Ατζέντα μεταρρυθμίσεων και αλλαγές στον Κρατικό Προϋπολογισμό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Βαριά ατζέντα μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων στη Βουλή

Μαραθώνια αναμένεται να είναι η σημερινή, τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το 2021, πριν την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, καθώς ενώπιον της βρίσκονται δεκάδες θέματα για συζήτηση και έγκριση.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται νομοσχέδια που είναι στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €85 εκατ. και συγκεκριμένα αφορούν τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, αλλά και τα τροποποιητικά νομοσχέδια του «περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα νόμου», τα οποία θέτουν το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Σημειώνεται ότι για το πρώτο θέμα αναμένεται ότι θα τεθούν σειρά τροπολογιών από τα κόμματα, σε σχέση κυρίως με πρόνοια του νομοσχεδίου για διεξαγωγή έρευνας από την Αρχή κατά της Διαφθοράς αντί από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Για το δεύτερο θέμα στο τραπέζι βρίσκεται τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων, την οποία συνυπέγραψαν ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, σύμφωνα με την οποία αφαιρείται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων σε δεδομένα των εγγυητών, των παρόχων εξασφαλίσεων και των συνδεδεμένων με τους δανειολήπτες προσώπων, από τη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Για ψήφιση η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Στα προαπαιτούμα του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι και η ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία θα τεθούν επίσης σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος, μετά την κατάθεση τους με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές της εβδομάδας και τις διαφοροποιήσεις που επήλθαν επί αυτών και κυρίως στο θέμα της διατμηματικής προαγωγής σε σχέση με τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία (κλίμακα Α13(ii)), πρόνοια που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας να διεκδικούν θέσεις προαγωγής σε άλλα τμήματα από αυτά που υπηρετούν.

Ενώπιον της Βουλής θα τεθεί τροπολογία την οποία στηρίζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, για να εξαιρεθούν η Βουλή και τμήματα του υπουργείου Εξωτερικών από τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την διατμηματική προαγωγή και τη δυνατότητα προαγωγής στην Κλίμακα Α13, ενώ εξαίρεση ζήτησε και η ελεγκτική υπηρεσία.

Δωδεκατημόρια Ημικρατικών Οργανισμών

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται επίσης σήμερα να ψηφίσει αίτημα δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο του 2022, για τους ημικρατικούς οργανισμούς, που οι προϋπολογισμοί τους δεν θα ψηφιστούν από τη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

Για ψήφιση θα τεθεί επίσης η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη για επέκταση της ισχύος των vouchers που παραχωρήθηκαν έναντι κρατήσεων για ταξίδια και διαμονές που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας για άλλους έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα κόμματα ετοιμάζουν τροπολογία, η οποία προνοεί την επιστροφή χρημάτων πριν το τέλος του έτους σε επηρεαζόμενους καταναλωτές που δεν θέλουν πλέον τα vouchers, πριν το τέλος του χρόνου.

Για έγκριση πρόσθετων πιστώσεων συνολικού ύψους €3.97 εκατ., θα τεθεί επίσης ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2021, εκ των οποίων ποσό ύψους €1.5 εκατ. θα διατεθεί για ρύθμιση χρέους του οποίου αρχικά το χρεωστικό υπόλοιπο ανερχόταν στις €50 χιλ.

Στην Ολομέλεια του σώματος θα τεθούν επίσης μεταξύ άλλων για ψήφιση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι από τα θέματα που έχουν προγραμματισθεί για ψήφιση από την Ολομέλεια του σώματος, αρκετά είναι αυτά που δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση τους από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ή αναμένεται απόφαση για τροποποίηση τους.

Πηγή – Stockwatch 

Μπαίνουν στα βαθιά για αλλαγές στον προϋπολογισμό

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται από χθες τα Κοινοβουλευτικά κόμματα για να οριστικοποιήσουν τις τροπολογίες τους επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, με στόχο όπως αναφέρουν τον καλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη μείωση αχρείαστων δαπανών και της κακοδιαχείρισης.

Οι προτεινόμενες τροπολογίες που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις εκατό, πριν την κατάθεση τους στην Ολομέλεια του σώματος θα τεθούν προς συζήτηση αύριο Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου κάποιες οι οποίες είναι κοινές προτάσεις κομμάτων, όπως είθισται θα ενοποιηθούν.

