Έκδοση τόμου «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η έκδοση του τόμου με τίτλο «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων», αποτελεί καρπό του μεγαλύτερου επιστημονικού συνεδρίου για τις κοινοβουλευτικές σπουδές που έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, ενός συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων λειτουργίας του κυπριακού κοινοβουλίου.  

Με περισσότερες από 30 συμβολές, ο εν λόγω τόμος εξετάζει κλασικά ερωτήματα όπως η αυτονομία του κοινοβουλίου, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, το κοινοβουλευτικό έργο, η κοινοβουλευτική διπλωματία, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όσο και εξειδικευμένα θέματα όπως η συμμετοχή του κοινοβουλίου σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τις «συγκρούσεις» μεταξύ κοινοβουλίου και δικαστικής εξουσίας, τη θεσμοθετημένη άσκηση πίεσης προς τη νομοθετική εξουσία, τη δράση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και την εκπροσώπηση των θρησκευτικών ομάδων. 

O συνιδρυτής του Nomoplatform Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, είναι ένας από τους συγγραφείς του κεφαλαίου με τίτλο «Transparency and Accountability for Cypriot Legislature: An Online Legislative Observatory for the House of Representatives».  

Διαβάστε ολόκληρο το κεφάλαιο εδώ.

Δείτε ολόκληρο το επιστημονικό συνέδριο εδώ.

Nomoplatform  

Δείτε Περισσότερα

Επιτροπές

Επιτροπή Παιδείας: Στόχοι Υφ. Πολιτισμού, έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια και εξετάσεις τετραμήνων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη.  Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού στους Βουλευτές  Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν δεν αποδώσουμε, εντίμως θα αποχωρήσουμε».  Ο κ.

Επιτροπές

Επιτροπή Εργασίας: Όραμα του νέου Υπ. Εργασίας η συνοχή της κοινωνίας και η ανάπτυξη της οικονομίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της.  Στο όραμα και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ο Γ. Παναγιώτου  Στο όραμα και στις πέντε προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας