Δημόσιες συμβάσεις σε κρίση – Καθυστερήσεις και προβλήματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/02/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:  

  • Δημόσιες συμβάσεις που διακόπηκαν ή προκαλούν σοβαρά προβλήματα 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή, Χρύση Παντελίδη. Σκοπός τη συζήτησης ήταν, τα συμβόλαια των έργων για το Τερματικό Βασιλικού και την πλωτή μονάδα απο-υγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU), για τη μαρίνα Λάρνακας, για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, για την ανάπλαση της περιοχής του Ποταμού του Λιοπετρίου και για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης (e-Justice), που είτε διακόπηκαν είτε προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα που αφορά το έργο δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.  

Επικρίσεις Βουλευτών για επιστολή Ν. Υπηρεσίας για αναβολή συζήτησης  

Για “προσπάθεια φίμωσης” έκαναν λόγο Βουλευτές έπειτα από επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία ζητείτο να μη διεξαχθεί συζήτηση σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, για την κατάρρευση του συμβολαίου για τον δρόμο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, καθώς εκκρεμεί υπόθεση εναντίον δικαστηρίου.   

Τελικά, η συνεδρία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε μια κατάμεστη αίθουσα από Βουλευτές μέλη της Επιτροπής αλλά και Βουλευτές μη μέλη της, καλεσμένους που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, νυν και τέως Γενικό Ελεγκτή, Γενικό Λογιστή αλλά και αντιπροσωπεία του ελληνικού ομίλου Άκτωρ, ωστόσο, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις των Βουλευτών, συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.   

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, στο πρώτο μέρος οι Βουλευτές θα άκουγαν τους εκπροσώπους της εταιρείας και στο δεύτερο μισό την κρατική πλευρά.   

Ο Χρύσης Παντελίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ο οποίος ενέγραψε το ζήτημα της εξέτασης από την Επιτροπή Ελέγχου των συμβολαίων για έργα που έχουν διακοπεί το τελευταίο διάστημα, είπε ότι η Επιτροπή Ελέγχου οφείλει να εξετάσει το θέμα. Αναφερόμενος στην επιστολή της Νομικής  Υπηρεσίας, αλλά και στη συζήτηση που άνοιξε κατά πόσον οι Βουλευτές μπορούν να συζητούν υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης ή όχι, είπε ότι «επιχειρείται φίμωση Βουλευτών με επίκληση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».   

Όπως ανέφερε, η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος είναι προτεραιότητα και αποστολή των Βουλευτών, ειδικά της Επιτροπής Ελέγχου. Σημείωσε ότι εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος δεν είναι μόνο να κερδίζει δίκες η Νομική Υπηρεσία, καθώς αν ήταν μόνο αυτό, «όλοι εμείς κάθε φορά που η Νομική Υπηρεσία χάνει δίκες έπρεπε να την επικρίνουμε ότι δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».   

Επιπλέον, είπε ότι πολλές φορές οι Επιτροπές συζήτησαν θέματα ενώ βρίσκονταν ενώπιον της δικαιοσύνης και ουδέποτε προκάλεσε πρόβλημα αυτή η συζήτηση εντός της Βουλής. «Έχουμε διαδικασίες, έχουμε αποδείξει τη μέριμνα να προστατεύουμε και να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.   

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε πλειάδα δημόσιων δηλώσεων κρατικών αξιωματούχων για το θέμα από τη μέρα που υπόθεση οδηγήθηκε , ανέφερεστο δικαστήριο. «Δεν αποδέχομαι ότι η συζήτηση θα επηρεάσει αρνητικά το δημόσιο συμφέρον», είπε, καθώς δημόσιο συμφέρον είναι και το να ετοιμάζονται και να υπογράφονται καλά και σωστά συμβόλαια, για να μη καταλήγουμε στα δικαστήρια.   

Επιπλέον, είπε ότι προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να είναι να κερδίσει τη δίκη, αλλά να αποκτήσει η Πάφος τον δρόμο που ζητά εδώ και δεκαετίες. Πρέπει «να αγωνιούμε για εγκαίνια και όχι για δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος να κερδίζουμε δικαστικά, αλλά να γίνονται τα έργα που περιμένει η κοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι εξυπηρέτηση δημόσιου συμφέροντος είναι και η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο έλεγχος, οι θεμελιώδεις έννοιες στις οποίες εδράζεται η Επιτροπή Ελέγχου.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, είπε ότι το μείζον ζήτημα είναι να καταφέρουμε να γίνει το έργο. Άλλωστε, σημείωσε, ήταν πολιτική απόφαση «δικής μας κυβέρνησης να γίνει το έργο, παρότι τεχνοκρατικά υπήρχαν ενστάσεις». Όπως σημείωσε, «έννοια μας σήμερα είναι να ξεκινήσει ξανά και να τελειώσει, να διερευνηθεί σωστά το θέμα, να δούμε τι πήγε στραβά. Ό,τι και να συμβαίνει ζητούμενο είναι να παίρνουμε μαθήματα και να βελτιωνόμαστε για το μέλλον».   

Για το θέμα της επιστολής της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι είναι σωστό να είμαστε όλοι προσεκτικοί, σημειώνοντας ότι «είμαστε ούτως ή άλλως. Γνωρίζουμε όταν υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας ως «λογική» την προειδοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας.   

Επιπρόσθετα, είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν κατά πόσο ήταν σωστό το συμβόλαιο, αν υπήρχαν αδυναμίες. «Αντιλαμβάνομαι ότι και από το τέλειο συμβόλαιο απρόβλεπτες διαφωνίες μπορεί να υπάρξουν», σημείωσε. Ακόμα, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν η εταιρεία πληρούσε τα κριτήρια και σωστά της δόθηκε το συμβόλαιο. Αν αυτά τα ζητήματα ήταν εντάξει, πρέπει να διερευνηθεί πού ήταν οι διαφωνίες, αν ήταν απρόβλεπτες και γιατί φτάσαμε στο σημείο της διακοπής.   

«Ό,τι και να κάνουμε για να τελειώσει το έργο, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα υπάρξει και πολύ μεγάλη καθυστέρηση», κατέληξε.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου ότι αποσύρει από την επιστολή της δύο σημεία, τα οποία «ήταν εξαιρετικά προβληματικά». Συγκεκριμένα, όπως είπε, απέσυρε την παράγραφο στην οποία αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται δηλώσεις επί επίδικων θεμάτων και παρέπεμπε σε ποινική ευθύνη Βουλευτών και το σημείο με το οποίο συμβούλευε κρατικούς αξιωματούχους να μην παραστούν στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.   

«Δυστυχώς αυτό το σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί. Δεχτήκαμε απειλές για ποινική δίωξη όντες Βουλευτές, διότι διερωτηθήκαμε γιατί καθυστερεί η δίκη Γιαννάκη. Δεχτήκαμε απειλές για ποινική δίωξη διότι είχαμε άποψη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Δεν μπορεί σε αυτό τον τόπο να επιβληθεί η σιωπή του νεκροταφείου. Η Βουλή και οι Βουλευτές έχουμε ευθύνη, όχι δικαίωμα. Είναι ευθύνη και υποχρέωση και να θέτουμε ερωτήματα και να ζητούμε λόγο. Δεν είναι εμείς που θα δικάσουμε αλλά δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται η φίμωση στον ναό της δημοκρατίας, στους ανθρώπους που είναι εντεταλμένοι από τον λαό για να ζητούν τον λόγο», είπε.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινή γνώμη έχει έγνοια γι’ αυτά τα συμβόλαια. Σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου να διερευνήσει στον βαθμό που της επιτρέπει η νομοθεσία.   

Για το ζήτημα της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ότι γίνεται προσπάθεια οι θεσμοί να είναι σε συνεννόηση, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αυτοπροστασία των θεσμών. 

 «Οφείλουμε ως Βουλευτές να εξετάζουμε ποιο είναι το υπέρτερο από τα δύο: η κοινή γνώμη να ενημερωθεί τάχιστα ή να δούμε το αποτέλεσμα και να δούμε πώς θα κρίνουμε μετά από τυχόν δικαστικές αποφάσεις», είπε, κάνοντας έκκληση να διασφαλίσουν τις διαδικασίες, το κύρος των θεσμών «και τους εαυτούς μας».   

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι η Επιτροπή Ελέγχου έχει την ευθύνη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.   

Σημείωσε ότι η επιστολή της Γενικής Εισαγγελίας ήταν «προσβλητική για το Κοινοβούλιο», προσθέτοντας ότι «διαβεβαιώνω ότι γνωρίζουμε να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον, όπως και οι κρατικοί αξιωματούχοι. Είναι υποχρέωσή μας και να συζητούμε τα θέματα και την ώρα που πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε δηλώσεις και δημόσιες εμφανίσεις, για να μη διαταραχτεί καμία διαδικασία».   

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η οδηγία να μη γίνονται δημόσιες δηλώσεις γιατί μπορεί να επηρεαστεί η δίκη «υποτιμά το δικαστικό σώμα», σημειώνοντας ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος είναι το πρώτιστο, αλλά  καιη διαφάνεια και η λογοδοσία συμβάλουν επίσης στην εξυπηρέτησή του, όπως και η καταπολέμηση της διασπάθισης δημόσιου χρήματος. «Δουλειά όλων μας να τελειώνουν τα έργα προς εξυπηρέτηση του υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος που είναι η ευκολία στους πολίτες», κατέληξε.   

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι η λογοδοσία για τον προϋπολογισμό του κράτους είναι θεμελιώδης διαδικασία και διασφαλίζει τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη διαχείριση δημοσίων πόρων. «Κανένας θεσμός δεν μπορεί να βάλει περιορισμό για τον ρόλο που παίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Θεωρώ ότι η επιστολή που πήραμε ήταν απαράδεκτη και δεν θα έπρεπε ποτέ να σταλεί σε Βουλευτές», είπε.   

Σημείωσε ότι η αποτελεσματική λογοδοσία είναι και ένας πυλώνας κατά της διαφθοράς. «Σε άλλη χώρα αν κατέρρεαν τόσα έργα, τα οποία εγκρίθηκαν από μία Κυβέρνηση, αν η Κυβέρνηση ήταν στην εξουσία έπρεπε να φύγει μαζί με την κατάρρευση των έργων και σε άλλη χώρα θα βλέπαμε πρωτοκλασάτα στελέχη Κυβερνήσεων να δικάζονταν», είπε.   

Πρόσθεσε ότι «αυτή η κατάσταση μας προσβάλλει, όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό», καθώς τα έργα αυτά σχετίζονται και με ευρωπαϊκά κονδύλια. Για το συγκεκριμένο έργο, είπε ότι είναι «ντροπή μας να μην μπορούμε να διαχειριστούμε ένα έργο. Θεωρώ ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει και να αποδοθούν ευθύνες».   

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και δύο Βουλευτές της επαρχίας Πάφου, ο Χαράλαμπος Πάζαρος από τον ΔΗΣΥ και ο Βαλεντίνος Φακοντής από το ΑΚΕΛ.   

Ο κ. Πάζαρος είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία και «κανένας δεν συμφωνεί με φίμωση». Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν διαφωνεί με την προσέγγιση της Νομικής Υπηρεσίας, «αφού είμαστε Βουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηρετούμε τα συμφέροντά της, οπόταν οφείλουμε από τη στιγμή που υπάρχει δικαστική διαδικασία να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις μας».   

Για τον δρόμο Πάφου-Πόλεως είπε ότι αποτελεί ένα όραμα που ξεκίνησε από το 1997. «Η προηγούμενη Κυβέρνηση κατάφερε το όραμα να το βάλει σε τροχιά υλοποίησης», ξεκινώντας το 2021, είπε, σημειώνοντας πως ο δρόμος δεν εξυπηρετεί μόνο το διαμέρισμα της Πόλεως Χρυσοχούς, αλλά θα περάσει από το 70-80% των χωριών της υπαίθρου της Πάφου. «Για ολόκληρη την επαρχία Πάφου είναι σημαντικό το έργο», πρόσθεσε.   

Από την πλευρά του, ο κ. Φακοντής είπε ότι είναι μεγάλη η αξία του έργου, πέραν της τοπικής σημασίας και χαρακτήρισε ως «μεγάλο πισωγύρισμα» τη διακοπή του συμβολαίου. «Κανένας δεν θέλει να βλέπει έργα δημοσίου να πέφτουν σαν ντόμινο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί ποιοι ευθύνονται και το τι μέλλει γενέσθαι. «Θέλουμε να δούμε τη διαδικασία πώς προχωρά για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το συγκεκριμένο έργο», κατέληξε.  

