Εγκρίσεις για κοινωνικές παροχές, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και αύξηση της χρηματοδότησης ομάδων, καταψήφιση φορολόγησης τραπεζών και αναβολή πρότασης νόμου για ανάκληση οχημάτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12 Δεκεμβρίου 2024, υπερψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος, την αύξηση της χρηματοδότησης ομάδων από κέρδη στοιχήματος, την επέκταση της γονικής άδειας και την αύξηση του επιδόματος τοκετού, τις διατάξεις που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, καθώς και την παράταση των φορολογικών κινήτρων για αναδιάρθρωση δανείων έως το τέλος του 2025. Επιπλέον, η Ολομέλεια καταψήφισε την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ενώ η πρόταση νόμου που αφορά τη διαδικασία ανάκλησης μηχανοκίνητων οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ πήρε αναβολή για τη συνεδρία της Δευτέρας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί συνταγματικά το δικαίωμα  όλων, περιλαμβανομένων και των επόμενων γενεών σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. 

Η Βουλή ψήφισε τροποποίηση του Συντάγματος, αφού αποδέχτηκε αναπομπή από ΠτΔ 

Η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε ομόφωνα την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νόμο που τροποποιεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατοχύρωση, ως αυτοτελούς δικαιώματος, του δικαιώματος εκάστου σε ένα ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. 

Επίσης ψήφισε κατά πλειοψηφία με 46 ψήφους υπέρ και 5 εναντίον το σχετικό κείμενο του νόμου όπως τροποποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Εναντίον τοποθετήθηκαν το ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους.  

Σημειώνεται ότι ο νόμος ψηφίστηκε έπειτα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ.  

Με τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος ενισχύεται η συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος, παρέχοντας ουσιαστικές εγγυήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχετικού δικαιώματος. Η τροποποίηση εισάγει μια σειρά ρυθμίσεων που αναγνωρίζουν και κατοχυρώνουν κρίσιμα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα, και η παροχή αποτελεσματικών θεραπειών σε περιπτώσεις παραβίασης.  

Οι νέες ρυθμίσεις αντανακλούν τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του Συντάγματος, εναρμονιζόμενες με τις ανάγκες προστασίας των «δικαιωμάτων αλληλεγγύης» της τρίτης γενιάς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα αυτά, που περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική προστασία, θεωρούνται θεμελιώδη στη σύγχρονη διεθνή τάξη και αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την ανθρώπινη επιβίωση.  

Παράλληλα, η τροποποίηση αντιμετωπίζει μια διαχρονική έλλειψη στη νομική αναγνώριση ενός αυτόνομου δικαιώματος στο υγιές περιβάλλον.  

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι όντως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε λάθος αφού ο νόμος ψηφίστηκε με 37 ψήφους αντί 38 που απαιτείτο.   

Σημείωσε επίσης ότι κακώς λήφθηκε η απόφαση και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, ωστόσο σημείωσε ότι η αναπομπή αφορούσε ουσιώδες μέρος της πρότασης.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Νομικών εξέτασε την αναπομπή και αντάλλαξε απόψεις με τη Νομική Υπηρεσία και ζήτησε από το Σώμα να αποδεχθεί την αναπομπή του Προέδρου. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή Νομικών εξετάζοντας τους λόγους της αναπομπής επί της ουσίας αποδέχτηκε τις δύο εισηγήσεις από την εκτελεστική εξουσία και ενσωματώθηκαν στο κείμενο. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε συνταγματικό αδιέξοδο για πρώτη φορά, αφού ο νόμος αναπέμπεται από τον Πρόεδρο και για λόγους διαδικασίας. Είπε ότι ο ίδιος αποδέχεται την αναπομπή του Προέδρου αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συνταγματική αλλαγή. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Στοιχημάτων Νόμου, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα που καταβάλλεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, το οποίο διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους 

Με 3 ψήφους διαφορά η Βουλή ψήφισε αύξηση χρηματοδότησης ομάδων από κέρδη στοιχήματος 

Με μόλις τρεις ψήφους διαφορά και εν μέσω αγανάκτησης από Βουλευτές για τις φορολογικές οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε νόμο που τροποποιεί τον περί Στοιχημάτων Νόμο, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης προς ποδοσφαιρικά σωματεία από τα έσοδα του στοιχήματος. 

Ο νόμος εισάγει αυξημένα ποσοστά επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, τα οποία καταβάλλονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Υπέρ ψήφισαν 27 Βουλευτές και 25 εναντίον. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ψήφισαν υπέρ, ενώ ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου τοποθετήθηκαν εναντίον. 

Συγκεκριμένα αυξάνεται η εισφορά που καταβάλλεται στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) από αδειούχους αποδέκτες στοιχημάτων από 3% σε 4,5%. Επίσης αυξάνεται το ποσοστό που μεταφέρεται από την ΕΑΣ στον ΚΟΑ από 2% σε 3,5%. Ακολούθως αυξάνεται το ποσοστό που καταβάλλεται από τον ΚΟΑ στην ΚΟΠ για τις ποδοσφαιρικές ομάδες και τις ακαδημίες τους από 1,5% σε 3%. 

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την ανακατανομή των ποσών στις 97 ποδοσφαιρικές ομάδες όλων των κατηγοριών και τις ακαδημίες τους. 

Παράλληλα ψηφίστηκε τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΔΗΣΥ που αυξάνει το ποσοστό που θα διατίθεται και για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα με 47 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον. Απορρίφθηκε δεύτερη τροπολογία του ΑΚΕΛ που αφορούσε προϋποθέσεις για καταβολή αυτών των εσόδων. 

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης έκανε λόγο για αποκατάσταση μιας αδικίας για τα ποδοσφαιρικά σωματεία που ενώ αναλαμβάνουν ρίσκο για το προϊόν που πωλούν οι εταιρείες στους παίκτες στοιχήματος έπαιρναν ένα πολύ πενιχρό ποσοστό. Παράλληλα χαρακτήρισε αδόκιμο τον συσχετισμό με μέτρα για εξόφληση φορολογικών οφειλών. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι φαίνεται μέσα από τη διαδικασία ότι ο στόχος είναι να καλυφθούν τα χρέη εταιρειών ποδοσφαίρου προς το κράτος και το Τμήμα Φορολογίας λόγω του τρόπου διαχείρισης. Χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ως ανισότητα απέναντι σε άλλες εταιρείες και είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα καταψηφιστεί από την ΕΔΕΚ.  

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι η νομοθεσία παραβιάζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα σωματεία που πληρώνουν τα χρέη τους και σε αυτά που δεν τα πληρώνουν και έχουν πλεονάζοντα μετρητά, ενώ ενδεχομένως να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις επιδοτήσεις. 

Ο κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι διαφωνεί με την πρόταση που παραβιάζει βασική έννοια του ενωσιακού δικαίου περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις όπως είναι τα ποδοσφαιρικά σωματεία. Είπε ακόμα ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται για όλους. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι πολλές ομάδες έχουν δημιουργήσει πολλές οφειλές και δεν πρέπει να ανταμειφθούν για την ασυνέπειά τους, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν και σε διακανονισμούς που έγιναν με το κράτος στο παρελθόν. Είπε επίσης ότι τα σωματεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, ενώ προκύπτει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ σωματείων. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι αυτό που ψηφίζεται είναι η αύξηση του ποσοστού σε μια υφιστάμενη νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι για να υπάρχουν όλα αυτά τα έσοδα από το στοίχημα ποδοσφαιρικά σωματεία ξοδεύουν εκατομμύρια κάθε χρόνο για να υπάρχουν αγώνες. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για σωματεία να αφήσουν χρέη προς το κράτος αλλά δεν καταγράφεται αυτό στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι δεν κρίνεται σήμερα η στήριξη της πολιτείας προς τα σωματεία αφού αυτό κρίθηκε με νόμο που ισχύει από το 2019. Απλώς αυξάνεται το ποσοστό της στήριξης. 

Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται για χρήματα όλων των φορολογούμενων αλλά μόνο όσων παίζουν στοίχημα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΑΚΕΛ ώστε να καταστεί δικαιότερο αυτό που φέρνει η Κυβέρνηση με την προϋπόθεση της εξόφλησης φορολογικών οφειλών. 

Σημείωσε ότι ο νόμος αντιβαίνει στη λογική της ίσης μεταχείρισης εταιρειών, αφού άλλες εταιρείες που έχουν φορολογικές οφειλές μπορεί να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Είπε ότι θεωρούν πως οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ ενισχύουν τη διαφάνεια τη δημόσια λογοδοσία και τις δυνατότητες κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι το στοίχημα θα μπορούσε να φορολογείται και για άλλους σκοπούς ή να δεσμεύονταν τα χρήματα μόνο για να εξυπηρετηθεί το άθλημα στις ακαδημίες. Πρόσθεσε ότι τα σωματεία θα πρέπει να δεσμευτούν ότι για να πάρουν τα λεφτά αυτά θα  καλύπτουν το σύνολο των οφειλών τους προς το κράτος για το έτος τουλάχιστον, σύμφωνα με πρόταση του ΑΚΕΛ, ώστε να μην επιβραβεύεται η προκλητική ασυνέπεια.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν έχουν ένσταση να δώσουν αυτή την ενίσχυση, με τον όρο ότι επιτέλους η ξεκάθαρη νομοθεσία που ισχύει για τον κάθε πολίτη και για τα ποδοσφαιρικά σωματεία θα τηρηθεί και ότι οι όροι των πολύ γενναιόδωρων σχεδίων που η πολιτεία πρόσφερε στα σωματεία θα τηρηθούν. Δεν χρειάζεται καμιά τροπολογία, πρόσθεσε, αν η πολιτεία εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. 

Σημείωσε ότι το σωματείο ΑΕΚ Λάρνακας δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε φορολογία, όμως άλλοι άφησαν απλήρωτες τις κοινωνικές ασφαλίσεις και ΦΠΑ και συζητούν να κάνουν τέσσερις μεταγραφές. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι κυπριακές ομάδες δαπανούν πολύ περισσότερα απ’ ότι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Μίλησε για «φούσκα που θα σκάσει κάποια στιγμή», ενώ είπε ότι πάνε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με ξένους και όταν παίζει η εθνική ομάδα ηττάται, αφού δεν δίνουν περιθώρια ανάπτυξης των εγχώριων ταλέντων. 

Έκανε επίσης λόγο για βαρύτατες ευθύνες της πολιτείας που δεν συμμορφώθηκαν τα σωματεία και ευθύνες ΚΟΠ που καλύπτει κατεστημένα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά αναφέρθηκε στην πρόταση που συνυπέγραψε και ο ΔΗΣΥ για στήριξη και των υπολοίπων συνομοσπονδιών ομαδικών αθλημάτων, κάτι που όπως είπε δεν ήρθε με το νομοσχέδιο. Μίλησε επίσης για λάθος εκ μέρους της πολιτείας να διασυνδέσει το νομοσχέδιο με τα χρέη σωματείων. Είπε ότι υπάρχουν κακές νοοτροπίες στο ποδόσφαιρο αλλά αυτό δεν λύνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει το νομοσχέδιο γιατί είναι επένδυση στον αθλητισμό, ενώ ζήτησε από τον Έφορο Φορολογίας να κάνει αυστηρά και σωστά τη δουλειά του για τα λίγα σωματεία που δεν πληρώνουν τις φορολογίες τους. 

Δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο του ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί το ποδόσφαιρο είναι να δείξουν στα σωματεία τον τρόπο της σωστής οικονομικής διαχείρισης. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να επεκταθεί η περίοδος εντός της οποίας παρέχεται στους ασφαλισμένους εργαζόμενους γονείς το δικαίωμα λήψης επιδόματος γονικής άδειας και να αυξηθούν οι εβδομάδες για τις οποίες οι εν λόγω γονείς είναι δικαιούχοι επιδόματος γονικής άδειας, 
  2. η τροποποίηση του περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμου, ώστε να επεκταθεί η χρονική περίοδος εντός της οποίας εργαζόμενος γονέας δύναται να ασκεί το δικαίωμα λήψης γονικής άδειας και να αιτείται ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από τον εργοδότη του και 
  3. η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε, με αναδρομική ισχύ για τέκνα που γεννήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2024, να αυξηθεί το ύψος του βοηθήματος τοκετού που καταβάλλεται σε μητέρες. 

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή 

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε σημαντικές τροποποιήσεις σε νόμους που αφορούν τη γονική άδεια, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και τα επιδόματα τοκετού, με στόχο μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη δημογραφική ανάκαμψη και τη στήριξη της οικογένειας.  

Με βάση τις νέες νομοθεσίες η χρονική περίοδος εντός της οποίας οι γονείς μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα λήψης γονικής άδειας επεκτείνεται από τα οκτώ στα δεκαπέντε έτη της ηλικίας του παιδιού. Παράλληλα, αυξάνεται η διάρκεια του επιδόματος γονικής άδειας δέκα εβδομάδες για το δεύτερο παιδί, δώδεκα εβδομάδες για το τρίτο παιδί και δεκατέσσερις εβδομάδες για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.  

Το δικαίωμα λήψης γονικής άδειας για παιδιά με αναπηρία επεκτείνεται μέχρι το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας τους.  

Από την 1η Οκτωβρίου 2024, οι μητέρες θα λαμβάνουν αυξημένο επίδομα τοκετού, το οποίο καθορίζεται στα €1.000 για το πρώτο παιδί, στα €1.500 για το δεύτερο παιδί στις €2.000 για το τρίτο παιδί και στις €2.500 για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.  

Το βοήθημα τοκετού θα προσαρμόζεται ετησίως βάσει της αύξησης των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών.  

Η Βουλή προχώρησε σε ενοποίηση των σχετικών νομοσχεδίων, ενώ αποσύρθηκαν παρόμοιες προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί.  Το τελικό κείμενο, με τίτλο «Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2024», αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή των παραπάνω αλλαγών.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για τρία καλά νομοσχέδια για αυτό αποσύρθηκαν οι εξίσου καλές προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει αμέσως τη ρύθμιση για πληρωμένη γονική άδεια και τέθηκε ως ημερομηνία εφαρμογή της γονικής άδειας ως 31 Μαρτίου.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης μίλησε για ένα ακόμα βήμα για συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε αυτές σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες της Βουλής.  

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγίαννης είπε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το βοήθημα τοκετού αφού το 18% των δικαιούχων θα είναι για αλλοδαπούς γονείς που αποκτούν παιδιά. Σημείωσε ότι η στόχευση μιας τέτοιας νομοθεσίας πρέπει να είναι για τον γηγενή πληθυσμό.  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου διερωτήθηκε αν το ΕΛΑΜ θέλει να τιμωρήσει το 82% των Ε/κ για να μην πάρουν και ξένοι. Διερωτήθηκε κατά πόσο αυτοί που είναι νόμιμοι στην Κύπρο και συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα πρέπει να έχουν και δικαιώματα, με βάση τη λογική του ΕΛΑΜ. Πρόσθεσε ότι με αυτή τη λογική ούτε και οι Κύπριοι στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι τα νομοσχέδια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημογραφικό. Υπενθύμισε τις προσπάθειες και καινοτομίες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τη Ζέτα Αιμιλιανίδου και ζήτησε να υπάρξουν κι άλλα μέτρα για την υπογεννητικότητα.  

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι για την αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας χρειάζονται ολοήμερες δομές, προσιτή στέγη, μισθοί και κοινωνικό κράτος. Είπε ότι τα νομοσχέδια αυτά είναι σε μια καλή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική. Όσον αφορά τα σχόλια του ΕΛΑΜ είπε ότι αυτή η ρητορική πρέπει να σταματήσει και δεν είναι δυνατό να αποφασίσουμε να μην πάρουμε κανένα μέτρο για τους συμπολίτες μας για να μην το πάρουν οι ξένοι.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε την υπογεννητικότητα ατομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της ΕΕ και της Κύπρου. Καλωσόρισε τα νομοσχέδια αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετά. Ζήτησε προτάσεις για στήριξη των γονιών για την οικονομία και την επιβίωση των Κυπρίων στη γη των πατέρων τους.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι η Κυβέρνηση κάνει μια αμυδρή προσπάθεια αλλά η έλλειψη μέτρων τα προηγούμενα 15 χρόνια έφερε την κατάσταση με την υπογεννητικότα υπέρ των ορίων.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι τα μέτρα για υπογεννητικότητα θα πρέπει να είναι για τον γηγενή πληθυσμό. Κατηγόρησε τον κ. Αποστόλου ότι υποστηρίζει αυτά τα μέτρα όταν ένας κίνδυνος που καταγράφεται από την παράνομη μετανάστευση είναι η δημογραφική αλλοίωση.  

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στα μέτρα που προώθησε το κόμμα του στην Κυβέρνηση κατά της παράνομης μετανάστευσης, ωστόσο είπε ότι το επίδομα τοκετού αφορά όσους νόμιμα συνεισφέρουν.  

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε απογοήτευση για τα όσα πρεσβευει το ΕΛΑΜ και εξέφρασε ικανοποίηση που αυτά τα νομοσχέδια δεν πήγαν στην Επιτροπή που προεδρεύει. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμου, ώστε να εισαχθούν διατάξεις αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη Δημοκρατία. 

Ψηφίστηκε ο νόμος για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων 

Η Βουλή υπερψήφισε στη σημερινή Ολομέλεια, το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και αφορά την εισαγωγή αυστηρών διατάξεων αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο. Παρών στην συνεδρίαση ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας Ιωάννης Παπαμελετίου καθώς μέχρι στιγμής εξέφρασαν ενδιαφέρον για κάθοδο στην χώρα μας το Καποδιστριακό και το Μετσόβειο.  

Κατατέθηκαν τρεις τροπολογίες από το ΑΚΕΛ οι οποίες και απορρίφθηκαν με 31 ψήφους κατά και 16 υπέρ. 

Στο ν/σ βελτιώθηκε ο όρος «παράρτημα ξένου πανεπιστημίου», ώστε να μπορεί να είναι νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία, όπως ο ελάχιστος αριθμός σχολών και προσφερόμενων προγραμμάτων. 

Στο νέο αναθεωρημένο ν/σ απαλείφθηκαν μεταξύ άλλων η πρόνοια που προέβλεπε για την υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής για ποσό ύψους €2 εκατομ. από τα παρατήματα ξένων πανεπιστημίων, καθώς και η πρόνοια που αφορούσε για τη δυνατότητα του ΔΙΠΑΕ (Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης) να απορρίπτει αίτηση για ίδρυση παραρτήματος ανάλογα με τη θέση που κατέχει το μητρικό ίδρυμα στις διεθνείς κατατάξεις, με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια . 

Στο ν/σ καθίσταται σαφές ότι η λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη Δημοκρατία θα γίνεται με τους ίδιους όρους που λειτουργούν τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και το όλο θέμα ρυθμίζεται μέσω του καθορισμού κριτηρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ανώτερης εκπαίδευσης.  

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή αναφέρθηκε από την ΥΠΑΝ ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση για ίδρυση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου στη Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι ορισμένα πανεπιστήμια εξέφρασαν ενδιαφέρον. Περαιτέρω, όπως ανέφερε, η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα για τη Δημοκρατία, αφού θα αυξηθούν τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών και ο αριθμός των διεθνών φοιτητών. 

Τόνισε ότι η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων επιβάλλεται από την ενωσιακή νομοθεσία και τη νομολογία, στη βάση των αρχών της ελεύθερης εγκατάστασης και της ελεύθερης κυκλοφορίας υπηρεσιών, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήδη επιτρέπεται και τέτοια ιδρύματα λειτουργούν εδώ και χρόνια στη Δημοκρατία.  

Τοποθετήσεις Βουλευτών   

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι έχουμε πλέον ένα νομικό πλαίσιο για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας και αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον μόνο από 2 ελληνικά πανεπιστήμια, το Καποδιστριακό και το Μετσόβειο, με το οποίο η συζήτηση είναι σε προχωρημένο επίπεδο.  

Ανέφερε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων και αυτό δεν είναι εις βάρος των κυπριακών ιδρυμάτων γιατί επενδύουμε στην αριστεία με εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων.  

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους αφού εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες στα ελληνικά πανεπιστήμια που μόρφωσαν τον κυπριακό ελληνισμό, είπε ότι τόσο το Καποδιστριακό όσο και το Μετσόβειο έρχονται στην Κύπρο με προγράμματα όμως στην αγγλική γλώσσα. Είπε ότι προβληματίζεται και έχει επιφυλάξεις για την βιωσιμότητά τους, λόγω αυτού του γεγονότος.  

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι για χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν να κάνουν την Κύπρο διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο και αργότερα επιτίθεντο στο δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν ήθελαν ξενόγλωσσα προγράμματα.  

Ανέφερε ότι καλωσορίζουμε τα δύο αυτά κορυφαία πανεπιστήμια που συγκρίνονται με διεθνή ιδρύματα, αλλά είναι καιρός να στηρίξουμε και τα δικά μας δημόσια πανεπιστήμια που θέλουν να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα.  

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις για την έλευση ξένων πανεπιστημίων και διασφαλίστηκε ότι θα γίνεται σωστά, με μέγιστη πιστοποίηση της ακαδημαϊκής επάρκειας και αυστηρά κριτήρια και θα συνεισφέρει στην αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης στη χώρα μας.    

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι έγιναν βήματα προόδου στον τόπο μας με όγκο φοιτητών και ερευνητικά προγράμματα και εξήρε το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια για χρόνια μόρφωσαν Κυπρίους με δωρεάν δίδακτρα και σίτιση. Είπε ότι χαροποιεί η κάθοδος δύο κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.  

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τόπο μας μπήκε σε μια συγκεκριμένη πορεία εδώ και καιρό και μπροστά στην ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού υπάρχουν κίνδυνοι όπως να καταστεί η χώρα σημαία ευκαιρίας για λιγότερα καλά πανεπιστήμια και να χάσει η Κύπρος το καλό της όνομα.  

Πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε να χάσουμε μια χρυσή ευκαιρία να είναι η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας και αυτό δεν αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια.  

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί να μην ανοίξει κερκόπορτα από την οποία να μπουν δεκάδες άλλα ιδρύματα, για τα οποία δεν είμαστε σίγουροι.   

Εξήγησε ότι η μια τροπολογία του ΑΚΕΛ είναι ουσιαστικά υιοθέτηση πρότασης της κυβέρνησης για τις εγγυητικές για ιδιωτικού δικαίου και όχι για ελληνικά ή άλλα δημόσια πανεπιστήμια, την οποία αργότερα απέσυρε. Όλες οι τροπολογίες, ανέφερε, γίνονται για να βελτιώσουν κενά. 

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας ανέφερε ότι ήταν κοινός στόχος να βοηθηθεί η κάθοδος των δύο ελληνικών πανεπιστημίων και το κόμμα του γενικότερα επιθυμούσε την υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων. 

Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η διασφάλιση και συνέχισης της ποιότητας ώστε να φιλτράρουμε τα πραγματικά πανεπιστήμια που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο. Τόνισε την ανάγκη ενός γενικότερου σχεδιασμού για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι έχουμε την κάθοδο ιστορικών ελληνικών πανεπιστημίων και ευχαρίστησε όσους συναδέλφους με τις επισημάνσεις τους και τις ανησυχίες τους, βοήθησαν στην βελτίωση του νομοσχεδίου.   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τις πιο πάνω τροποποιητικές προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η παράταση της ισχύς των υφιστάμενων ρυθμίσεων που αφορούν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025. 

Παράταση φορολογικών κινήτρων για αναδιάρθρωση δανείων έως το τέλος του 2025 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα την παράταση των υφιστάμενων φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων για αναδιαρθρώσεις δανείων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Οι σχετικές προτάσεις νόμου κατατέθηκαν από όλα τα κοινοβουλευτικό κόμματα.  

Με 49 ψήφους υπέρ, ο νόμος που ψηφίστηκε στοχεύει στη στήριξη δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων, διατηρώντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2024. 

Οι παρατάσεις αφορούν μέτρα που ενισχύουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείων και περιλαμβάνουν απαλλαγή από την καταβολή εξόδων χαρτοσήμου για αναδιαρθρώσεις μέχρι το ποσό της υφιστάμενης οφειλής. 

Επίσης επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στις μεταβιβάσεις που συνδέονται με δάνεια. 

Ακόμα απαλλαγή από τέλη μεταβίβασης για ακίνητα που μεταβιβάζονται σε δανειστές  και εξαίρεση από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε περιπτώσεις λογιστικού κέρδους ή πλασματικού μερίσματος. 

Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μεταφοράς εμπράγματων βαρών σε περίπτωση απόκτησης ακινήτου από δανειστή λόγω αναδιάρθρωσης. 

Ακόμα προβλέπεται εξαίρεση οποιουδήποτε κέρδους, οφέλους ή ζημιάς που προκύπτει από αναδιαρθρώσεις από τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος. 

Η παράταση αυτών των κινήτρων κρίθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση», γνωστή και ως Οδηγία για τον Πυλώνα 2 (Pillar 2). 

Eναρμόνιση νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία για ελάχιστη φορολόγηση ομίλων πολυεθνικών 

Η Ολομέλεια ενέκρινε εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία για την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ (λεγόμενη Οδηγία για τον Πυλώνα 2 , Pillar 2).  

Ο ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής είναι ύψους 15% σε οντότητες που ανήκουν σε ομίλους πολυεθνικών επιχειρήσεων ή σε εγχώριο όμιλο μεγάλης κλίμακας, με ετήσια ενοποιημένα έσοδα που υπερβαίνουν τα €750 εκατομ.  

Mε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εισάγονται στην εθνική νομοθεσία οι υποχρεωτικοί κανόνες φορολόγησης IIR ( Income Inclusion Rule) και UTPR (Under Tax Profit Rule), καθώς και ο εθνικός κυπριακός συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται και εφαρμόζεται στο εθνικό δίκαιο κατ’ αναλογίαν των προνοιών της υπό αναφορά Οδηγίας.  

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών λέχθηκε ότι οι υποχρεωτικοί κανόνες φορολόγησης αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα φορολογικά έσοδα όλων των δικαιοδοσιών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθότι πρόκειται για ένα πλαίσιο που αυξάνει την εταιρική φορολόγηση.  

Ο εθνικός συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται από το έτος 2025, ώστε να παρασχεθεί στις κυπριακές επηρεαζόμενες οντότητες το απαραίτητο χρονικό περιθώριο προσαρμογής και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες, οι οποίες θα τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερα φορολογικά οφέλη.   

Διευκρινίζεται ότι οι όμιλοι επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και καταβάλλουν πραγματικό φόρο που αναλογεί σε φορολογικό συντελεστή ο οποίος είναι χαμηλότερος από τον ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή ύψους 15%, θα κληθούν να καταβάλουν τη διαφορά υπό τη μορφή συμπληρωματικού φόρου.  

Η φορολογική βάση επί της οποίας επιβάλλεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου είναι το πλεονάζον κέρδος, δηλαδή το σύνολο των λογιστικών κερδών των κυπριακών συνιστωσών οντοτήτων μετά από μια σειρά προσαρμογών και τροποποιήσεων. 

Σημειώνεται ότι κατά την συζήτηση αναφέρθηκε ότι η ΚΔ όφειλε να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέχρι την 31η  Δεκεμβρίου 2023. Λόγω της μη εναρμόνισης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2024 εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη με την οποία κάλεσε τη Δημοκρατία να λάβει τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης μέχρι τις 23 Ιουλίου 2024. 

Ωστόσο, λόγω της μη έγκαιρης κοινοποίησης μέτρων εναρμόνισης με την υπό αναφορά Οδηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε απόφαση για καταχώριση προσφυγής κατά της Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων του Τμήματος Φορολογίας και αφορούν στα έτη 2021 και 2022, ο αριθμός των επηρεαζόμενων οντοτήτων στην Κύπρο υπολογίζεται στις 1.900.  

Σύμφωνα με υπολογισμούς στη βάση συμβατικών φορολογικών κανόνων που εφαρμόζονται στην εθνική νομοθεσία και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στις στρατηγικές αποφάσεις των οντοτήτων ή το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης αυτών, με την εφαρμογή του προτεινόμενου μέτρου υπολογίζεται αύξηση των κρατικών εσόδων για το έτος 2026, η οποία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ €200 εκατομ.- €250 εκατομ. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η έγκριση του προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων για τη διενέργεια πληρωμής από το ταμείο της ποσού ύψους €546.269 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2025 και 
  2. η έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για τη διενέργεια πληρωμής ποσού ύψους €20.293.488 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2025. 

Έγκριση προϋπολογισμών της Ένωσης Προσφύγων και του Ταμείου Τ/κ περιουσιών 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το απόγευμα τον προϋπολογισμό της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων και του Ταμείου Τ/κ περιουσιών για το έτος 2025.  

Ο προϋπολογισμός της ΠΕΠ είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €546.269 και έσοδα του ίδιου ύψους.    

Τα έσοδα προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €491.000, από εισφορές για τις συντάξεις ύψους €47.310 και από τις συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €7.459. 

