Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/10/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:
Η Επιτροπή εξέτασε τη πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η εισαγωγή διάταξης σύμφωνα με την οποία ο Κηδεμόνας, για λόγους ασφαλείας, προτού προβεί σε παραχώρηση των διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών για χρήση σε δικαιούχους για σκοπούς στέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, να μεριμνά για τη διενέργεια οπτικού ελέγχου επί του ακινήτου από πολιτικό μηχανικό εγγεγραμμένο στο μητρώο μελών του ΕΤΕΚ, στη βάση εντύπου που ετοιμάζεται και εκδίδεται από το ΕΤΕΚ και με την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας να εκδίδεται πιστοποιητικό ελέγχου.
- Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024
- Οι περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2024
Η Επιτροπή Εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών από τον Κηδεμόνα και την διαχείρισή τους από τους πρόσφυγες, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αδιαβλητότητα των διαδικασιών παραχώρησής τους, η ισονομία μεταξύ των προσφύγων και η πιο δίκαιη κατανομή τους σε πρόσφυγες με βάση αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.
Διαφορετικές απόψεις Βουλευτών για πρόταση νόμου για οπτικό έλεγχο τ/κ κατοικιών
Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν από Βουλευτές για πρόταση νόμου που προνοεί για σκοπούς ασφάλειας τη διενέργεια οπτικού ελέγχου από πολιτικό μηχανικό, εγγεγραμμένο στο ΕΤΕΚ πριν την παραχώρηση διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών για χρήση σε δικαιούχους.
Την πρόταση νόμου των Βουλευτών Χρίστου Σενέκη, Νίκου Κέττηρου και Μιχάλη Γιακουμή συζήτησε επί της αρχής την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας, μέλη της Επιτροπής διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις για την πρόταση νόμου. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, έκανε λόγο για ισορροπημένη πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι αυτή μάλλον θα κατατεθεί στην Ολομέλεια σε 15 ημέρες ενώ η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την εν λόγω πρόταση νόμου.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι κατατέθηκε μια ισορροπημένη πρόταση νόμου, η οποία διασφαλίζει από τη μια την ασφάλεια των κτηρίων με τη διενέργεια οπτικού ελέγχου και τη διενέργεια περαιτέρω μελετών εκεί και όπου απαιτείται μέχρι τη διενέργεια στατικής μελέτης.
Όπως είπε, δίνεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών με μια σύντομη διαδικασία να μπορεί να προχωρήσει στις δημοσιεύσεις και να παραχωρεί τις κατοικίες. Τα τελευταία 10 χρόνια είχαν συσσωρευθεί πολλά προβλήματα στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «προσπαθούσαμε για πάρα πολύ καιρό να ξεκλειδώσουμε αυτή τη διαδικασία».
«Μέσα από την πρόταση νόμου που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ξεκλειδώσει αυτή η διαδικασία και να διατεθούν τα σπίτια στον κόσμο που τα χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Κέττηρος, επισημαίνοντας ότι στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν παρούσα η νέα Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, Ανθή Λακκοτρύπη, η οποία – όπως είπε – συμφώνησε με την πρόταση νόμου.
«Οι διαδικασίες πρέπει να τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια, αλλά στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών έγιναν τα προηγούμενα χρόνια πάρα πολλά, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις υπάρχουν τουλάχιστον 20-25 κενές τ/κ κατοικίες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πάρα πολλές που δεν έχουν καταγραφεί. «Εμείς θεωρούμε ως κενές και τις κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κατέγραψε στη Λάρνακα 13 κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν κατοικούνται.
Εν συνεχεία, είπε ότι ο τελικός αριθμός των διαθέσιμων τ/κ κατοικιών θα φανεί όταν γίνει η διαδικασία του οπτικού ελέγχου, για να φανεί ποιες μπορούν να κατοικηθούν, ποιες χρειάζονται να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο και ποιες δεν μπορούν να κατοικηθούν.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κέττηρος είπε ότι η πρόταση νόμου μάλλον θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια σε 15 μέρες, για να υποβάλουν τα κόμματα τις τροπολογίες τους.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την πρόταση νόμου για τη διενέργεια οπτικού ελέγχου στις τ/κ περιουσίες.
«Η ασφάλεια των εκτοπισμένων δικαιούχων δεν θα έπρεπε να επιδέχεται καμία έκπτωση, μόνο και μόνο γιατί η Κυβέρνηση αδυνατεί ή αρνείται να εφαρμόσει τη νομοθεσία και δεν παρουσιάζεται έτοιμη να εξεύρει μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα των εκτοπισμένων συμπολιτών μας», κατέληξε.
Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:
Stockwatch: Πρώτα σε πρόσφυγες οι άδειες για τουρκοκυπριακά
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα:
- Ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους
H Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου.
Προβληματισμοί για τα σχολεία Ριζοκαρπάσου στην Επιτροπή Προσφύγων
Προβληματισμοί γύρω από το θέμα των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, εκφράστηκαν κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, τα μέλη της οποίας ζήτησαν το θέμα να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο στην μεθεπόμενη της συνεδρία στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου, αλλά και της Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννας Αριστοτέλους.
Κατά τη σημερινή συνεδρία τέθηκαν επί τάπητος προβληματισμοί σε σχέση με τη διαδικασία διδασκαλίας και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών, λόγω της απαγόρευσης της εισόδου στους επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας.
Επίσης, τέθηκαν θέματα που αφορούν στην απαγόρευση κάποιων μαθημάτων, αλλά και του ελέγχου των βιβλίων, καθώς και θέματα στατικής επάρκειας των κτηρίων.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης.
Ο κ. Κέττηρος είπε πως «οι κατοχικές αρχές απαγορεύουν στη σχολική εφορία και στους επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας να επισκεφθούν τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό», για να προσθέσει πως «υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό πολύ λεπτοί και σοβαροί, που αναφέρθηκαν στην Επιτροπή».
«Προσπαθούμε μέσα σε ένα πλαίσιο, που δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στους εγκλωβισμένους, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Κέττηρος.
Σημείωσε πως ζήτησαν σε πολιτικό επίπεδο στην επόμενη συνεδρία να έρθουν στην Επιτροπή η Υπουργός Παιδείας και η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ώστε να δουν αυτά τα ζητήματα, γιατί αφορά πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη διαχείριση του Κυπριακού.
Σε σχέση με την κτιριακή κατάσταση των σχολείων, ο κ. Κέττηρος είπε πως «δεν υπάρχουν ζητήματα σοβαρά», σημειώνοντας πως υπάρχει ένα θέμα που αφορά στις μονώσεις που πρέπει να γίνουν.
Ανέφερε ακόμα πως δεν επιτρέπουν οι κατοχικές αρχές στις σχολικές εφορίες να μπουν μέσα στο σχολείο και δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να μπουν στα σχολεία, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει και το θέμα της απαγόρευσης κάποιων μαθημάτων και του ελέγχου των βιβλίων.
Επιπλέον, ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως στο σχολείο του Κορμακίτη δεν έχουν φθάσει ακόμα βιβλία, ενώ συμπλήρωσε ότι στο Γυμνάσιο της Καρπασίας δεν έχουν εγκρίνει οι κατοχικές αρχές νέα βιβλία, που αφορούν στη Φυσική ή τη Βιολογία.
«Τα ξεψαχνίζουν λέξη προς λέξη. Ξέρουμε τι προσπαθούν να κάνουν με αυτό τον τρόπο, όμως, όπως σας έχω πει προσπαθούμε και εμείς διακριτικά με ένα τρόπο, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα ούτε στη λειτουργία του σχολείου, ούτε στους εγκλωβισμένους και κυρίως στους μαθητές να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση για το πως θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα», είπε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της για την κατάσταση, η οποία όπως είπε δημιουργήθηκε στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου από τον Μάιο του 2023.
Όπως είπε από τότε δεν επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη της σχολικής εφορίας και στους επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας, για να προσθέσει πως το γεγονός αυτό συμβάλλει σε μαθησιακά προβλήματα των μαθητών.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