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Αναδίπλωση της Νομικής Υπηρεσίας στη Βουλή – Τα πυρά στην Επιτροπή Ελέγχου και το παρασκήνιο της απόσυρσης αναφορών  

Stockwatch: Πυρά κατά ΝΥ για προσπάθεια φίμωσης  

Απάντηση ΝΥ για επανεμπλοκή Κίτιον σε μαρίνα-λιμένα Λάρνακας αναμένει το Υπ. Μεταφορών  

Το Υπουργείο Μεταφορών αναμένει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί του αιτήματος επανεμπλοκής της εταιρείας Κίτιον στη διαχείριση του λιμένος και της μαρίνας της Λάρνακας πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, στο περιθώριο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία και συμμετείχε.   

Πρόσθεσε σχετικά με τη διαχείριση της μαρίνας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο αναμένει από το CMMI να υποβάλει το επιχειρηματικό τους πλάνο ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.   

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με αίτημα από την εταιρεία που είχε ανέλαβε τη διαχείριση του λιμένος και της μαρίνας της Λάρνακας για εκ νέου διεκδίκηση και αν πρόκειται για κάτι που έχει αποκλείσει το Υπουργείο, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι έχει υποβληθεί μια επιστολή αρχές Αυγούστου στο Υπουργείο, με την οποία η εταιρεία Κίτιον ζητούσε το έργο να της ανατεθεί εκ νέου.   

«Εμείς καθηκόντως έχουμε στείλει αυτή την επιστολή στη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας γνωμάτευση κατά πόσο αυτό το αίτημα εμπίπτει στα πλαίσια της νομιμότητας και κατά πόσο μπορούμε να το εξετάσουμε. Δεν έχουμε πάρει την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας, αντιλαμβάνομαι ότι έχει ετοιμαστεί και θα μας αποσταλεί, αν δεν έχει ήδη αποσταλεί, αλλά δεν έχει φτάσει στο γραφείο μου ακόμα. Όταν παραλάβουμε την επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας θα αξιολογήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», σημείωσε.    

Σε ερώτηση αν μπορούν να ανατραπούν οι δρομολογηθείσες διαδικασίες και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν μεταξύ της Κυβέρνησης και των φορέων της Λάρνακας, ο Υπουργός είπε ότι το τι έχει συμβεί από την ημερομηνία τερματισμού μέχρι σήμερα είναι γνωστό.   

«Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την τοπική κοινωνία για τα επόμενα βήματα. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει νόημα να αξιολογήσουμε ένα αίτημα, το οποίο ενδεχομένως να είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας. Όταν έχουμε αυτή τη θέση τότε καθηκόντως και πάλι θα το δούμε και θα συζητήσουμε και με την τοπική κοινωνία για να δούμε ποιες είναι οι θέσεις αυτές, διότι σε συνεργασία με την τοπική κοινωνίας εμείς προχωρούμε αυτό το έργο», ανέφερε σχετικά.    

Σε παρατήρηση ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας φέρεται να είναι υπέρ της επαναφοράς της Κίτιον, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση από τον Δήμαρχο ότι έχει πάρει οποιαδήποτε θέση.   

Ερωτηθείς αν είναι προκλητικό μία εταιρεία, η οποία δεν τα κατάφερε, να ζητά να ξαναπάρει πίσω το έργο, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι αντιλαμβάνεται αυτούς τους προβληματισμούς, αλλά θέση του Υπουργείου είναι ότι δεν έχουμε καν μπει στο θέμα.  

«Διότι αν εκπίπτει της νομιμότητας, γιατί να ασχοληθούμε; Όταν έχουμε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, τότε θα ξέρουμε μέσα σε ποια πλαίσια μπορούμε να κινηθούμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διαχείριση του έργου παραμένει στην Αρχή Λιμένων.    

Σε ερώτηση για τη διαχείριση της μαρίνας, είπε ότι η μαρίνα είναι αυτή τη στιγμή υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο, όπως είπε, αναμένει από το CMMI να υποβάλει το επιχειρηματικό τους πλάνο ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.   

«Ισχύει δέσμευσή μας ότι θα βρούμε τρόπο με το CMMI να αναλάβουν αυτοί τη διαχείριση της μαρίνας», συμπλήρωσε επί του θέματος.  

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Γνωμάτευση για επιστροφή Kition σε λιμάνι – μαρίνα Λάρνακας  

Προτεραιότητα η υλοποίηση όλων των ανακλήσεων, είπε ο Υπουργός Μεταφορών  

Πρέπει να κριθούμε για αυτά που έχουμε κάνει και αν οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι λανθασμένες να κριθούμε για τις αποφάσεις, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, την Πέμπτη σχετικά με το θέμα των αερόσακων Τακάτα, στο περιθώριο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία και συμμετείχε, προσθέτοντας ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η υλοποίηση όλων των ανακλήσεων.   

Κληθείς να σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις ότι ο Υπουργείο γνώριζε από τον Απρίλιο του 2023 για τους αερόσακους Τακάτα, αλλά δεν έπραξε τίποτα έκτοτε, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές του 2000 και όχι το 2023.   

«Η αλήθεια – και το έχω δηλώσει και στις εφημερίδες – είναι ότι συναντήθηκα με τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου, με ενημέρωσε για τους δικούς του προβληματισμούς. Τότε μας έλεγε ότι ο τραγικός θάνατος του γιου του ήταν λόγω αερόσακου Τακάτα και μου έδειξε μάλιστα και μια έρευνα που είχε κάνει στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα αυτό. Τον ευχαρίστησα για την ενημέρωση», ανέφερε.   

Προσέθεσε ότι το Υπουργείο προχώρησε στη συνέχεια σε πολλές δράσεις, όχι μόνο σε ενημέρωση από τους αξιωματούχους και τους λειτουργούς του Υπουργείου για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, είχε και ενημέρωση ότι τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα ενημέρωσης των πολιτών, το οποίο, όπως είπε, είχε συμφωνηθεί με τους διανομείς και είχε μόλις πρόσφατα να τεθεί σε λειτουργία, ενώ είχε ενημέρωση ότι αυτό το σύστημα είναι πολύ πέραν των υποχρεώσεων του ΤΟΜ.   

«Το ΤΟΜ είναι η εποπτική αρχή, δεν έχει ευθύνη να κάνει τις ανακλήσεις, έχει ευθύνη να εποπτεύει τις ανακλήσεις. Συνεπώς, όπως λέει και ο κανονισμός 858, την ευθύνη την έχει ο κατασκευαστής, ο διανομέας, ο εισαγωγέας και την εποπτική το ΤΟΜ. Το Τμήμα με ενημέρωσε τότε ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν πέραν των υποχρεώσεών του και ήταν υποβοηθητική και επικουρική στην όλη προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.   

«Ακολούθησαν και παρουσιάσεις στα μέσα ενημέρωσης, είχαμε αρκετές συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Είχαμε προχωρήσει σε ενημέρωση του κοινού μέσω διαδικτυακών μέσων, είχαμε κάνει έρευνα, είχαμε ανταλλάξει επιστολές με πάρα πολλές δημόσιες υπηρεσίες για να διευκρινίσουμε ποιο είναι το πεδίο μέσα στο οποίο συμβαίνει αυτό και στη συνέχεια είχαμε ασχοληθεί όχι μόνο με όλα αυτά αλλά ασχοληθήκαμε και με το θέμα των οχημάτων που εισάγονται στην Κύπρο εκτός ευρωπαϊκής έγκρισης τύπου, το οποίο είναι πολύ περίπλοκο θέμα. Πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο είναι μια νομική υπόθεση, μόνο νομικά μπορείς να το δεις», προσέθεσε.   

Συνεπώς, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «εμείς λέμε ότι έχουμε συστηματικά ασχοληθεί, δεν σταματήσαμε ποτέ να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, και εμένα με στενοχωρεί πραγματικά ότι ο πατέρας του Κυριάκου Όξινου, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, νιώθει ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά».   

«Εγώ λέω ότι πρέπει να κριθούμε για αυτά που έχουμε κάνει και αν οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι λανθασμένες να κριθούμε για τις αποφάσεις. Αλλά εμείς έχουμε τολμήσει κάτι το οποίο δεν έχει γίνει από το 2010 να το βγάλουμε στην επιφάνεια, να συνεργαστούμε βεβαίως με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και εμείς εκτιμούμε τη συνεργασία, έχουμε βγάλει διατάγματα τα οποία ρυθμίζουν όλα αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε.   

«Ξέρουμε ότι ταλαιπωρούμε αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 80.000 συμπατριώτες μας, όμως τι επιλογή έχουμε, να μην τους ενημερώσουμε, να μην τους πούμε ότι μπορεί να έχουν αυτόν τον κίνδυνο; Να μην συνεργαστούμε με τους διανομείς, να μην προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις ούτως ώστε αυτή η υπόθεση να τελειώσει μια μέρα νωρίτερα;», διερωτήθηκε.    

Θεωρούμε, επισήμανε, «ότι αυτό είναι καθήκον μας και αυτό κάνουμε και έτσι θα προχωρήσουμε».   

«Εμείς έχουμε σκοπό και ξεκινήσαμε, ήδη μιλάμε με τους διανομείς, και πρέπει να σας πω ότι οι πρώτες τους αντιδράσεις είναι θετικές. Δηλαδή βλέπουμε μια γρήγορη ανταπόκριση, μια πρόθεση και μια διάθεση να βρουν λύσεις. Και με αυτό το φακό προχωράμε, με αυτή την προσέγγιση προχωράμε. Για μένα προέχει αυτή τη στιγμή η υλοποίηση όλων των ανακλήσεων», σημείωσε.    

Σε ερώτηση αν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι όταν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους διανομείς, διότι η ουσία είναι οι κατασκευάστριες εταιρείες να προμηθεύσουν τους αερόσακους, και αν δεν βρεθούν λύσεις, τότε θα αναζητηθούν λύσεις παντού.   

Ερωτηθείς σχετικά με τυχόν ποινικές ευθύνες, ο Υπουργός είπε ότι στόχος είναι να φανεί τι έχει συμβεί από το 2010 μέχρι σήμερα και τι δεν έχει συμβεί.   

«Συνεπώς και με την ολοκλήρωσή της πρώτης διοικητικής έρευνας έχουμε εντοπίσει ένα θέμα όσον αφορά τα όσα οχήματα εισήλθαν χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου. Θέλουμε να ξέρουμε, το Υπουργικό συμβούλιο θέλει να γνωρίζει και εμείς θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.  

Άκουσαν την πλευρά εταιρείας στην κλειστή Επιτροπή Ελέγχου, «παρερμηνευθήκαμε» λέει η ΝΥ  

Την πλευρά της εταιρείας άκουσε μόνο τελικά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την Πέμπτη, που εξέταζε το ζήτημα της διακοπής του συμβολαίου του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, με την κρατική πλευρά να καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής τη μεθεπόμενη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου.   

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή είπε ότι η επίμαχη επιστολή που απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής για να μη συζητηθεί το θέμα, καθ’ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, «παρερμηνεύτηκε».   

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, εισαγγελέας Ρένα Παπαέτη Χατζηκώστα, είπε ότι πρωταρχικός σκοπός της Νομικής Υπηρεσίας είναι η διαφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων του κράτους. «Ως εκ τούτου, η Νομική Υπηρεσία ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους, που εκπροσωπεί τη Δημοκρατία στις δικαστικές διαδικασίες που αφορούν το υπό συζήτηση θέμα, έκρινε ότι θα έπρεπε να επιστήσει την προσοχή της Βουλής για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις, που τυχόν να είχαν οι τοποθετήσεις των προσκληθέντων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι πρώην ανάδοχοι της τερματισθείσας σύμβασης για τον δρόμο Πόλης-Πάφου και νυν αντίδικοι της Δημοκρατίας στις εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν τόσο στα δικαστήρια της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας».   

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η επιστολή «δυστυχώς, αντί να τύχει της ορθής ερμηνείας και αντιμετώπισης ερμηνεύτηκε αποσπασματικά. Φράσεις οι οποίες παρερμηνεύτηκαν ή και ενόχλησαν τη Βουλή αποσύρθηκαν, καθότι αυτές ουδόλως αφορούσαν την ουσία του ζητήματος, για τον σκοπό για τον οποίο απεστάλη η επιστολή. Απόδειξη τούτου είναι η εδώ παρουσία όλων των κρατικών αξιωματούχων που προσκλήθηκαν, κατόπιν νομικής συμβουλής», είπε.   

Η κ. Παπαέτη κατέληξε ότι αυτό που έχει σημασία για τη Νομική Υπηρεσία είναι ότι ο σκοπός για τον οποίο εστάλη η επιστολή επιτεύχθη, η συνεδρία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με την κάθε πλευρά να παρουσιάζει τις θέσεις της ξεχωριστά.   

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Βουλευτών που μίλησαν για «φίμωση», απάντησε «ουδέν αναληθέστερο», σημειώνοντας ότι ήταν η θέση της Νομικής Υπηρεσίας ότι μία ανοιχτή συνεδρία δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί και εάν διεξαχθεί, η Νομική Υπηρεσία, ως οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους και οι δικηγόροι στη δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, «δεν θα παρευρεθούμε». Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, απάντησε θετικά.   

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Βουλευτών ότι για να υπάρχει εξυπηρέτηση δημοσίου συμφέροντος χρειάζεται και λογοδοσία και διαφάνεια και ο κόσμος της Πάφου να έχει το οδικό δίκτυο που του αρμόζει, είπε ότι «η μόνη μας έννοια ήταν τυχόν δυσμενής επηρεασμός λεχθέντων στις δικαστικές διαδικασίες που εκκρεμούν». Πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία είναι υπέρ της διαφάνειας, πάντοτε.   

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις επί της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είπε ότι «υπήρξε μία διασυνοριακή διαφορά με τη Νομική Υπηρεσία. Υπήρξε έντονη τοποθέτηση από τη μια πλευρά και την άλλη», σημειώνοντας ότι σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής, παρουσία της εκπροσώπου της εισαγγελίας, έγινε συνεννόηση, αποσύρθηκαν οι επίδικες παράγραφοι που ενοχλήσαν την Επιτροπή και «όλα είχαν λήξει και διευθετηθεί».   

Σημείωσε ότι τελικά η συνεδρία έγινε κλειστή, «όπως πάντοτε γινόταν στην Επιτροπή Ελέγχου όταν είχαμε δικαστικές διαδικασίες ή υποθέσεις που διερευνώνται από την Αστυνομία». Ως εκ τούτου, είπε, «ακούσαμε την εταιρεία από μόνη της και τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 20/2, θα γίνει η συνεδρία που θα ακουστεί η επίσημη πλευρά».   

Σημείωσε, ακόμα, ότι αυτό είναι το πρώτο σκάνδαλο που εξετάζει η Επιτροπή, «και μετά θα μετακομίσουμε γεωγραφικά», διότι, όπως είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να έχει διασπορά των σκανδάλων, Πάφο, Λιοπέτρι, Λάρνακα κ.ο.κ.».   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, σημείωσε ότι, αν δεν απέσυρε η Νομική Υπηρεσία τις συγκεκριμένες παραγράφους δημιουργούσαν «θεσμική κρίση». Το πρώτο σημείο που αποσύρθηκε από την επιστολής της Νομικής Υπηρεσίας προς την Πρόεδρο της Βουλής, ανέφερε ότι «δηλώσεις επί επίδικων θεμάτων δημοσίως και δη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενδέχεται να συνιστά καταφρόνηση του δικαστηρίου» και «ποινικό αδίκημα».   

Σημείωσε ότι είναι πολύ διαφορετικό το να παρεμβαίνεις δημόσια για μία δίκη ή να αποκαλύπτεις στοιχεία, και άλλο Βουλευτές καθηκόντως να συζητούν για ζητήματα τα οποία πιθανόν να εκδικάζονται. «Δεν μπορεί οι εκπρόσωποι του λαού στον ναό της Δημοκρατίας να είναι υπό φίμωση ή υπό εκβιασμό γιατί κάνουν τη δουλειά τους», είπε.   

Το δεύτερο σημείο που αποσύρθηκε είναι αυτό με το οποίο η Νομική Υπηρεσία συμβούλευε κρατικούς αξιωματούχους να μην παρευρεθούν στη συνεδρίαση.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος ενέγραψε και το θέμα, είπε ότι το συμβόλαιο του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς διακόπηκε τον Νοέμβριο και βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίων σε Κύπρο και Ελλάδα και γι’ αυτό το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν κλειστό.   

Αναφορικά με την επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, είπε ότι είναι υποχρέωση της Επιτροπής Ελέγχου να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ενημερώνεται για μια σειρά από τέτοιου είδους υποθέσεις. «Ουδείς αμφισβητεί ότι δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας είναι να κερδίσει τις δίκες οι οποίες υπάρχουν στο δικαστήριο αυτή τη στιγμή», σημείωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δημόσιο συμφέρον είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια και ο έλεγχος που ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ετοιμάζονται σωστά και πλήρη συμβόλαια για να μην προκύπτουν προβλήματα, καθώς και να ολοκληρώνονται τα έργα.   

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι είναι ευθύνη της Βουλής να ελέγχει τον προϋπολογισμό του κράτους, για διαφάνεια, λογοδοσία και σωστή και αποτελεσματική χρησιμοποίηση των χρημάτων του κυπριακού λαού προς όφελός του. Σημείωσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου διασφάλισε να γίνουν οι σωστές διαδικασίες σε κλειστή συνεδρία.   

«Ως ΔΗΠΑ έχουμε ευθύνη έναντι του κυπριακού λαού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται όταν υπογράφονται σωστά και αποτελεσματικά συμβόλαια προς εξυπηρέτηση των πολιτών, όταν υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος, όταν ολοκληρώνονται τα έργα επωφελία του κυπριακού λαού, όταν καταπολεμούμε τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και οι ένοχοι, αν υπάρχουν, να τιμωρούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και στις υπόλοιπες συνεδρίες της Επιτροπής», είπε.   

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της κατάρρευσης πολλών αναπτυξιακών έργων «τα οποία προγραμμάτισε και αδειοδότησε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ». «Επί της διάδοχης κυβέρνησης Χριστοδουλίδη», πρόσθεσε, «βλέπουμε με απόγνωση» το ένα μετά το άλλο «να καταρρέουν, τα έργα παγώνουν, το κόστος εκτινάσσεται σε επικίνδυνο για τη δημοσιονομική σταθερότητα ύψος, εγγυητικές λήγουν, χωρίς το κράτος να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του».   

Σε σχέση με την επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας, η κ. Ατταλίδου μίλησε για «απειλητικό μήνυμα που θέλησε να δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας, προειδοποιώντας τους Βουλευτές ότι η συζήτηση του θέματος» μπορεί να ενεργοποιήσει νομοθεσία που προνοεί πρόστιμο και ποινή φυλάκισης για τα μέλη της Βουλής. Σημειώνοντας ότι η λογοδοσία για τον προϋπολογισμό του κράτους είναι θεμελιώδης διαδικασία και πυλώνας καταπολέμησης της διαφθοράς, είπε ότι σε ένα κράτος στο οποίο συνεχώς υποχωρεί στους διεθνείς δείκτες για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, το λιγότερο είναι να αφεθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να εκτελέσει το συνταγματικό καθήκον που έχει να ελέγχει τις αποφάσεις του κράτους και το πώς ξοδεύεται το κάθε σεντ.   

Εξάλλου, από τον ΔΗΣΥ λέχθηκε στο ΚΥΠΕ ότι «ως υπεύθυνη δύναμη» αποφάσισε να μην προβεί σε δηλώσεις «σεβόμενοι τη δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί».  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των διαταγμάτων αναφορικά με ανακλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων.   Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ   Στη λίστα των υπό ανάκληση οχημάτων έχουν προστεθεί 6.820 οχήματα από τρεις εταιρείες ύστερα από πρόσφατη

Υγείας

Στην επόμενη Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ΓεΣΥ μετά τη δικαστική απόφαση

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2025 Νόμος του 2025  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2025 Νόμος του 2025 Η Επιτροπή εξέτασε και διαβουλεύτηκε τροπολογίες Βουλευτών για τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων