Έγκριση νομοσχεδίων από Υπουργικό για ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη οικονομία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Την έγκριση τριών νομοσχεδίων με στόχο την ταχύτερη μετάβαση της Κύπρου στην πράσινη οικονομία, ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι τα νομοσχέδια προνοούν, μεταξύ άλλων, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επενδύσεων για υλοποίηση έργων ΑΠΕ, την εφαρμογή νέας μεθοδολογίας υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης ΑΠΕ, καθώς και την αναβάθμιση των υποχρεώσεων ΑΠΕ στις μεταφορές.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού, με το πρώτο νομοσχέδιο υιοθετείται η σύσταση σημείου επαφής one-stop-shop για καθοδήγηση, πληροφόρηση και διευκόλυνση των αιτητών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, απλοποιούνται οι αδειοδοτικές διαδικασίες και υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνεται και ο ρόλος του καταναλωτή μέσω της δυνατότητας συμμετοχής πολιτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών αρχών στην από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση έργων ΑΠΕ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά, σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, στη λειτουργία του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), το οποίο παρέχει κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και συσκευών, ενώ εισάγει νέα μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ με μειωμένη, τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, συνεισφορά των πολιτών. Σε ανακοίνωσή του Υπουργείου Ενέργειας για το θέμα αναφέρεται ότι η νέα μεθοδολογία θα συμβάλλει τόσο στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, όσο και στη συνέχιση των χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση και έργα ΑΠΕ.

Τέλος, όπως ανέφερε η Υπουργός, το τρίτο νομοσχέδιο καθορίζει την υποχρέωση στους προμηθευτές καυσίμων για χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές, όπως η υποχρέωση για μείωση κατά 6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα καύσιμα και την ενέργεια που προμηθεύουν για χρήση στις οδικές μεταφορές. Αυτό, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου γίνεται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για 14% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας της Κύπρου το 2030.  Το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων, όπως και κριτήρια αειφορίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Γιορτή για τη χάραξη πολιτικής το 3º Cyprus Forum

Το Cyprus Forum αποτελεί την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διοργάνωση χάραξης πολιτικής στην Κύπρο, το οποίο διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2020 ως ένα ανεξάρτητο, φιλόδοξο, μη κερδοσκοπικό ετήσιο συνέδριο που επιδιώκει να γίνει μοχλός και καταλύτης για αλλαγές μέσω συζητήσεων που οδηγούν σε

Nomopress

Nomopress: Το δικό σου ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του Nomoplatform, ξεκινάμε το Nomopress, το πρώτο ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό της Κύπρου. Έναν δρόμο που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να διαβούμε, καθώς δεν ξέρουμε εκ των προτέρων που θα μας βγάλει.   Φιλοδοξούμε ωστόσο, το Nomopress να αποτελέσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό, σε υψηλά