Δυσαρέσκεια για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Διαφύλαξη εύφορης γεωργικής γης από τις εγκαταστάσεις πάρκων φωτοβολταϊκών 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι τρόποι διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης και των περιοχών αναδασμού από τις εγκαταστάσεις πάρκων φωτοβολταϊκών. 

Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών 

Τη δυσαρέσκειά του για το ότι συνεχίζεται εδώ και 6 χρόνια η συζήτηση για προσχέδιο που αφορά τη νέα χωροθετική πολιτική για τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ. 

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το Κοινοβούλιο εμπαίζεται από τις αρμόδιες αρχές, από 3 Υπουργεία που εμπλέκονται στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων», τόνισε ο κ. Γαβριήλ, προσθέτοντας ότι «από το 2018 αναμένουμε την περιβόητη εντολή 2/2006, με την οποία θα μπουν αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων». Δυστυχώς και σήμερα, ανέφερε, «μάς είπαν (Σ.Σ. οι αρμόδιες αρχές) ότι δεν μπορούν να τη δημοσιεύσουν, γιατί βρίσκονται ακόμα σε διαβουλεύσεις», εξήγησε. 

«Εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια συζητούν τα αυτονόητα. Στο τέλος δεν θα μείνει γεωργική γη για τον πρωτογενή τομέα και θα έχουμε μόνο εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων», σημείωσε. 

Επιπλέον ανέφερε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας το 2023 είχαν παρευρεθεί οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί και ο Γενικός Διευθυντής του τρίτου Υπουργείου, οι οποίοι τότε δεσμεύθηκαν ότι θα εκδοθεί η εντολή. «Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση», επεσήμανε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας προσκλήθηκαν οι Γενικοί Διευθυντές και των 3 αρμόδιων Υπουργείων, αλλά παρευρέθηκαν οι υπηρεσιακοί των 3 Υπουργείων. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Φωτοβολταϊκά: Παραχωρήθηκαν 1400 άδειες σε γεωργική γη 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: 

Ο περί Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων και Κοινοτικών Κανονισμών που Αφορούν Θέματα Αλιείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Ο περί Αλιείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των προβλεπόμενων ποινών, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό το σύστημα ελέγχου για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των νομοσχεδίων ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον