Δεύτερη μέρα συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 – Τοποθετήσεις Ανεξάρτητων Βουλευτών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρία της στις 17 Δεκεμβρίου 2024, συνέχισε τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, με Βουλευτές να τοποθετούνται μέσω των ομιλιών τους. 

Αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες των Ανεξάρτητων Βουλευτών:  

  • Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Τα σημεία των καιρών δεν αφήνουν αισιοδοξία  

Τα σημεία των καιρών δεν αφήνουν αισιοδοξία, είπε η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στην ομιλία της κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2025.   

«Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και φυσικά οι τελευταίες εκλογές στην Κύπρο, είναι ενδείξεις για τους όρους, υπό τους οποίους διεξάγεται η πολιτική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα σήμερα», πρόσθεσε.   

Ανέφερε ότι η επικοινωνία, η εικόνα, τα παιχνίδια εντυπώσεων, η συνθηματολογία και ο λαϊκισμός εκτοπίζουν θέσεις, περιεχόμενο και ουσία στην πολιτική. Διάττοντες αστέρες ενθουσιάζουν και απογοητεύουν τους ψηφοφόρους με την ίδια ταχύτητα.   

«Ακραίες τοξικές θέσεις τσαλαπατούνε τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης. Η οικονομική και η υγειονομική κρίση δημιούργησαν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής τις οποίες εκμεταλλεύτηκε η ακροδεξιά που με σύμμαχο της τον αλγόριθμο ορίζει πλέον την ατζέντα και το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης. Αναμέναμε από το κράτος πολιτικές που θα έχουν και τα ανάλογα κονδύλια στον προϋπολογισμό για αντιμετώπιση του λαϊκισμού και της απαξίωσης. Αναμέναμε ότι θα έδινε προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, περισσότερα για την τρίτη ηλικία, δομές ημερήσιας απασχόλησης, κατ’ οίκον φροντίδα, δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης, ολοήμερα σχολεία για όλα τα παιδιά, στήριξη των μονογονιών, αντιμετώπιση της ακρίβειας», συμπλήρωσε.   

Είπε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως η Κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ο Πρόεδρος αναφέρει στο Ανώτατο  την ενδυναμωμένη νομοθεσία για το πόθεν έσχες, που υποχρεώνει Γενικό Εισαγγελέα και Βοηθό ΓΕ να υποβάλουν και αυτοί πόθεν έσχες.   

«Αμφιβάλω ότι η αντίδραση του Προέδρου στη δημοσιοποίηση εισφορών πάνω από 5.000 στον Φορέα Κοινωνικής Στήριξης σημαίνει διαφάνεια και λογοδοσία», πρόσθεσε.   

«Σας καλώ να διαβάσουμε τα σημεία των καιρών και να πάρουμε το μήνυμα και να αναλογιστούμε τους κινδύνους που εγκυμονεί το άλυτο Κυπριακό που επιτρέπει τη συνέχιση της κατοχής και την παραμονή του τουρκικού στρατού στη χώρα μας», είπε, τέλος.  

  • Κωστής Ευσταθίου 

Κρίση των θεσμών 

Σε κρίση θεσμών, αναφέρθηκε στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς, ο μεμονωμένος Σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.   

Όπως είπε, η Κύπρος, έχει τρεις μεθόδους άμυνας, τη δημοκρατική, τη στρατιωτική και την πνευματική. Στην δημοκρατική άμυνα, κυριαρχούν οι θεσμοί και «στην Κύπρο πολύ φοβούμαι, έχουμε κρίση θεσμών», είπε. Στον τομέα της στρατιωτικής άμυνας, ο κ. Ευσταθίου, είπε ότι η Κύπρος, μια ημικατεχόμενη πατρίδα, έχει λιγότερες στρατιωτικές δαπάνες και από το Λουξεμβούργο.   

Στην πνευματική άμυνα, η οποία έχει να κάνει κυρίως με την παιδεία, «υπάρχει κρίση η οποία δημιουργείται με την αναπαραγωγή της…απειθαρχίας, της αδυναμίας κατανόησης βασικών εννοιών, δυστυχώς από τους μαθητές μας» και όσο δεν παίρνουμε δραστικά μέτρα, «το πρόβλημα θα γίνεται όλο και πιο σοβαρό» συνέχισε. «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που οι μαθητές αντί να αγαπούν τα σχολεία τους, τα καίνε και τα βανδαλίζουν», είπε.   

Η λύση, είπε, είναι να ξαναστήσουμε αυτά που είχαμε και καταργήσαμε, τις σχολικές εφορείες, οι οποίες ήταν αυτόνομες, ανεξάρτητες μονάδες άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής και οι οποίες κατάντησαν, όπως είπε, «υποχείριο των κομμάτων στην ΚΔ».   

Για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι αν και θα τις ψηφίσει, υπάρχει μια παραδοξότητα, παρά το γεγονός ότι είναι «χλωμές και αδύναμες», όπως επίσης και τις «ανύπαρκτες» δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ είναι το πεδίο που μπορούμε να δώσουμε τη μάχη με την Τουρκία και να κερδίσουμε, συμπλήρωσε.   

Για το Κυπριακό, είπε, το μεγάλο κενό είναι ότι ουδέποτε έγιναν συνομιλίες με την Τουρκία αλλά με το υποτελές κατοχικό μόρφωμα και αναφέρθηκε σε «απουσία διορατικότητας και πολλές φορές της κοινής λογικής» που, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, έχει να κάνει με την έλλειψη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό.  

Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι καλό είναι οι αναβαθμίσεις της οικονομίας να οδηγήσουν σε χαμηλότοκα δάνεια αλλιώς «δεν έχουν νόημα».  

  • Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Μεγάλη μας κληρονομιά η Κυπριακή Δημοκρατία  

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο βασικός μας σύμμαχος, είναι το θησαύρισμα, είναι η μεγάλη μας κληρονομιά και δεν υπάρχει σκοπός ο οποίος θα άξιζε τον κόπο να τη θυσιάσουμε, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2025 στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.   

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι η μόνη λύση που θέλει η Τουρκία είναι «αυτή που θα της παρέχει τη δυνατότητα αρχικά να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο και τελικά σε τουρκική επαρχία και επικράτεια».   

«Είναι ιερό δικαίωμα του λαού μας να φροντίζει την άμυνά του, την ασφάλειά του, τις συμμαχίες του, για να μπορεί να είναι έτοιμος και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει εχθρούς νέους, είτε παλιούς που θέλουν εκ νέου να τον υποδουλώσουν. Έχει υποχρέωση το κράτος να παρέχει τις δυνατότητες για να υπερασπιστούμε τον κόσμο μας, τις υποδομές μας, τον πλούτο μας, τις εγκαταστάσεις μας, τα νοσοκομεία, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια», ανέφερε.   

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους «κανένα κόστος για σύγχρονο, αποτελεσματικό στρατό δεν ξεπέρασε ποτέ το κόστος ενός χαμένου πολέμου» και πρότεινε κάθε χρόνο από την πίττα του παραγόμενου πλούτου ένα κομμάτι να δαπανάται στην άμυνα «για να μπορούν να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της χώρας το υπόλοιπο κομμάτι σε συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ομαλότητας και ειρήνης».   

Για την οικονομία, είπε ότι οι κρατικές επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα εκεί όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ για την κοινωνική δικαιοσύνη είπε ότι δεν σημαίνει ένα επίπεδο όπου δεν πρέπει να εξέχει ή να υπερέχει, αλλά κίνητρα για τους τολμηρούς και δυνατούς και αίσθημα ασφάλειας για τους αδύνατους.   

Κλείνοντας, είπε για την ΕΕ ότι είναι δημιούργημα «των κρατών και των εθνών, των λαών και των πατρίδων και όχι των απάτριδων», συμπληρώνοντας ότι έγιναν σφάλματα και συντηρείται ένας ανούσιος και αιματηρός πόλεμος «αντί να ζητούν την κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». 

Παρακολουθήστε ολόκληρες τις ομιλίες των Βουλευτών μέσω των παρακάτω συνδέσμων: 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Εξωτερικών

Κύρωση συμφωνιών με χώρες για εξαίρεση βίζας σε διπλωματικά διαβατήρια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/01/2025, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν αναφορικά με την Εξαίρεση της Απαίτησης Θεώρησης Εισόδου για Κατόχους Διπλωματικών Διαβατηρίων (Κυρωτικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.