Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας για έγκριση της παράτασης μειωμένων φόρων στα καύσιμα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο, 02/03/2023, στις 16:00 μ.μ. η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να ψηφίσει σε νόμο την παράταση των μειωμένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Η νέα δίμηνη παράταση είχε εγκριθεί στις 22 Φεβρουαρίου, κατά την τελευταία συνεδρία της απελθούσας κυβέρνησης. Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν είχε προωθηθεί στη Βουλή, η οποία είχε διακόψει τις εργασίες της λόγω των προεδρικών εκλογών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Ολομέλεια θα συνέλθει στις 16:00, ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το νομοσχέδιο.

«Δεν θα αφήσουμε τους Κύπριους καταναλωτές να πληρώνουν έστω και ένα σεντ παραπάνω για εννέα ή δέκα μέρες», είπε η κ. Ερωτοκρίτου, η οποία απέδωσε στην εκτελεστική εξουσία το μπέρδεμα που έγινε σε σχέση με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Λέγοντας πως το νομοσχέδιο ήρθε στο αρχείο της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου, η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε πως είναι γνωστό πως τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Ολομέλεια.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα νομοσχέδια κατατίθενται σε Ολομέλεια. Η Βουλή δεν είναι ταχυδρομείο, υπάρχει Σύνταγμα, το οποίο διαλαμβάνει ότι η κατάθεση νομοσχεδίων γίνεται σε Ολομέλεια», είπε.

Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως η εκτελεστική εξουσία γνώριζε ότι δεν υπήρχε Ολομέλεια ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρία του σώματος ήταν στις 9 Μαρτίου και συμπλήρωσε πως «άρα θα άφηναν τον κόσμο να πληρώνει φόρους από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση».

«Όλο το βράδυ υπήρχαν επαφές και συνεννοήσεις και με την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία αντιλήφθηκε άμεσα το σοβαρότητα του θέματος και μέχρι πριν από λίγο μου επιβεβαίωσαν ότι έχουμε έκτακτη Επιτροπή Οικονομικών και έκτακτη Ολομέλεια», κατέληξε η κ. Ερωτοκρίτου.

Συνεπώς από σήμερα το πρωί μέχρι και την έγκριση του νομοσχεδίου αύριο το απόγευμα, οι τιμές των καυσίμων θα είναι ψηλότερες, αφού ο φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 7 σεντ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 8,3 σεντ και του πετρελαίου κίνησης κατά 6,4 σεντ το λίτρο.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Στην Ολομέλεια αύριο η παράταση έκπτωσης στα καύσιμα

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Ενώπιον Ολομέλειας σχέδια νόμου για εκποιήσεις, αίτημα για ξεπάγωμα 400 θέσεων στο δημόσιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/12/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023   Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παράταση θητειών μελών «Φωνής», συνάντηση με αντιπροσωπία της GRETA

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/12/2023, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:  Ο περί της Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση