«Εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή (1974-1993)»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ακολουθεί  η ανακοίνωση του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων:

Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή, τα Ιδρύματα Κοινοβουλευτισμού και Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, επιστημονικό συνέδριο με θέμα την «Εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή (1974-1993)».  Το συνέδριο πραγματεύεται τη μεταπολεμική πολιτική ανασυγκρότηση που ακολούθησε του θανάσιμου πλήγματος της εισβολής και του θανάτου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, εστιάζοντας στον σπανίως και πιθανώς μοναδικό μηχανισμό πολιτικής επιβίωσης που ανέπτυξε το νεοσυσταθέν τότε κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επικράτηση κοινωνικοπολιτικού χάους.

Σε μία πρώην αποικιοκρατούμενη χώρα και σε ένα πολύ νεαρό κράτος, όπου ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί πλήρως το Σύνταγμά του, μετά την κρίση του 1963, και ακολουθείτο το εξ ορισμού δυσχερές στην εφαρμογή του ‘Δίκαιο της Ανάγκης’, εύλογα θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι η χώρα θα περιερχόταν σε μία κατάσταση πολιτικής αταξίας και αδυναμίας ταύτισης και (αυτό)ορισμού της.  Εν αντιθέσει, η Κυπριακή Δημοκρατία σημείωσε σημαντικά βήματα ως προς την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και πολιτεύματος διά του οριστικού σχηματισμού των κομμάτων και, ειδικότερα, της ιδεολογικής ύπαρξης Αριστεράς, Κεντρώου Χώρου και Δεξιάς.  Η αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής πολιτικής κατάστασης, ανατρέχοντας σε αυτήν (εξ)ιστορικά, δύναται κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία μοναδική διεθνώς περίπτωση, εντυπωσιακής πολιτικής ανάπτυξης, εν μέσω, ομολογουμένως, αντίξοων συνθηκών.  Μέσα από χρονική αναψηλάφηση οι συμμετέχοντες ομιλητές στο συνέδριο αποπειρώνται να αιτιολογήσουν, εν μέρει, την ανάδυση στον κοινωνικό ορίζοντα αυτού του συγκεκριμένου μηχανισμού θεσμικής βιωσιμότητας, όχι μόνο βάσει γνώσεων και εμπειριών, αλλά κυρίως μέσα από ετεροχρονισμένη κρίση των γεγονότων, δεδομένης της δημοκρατικής εξέλιξης μισού αιώνα νεότερης ιστορίας της Κύπρου.   

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος παρακολούθησης επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: 

https://www.foundation.cy/democracy-in-cyprus-after-the-invation

 

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:   Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο: Ευθύνες κράτους και ιδιωτικών φορέων Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σκοπός της συζήτησης είναι