Δικαίωμα σε υγιές-βιώσιμο περιβάλλον, νομική αρωγή σε αιτητές ασύλου και ανανέωση αδειών οδηγών ταξί

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/07/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί της Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022

Ο περί της Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι:

(α) η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και παροχή των αναγκαίων διαδικαστικών εγγυήσεων, όπως το δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα και

(β) η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος ζωής σε συνθήκες που διασφαλίζουν την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Προς συνταγματική κατοχύρωση δικαιώματος σε υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, λέει ο Α. Δαμιανού

Προς συνταγματική κατοχύρωση βαίνει το δικαίωμα σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον σύμφωνα με τον εισηγητή της σχετικής πρότασης νόμου Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού.

Στο πλαίσιο της σημερινής της συνεδρίας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε το θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και παροχής των αναγκαίων διαδικαστικών εγγυήσεων, όπως το δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση εκ μέρους του ΑΚΕΛ για το ότι το σύνολο, όπως είπε, των προσκεκλημένων σήμερα στην Επιτροπή Νομικών αγκάλιασε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ εδώ και δύο χρόνια αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος και τη συμπερίληψη αυτόνομου συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος σε σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του.

«Συγκεκριμένα, έχοντας μελετήσει μια σειρά από αποφάσεις, ψηφίσματα και δράσεις, τόσο του ΟΗΕ, του ΣτΕ, της ΕΕ αλλά και της Σύμβασης του Άαρχους, κρίναμε ότι έπρεπε τα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία των πολιτών ως προς το δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον να αναβαθμιστούν πέρα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε συνταγματικό δικαίωμα» δήλωσε ο Άριστος Δαμιανού, σημειώνοντας πως τόσο η Επίτροπος Περιβάλλοντος, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και το σύνολο των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων είδαν θετικά αυτή την πρόταση.

«Έχουμε συναποφασίσει ότι με την επάνοδο του Σεπτεμβρίου θα προωθηθεί» σημείωσε.

Πρόκειται, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, για μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία καθώς εφόσον η πρόταση ψηφιστεί η Κύπρος θα ανήκει σε μια μικρή ομάδα κρατών που έχουν αναβαθμίσει την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την παροχή δικαιωμάτων στους πολίτες και σε οργανωμένα σύνολα σε σχέση με το περιβάλλον σε επίπεδο Συντάγματος.

Εξήγησε επίσης πως πέρα από την πρακτική εφαρμογή που θα επιφέρει η αλλαγή έχει και έναν καθοδηγητικό χαρακτήρα για την κοινωνία, υπό την έννοια ότι θα ενισχύει την κοινωνική συνείδηση για προστασία του περιβάλλοντος πάντα σε ισορροπία με τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Ο περί Νομικής Αρωγής (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης νομικής αρωγής για υποθέσεις προσφυγών ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

Συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι για νομική αρωγή σε αιτητές ασύλου με τυχαία επιλογή, είπε ο Σ. Ιωάννου

Τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων φαίνεται να συγκεντρώνει η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης νομικής αρωγής για υποθέσεις προσφυγών ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, έτσι ώστε η ανάθεση να γίνεται με τυχαία επιλογή, όπως ανέφερε σήμερα ο Βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η οποία συζήτησε το θέμα ο κ. Ιωάννου ο οποίος είναι και αυτός που κατέθεσε την πρόταση, εξήγησε ότι αυτή στοχεύει να σταματήσει την καταχρηστική συμπεριφορά και τα κυκλώματα τα οποία υπάρχουν από συγκεκριμένους δικηγόρους και δικηγορικά γραφεία «των οποίων οι κάρτες έφτασαν να κυκλοφορούν σε βάρκες και σε χώρες της Αφρικής».

«Η δική μας θέση είναι ότι η ανάθεση για παροχή νομικής αρωγής πρέπει να γίνεται με τυχαία επιλογή του δικηγόρου» υποδεικνύοντας πως «κάποιος, άλλωστε, ο οποίος φτάνει από το εξωτερικό στην Κύπρο δεν γνωρίζει δικηγόρους στην Κύπρο έτσι ώστε να κάνει επιλογή εκτός και αν υπάρχει κάποιο κύκλωμα το οποίο θέλει να τον ωθήσει σε συγκεκριμένη επιλογή έτσι ώστε να έχουν αμοιβαία κέρδος».

Εξήγησε ακόμη ότι η πρόταση προνοεί επίσης πως οποιαδήποτε αίτηση είναι εκπρόθεσμη θα πρέπει να απορρίπτεται αυτόματα. «Η Κύπρος έχει υποφέρει από ζητήματα καταχρήσεων στη μεταναστευτική της πολιτικής και θέλουμε όλα αυτά τα φαινόμενα να τα περιορίσουμε», είπε.

Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο της συζήτησης έχει διαφανεί πως υπάρχει θετική τοποθέτηση από όλους σχεδόν τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και όλους όσους έχουν τοποθετηθεί και εξέφρασε την ελπίδα πως με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η πρόταση νόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιωάννου είπε ότι τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έχουν στο παρελθόν καταγγείλει ότι συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν σωρηδόν υποθέσεις αιτητών πολιτικού ασύλου.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει καταλήξει να είναι ένα συγκεκριμένο κύκλωμα από το οποίο θησαυρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα και γραφεία. Θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου μπορούμε να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό αυτό το φαινόμενο» ανέφερε.

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η επέκταση της προστασίας που παρέχεται στους καλούμενους «εγκλωβισμένους αγοραστές» και σε αγοραστές οι οποίοι κατέθεσαν σύμβαση πώλησης στο αρμόδιο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο μέχρι την έναρξη της ισχύος των διατάξεων του περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2023, αντί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, όπως ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Εφαρμογή περί Επαγγελματικής Άδειας Οδηγών Νόμου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του περί Επαγγελματικής Άδειας Οδηγών Νόμου όσον αφορά τη χορήγηση και/ή ανανέωση επαγγελματικής άδειας οδηγού.

Προς ρύθμιση το θέμα ανανέωσης αδειών οδηγών ταξί που έχασαν την άδεια λόγω παραπτωμάτων

Προς ρύθμιση φαίνεται να οδηγείται το θέμα επαγγελματιών οδηγών ταξία που απώλεσαν την άδεια τους στο παρελθόν λόγω ποινικών παραπτωμάτων, όπως δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ο οποίος και εισηγήθηκε τη συζήτηση αυτεπάγγελτα του θέματος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Μουσιούττας εξήγησε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε το 2019 είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω των κριτηρίων που εισήλθαν, να μείνει εκτός επαγγέλματος μικρός αριθμός οδηγοί ταξί οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποπέσει σε παραπτώματα, όπως ξυλοδαρμός, χρήση κάνναβης κλπ και τα οποία μπορεί να είχαν γίνει και πριν από 30 χρόνια.

Και αυτό, όπως συμπλήρωσε, ενώ όλα αυτά τα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνταν με βάση τη νομοθεσία που υπήρχε να οδηγούν και να εξασκούν το επάγγελμα. «Η αλλαγή τους έχει θέσει εκτός επαγγέλματος» ανέφερε ο κ. Μουσιούττας.

Όπως σημείωσε, το θέμα είχε συζητηθεί και στην Επιτροπή Μεταφορών η οποία είχε ζητήσει την ετοιμασία ενός καταλόγου, όχι ονομαστικού, με στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, τα παραπτώματα και το χρόνο που αυτά έγιναν.

«Προς ευχάριστη έκπληξη μας σήμερα η Αρχή Αδειών αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών, συνηγόρησαν στην προώθηση του θέματος αφού πρώτα μαζευτούν αυτά τα στοιχεία, σταχυολογηθούν και επεξεργαστούν, να προχωρήσει η Επιτροπή με μια πρόταση νόμου η οποία στην ουσία θα δίνει ξανά το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να επανακτήσουν την επαγγελματική άδεια ταξί που είχαν», είπε.

Όπως εξήγησε, εννοείται πως αυτό δεν πρόκειται να ισχύσει για περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων όπως φόνος ή σεξουαλικής φύσεως αδικήματα.

Είπε ακόμη πως ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή Νομικών να μαζέψει τα εν λόγω στοιχεία και να συντονίσει μαζί με άλλους Βουλευτές την ετοιμασία μιας πρότασης νόμου έτσι ώστε να αποκατασταθεί αριθμός των επηρεαζόμενων.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αν κάποιος σε νεαρή ηλικία υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα και του επιβλήθηκε ποινή την οποία εξέτισε, και δικαιούτο να εξασκεί το επάγγελμα για 10,20,30 χρόνια, δεν μπορεί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να του στερείται το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος διότι υπέπεσε σε παράπτωμα πριν από 30 χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της φυσικής δικαιοσύνης και της αναλογικότητας των ποινών αυτή η ρύθμιση πρέπει να αρθεί.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πόσα άτομα επηρεάζονται ο κ. Μουσιούττας είπε πως αν και δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, υπολογίζεται μέχρι σήμερα να άτομα αυτά να είναι γύρω στα 15 και μέχρι το τέλος του 2024 να αυξηθούν στα 50-60 άτομα, από σύνολο 2.500 επαγγελματιών οδηγών ταξί.

Είπε ακόμη ότι η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας ενημέρωσε πως ήδη κάποιοι από τους επηρεαζόμενους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, προσβάλλοντας τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας και αναμένεται σύντομα να υπάρξει σχετική απόφαση δικαστηρίου για το όλο θέμα.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» για άτομα με αυτισμό ξεκινά τον Μάρτιο 2025 – Συζήτηση για δημιουργία εφαρμογής για πρόσβαση κωφών σε υπηρεσίες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2024, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Κωφών (ΠΑ.Ο.Κ.).   Η δημιουργία εφαρμογής για πρόσβαση κωφών σε υπηρεσίες συζητήθηκε στη Βουλή  Τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο (mobile application), η οποία θα εξυπηρετεί την πρόσβαση των κωφών ατόμων

Εσωτερικών

Στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο 5 νομοσχέδια για πρόληψη πυρκαγιών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:    Ο περί Ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και Άσκησης των Αθλημάτων Σκοποβολής Νόμος του 2019 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας σκοπευτηρίων.   Ο περί Πρόληψης και Κατάσβεσης των Πυρκαγιών