Στην συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί επίσης προς έγκριση και το προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2022.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσω των τροπολογιών επιχειρούν να φέρουν πιο κοντά στα μέτρα τους τον κρατικό προϋπολογισμό, ενόψει της συζήτησης και ψήφισής του στην Ολομέλεια της Βουλής το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου.

Τροπολογίες ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε χθες ομόφωνα την καταψήφισή του Κρατικού Προϋπολογισμού, κάτι που το ΑΚΕΛ πράττει κάθε χρόνο ως αντιπολίτευση. Η ΚΕ που συνήλθε χθες το απόγευμα ενέκρινε τις τροπολογίες του κόμματος, με στόχο όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση την αντιμετώπιση αντιλαϊκών πολιτικών, καταχρήσεων και σπαταλών.

Με τις τροπολογίες, μεταξύ άλλων, το ΑΚΕΛ στοχεύει στην αποκοπή των κονδυλίων που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, έλεγχο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό και των δαπανών που αφορούν στα Σχέδια για τον Ακάμα και για τη μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού.

Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ ζητά δέσμευση κονδυλίων που αφορούν τους συμβούλους του Προέδρου και των υπουργών ενώ ταυτόχρονα, καταθέτει τροπολογία που θα απαγορεύει τη μονιμοποίηση ως δημόσιων υπαλλήλων των πολιτικών διορισμών της κυβέρνησης.

Για άλλη μια χρονιά επίσης, το ΑΚΕΛ ζητά με τροπολογία του να διατίθεται μέχρι εξαντλήσεως όλο το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία ώστε να στηριχθούν φοιτητές που έχουν ανάγκη.

Τροπολογίες ΔΗΠΑ

Στη ΔΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα καταθέσουν περίπου 17-18 τροπολογίες, οι οποίες αφορούν κυρίως αποκοπές και δεσμεύσεις κονδυλίων, αλλά και τακτικές ενημερώσεις της Επιτροπής Οικονομικών για διάφορες δαπάνες ώστε να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της.

Μεταξύ άλλων, γίνεται εισήγηση για την αποκοπή ποσοστού ύψους 5% από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια και συμβουλευτικών υπηρεσιών/ερευνών με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (ΔΕΑ, Τεχνικές Επιτροπές κ.α.).

Προτείνεται επίσης, αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, ενώ όσο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και οποιαδήποτε άλλη αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, θα ζητηθεί η δέσμευση ολόκληρου του ποσού.

Ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών ανά τρίμηνο για τις γενόμενες δαπάνες οι οποίες αφορούν πιστώσεις οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών και υφυπουργών για διάφορους σκοπούς και έργα, ενώ όσον αφορά το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας καταθέτει τροπολογία για ενημέρωση της Επιτροπής ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν Εκδόσεις και Δημοσιότητα, Συμμετοχή σε Εκθέσεις

Καταθέτει επίσης τροπολογίες για δέσμευση του ποσού το οποίο αφορά την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα υδρογονανθράκων, του ποσού που αφορά δαπάνες που προορίζονται να καλύψουν το Σχέδιο προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας και της χορηγίας προς την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας από το υπουργείο Οικονομικών και για ανέγερση και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας.

Τροπολογίες Κινήματος Οικολόγων

Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων, προτίθεται να καταθέσει περίπου 45 τροπολογίες οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, μείωση ύψους 10% του επιδόματος φιλοξενίας που παραχωρείται στους διευθυντές Τμημάτων/Υπηρεσιών, όπως επίσης και του «Επιδόματος Παραστάσεως», όπου αυτό παραχωρείται, αλλά και αποκοπή του επιδόματος τηλεφώνου που αποδίδεται σε Διευθυντές Τμημάτων/Υπηρεσιών με πάγιο μισθό €65.315 το χρόνο ή με Κλίμακες Α15 και Α16, καθώς και σε άλλους Διευθυντές με Κλίμακα Α15(i), ύψους €595 το χρόνο.

Το Κίνημα καταθέτει επίσης τροπολογία για αποκοπή ποσοστού ύψους 5% από τις λειτουργικές δαπάνες, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν αγορά ύδατος, φαρμάκων και άλλων ιατρικών προμηθειών, καταβολή ενοικίων, φωτισμού και θέρμανσης και καύσιμα μη γραφειακών χώρων, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και το πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ζητείται επίσης, να ενημερώνεται η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για ενοίκια, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Από τη σχετική εισήγηση εξαιρούνται ενοίκια που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εξωτερικών για πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές.

Προτείνεται επίσης τροπολογία για αποκοπή των κονδυλίων που αφορούν δρόμους δήμων και συγκεκριμένα την «κατασκευή δρόμου Πρωταρχικής Σημασίας από την Αγλαντζιά, µέχρι τη Διεθνή Έκθεση στην Έγκωµη», «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά», «δρόμος Πρωταρχικής Σημασίας, από το Δάσος Αθαλάσσας (Α.Τ.Ι.), μέχρι τον Κυκλικό Κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ » και «δρόμος Πρωταρχικής Σημασίας που αρχίζει από το Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο και καταλήγει στο Νέο Δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού μέσω των δρόμων Αλεξανδρουπόλεως, Πύθωνα, Ηρακλή και Σταυρού».

Ζητείται επίσης να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη που αφορά ωφελήματα τα οποία παραχωρούνται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όταν αυτοί παύσουν να ασκούν το λειτούργημά τους, ύψους €315.000, και αφορούν επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέα/γραμματέως και υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό.

Τροπολογίες ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ προτίθεται να καταθέσει περίπου 17 τροπολογίες επί του προϋπολογισμού, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, όπως κάθε χρόνο, αφορούν σταύρωμα κονδυλίων για μετανάστες και Τουρκοκυπρίους, μεταξύ των οποίων την αποκοπή από το σύνολο των πιστώσεων για έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων, του μέρους εκείνου που αφορά το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και ένταξης.

Καταθέτει επίσης τροπολογίες για σταύρωμα κονδυλίων ύψους €94 χιλ. περίπου του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορούν τη συντήρηση του Μουσουλμανικού Τεμένους Κεπήρ στη Λεμεσό, €15 εκ. που αφορούν την κατασκευή των έργων στο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου Λίμνες, στη Μενόγεια, καθώς και διάφορα μικρά κατασκευαστικά έργα, που απαιτούνται για υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Στοχεύει ακόμα σε αποκοπή πιστώσεων ύψους €12.451.400 που προορίζονται να καλύψουν, μεταξύ άλλων, έξοδα λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου, του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας Λίμνες στη Μενόγεια και του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) Πουρνάρα.

Ζητά επίσης, να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη που αφορά τα ενοίκια του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Προτίθεται να καταθέσει τροπολογία και για την αποκοπή από το σύνολο των πιστώσεων, του μέρους εκείνου που αφορά τα έξοδα φοίτησης Τ/Κ μαθητών που διαμένουν στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές και φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, όπως επίσης και τα δίδακτρα και υποτροφίες Τ/Κ μαθητών που διαμένουν στα Κατεχόμενα και φοιτούν στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα ζητά την δημιουργία νέου άρθρου για μεταφορά των πιο πάνω πιστώσεων για τη στήριξη των μαθητών της περιοχής Τυλληρίας και εισηγείται αποκοπές κονδυλίων που αφορούν τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και τη συντήρηση των υφιστάμενων, του Δικοινοτικού προγράμματος «Imagine» και δημιουργία και συντήρηση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου.

Χωρίς τροπολογίες ο ΔΗΣΥ

Οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αναμένεται ότι θα εγκριθούν σήμερα από τις επιτροπές των κομμάτων, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ δεν αναμένεται να κατατεθεί καμία τροπολογία.

Υπολογίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα θέσουν κοινές τροπολογίες για ζητήματα που αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες, σε λειτουργικές δαπάνες, σεμινάρια και εκπαίδευση προσωπικού, καθώς και στα κονδύλια για τις αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης σχεδόν όλα τα κόμματα προτίθενται να σταυρώσουν κονδύλια σε σχέση με αγορά κτιρίων και ενοίκια που καταβάλλει το κράτος για τη στέγαση κυβερνητικών τμημάτων, καθώς και για την αγορά νέων οχημάτων σε κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και να ζητήσουν τακτική ενημέρωση για τις δαπάνες που διενεργούν υπουργεία και υφυπουργεία.

Πηγή – Ελένη Χαραλάμπους, Stockwatch 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα