Αύξηση επιδόματος τέκνου και ανάδοχων οικογενειών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 02/07/2024, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% και παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε ποσοστό 50% στα τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και, στην περίπτωση αρρένων μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Αύξηση επιδόματος τέκνου και ανάδοχων οικογενειών

Το θέμα της αύξησης του επιδόματος τέκνου και των ανάδοχων οικογενειών συζητήθηκε την Τρίτη κατά την συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας λειτουργεί χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για ετοιμασία και κατάθεση ειδικής νομοθεσίας από το 2018 συζητείται το θέμα.

Ενημερωθήκαμε σήμερα, ανέφερε, πως το νομοσχέδιο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Είπε ότι εδώ και 15 χρόνια δεν υπήρξε αναπροσαρμογή του επιδόματος για τις οικογένειες και ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν αιτήματα για να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση ανάδοχων οικογενειών, αιτήματα για δημιουργία μηχανισμού υποβολής παραπόνων, μεταξύ άλλων. Αναμένουμε, είπε, από την Κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά θα κινηθεί γρήγορα για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την αύξηση του επιδόματος τέκνου, είπε ότι η Επιτρόπη ολοκλήρωσε την  συζήτηση του νομοσχεδίου που οδηγείται στην ολομέλεια την άλλη εβδομάδα. Δυστυχώς, ανέφερε, τα δύο αιτήματα που έχουν τεθεί από την Επιτροπή για αλλαγή της θέσης της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο δεν έχουν τύχει καμίας ανταπόκρισης. Εξήγησε ότι αφορούν στη θέση της Επιτροπής για συμπερίληψη σε ό,τι αφορά το φοιτητικό επίδομα και των πενταμελών οικογενειών όπως και τη θέση για μεγαλύτερη αύξηση πέραν από το 5%.

Το μήνυμα της Επιτροπής, είπε, είναι ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η απάντηση σε ό,τι αφορά στις ανάγκες της οικογένειας το 2024 είναι αυτό το νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για μια μικρή αύξηση στο επίδομα τέκνου «πάρα το ότι συνιστά μια αποσπασματική βελτίωση, που ουδόλως ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των οικογενειών με παιδιά και φοιτητές».

Για μας, είπε, οι οικογένειες με παιδιά και φοιτητές πρέπει να αποτελούν κύρια προτεραιότητα στις παρούσες συνθήκες ακρίβειας και αυξημένων επιτοκίων και πρόσθεσε ότι απαιτείται ολιστική μεταρρύθμιση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, είπε, την ουσιαστική αύξηση της στήριξης, ανάλογα βεβαίως με τη σύνθεση της οικογένειας, και δεύτερον, τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων έτσι ώστε να στηριχτούν περισσότερες οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Πέραν από την αναγκαιότητα μιας τέτοιας διευρυμένης κοινωνικής πολιτικής, ταυτόχρονα υπηρετούμε τον στόχο να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού, κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Μειώθηκαν κατά 4 χιλ. οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνου

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα