Επιτροπή Θεσμών: Εξασφάλιση άδειας ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/03/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

1. Ο περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή, στην παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του με τη συμπερίληψη στον ορισμό του όρου «υπάλληλος του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» των μελών της Αστυνομίας. Με την εν λόγω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου και στα μέλη της Αστυνομίας αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων κρατικών υπαλλήλων που θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν άδεια πριν από την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση που κατείχαν στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέτρο το οποίο δυνατόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η Επιτροπή πρότεινε την εξέταση ενδεχόμενης επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της οικείας νομοθεσίας και σε επιπρόσθετους αξιωματούχους και υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πέραν των μελών της Αστυνομίας, και αποφάσισε τη συνέχιση της συζήτησης του θέματος σε επόμενη συνεδρία της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου,  πρότεινε να εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να ενταχθούν στην τροποποίηση της νομοθεσίας όλες οι βαθμίδες των Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά από συζήτηση με τη Νομική Υπηρεσία, πρότεινε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο συμπερίληψης των δικαστών.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα που πρώην κρατικοί αξιωματούχοι που είχαν συνδιαλλαγή με ιδιωτικές εταιρείες όσο απασχολούνταν στο δημόσιο, στη συνέχεια εργοδοτήθηκαν από αυτές. Έδωσε ως παράδειγμα την εργοδότηση από την Altamira του ατόμου που είχε ετοιμάσει τα συμβόλαια της εταιρείας, ενώ ζήτησε ενημέρωση για την πορεία εξέτασης της καταγγελίας που έχει υποβληθεί για τον Χρίστη Λοϊζίδη, τον πρώην Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ, από την Επιτροπή Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η διαφάνεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. «Όταν γνωρίζουμε τι συμβαίνει, πώς παίρνονται οι αποφάσεις στο δημόσιο, και αν μετέπειτα αυτοί έχουν σχέση με ιδιωτικά συμφέροντα», είπε, τόσο οι πολίτες, όσο και οι νομοθέτες είναι σε καλύτερη θέση να ελέγξουν την κατάσταση. Χρειάζεται, ανέφερε, «να υιοθετήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημόσιους αξιωματούχους».

Επιπρόσθετα, πρότεινε να ετοιμαστεί ένα εγχειρίδιο που να δίνεται στους αποχωρήσαντες δημοσίους υπαλλήλους, στο οποίο να αναφέρονται οι υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη μελλοντική τους εργοδότηση, καθώς κάτι αντίστοιχο γίνεται σε όσους εργοδοτούνται στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και οι δικαστές στη νομοθεσία, ενώ πρέπει να ενισχυθεί και το θεσμικό πλαίσιο για να συμπεριλαμβάνει και να ελέγχει και υπαλλήλους από την κλίμακα Α12 και κάτω, αν αυτοί έχουν προνομιακή πληροφόρηση. Ζήτησε επίσης να εξεταστούν σε ποιες υπηρεσίες πρέπει να περιορίζεται η εργοδότηση για 2 χρόνια, ζητώντας περαιτέρω προσδιορισμό των τομέων ανά περίπτωση.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής εκ μέρους της Επιτροπής Ελέγχου των αιτήσεων που γίνονται για εξαίρεση από την απαγόρευση εργοδότησης μετά τη συνταξιοδότηση, η Πρόεδρος Έλενα Ζαχαριάδου ανέφερε ότι υπάρχουν κριτήρια στη νομοθεσία για να αποφασίσει η Επιτροπή κατά πόσο θα εγκριθεί, θα εγκριθεί με όρους ή θα απορριφθεί, η κατ’ εξαίρεση εργοδότηση κατά τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σημείωσε ότι η ΕΔΥ παρέχει πληροφόρηση και για άτομα κάτω της κλίμακας Α13 που έχουν προνομιακή πληροφόρηση, ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει με τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, παρόλο που ήδη προβλέπεται από τη Νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλό να συμπεριληφθεί στην τροποποίηση της νομοθεσίας αναφορά για τα άτομα που εργοδοτούνται με σύμβαση σε ψηλές θέσεις, όπως οι Γενικοί Διευθυντές του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ελέγχονται εξίσου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί και την αυτοεργοδότηση ως εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ζητά διευκρινίσεις για τις συμβάσεις στις οποίες θα προβεί με άλλες εταιρείες το αυτοεργοδοτούμενο άτομο, για να ελεγχθεί αν υπάρχει ιδιαίτερη σχέση.

Σε ερώτηση της κ. Ατταλίδου για το πόσα αιτήματα δέχτηκε η Επιτροπή από το 2019, σημείωσε ότι δέχτηκε 52 αιτήσεις μέχρι σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας που κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για τη σχετική τροποποίηση, σημείωσαν ότι τη βλέπουν θετικά, ωστόσο αναμένεται να έρθουν με γραπτές τοποθετήσεις στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει για το θέμα σε δύο βδομάδες, αφού εξετάσουν την πρόταση για συμπερίληψη όλων των βαθμίδων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα