που αφορούν τους ηλικιωμένους και «που χρονίζουν και διαιωνίζονται» παρουσίασε το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την Πέμπτη, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο με 13 σημεία με τις θέσεις του σώματος.
Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων, Ηλίας Δημητρίου, είπε σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή ότι υπάρχει σωρεία προβλημάτων και θεμάτων, «τα οποία νιώθουμε έντονα ότι πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει στην επίλυσή τους, γιατί ακριβώς βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που αφορά την τρίτη ηλικία, που δεν μπορεί αυτά τα προβλήματα να διαιωνίζονται».
Σημείωσε ότι τη συζήτηση απασχόλησε το νομοσχέδιο για τον συνήγορο του ασθενή και το θέμα της επιδότησης των συνοδών στο εξωτερικό, «όπου οι άνθρωποι επιβαρύνονται με ένα μεγάλο οικονομικό κόστος και έρχονται να τους πληρώσουν μετά από αρκετό καιρό».
Συγκεκριμένα, είπε ότι από τον Απρίλιο υπάρχουν αιτήσεις που ακόμη να απαντηθούν. «Αυτό δεν είναι ούτε ανθρώπινο, ούτε λογικό», είπε. Ερωτηθείς για τη θέση του σώματος για το ποιο Υπουργείο θα έπρεπε να είναι αρμόδιο για το θέμα, είπε ότι το ζήτημα πρέπει να πάει στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Θεωρούμε ότι είναι πιο λογικό και πιο δομημένο για να λειτουργήσει. Η διάσπαση σε πολλά Υπουργεία, πολλά τμήματα των διαφόρων υπηρεσιών δυσκολεύουν αφάνταστα τον πολίτη», σημείωσε.
Ο κ. Ηλία είπε ότι στις 25 Νοεμβρίου που θα γίνει η μεγάλη σύνοδος της Βουλής των Γερόντων στο Κοινοβούλιο, αναμένουν ότι ο Υπουργός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα έρθουν να δώσουν απαντήσεις. «Θέλουμε λόγια κι όχι μόνο προκηρύξεις», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, είπε ότι τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής διάφορα ζητήματα, όπως η έκδοση παραπεμπτικών, η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, η κατ’ οίκον επίσκεψη, τα κέντρα αποκατάστασης, οι πρώτες βοήθειες.
«Ως ΔΗΣΥ θέσαμε εκ νέου το θέμα με το κόκκινο κουμπί. Ήταν μία πρωτοβουλία της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου και με αυτό οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να έχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτη ανάγκη. Ζητούμε από την κυβέρνηση επιτακτικά να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες και να προχωρήσει τάχιστα, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες στην προώθηση και εφαρμογή αυτής της μεγάλης αλλαγής. Το καινοτόμο αυτό εργαλείο που σχεδιάστηκε επί δικής μας διακυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί», είπε.
Σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί και θα μελετηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γέροντες. «Η συνεδρία ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση εν όψει της Συνόδου των Γερόντων στην Ολομέλεια της Βουλής. Όλα τα αιτήματα θα τύχουν επεξεργασίας από την Επιτροπή Υγείας και θα αποσταλεί σχετική επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις με βάση χρονοδιαγράμματα».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων είναι σε πολύ δεινή θέση, λόγω της ακρίβειας. «Ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται οριακά ή κάτω από το όριο φτώχειας», ανέφερε.
Είπε ακόμα, ότι στη συζήτηση αναφέρθηκε το ζήτημα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των καινοτόμων φαρμάκων που είναι ακριβά και δεν μπορούν να τα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
«Στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι εκκρεμούν νομοσχέδια που αφορούν την κατ’ οίκον νοσηλεία, την κατοχύρωση του επαγγέλματος του φροντιστή, και ως ΑΚΕΛ θέσαμε επιπλέον ερωτήματα που αφορούν την αναγνώριση της ειδικότητας του γηριάτρου, την εθνική στρατηγική για τους ηλικιωμένους, τις λίστες αναμονής αλλά και την αύξηση της χορηγίας για τα ακουστικά βαρυκοΐας», ανέφερε, καταλήγοντας ότι «είναι τραγικό να καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι ότι υπάρχουν ελλείψεις στα αναλώσιμα γλυκόζης, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει τη ζωή τους».
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου.
Δεν λειτουργεί δομή για άτομα με αυτισμό αν και το κράτος πληρώνει ενοίκιο, λέχθηκε στη Βουλή
Το κράτος καταβάλλει ποσό €6.000 τον μήνα εδώ και τέσσερα χρόνια για ενοίκια και άλλα έξοδα για το Πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη δημιουργία δομής για άτομα με αυτισμό, και μέχρι σήμερα το πρόγραμμα δεν έχει λειτουργήσει, με τα άτομα να αναγκάζονται να νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, είπαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής εκπρόσωποι του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό, ζητώντας την άμεση αδειοδότηση του προγράμματος.
Για την έναρξη λειτουργίας της δομής χρειάζεται να περάσει σχετικό νομοσχέδιο και κανονισμοί, με τους Βουλευτές της Επιτροπής να ζητούν από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα το θέμα.
Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τον Απρίλιο 2024, η οποία κοινοποιήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η ανάγκη για λειτουργία του προγράμματος είναι τεράστια, καθώς πολλά άτομα στο φάσμα του αυτισμού λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία χρειάζεται ρύθμιση και μέχρι να γίνει αυτό χρειάζονται έναν εξειδικευμένο χώρο με εξειδικευμένο προσωπικό για τις ανάγκες τους.
Προσθέτουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, καθώς το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο στον αυτισμό και στους τρόπους χειρισμού ατόμων εντός του φάσματος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το 2024 δύο περιστατικά εντός του φάσματος νοσηλεύτηκαν στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα έτοιμο να ξεκινήσει, οι υποδομές είναι έτοιμες, κι όμως από το 2021 περιμένουμε αδειοδότηση και ένα σημαντικό ποσό έχει ήδη σπαταληθεί για την ενοικίαση, διαμόρφωση, προετοιμασία χώρου κτλ, χωρίς όμως το πρόγραμμα να προσφέρει καμία υπηρεσία», αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή του.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είπε ότι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για την αδειοδότηση του προγράμματος για τον Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό μένει σκαλωμένο στα συρτάρια του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
«Ενώ καταβάλλεται το ενοίκιο στο εν λόγω κτήριο στη Λεμεσό, μέρος των χρημάτων δίνεται για να καλύψει τον μισθό του διευθυντή, παρόλα αυτά δεν γίνεται το παραμικρό. Με αποτέλεσμα, 18χρονοι αντί να τους παρέχεται θεραπευτική αγωγή να είναι στο σπίτι κλεισμένοι ή σε ψυχιατρεία», ανέφερε.
«Με επιστολή που θα στείλουμε επίσημα ως Επιτροπή, θα ζητούμε και από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Υφυπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, να φέρουν τάχιστα ενώπιον μας το νομοθετικό πλαίσιο και τους κανονισμούς για την αδειοδότηση του προγράμματος», σημείωσε.
Είπε ότι στις 5 Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα ζητήσει επιτακτικά την παρουσία των δύο Υπουργών και υπηρεσιακών για να συζητήσει το θέμα. «Δίνουμε πίστωση χρόνου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου για να μας πει επιτέλους το Υφυπουργείο τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος είπε ότι επειδή το Πρόγραμμα «Γέφυρα» εδώ και τέσσερα χρόνια δεν λειτουργεί, κάποια από τα άτομα με αυτισμό αναγκάζονται να καταλήγουν στα ψυχιατρεία, τα οποία δεν έχουν ούτε τις υποδομές και δεν μπορούν να δώσουν την ανάλογη φροντίδα.
«Από το 2021 αυτοί οι άνθρωποι κάνουν υπομονή. Παρακαλούν τα Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας να εφαρμόσουν πρόγραμμα που θα βοηθήσει αυτά τα άτομα σε μια στέγη που έχει ενοικιαστεί εδώ και τέσσερα χρόνια στον Πύργο Λεμεσού. Είναι κενή, πληρώνουμε ενοίκια, αλλά το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται και ρίχνει την ευθύνη το ένα Υπουργείο στο άλλο», είπε.
Σημείωσε την απόφαση της Επιτροπής, για αποστολή επιστολής «σε αυστηρό ύφος» στα δύο Υπουργεία και στις 5 Δεκεμβρίου να έρθουν στη Βουλή, σε ανώτατο επίπεδο η Υφυπουργός Πρόνοιας και ο Υπουργός Υγείας να απαντήσουν τι κάνουν. «Κάθε φορά που βλέπουν αυτό τον Σύνδεσμο δίνουν υποσχέσεις ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει. Πάνε τέσσερα χρόνια», είπε.
Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Politis: «Γέφυρα»: Χιλιάδες ευρώ πληρώνει το κράτος για ένα πρόγραμμα που δεν αδειοδοτεί
Nomoplatform-ΚΥΠΕ