Έκδοση τόμου «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η έκδοση του τόμου με τίτλο «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων», αποτελεί καρπό του μεγαλύτερου επιστημονικού συνεδρίου για τις κοινοβουλευτικές σπουδές που έχει πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, ενός συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων λειτουργίας του κυπριακού κοινοβουλίου.  

Με περισσότερες από 30 συμβολές, ο εν λόγω τόμος εξετάζει κλασικά ερωτήματα όπως η αυτονομία του κοινοβουλίου, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, το κοινοβουλευτικό έργο, η κοινοβουλευτική διπλωματία, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όσο και εξειδικευμένα θέματα όπως η συμμετοχή του κοινοβουλίου σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τις «συγκρούσεις» μεταξύ κοινοβουλίου και δικαστικής εξουσίας, τη θεσμοθετημένη άσκηση πίεσης προς τη νομοθετική εξουσία, τη δράση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και την εκπροσώπηση των θρησκευτικών ομάδων. 

O συνιδρυτής του Nomoplatform Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, είναι ένας από τους συγγραφείς του κεφαλαίου με τίτλο «Transparency and Accountability for Cypriot Legislature: An Online Legislative Observatory for the House of Representatives».  

Διαβάστε ολόκληρο το κεφάλαιο εδώ.

Δείτε ολόκληρο το επιστημονικό συνέδριο εδώ.

Nomoplatform  

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα