Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρία της στις 17 Δεκεμβρίου 2024, συνέχισε τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, με Βουλευτές να τοποθετούνται μέσω των ομιλιών τους.
Αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε τις ακόλουθες ομιλίες από τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ):
- Δημήτρης Δημητρίου
Στήριξη στον προϋπολογισμό, αυτό επιτάσσει η υπευθυνότητά μας
Ο ΔΗΣΥ είναι στην αντιπολίτευση, δεν είναι ολίγον αντιπολίτευση για το ξεκάρφωμα, αλλά θα στηρίξει τον προϋπολογισμό γιατί αυτό επιτάσσει η υπευθυνότητά μας και θα συνεχίσει να ζητά στρατηγική και θέσεις από την Κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, κατά τη 2η μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.
Αναφέρθηκε σε ρεκόρ της Κυβέρνησης στις ακυρώσεις έργων, αρνητικό ρεκόρ σε επτά διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας για τερματισμό απεργίας, σε σοβαρό έλλειμμα πολιτικής βούλησης και σε αλλεργία της Κυβέρνησης με τη διαφάνεια.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των συμβούλων και συνεργατών στο Προεδρικό, στο θέμα των χρηματοδοτών του φορέα Κοινωνικής στήριξης, στο Πόθεν έσχες και τη δικαστική εξουσία και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αναφέροντας ότι αυτή η συζήτηση πρέπει επιτέλους να ανοίξει.
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι μεγάλα έργα δεν είδαμε στα δύο χρόνια που κυβερνά η Κυβέρνηση αλλά διαχείριση των έργων που ξεκίνησε η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ “και όταν τα βρίσκουν σκούρα, όταν θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική απόφαση που εμπεριέχει και λίγο ρίσκο, τερματίζουν τη σύμβαση και τα ρίχνουν στην προηγούμενη διακυβέρνηση”.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό ζήτημα, λέγοντας ότι τον ενοχλεί το φαινόμενο εξαγοράς ή αγοράς τεράστιων περιουσιών από ξένους από τρίτες χώρες.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία, αναγνωρίζοντας την πηγή του προβλήματος και λαμβάνοντας μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Για το Κυπριακό είπε ότι όσα και να λέμε και όσες μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε κάτω, η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που έχουμε να κάνουμε στη χώρα είναι η επίλυση του Κυπριακού.
Ανέφερε ότι το κόμμα του βρίσκει τις ρίζες και τον εαυτό του όταν υπάρχει εν εξελίξει προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εκεί “δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας”, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την προσπάθεια επίλυσης.
- Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν
Τα δικαιώματα εκτοπισμένων, ηλικιωμένων και ΑμεΑ
Ο σεβασμός στα δικαιώματα των εκτοπισμένων, των ατόμων τρίτης ηλικίας και των ατόμων με αναπηρία είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και συμπεριληπτικής κοινωνίας, είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, στην ομιλία της για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025.
“Συνηθίσαμε οι πρόσφυγες στην καταπάτηση δικαιωμάτων μας, σε μια εποχή επικράτησης της εικόνας και όχι της ουσίας”, είπε, σημειώνοντας ότι “προσβλέπουμε σε λύση που θα μας αποδώσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ στην ολότητά τους”.
Μίλησε για διαχρονική άνιση κατανομή βαρών, αδιαφορία της πολιτείας για απόδοση της απώλειας χρήσης στους εκτοπισθέντες. Όπως είπε, ένα βασικό δικαίωμα που απώλεσε μερίδα εκτοπισμένων είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για εκ μητρογονίας εκτοπισμένους, που αποτελεί διάκριση με βάση το φύλο και ζήτησε να αποκατασταθεί, όχι μόνο για τις τοπικές εκλογές, αλλά και για τις βουλευτικές και εθνικές. Η ίδια, είπε, έχει ετοιμάσει σχετική πρόταση νόμου που θα κατατεθεί με τον νέο χρόνο.
Αναφέρθηκε στον σφετερισμό των κατεχόμενων περιουσιών, σημειώνοντας ότι σχετίζεται με το οργανωμένο ξέπλυμα χρήματος και τον παράνομο εποικισμό. Σημείωσε ότι πρόσφατα κατέθεσε πρόταση νόμου με στόχο την αύξηση των ποινών όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν παράνομα τις περιουσίες των εκτοπισμένων.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η κ. Σούπερμαν είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική που να αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα ζητήματα, ούτε ευέλικτος στρατηγικός σχεδιασμός που να τα εξορθολογίζει. Σημείωσε ως “κεφαλαιώδες” το ζήτημα της κοινωνικής τους ένταξης και ζήτησε στήριξη στις στέγες ηλικιωμένων, κατοχύρωση του επαγγέλματος φροντιστή, παροχή αξιοπρεπών συντάξεων.
Για τα άτομα με αναπηρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι είναι επιτακτικός ο εξορθολογισμός της πολιτικής, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η κοινωνική ενίσχυση και ένταξη τους, ζήτησε ενέργειες για βελτίωση προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και κίνητρα σε επιχειρήσεις για πρόσληψή τους, βελτιώνοντας τα προγράμματα για κατάρτιση.
- Νίκος Σύκας
Αδικείται η Λεμεσός στα αναπτυξιακά έργα
Ανησυχία για τη φιλοσοφία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης εξέφρασε ο Βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, στην ομιλία του κατά τη 2η μέρα της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς.
Ανέφερε ότι η Λεμεσός αδικείται σε αναπτυξιακά έργα, ενώ σε ό,τι αφορά την τοπική μεταρρύθμιση κάλεσε τον ΥΠΕΣ να φέρει στη Βουλή αλλαγές, καλώντας την Κυβέρνηση “να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να κρύβεται πίσω από λαϊκίστικες κορώνες και παραπλανητικές αναφορές”.
Ο κ. Σύκας είπε ότι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός, το κυκλοφοριακό, η Κυβέρνηση “είναι παντελώς απούσα”, προσθέτοντας ότι ενώ υπάρχουν ώριμα έργα όπως του Βόρειου Παρακαμπτήριου στην Ευαγόρα Λανίτη και Αγίας Φυλάξεως, “παραμένουν στις καλένδες”.
Για το στεγαστικό μίλησε για “κωλυσιεργία” σε σχέση με τον ΚΟΑΓ και πρόσθεσε ότι θα το επαναφέρει στη Βουλή μέχρι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η δημιουργία 600 κατοικιών για τους ευάλωτους στη Λεμεσό. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναγέννησης της κυπριακής υπαίθρου ενώ για τις συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας είπε ότι οι αριθμοί πρέπει επιτέλους “να συναντήσουν τους πολίτες”.
Ο κ. Σύκας είπε επίσης ότι ο τόπος μας “χρειάζεται μια κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεσματική, παραγωγική, υπεύθυνη και όχι μια κυβέρνηση που ασχολείται με μικροπολιτική, επικοινωνιακά σόου και θεωρίες”.
Ανέφερε τέλος ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε σωστή πολιτική όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για το αύριο της χώρας και των πολιτών της.
- Πρόδρομος Αλαμπρίτης
Ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό
Ικανοποίηση για τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του 2025 και τις προβλέψεις για ανάπτυξη 3,1% και για μείωση ανεργίας και δημόσιου χρέους, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, αναφέροντας παράλληλα ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Σε ομιλία στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό για το 2025, ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι «ως ΔΗΣΥ θα βρισκόμαστε εδώ να υπηρετούμε τον ρόλο που μας έταξε ο λαός ως αντιπολίτευση, να παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ασκώντας κριτική και κάνοντας εισηγήσεις στις αδυναμίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης και επικροτώντας τις ορθές πολιτικές ως υπεύθυνη και σοβαρή παράταξη».
Ανέφερε ότι η σημερινή δυνατότητα της Κυβέρνησης να μπορεί να θέτει υψηλούς στόχους στα πλαίσια του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα των ορθών και στοχευμένων πολιτικών που εφάρμοσε την προηγούμενη δεκαετία η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.
Είπε ακόμη ότι «η παιδεία είναι μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου και αποτελεί χρέος όλων μας απέναντι στις γενιές που θα έρθουν να θεμελιώσουμε στέρεες βάσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις».