Οι κυριότερες προϋπολογιζόμενες δαπάνες αφορούν Μισθοδοσία υπαλλήλων (€139.931), Επίδομα παραστάσεως (€1.280), Συντάξεις και φιλοδωρήματα (€285.000), Λειτουργικές δαπάνες (€60.710), Συντηρήσεις και επιδιορθώσεις (€4.500), Εκπαίδευση προσωπικού/Συνέδρια (€13.010), Συμβουλευτικές υπηρεσίες/Έρευνες (€34.678),  Εκδόσεις και δημοσιότητα (€780), Εκστρατείες διαφώτισης (€810), Αγορά συσκευών κλιματισμού (€860), Αγορά εξοπλισμού (€3.560), Αγορά άλλων στοιχείων ενεργητικού (€650), Μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€500).  

Ο  προϋπολογισμός του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για το οικονομικό έτος 2025 δεν είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €2.715.693, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το συσσωρευθέν αποθεματικό του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 ανερχόταν στο ποσό των €5.570.187.  

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους €20.293.488 και έσοδα ύψους €17.577.795, τα οποία προέρχονται από κρατική χορηγία προς τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (€7.000.000), από ενοίκια μίσθωσης τουρκοκυπριακών περιουσιών (€6.627.750) και από εκτέλεση διάφορων έργων από μέρους του ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού των τεχνικών συνεργείων έναντι αντίστοιχης και ισόποσης δαπάνης στον προϋπολογισμό εξόδων, η οποία συντελείται για λογιστικούς σκοπούς (€3.950.045). 

Όλοι οι Βουλευτές που τοποθετήθηκαν έθεσαν θέμα για τις στρεβλώσεις στη διαχείριση τ/κ περιουσιών και εξέφρασαν την ελπίδα με το ν/σ που συζητείται για το θέμα να εισαχθεί δικαιότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε, μεταξύ άλλων, να καθοριστεί προθεσμία τριάντα (30) ημερών εντός της οποίας ο ενυπόθηκος δανειστής θα προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για εξάλειψη υποθήκης από το οικείο μητρώο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σε περίπτωση εξόφλησης ή παύσης των υποχρεώσεων που αφορούν την υποθήκη. 

Εγκρίθηκε πρόταση νόμου για διευκόλυνση στην εξάλειψη υποθήκης σε εξόφληση 

Εγκρίθηκε ομόφωνα πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου που τροποποιεί τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμο, ώστε να καθοριστεί προθεσμία τριάντα ημερών εντός της οποίας ο ενυπόθηκος δανειστής να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για εξάλειψη υποθήκης από το οικείο μητρώο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στο οποίο αυτή είναι εγγεγραμμένη, σε περίπτωση εξόφλησης ή παύσης της υποχρέωσης στην οποία αφορά η απαίτηση.  

Όπως ισχύει σήμερα, σε περίπτωση κατά την οποία εξοφλείται ή παύει να υφίσταται η υποχρέωση που αφορά την υποθήκη, ο ενυπόθηκος δανειστής οφείλει να μεριμνήσει για τις απαιτούμενες ενέργειες για εξάλειψη της υποθήκης, αλλά όπως παρατηρείται σήμερα η υποθήκη διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά εν αγνοία του ενυπόθηκου οφειλέτη, γεγονός που προκαλεί στους πολίτες αχρείαστη ταλαιπωρία και συμβάλλει στη δημιουργία εγκλωβισμένων αγοραστών.  

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία ο ενυπόθηκος δανειστής δεν ενεργήσει σύμφωνα με τα πιο πάνω και εντός της καθορισθείσας προθεσμίας, είναι υπόλογος προς τον ενυπόθηκο οφειλέτη για οποιαδήποτε ζημία υποστεί ο τελευταίος λόγω της μη εξάλειψης της υποθήκης, εκτός εάν ο εν λόγω ενυπόθηκος δανειστής αποδείξει ότι η ζημιά προέκυψε μετά από τις ενέργειες για εξάλειψη της υποθήκης. 

Η εξάλειψη της υποθήκης διενεργείται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο.  

Ο ενυπόθηκος δανειστής δεν θα είναι υπόλογος για οποιαδήποτε ζημία υποστεί ο ενυπόθηκος οφειλέτης, εάν αποδείξει ότι η ζημιά προέκυψε, όχι μόνο μετά από τις ενέργειες για εξάλειψη της υποθήκης που προνοεί η πρόταση νόμου, αλλά και παρά το ότι ο ίδιος προέβη στις εν λόγω ενέργειες. 

Ο ενυπόθηκος δανειστής δεν θα υπέχει υποχρέωση να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για εξάλειψη της υποθήκης εντός της καθορισθείσας προθεσμίας, σε περίπτωση κατά την οποία ο ενυπόθηκος οφειλέτης συγκατατίθεται γραπτώς στη μη εξάλειψη της υποθήκης, και, σε περίπτωση μεταγενέστερης ανάκλησης της εν λόγω συγκατάθεσης, ο ενυπόθηκος δανειστής θα μεριμνά για την εξάλειψη της υποθήκης εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία της γραπτής ανάκλησης της συγκατάθεσης του ενυπόθηκου οφειλέτη. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η τροποποίηση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία παροχής νομικής αρωγής, με στόχο να καταστεί το σύστημα παροχής αυτής πιο αποτελεσματικό και 
  2. η Τροποποίηση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία παραχώρησης νομικής αρωγής για προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. 

Έγκριση πρότασης νόμου- ν/σ για αποτελεσματικότερη παροχή νομικής αρωγής 

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο καθώς και πρόταση νόμου του βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου του ΕΛΑΜ ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που εντοπίζονται κατά τη διαδικασία παροχής νομικής αρωγής, με στόχο να καταστεί το σύστημα παροχής νομικής αρωγής πιο αποτελεσματικό.  

Ειδικότερα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Νομικής Αρωγής Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία παραχώρησης νομικής αρωγής για προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.  

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, θέσπιση διορισμού δικηγόρων εκ περιτροπής μόνο στις υποθέσεις που αφορούν αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας και παρανόμως παραμένοντες υπηκόους τρίτης χώρας, υποχρέωση αιτιολόγησης της δικαστικής απόφασης με την οποία απορρίπτεται το αίτημα για παραχώρηση νομικής αρωγής, κατάργηση της απαίτησης για υποβολή κοινωνικοοικονομικής έκθεσης για τους αιτητές διεθνούς προστασίας, μη παραχώρηση νομικής αρωγής σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταχώρισης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας και θέσπιση ποινικού αδικήματος σε περίπτωση κατά την οποία δικηγόρος ο οποίος παρέχει υπηρεσίες νομικής αρωγής ζητεί και λαμβάνει από τον αιτητή επιπρόσθετη αμοιβή. 

Εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για διαγραφή της πρόνοιας που προβλέπει υποχρέωση για υποβολή κοινωνικοοικονομικής έκθεσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτητής της παροχής νομικής αρωγής είναι λήπτης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση στην επιτροπή νομικών λέχθηκε ότι με βάση στοιχεία από το Ανώτατο Δικαστήριο  σε σχέση με τις υποθέσεις παροχής νομικής αρωγής σε όλα τα δικαστήρια της Δημοκρατίας για τα έτη 2021, 2022 και 2023, διαπιστώνεται κατάχρηση της διαδικασίας νομικής αρωγής στα ποινικά δικαστήρια και στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και αποφασίστηκε όπως στο παρόν στάδιο καθοριστεί η εκ περιτροπής νομική αρωγή μόνο στις υποθέσεις ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. 

Προστέθηκαν ρυθμίσεις για μη παραχώρηση νομικής αρωγής στις υποθέσεις που αφορούν αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας και παρανόμως παραμένοντες υπηκόους τρίτης χώρας, σε περίπτωση κατά την οποία η προσφυγή που αυτοί καταχώρισαν ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου είναι εκπρόθεσμη. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών Νόμου και του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμου, ώστε να επιτευχθούν τα ακόλουθα: 

  1. η ορθότερη εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/EK, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 και   
  2. η ορθότερη εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/879 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/59/ΕΕ σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και της οδηγίας 98/26/ΕΚ. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2023 Νόμου του 2022, ώστε να διορθωθούν οι προβλεπόμενες κάτω από την ομάδα δαπανών 02100 «Κρατικοί Υπάλληλοι» δαπάνες, στις οποίες δεν περιλήφθηκε το ποσό των €18.906 αποτελούμενο από ποσά ύψους €14.741 και €4.165, τα οποία αφορούν στη συνεισφορά στο Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων και στην αναδρομική συνεισφορά στο Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, αντίστοιχα. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα για τη διενέργεια πληρωμής από το ταμείο του οργανισμού ποσού ύψους €766.440 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2025. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, ώστε να παραταθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2025, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2024, η διάταξη αυτού με την οποία απαγορεύεται η έγερση πολιτικής αγωγής εναντίον προσώπου που είναι δικαιούχο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή δημόσιου βοηθήματος για συγκεκριμένες οφειλές που καθορίζονται στον εν λόγω νόμο. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί του Ελέγχου Αναλογικότητας πριν από τη Θέσπιση Νέας Νομοθετικής Κατοχύρωσης Επαγγελμάτων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ορθότερη εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2018, σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων». 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Αποκατάσταση Προσώπων που Καταδικάστηκαν σε Ποινικές Υποθέσεις (Αποτελεσματική Εφαρμογή Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) Νόμου, ώστε να αυξηθεί η προθεσμία που προβλέπεται αναφορικά με την υποβολή αιτήματος προσώπου για εξέταση καταδίκης του σε ποινική υπόθεση, με σκοπό την αποκατάστασή του, από τρεις (3) μήνες από την τελεσιδικία της εν λόγω απόφασης, που ισχύει σήμερα, σε έξι (6) μήνες. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για τη διενέργεια πληρωμής από το ταμείο αυτής συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €240.787 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για τη διενέργεια πληρωμής από το ταμείο αυτής συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €107.245 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην έγκριση των πιο πάνω κανονισμών σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η θέσπιση κανονισμών, ώστε να καθοριστεί η φύση, το είδος, το περιεχόμενο και η διαδικασία παροχής ανεξάρτητης συνδρομής από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση προς υπό διερεύνηση θύματα διακρίσεων λόγω φύλου βάσει των διατάξεων του εξουσιοδοτικού νόμου και 
  2. η τροποποίηση των περί Παροχής Ανεξάρτητης Συνδρομής σε Θύματα Διακρίσεων Κανονισμών, ώστε να βελτιωθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παροχή ανεξάρτητης συνδρομής από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση προς υπό διερεύνηση θύματα διακρίσεων λόγω φύλου βάσει των διατάξεων του εξουσιοδοτικού νόμου. 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην έγκριση της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου για τον μήνα Ιανουάριο του 2025 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που καταψηφίστηκαν: 

Η Ολομέλεια καταψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης πιστωτικών ιδρυμάτων ύψους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και τη δικαιότερη κατανομή των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων της πολιτείας, οι οποίες έχουν προκύψει από την άνοδο του πληθωρισμού και τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. 

Οριακά απορρίφθηκε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών 

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε οριακά την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου για θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για επιβολή έκτακτου τέλους αλληλεγγύης πιστωτικών ιδρυμάτων ύψους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των πιστωτικών ιδρυμάτων. 

Με 25 ψήφους υπέρ 25 κατά, 4 αποχές και την νικώσα ψήφο της Προέδρου της Βουλής η τροπολογία απορρίφθηκε. Υπέρ ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου. Τήρησαν αποχή οι βουλευτές Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Μιχάλης Γιακουμή, Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης, ενώ εναντίον ψήφισαν ΔΗΣΥ, μέρος του ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου. 

Η πρόταση νόμου είχε ως στόχο, όπως αναφέρεται, την εξάλειψη των ανισοτήτων και τη δικαιότερη κατανομή των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων, οι οποίες έχουν προκύψει από την άνοδο του πληθωρισμού και τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων. 

Της καταψήφισης προηγήθηκε μια συζήτηση τριών και πλέον ωρών στην Ολομέλεια με αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το κόμμα του δεν έχει  αλλεργία στα κέρδη αλλά στην κλεψιά, προσθέτοντας ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που θα προκύψει μέσα από τα υπερκέρδη θα το διοχετεύσει το κράτος για στήριξη προγραμμάτων με στοχευμένο  τρόπο πχ στην επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια. 

Ανέφερε ότι η πρόταση βεβαίως και δεν θα επιλύσει τα πολλαπλά προβλήματα στην κοινωνία, αλλά είναι ένα ουσιαστικό μέτρο και στέλνει μήνυμα προς την κοινωνία και τις τράπεζες. Το διακύβευμα, είπε, είναι με ποιους είμαστε, με τις τράπεζες ή την κοινωνία; 

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομιών κουνούσε το δάκτυλο προς τις τράπεζες και τις καλούσε να απορροφήσουν μέρος της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, αλλά στην πορεία το ξέχασε. 

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η πρόταση στηρίχθηκε στο μοντέλο της Ισπανίας και εκεί οι τράπεζες δεν κατέρρευσαν, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εκδίωξη επενδυτών. 

Ανέφερε εξάλλου ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν απαγορεύουν την επιβολή εκτάκτου τέλους αλλά παραθέτουν συστάσεις για στοχευμένο τρόπο. 

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στο ερώτημα με ποιους είμαστε το κόμμα της απαντά ότι είμαστε με την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας ότι όποτε βάζαμε ομάδες να συγκρούονται κλαίγαμε επί ερειπίων. Ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις αγνές προθέσεις και την έγνοια του ΑΚΕΛ για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά υπέδειξε ότι άλλο η Ισπανία και άλλο η Κύπρος της οποίας οι καταθέτες κουρεύτηκαν. 

Είπε εξάλλου ότι αν προχωρήσουμε σε φορολόγηση υπερκερδών θα πρέπει να δούμε και την υποστήριξη των υπερζημιών όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και ευρύτερα. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε και το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί το κόστος στους υφιστάμενους δανειολήπτες. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι οι τράπεζες κάνουν κέρδη λόγω τόκων από καταθέσεις από το 2022 και μετά με μεγάλη απόδοση κεφαλαίων και κανένα μέρος αυτών δεν επιστράφηκε στους καταθέτες. Ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί μια μόνιμη φορολόγηση στο πλαίσιο της γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης ενώ έθεσε θέμα και για το ρόλο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.   

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου επέκρινε όσους ψήφισαν κατά της αναβολής που ζήτησε το κόμμα του και διερωτήθηκε γιατί το ΑΚΕΛ όταν κυβερνούσε δεν προχώρησε σε ρυθμίσεις για τραπεζικά καρτέλ. Υπενθύμισε ότι δεν είναι το κόμμα του που ψήφισε για υπερπρονόμια τραπεζών και για εκποιήσεις ή στρατηγικούς κακοπληρωτές. Επέκρινε το ΑΚΕΛ και όσους ψήφισαν κατά της αναβολής ότι εξυπηρετούν κομματικές ατζέντες.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι μέρος της φορολόγησης των κερδών θα πάει στα ταμεία του κράτους και δεν υποχρεώνεται το κράτος να κάνει κάτι παραπάνω. Ανέφερε επίσης ότι είναι άξιο απορίας γιατί η Βουλή ενός κράτους της ευρωζώνης κάνει τραπεζική πολιτική. Διερωτήθηκε τι θα κάνουμε στις υπερζημιές και τόνισε ότι με αυτή την πρόταση δεν επιβραδύνεται η μείωση της ψαλίδας προς όφελος του κόσμου αλλά του κρατικού ταμείου. 

Εμείς, είπε, θέλουμε να βοηθηθεί ο δανειολήπτης και όχι το ταμείο του κράτους και υπέδειξε ότι στην Ισπανία, με βάση μελέτη της ΕΚΤ, το κόστος μετακυλίστηκε στα επιτόκια εις βάρος των πολιτών.  

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι είναι φυσικό να προκαλούνται αντιδράσεις υποδεικνύοντας ότι φορολογούνται τα υπερκέρδη με μια έκτακτη φορολογία. Σε ότι αφορά την μετακύληση του κόστους στους πολίτες, είπε ότι επιτέλους πρέπει να επέμβει η ΕΠΑ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις προτάσεις που κατά καιρούς το κόμμα του κατέθεσε για προστασία δανειοληπτών από αυθαιρεσίες, τονίζοντας πως αυτές οι αυθαιρεσίες χρονίζουν εις βάρος των πολιτών.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι πλέον καταντήσαμε να περνάμε έξω από τις τράπεζες και μας χρεώνουν για τις αναπνοές μας. Τα 50 εκατ ευρώ στα υπερκέρδη, ανέφερε, είναι μια ελάχιστη φορολογία και θα έπρεπε «να μας έδιναν και 50 από πάνω».  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε πως δίνουμε στο κράτος έσοδα για να εκπονήσει σχέδια για στήριξη ευάλωτων ομάδων και μέσα από αυτό το έσοδο η Βουλή δίνει μήνυμα ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών.  

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι οι συνεπείς δανειολήπτες πλήρωσαν για τα απροσδόκητα κέρδη των τραπεζών από το 2013 και μετά, και τώρα ήρθε η ώρα να επιβραβευθούν. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τόσο του ΥΠΟΙΚ, όσο και του Διοικητή της ΚΤΚ για μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Σημείωσε ότι η πρόταση μπορεί να μην είναι η καλύτερη αλλά θα πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι τράπεζες πρέπει από κάπου να ελέγχονται. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να λάβουν υπόψη την κοινωνική πτυχή και να σκεφτούν τη φήμη τους.  

Ζήτησε από την Κυβέρνηση και την ΚΤΚ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των δανειστικών επιτοκίων, αύξηση των καταθετικών, παροχή φθηνότερων στεγαστικών για τους νέους, μείωση τραπεζικών χρεώσεων, επιβράβευση των συνετών δανειοληπτών, μέσω της απορρόφησης υπερκερδών. Είπε, επίσης, ότι η ΔΗΠΑ είναι σε διαδικασία συζητήσεων με Κυβέρνηση, ΚΤΚ και διοικήσεις των τραπεζών, ώστε να επιστραφεί μέρος των υπερκερδών στην κοινωνία.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ, είπε ότι φαίνεται πως κάποιοι δεν μαθαίνουν και συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του κυπριακού λαού και της οικονομίας, με πιθανότητα να οδηγηθεί ξανά η χώρα στα βράχια.  

Διερωτήθηκε γιατί δεν επέβαλε φορολογία στα κέρδη των τραπεζών το ΑΚΕΛ επί διακυβέρνησής του τότε που είχαν 3 δισ. ευρώ κέρδη μέσα σε τρία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο με τις πολιτικές τους οδήγησαν τις τράπεζες σε 15,5 εκατ. ευρώ ζημιές.  

Σημείωσε τους κινδύνους για την αξιολόγηση της οικονομίας από μια τέτοια πρόταση. Παράλληλα τόνισε ότι οι τράπεζες πληρώνουν ήδη φόρους ετήσιους, είτε έχουν κέρδη είτε όχι, φόρο επί των καταθέσεων και εταιρικό φόρο συν ΦΠΑ. Πρόσθεσε ότι μόνο οι κυπριακές τράπεζες πληρώνουν επιπρόσθετο φόρο επί των καταθέσεων.  

Είπε, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο φόρος να μετακυλιστεί στους συνεπείς δανειολήπτες. Απόψε, σημείωσε, συζητούμε την ποινικοποίηση του κέρδους, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κακώς έχοντα στον τραπεζικό τομέα που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών και όχι με την παρούσα πρόταση.  

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι οι τράπεζες κέρδισαν δισεκατομμύρια με τις θυσίες των πολιτών και το ΑΚΕΛ θέλει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό αναγνωρίζεται και δίνεται μάχη. Είπε ακόμα ότι τα υπερκέρδη προκύπτουν από τις αποφάσεις της ΕΚΤ και όχι από την ποιότητα της εξυπηρέτησης των τραπεζών. Χαρακτήρισε επίσης λαϊκισμό την κινδυνολογία για μια πολύ μικρή περιορισμένης χρονικής διάρκειας φορολογία. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει αντίληψη ότι όταν μιλάμε για τράπεζες εννοούμε τις καταθέσεις του κόσμου, τους συνεπείς δανειολήπτες. Πρόσθεσε ότι η φορολόγηση θα μετακυλιστεί στους πολίτες και αυτό έγινε σε χώρες που εφάρμοσαν την φορολογία. Πρόσθεσε ότι και ο ΔΗΣΥ πιέζει για να βελτιωθούν τα πράγματα στις τράπεζες, ενώ είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω μετά τις αναβαθμίσεις. Εκανε επίσης λόγο για συμπόρευση ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στηρίζεται μόνο σε πολιτική σκοπιμότητα και δημαγωγικά κριτήρια, χωρίς επιχείρημα που να στηρίζεται σε οικονομικά δεδομένα, αλλά μόνο με θυμό για πρακτικές και φαινόμενα που ενοχλούν όλους μας. Χαρακτήρισε επίσης προκλητικό να τίθεται το ζήτημα “ή με τις τράπεζες ή με την κοινωνία” από το ΑΚΕΛ που επί διακυβέρνησής του επέλεξε τρεις Υπουργούς Οικονομικών από τις τράπεζες. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης έκανε λόγο για τοξικότητα και αφορισμούς από συναδέλφους του. Σημείωσε ότι «κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολλούς μη προνομιούχους και κάποιοι έχουν μόνιμη σταθερή επιδίωξη να εξυπηρετήσουν τους ελάχιστους προνομιούχους. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι αντί επιχειρήματα προσπαθούν να κερδίσουν πόντους σε όσους τους ακούν, ενώ η ΔΗΠΑ σκέφτεται τι θα είναι καλύτερο για την κοινωνία και όχι τι θα αποφέρει περισσότερους ψήφους.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης χαρακτήρισε εντελώς ισοπεδωτική την πρόταση που θα χτυπήσει και μικρές και μεγάλες τράπεζες το ίδιο. Είπε επίσης ότι έχει “κομμουνιστική λογική”, αφού «δεν μπορούν να δουν κέρδος», ενώ είπε ότι δημιουργεί κακό προηγούμενο αν περάσει. Είπε, επίσης, ότι θα αποτρέψει ξένους επενδυτές που επενδύουν στις κυπριακές τράπεζες, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση αποπνέει εμπάθεια προς έναν τομέα της οικονομίας που χρηματοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο κατά 95%. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων από τους επικριτές της πρότασης και είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ “ξέπλυνε” την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Ζήτησε από τον ΔΗΣΥ να μην ανησυχεί για τη συμπόρευση με το ΕΛΑΜ αλλά να ανησυχεί για τις μεταγραφές από τον ΔΗΣΥ στο ΕΛΑΜ.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργίαδης είπε ότι οι πολιτικές του ΑΚΕΛ  βασίζονται κατά κύριο λόγο στην επιβολή φορολογιών. Για το ΑΚΕΛ η λύση στο κάθε πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι οι φόροι και το κόμμα επέβαλε 14 φορολογίες όταν κυβερνούσε.  

Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ζητήματα στο τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε ότι η πρόταση είναι η λάθος απάντηση σε ένα υπαρκτό ζήτημα, στέλνει λάθος μήνυμα και θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. 

Σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι ο πιο ρυθμιζόμενος και αυστηρά εποπτευόμενος τομέας της οικονομίας, αφού τα κέρδη τους υποχρεούνται να τα μετατρέψουν σε προβλέψεις και κεφάλαια.  

Στη δευτερολογία του ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση έχει αποτέλεσμα με την επαναφορά επιδότησης επιτοκίων από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες παραδέχτηκαν ότι υπερχρεώνουν, ασυδοτούν και εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν. Ανέφερε, επίσης, ότι κόπτονται για την αξιοπιστία της χώρας αυτοί που έκαναν το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Υπενθύμισε επίσης ότι επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ επιβλήθηκε η φορολογία επί των καταθέσεων. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην αναβολή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Έγκρισης Τύπου Οχημάτων Νόμου, ώστε να εισαχθούν διατάξεις αναφορικά με τη διαδικασία ανάκλησης μηχανοκινήτων οχημάτων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2018/858 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και (ΕΚ) αριθ. 595/2009 και για την κατάργηση της Οδηγίας 2007/46/ΕΚ. 

Αναβολή για τη Δευτέρα στη Βουλή της πρότασης νόμου για αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ 

Με 35 ψήφους υπέρ και επτά εναντίον η Ολομέλεια αποφάσισε να μεταφέρει στην συνεδρίαση της Δευτέρας, πριν την έναρξη της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς, τη συζήτηση της πρότασης νόμου που αφορά τη διαδικασία για ανάκληση μηχανοκίνητων οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ.  

Εναντίον της αναβολής τάχθηκαν οι Βουλευτές Αλέκος Τρυφωνίδης, Κωστής Ευσταθίου, Μιχάλης Γιακουμή, Μάριος Κάρογιαν, Μαρίνος Μουσιούττας, Σταύρος Παπαδούρης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.  

Παρούσα στην Ολομέλεια ήταν η μητέρα του Κυριάκου Όξινου, που έχασε τη ζωή του από ελαττωματικό αερόσακο, η οποία παρευρέθηκε και σε πολλές συζητήσεις της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών για το θέμα.  

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας εκ των εισηγητών της πρότασης μαζί με τους Βουλευτές Κυριάκο Χατζηγιάννη, και Σταύρο Παπαδούρη ανέφερε ότι έγινε σήμερα «ενδελεχής και αξιόλογη προσπάθεια» στην Επιτροπή  με προφορικές τροπολογίες και ζήτησε αναβολή επί διαδικαστικού.  

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατέθεσε εισήγηση να συζητηθεί με το νέο χρόνο για να μην υπάρξει βιασύνη και να γίνουν σωστές κινήσεις.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι έγινε έκτακτη συζήτηση με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και τη Νομική Υπηρεσία για να διασκεδαστούν απορίες για διαχείριση των προβλημάτων και οποιαδήποτε αναβολή δεν βοηθά.  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης ανέφερε ότι ζητείται αναβολή ώστε να δοθεί χρόνος για να αναγνωστούν οι τροπολογίες και το νέο κείμενο.  

Την ευθύνη, είπε, την έχουν όσοι για δυο 10ετιες δεν έκαναν κάτι. 

Ο Βουλευτής ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι ως την Δευτέρα ενδεχομένως κάτι άλλο να αλλάξει και να απαντηθούν ερωτήματα, γι΄αυτό και συμφωνεί με την αναβολή.  

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι το κείμενο είναι ομόγνωμο αλλά συμφωνεί με την αναβολή για Δευτέρα. 

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι ζητήθηκαν κάποιες εξηγήσεις από τη Νομική Υπηρεσία και ίσως ως τη Δευτέρα η εκτελεστική εξουσία να έρθει με λύσεις και η αναβολή να λειτουργήσει ως πίεση.  

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου συμφώνησε με την αναβολή καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα.  

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι τις τροπολογίες τις έφτιαξε η Νομική Υπηρεσία και όλα όσα προνοούνται είναι σε οδηγία της ΕΕ που δεν εφάρμοσε κανείς.   

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις και δεν παρεκκλίναμε από την ευρωπαϊκή οδηγία και διερωτήθηκε γιατί ζητείται αναβολή μετά από δύο θανάτους. Είπε ότι ήταν θέμα της εκτελεστικής εξουσίας από το 2018 και δεν έκανε κάτι και εμείς θα περισώσουμε το κύρος της Βουλής προχωρώντας με ενέργειες.  

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους τάχθηκε υπέρ της αναβολής υπενθυμίζοντας ότι η νομοθεσία θα τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο. 

Η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι θέμα ασφάλειας και είχε ευθύνη η Κυβέρνηση να το διαχειριστεί. Επέκρινε τον Υπουργό Μεταφορών και το ΤΟΜ για την αντιμετώπιση του θέματος. 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην αναβολή των πιο πάνω σχεδίων νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η τροποποίηση του περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νόμου, ώστε να δύναται το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο να καταρτίζει και να τηρεί Μητρώο Μελετητών και Επιβλέποντων Μηχανικών και 
  2. η θέσπιση κανονισμών οι οποίοι θα διέπουν τις διαδικασίες, τους κανόνες και τα κριτήρια εγγραφής στο Μητρώο Μελετητών και Επιβλέποντων Μηχανικών. 

Τα σχέδια νόμου θα επανεξεταστούν τον Ιανουάριου. 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην αναβολή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Μαρίνων Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν ορισμένες διατάξεις του για σκοπούς ομαλής λειτουργίας και διευκόλυνσης της χρήσης των μαρίνων. 

Η πρόταση νόμου θα επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην αναβολή της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργική αποθήκη για σκοπούς αυτοκατανάλωσης να μη συνιστά έργο για την εκτέλεση ή την υλοποίηση του οποίου απαιτείται προηγουμένως έκδοση άδειας από την αρμόδια αρχή δυνάμει των διατάξεων του εν λόγω νόμου, νοουμένου ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. 

Η πρόταση νόμου θα επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην αναβολή του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση κανόνων σχετικά με τον καθορισμό από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής που διατίθενται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, νοσηλευτήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.  

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Οι πιο πάνω προτάσεις νόμου αποσύρθηκαν από τους εισηγητές τους εφόσον οι πρόνοιες τους καλύπτονται από άλλα νομοσχέδια που τέθηκαν στην Ολομέλεια. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Εξωτερικών

Κύρωση συμφωνιών με χώρες για εξαίρεση βίζας σε διπλωματικά διαβατήρια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/01/2025, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν αναφορικά με την Εξαίρεση της Απαίτησης Θεώρησης Εισόδου για Κατόχους Διπλωματικών Διαβατηρίων (Κυρωτικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.