Ο κ. Αλαμπρίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη βελτίωσης των σχολικών υποδομών, στην υποστελέχωση, που επικρατεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικούς πόρους και στην ανάγκη ολοκλήρωσης της εγκατάστασης κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες και δημιουργίας κλειστών αιθουσών σε όλα τα σχολεία, αλλά και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και νεανικής παραβατικότητας.
Ανέφερε επίσης ότι στην επαρχία Λάρνακας, λόγω του υπερπληθυσμού σε αρκετά σχολεία «είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων».
Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μετά την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό» και πρόσθεσε ότι η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού είναι ζήτημα που απαιτεί άμεσες λύσεις.
- Χαράλαμπος Πάζαρος
Το οδικό δίκτυο της Πάφου την κρατεί πίσω από ανάπτυξη/πρόοδο
Το κακό οδικό δίκτυο της επαρχίας Πάφου την κρατεί πίσω από την ανάπτυξη και την πρόοδο που της αξίζει, δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τερματισμό του συμβολαίου για το έργο του δρόμου Πάφου-Πόλης.
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας τη 2η μέρα συζήτησης των προϋπολογισμών, ανέφερε ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχει πληγεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα παρέμβει δυναμικά, αν το κράτος δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του για νέες προσφορές.
Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναβάθμισης του παραλιακού δρόμου Κάτω Πάφου -Κόλπου των Κοραλλίων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι προβληματίζει η έλλειψη ενός ευέλικτου μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα για υδατικά έργα άρδευσης και ύδρευσης είναι ανεπαρκή και οδηγούν σε μείωση της παραγωγής και σε ελλείψεις προϊόντων.
Για το δημογραφικό ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθεί το οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας και τα κριτήρια για στεγαστική πολιτική και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που να ενθαρρύνει τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και να συμφιλιώνει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή.
Για την υγεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για έργα αναβάθμισης στο Νοσοκομείο της Πάφου και για μέτρα στελέχωσης σε ειδικότητες. Αναφέρθηκε και στα έργα που άρχισαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο τομέας της υγείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές.
- Σάβια Ορφανίδου
Η οικονομική πολιτική δείχνει πως δεν έγιναν κατανοητές οι προκλήσεις
Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε καταδεικνύει ακριβώς ότι δεν έγιναν κατανοητές οι νέες προκλήσεις, είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σε ομιλία της κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Έχουμε ενώπιον μας ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό που προβλέπει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους, ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης και διατήρηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης, ανέφερε.
«Αυτές είναι οι μακροοικονομικές παράμετροι που η δική μας κυβέρνηση χάραξε και μας ικανοποιούν, καθώς αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας και συνιστούν τα θεμέλια για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Παρά ταύτα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία 2-3 έτη, υπάρχει ένας πρωτόγνωρος συνδυασμός προκλήσεων που δεν υπήρχε στο παρελθόν και που δημιούργησε αβεβαιότητες, ανασφάλειες και σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναπτύχθηκαν έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες, μαζί με άλλους παράγοντες, οδήγησαν σε ένα ανατροφοδοτούμενο και ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής.
«Ο συνδυασμός ψηλού κόστους ζωής, των ψηλών επιτοκίων και του ψηλού κόστους στέγασης και ενοικίων, δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή», συμπλήρωσε.
Όπως είπε η κ. Ορφανίδου, «διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί αυτές τις προκλήσεις και να προσαρμόσει ανάλογα την οικονομική της πολιτική, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ακρίβειας και υψηλών επιτοκίων».
«Η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε καταδεικνύει ακριβώς ότι δεν έγιναν κατανοητές οι νέες προκλήσεις και, αντί στοχευμένων πολιτικών προς τις ομάδες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, είδαμε μια αστόχευτη και οριζόντια αύξηση των ανελαστικών δαπανών κυρίως του μισθολογίου, μέσα από την αύξηση τόσο του μεγέθους όσο και του κόστους της δημόσιας υπηρεσίας, κάτι που έχει επισημανθεί και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Τα όποια μέτρα λήφθηκαν από την Κυβέρνηση είχαν μια αντίστροφη λογική, δηλαδή έδωσαν περισσότερα σε αυτούς που έχουν την λιγότερη ανάγκη», κατέληξε.
- Νίκος Γεωργίου
Παρήλθε η εποχή που το Κυπριακό ήταν συναίσθημα
Παρήλθε η εποχή που το Κυπριακό ήταν συναίσθημα, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, σε ομιλία του κατά την απογευματινή συζήτηση, της δεύτερης ημέρας, του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Εμείς, καλούμαστε να λάβουμε το ιστορικό δίδαγμα που προέρχεται από τις συνέπειες αυτών των ανοιχτών διεθνών ζητημάτων, τις οποίες δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε η ιστορία, ούτε η γεωγραφία, ούτε να τις αποσιωπήσει ο χρόνος αλλά ούτε να τα κρατήσει αναλλοίωτα κανένα status quo», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.
«Η πολιτική δε, της κατοχικής Τουρκίας που στρατοπέδευσε ήδη στην Συρία και ο επιτήδειος ρόλος που επιτελεί, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των φιλοδοξιών της, ώστε να καταστεί μια ισχυρή και όχι μόνο περιφερειακή δύναμη χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης από την πλευρά μας», συμπλήρωσε.
Με τον κόσμο, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, να αλλάζει ραγδαία και επικίνδυνά να αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχουν στατικά εθνικά προβλήματα, ότι ο χρόνος ως αναλώσιμο πολύτιμο αγαθό, που φεύγει αναξιοποίητος, αφήνει πίσω του τετελεσμένα, νέα αφηγήματα, αναζωπυρώσεις διενέξεων και αξιώσεις, παραχαράσσοντας κάθε έννοια δικαίου όπως την γνωρίζουμε.
«Αυτό είναι το δίδαγμα: Να αξιολογήσουμε και να σταθμίσουμε τον χρόνο που κυλά εις βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Παρήλθε η εποχή που το Κυπριακό ήταν συναίσθημα και εύκολο σύνθημα στα χείλη των πολιτικών ηγετών, η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου πλέον εξαντλείτε επικίνδυνα, ο κτύπος της ιστορίας και της συνείδησης γίνεται ολοένα και πιο βαρύς», σημείωσε.
«Είναι εδώ που η πολιτική ηγεσία χρειάζεται να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης απέναντι στη ιστορία και στην μοίρα της πατρίδας μας, όχι μόνο λεκτικά και επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά με έμπρακτη πολιτική βούληση για την επανέναρξη των συνομιλίων», πρόσθεσε.
Σε θέματα προσφυγικής πολιτικής, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «έχουμε ιδεολογική αχρωματοψία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε πολιτική της κυβέρνησής για υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας για την απώλεια χρήσης για την οποία ακόμα τίποτε δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε».
- Φωτεινή Τσιρίδου
Οι πολιτικοί και η φύση του προϋπολογισμού 2025 χρειάζονται ευελιξία
Οι πολιτικοί του 2025 άρα και η φύση του προϋπολογισμού χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και ευελιξία, δήλωσε η Bουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου.
Μιλώντας στη συζήτηση στην Oλομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025, η κ. Τσιρίδου είπε ότι ζούμε σε ένα ρευστό και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε και να δείξουμε ανθεκτικότητα.
«Ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, λοιπόν, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να χαρακτηρίζει την πολιτική το 2025 άρα και την φύση του προϋπολογισμού», είπε.
Είπε ότι οι συμπολίτες μας δεν έχουν άλλη υπομονή, δεν υπάρχει άλλη ανοχή σε καθυστερήσεις και λάθη και ότι ζητούν να ευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, για να παράξουν για εκείνους, τα παιδιά και κατ’επέκταση για την πατρίδα τους. «Δεν ζητούν ελεημοσύνη» είπε και ανέφερε ότι ζούμε ήδη σε μια πολιτική με επικράτηση προσώπων έναντι κομμάτων και πολιτικών και ότι όλα αυτά αποτελούν ένα νέο πολιτικό σκηνικό που προσφέρει απλουστευτικές λύσεις.
Εμείς όμως, είπε, χρειαζόμαστε πολιτικές που να επικεντρώνονται στη μείωση της ανισότητας και στην παροχή ευκαιριών για όλους τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας έτσι ορισμένες από τις αιτίες της απογοήτευσης.
«Θέλουμε μια πολιτική με διαφάνεια, ενσυναίσθηση και πρακτικές λύσεις, αυτό είναι το μοντέλο πολιτικής που προσωπικά υπηρετώ και θα συνεχίσω να υποστηρίζω», ανέφερε.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί του 2025, άρα και η φύση του προϋπολογισμού, χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία και κυρίως σοβαρή πολιτική τοποθέτηση και πολιτική δραση χωρίς λαϊκισμούς και εξαγγελίες χωρίς περιεχόμενο.
«Δώσαμε χρόνο, όμως το 2025 σχεδόν να μας βρει με την οικοδομική βιομηχανία σε παράλυση, και τα νοσοκομεία σε υπολειτουργία λόγω απεργιών», είπε και πρόσθεσε ότι σε σημαντικόττατους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών είμαστε ακόμα πίσω.
«Πώς θα πάμε μπροστά; Αν επενδύσουμε στην κοινωνική συνοχή», είπε η κ. Τσιρίδου.
- Κυριάκος Χατζηγιάννη
Δεν δικαιώνεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης
Δεν δικαιώνεται η σημερινή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.
Προβαίνοντας σε απολογισμό της πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία 50 χρόνια, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «έχουμε προβληματική δημοκρατία, ευκαιριακή οικονομία, άνιση κοινωνία, εσωτερική και εξωτερική ανασφάλεια και πολύ επικίνδυνη δημογραφική πορεία», επισημαίνοντας ότι «ο προϋπολογισμός δεν δίνει απαντήσεις σε αυτές τις στρεβλώσεις».
Ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστημα παρουσιάζει σημάδια ανησυχητικής κόπωσης», προσθέτοντας ότι «ο πολίτης είναι θύμα των ψευδών ειδήσεων» και ότι «το κράτος δικαίου δεν διαθέτει αποτελεσματικούς θεσμούς για την αποτροπή καταχρήσεων».
Ακόμη, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λύσεις στις κρίσεις που παρουσιάζονται. Παράλληλα, έκανε λόγο για «αντιπαραγωγική» δημόσια διοίκηση, λέγοντας ότι είναι «το μεγαλύτερο σαράκι που κατατρώγει την Κυπριακή Δημοκρατία».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι «έχουμε την πιο δραματική διολίσθηση», προσθέτοντας ότι αποδυναμώθηκε η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού στους πολίτες, «με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο αυτός χρησιμοποιείται από την Τουρκία. «Το δόγμα ‘’Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται’’ έχει προ πολλού μεταβληθεί» σε διάφορα θέματα, σημείωσε.
Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για «ειλικρινή προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για έναρξη των διαπραγματεύσεων και αναζήτηση λύσης».
Οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας «δηλώνουν τις θυσίες των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν δικαιώνεται η σημερινή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».
«Απουσιάζει η τόλμη της Κυβέρνησης» για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνοντας ότι «άλλα λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα ο Υπουργός (Σ.Σ. Ενέργειας)» για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Ονούφριος Κουλλά
Η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τις προκλήσεις
Η Κυβέρνηση δεν έθεσε τις σωστές προτεραιότητες και δεν αντιλήφθηκε τις προκλήσεις, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά στο θέμα της οικονομικής πολιτικής στη ομιλία του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα θέματα διαφάνειας και διαφοράς και είπε ότι η Βουλή έχει κάνει πολλές θεσμικές αλλαγές όπως το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες. Πρόσθεσε ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι ήταν σημαντική η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημειώνοντας ότι αυτό «εξυψώνει το κύρος του Κοινοβουλίου».
Αναφέρθηκε ακόμη, μεταξύ άλλων, στο θέμα της σύνταξης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, και σημείωσε ότι ο τέως Πρόεδρος, ως συνταξιούχος, έκανε το αντίθετο, όπως και Υπουργοί του.
Ο κ. Κουλλά είπε ότι πιστεύει στο θεσμό του Κοινοβουλίου, στις πολιτικές δυνάμεις και τους Βουλευτές επειδή κρίνονται καθημερινά και επειδή κρίνονται από την κοινωνία σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει σε όσους «αυτόκλητα και νεοφανώς επαγγέλλονται το νέο ήθος» και όσους αναμοχλεύουν τα αισθήματα του κόσμου «και εκμεταλλεύονται κρίσεις για να κηρύξουν σταυροφορίες, για να ικανοποιήσουν τις προειλημμένες και από καιρό μελετημένες προσωπικές τους φιλοδοξίες».
Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν έθεσε τις σωστές προτεραιότητες στο θέμα της οικονομικής πολιτικής σημειώνοντας ότι δεν αντιλήφθηκε τις προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος ζωής, τα υψηλά επιτόκια, στέγασης και ενοικίου και ότι ένας τέτοιος συνδυασμός δεν υπήρχε πριν μερικά χρόνια και απειλείται και η μεσαία τάξη. Χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις σημερινές προκλήσεις, όπως ποιοι πλήγηκαν περισσότερο και τι πρέπει να γίνει, είπε.
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο κ. Κουλλά είπε ότι το ΔΗΣΥ είναι έτοιμο «να βάλουμε πλάτες στην Κυβέρνηση φτάνει να δούμε ότι υπάρχει σοβαρή στόχευση με σωστό σχεδιασμό και λιγότερες δηλώσεις για το εσωτερικό μας ακροατήριο».
- Γιώργος Κάρουλλας
Καμία εκτροπή από τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας
Δεν δεχόμαστε καμία εκτροπή από τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας, ανέφερε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Κάρουλλας, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Προσέθεσε ότι σε αυτόν τον προσανατολισμό πρέπει να στηρίζεται και η εξωτερική και η αμυντική πολιτική «μιας χώρας μικρής και κατεχόμενης, με σημαντική γεωγραφική θέση», από την οποία πρέπει να ζητεί και να λαμβάνει οφέλη, «επιδιώκοντας δεσπόζουσα θέση στο περιφερειακό σύστημα άμυνας και ασφάλειας και διεκδικώντας τα πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη για τη δική μας ασφάλεια».
Συμπλήρωσε ότι ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα και τις προσπάθειες για το Κυπριακό, αλλά και τη θέση ότι η Κύπρος σε κάποια φάση πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι «μόνο το 30% των αμυντικών της Κύπρου αφορούν σε εξοπλισμούς», προσθέτοντας ότι με βάση την πρόβλεψη για το 2026 και το 2027 οι δαπάνες ακολουθούν πτωτική πορεία.
«Έχουμε μπροστά μας ένα στόχο, η Κύπρος να καταστεί αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος στο ευρωατλαντικό σύστημα άμυνας και ασφάλειας, διεκδικώντας και τη δική μας ασφάλεια και για την επίλυση του Κυπριακού, και αποτρεπτικά, και τη στιγμή που ο εισβολέας αυξάνει κατά 150% τις αμυντικές δαπάνες στα κατεχόμενα και μόνο, εμείς προβαίνουμε σε συνεχή μείωση», προσέθεσε.
Ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική και για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης λόγω της απώλειας χρήσης περιουσιών στα κατεχόμενα.
«Η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει στον προϋπολογισμό το αναγκαίο ποσό για την εκπόνηση σχετικής μελέτης δημοσιονομικής για τη ρύθμιση αυτού του αναγκαίου ζητήματος, αυτού του ζητήματος αξιοπρέπειας των προσφύγων, μια μελέτη η οποία να εξετάζει τη δημοσιονομική πτυχή με βάση τις υφιστάμενες εισροές, αλλά και τις αναγκαίες εισφορές από το κράτος και οποιαδήποτε άλλη πηγή», σημείωσε, με αμετάκλητο, όπως είπε στόχο, «την επιστροφή, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», με την οποία λύση, όπως είπε, θα αποκατασταθούν και οι περιουσίες.
- Αβέρωφ Νεοφύτου
Δεν θα συζητηθεί ΔΔΟ στη διευρυμένη αλλά πλήρης αυτονομία των 2 κοινοτήτων
Την εκτίμηση ότι δεν θα συζητηθεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) στην άτυπη διευρυμένη σύσκεψη για το Κυπριακό, αλλά μια πλήρης αυτονομία των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το 2004 και 2017 «ήταν το τέλος της» ΔΔΟ.
Σημειώνοντας ότι εκφράζει εκτιμήσεις και ότι ελπίζει να είναι και ο ίδιος λάθος, είπε ότι θα γίνει η άτυπη διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό αλλά ότι «κανένας δεν θα μιλήσει σε εκείνο το τραπέζι για ΔΔΟ».
«Θα δουν δύο πραγματικότητες. Και θα προσπαθήσουν σε αυτό το οικόπεδο που λέγεται Κύπρος, να περιορίσουν το διαμέρισμα που θα κατοικείται κατά κύριο λόγο από Τουρκοκύπριους. Θα πάει στο 28%-29%, το υπόλοιπο 70%-72% θα είναι το διαμέρισμα που κατά κύριο λόγο θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, με μια πλήρη αυτονομία των δύο κοινοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.
«Και θα μας βάλουν και μια οροφή. Για την Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη, με λίγες εξουσίες 6-7», ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας «αυτά να αναμένουμε. Και ούτε να περιμένουμε ότι θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις για χρόνια πενταετίες και δεκαετίες».
Αναφερόμενος στο κόστος του κρατικού μισθολογίου, το οποίο, όπως είπε, σιγά σιγά διογκώνεται και σύντομα θα φτάσει «σε μη βιώσιμα επίπεδα», ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε νομοθετική ρύθμιση για οροφή δαπανών για το μισθολόγιο και όπως το ποσοστό ετήσιας αύξησης του μισθολογίου να μην ξεπερνά το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.
Σχετικά με τα δαπάνες του ΓεΣΥ και την ποιότητα των υπηρεσιών είπε ότι η λύση είναι η εισαγωγή συμπληρωμής για τους εύπορους με εξαίρεση τους ευάλωτους.
Εισηγήθηκε επίσης όπως δοθεί συμπλήρωμα εισοδήματος στα 123.000 άτομα που είναι κάτω από το όριο της φτώχιας ώστε να μην υπάρχει κανείς κάτω από το όριο.
- Χάρης Γεωργιάδης
Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακό κίνδυνο
Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακό κίνδυνο, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, επεσήμανε ότι «από το 2008 μέχρι το 2013 η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έβλεπε τον δείκτη της ανεργίας χωρίς να πράξει κάτι, επειδή είχε απέχθεια στους δείκτες».
«Χρειαζόμαστε 2 και 3 προϋπολογισμούς για να ικανοποιήσουμε όλες τις εισηγήσεις», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες». Την ίδια ώρα, ζήτησε «να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «σκηνικό περιφερειακής αστάθειας και ανασφάλειας», στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Τουρκία «ως αναθεωρητικό και επιθετικό κράτος». Επεσήμανε ακόμη ότι «Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουμε υπαρξιακό κίνδυνο», αφού «η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει ούτε κατά ένα ιώτα τις απαράδεκτες θέσεις και διεκδικήσεις της».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ «θα ενασκήσει μια πολύ πιο αποφασιστική κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας». Επιπρόσθετα, εξέφρασε ικανοποίηση για την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και την επιχειρούμενη προσέγγιση με το ΝΑΤΟ. Ακόμη, επεσήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να διαθέτει ένα ελάχιστο 3% του ΑΕΠ της για τον προϋπολογισμό, όπως κάνει η Ελλάδα.
Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση και για το ότι ο συζητούμενος κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, καθώς και για τις συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.
«Οι δύσκολες αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας μας επέτρεψαν να είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση», είπε.
Εν συνεχεία, κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το ΓεΣΥ «πριν να είναι πολύ αργά» και να λάβει αποφάσεις ώστε να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.
Παρακολουθήστε ολόκληρες τις ομιλίες των Βουλευτών μέσω των παρακάτω συνδέσμων:
- 2024/12/17 – Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής – Προϋπολογισμός – Μέρος ‘Α
- 2024/12/17 – Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής – Προϋπολογισμός – Μέρος ‘Β
Nomoplatform-ΚΥΠΕ