Αποφάσεις Ολομέλειας: Υπερψήφιση τακτικών και αναπτυξιακών δαπανών ύψους €7.6 δισεκατομμυρίων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 08/12/2022, υπερψήφισε τις τακτικές και αναπτυξιακές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023 ύψους €7.6 δισεκατομμυρίων.

Επιπρόσθετα, η Ολομέλεια αποδέχτηκε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου. 

Επίσης, η Ολομέλεια με δήλωσή της καταδίκασε ομόφωνα και απερίφραστα τις δηλώσεις του λεγόμενου Τ/κ «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ, περί ανοίγματος ολόκληρης της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και ειδικότερα της περίκλειστης περιοχής αυτής, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τις λεγόμενες «δημοτικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου 2022 και ζήτησε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να λάβουν πρακτικά μέτρα ανάσχεσης των τουρκικών μεθοδεύσεων. 

Ακόμη, η πλειοψηφία των κομμάτων καταδίκασε τη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ έγιναν εκκλήσεις για ενότητα και αποφυγή νέου διχασμού. 

Τέλος, συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των Βουλευτών και Βουλευτριών επί του κρατικού προϋπολογισμού. 

Αναλυτικά ο κρατικός προϋπολογισμός: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2023 Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2023, ο οποίος προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές) για τις οποίες ζητείται έγκριση πληρωμής (μη περιλαμβανομένων των δαπανών που βαρύνουν το Πάγιο Ταμείο), ύψους €7.569.710.448 (αρχικές δαπάνες χωρίς τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τροπολογίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων).  

Υπέρ ψήφισαν 29 Bουλευτές και εναντίον 24. Υπέρ τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και εναντίον ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ,  ΕΛΑΜ και Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών. 

Στην Ολομέλεια παρευρέθηκαν ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ  και ο Υφυπουργός Τουρισμού. 

Τροπολογίες κομμάτων 

Η Βουλή δέσμευσε κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων για παροχές στέγασης και κοινωνικής πρόνοιας, την χρηματοδότηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το σχέδιο Εστία και το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, επίσης τα κονδύλια που αφορούν την αγορά γης και κτιρίων, κατασκευαστικά έργα για υλοποίηση υποδομών για έλευση του φυσικού αερίου και άλλα. 

Επίσης η Βουλή ενέκρινε την αποκοπή των δαπανών που αφορούν αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών (τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι), του 10% στις δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες με εξαίρεση το Υπουργείο Εργασίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και αποκοπή του κονδυλίου που αφορά το δρόμο από το δάσος Αθαλάσσας μέχρι τον κυκλικό κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ (τροπολογία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι). 

Απορρίφθηκε επίσης η τροπολογία ΑΚΕΛ για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών που αφορούν δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γεώργιο Γρίβα καθώς και αποκοπή από την πιο πάνω ομάδα/υποομάδα του μέρους που αφορά τις δαπάνες για το ‘Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή καθώς και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μνημόσυνα, ανέγερση και συντήρηση μνημείων, ξεναγήσεις, εκδόσεις σε σχέση με τον Γρίβα. 

Εξάλλου σε ανησυχία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκταμίευση των κονδυλίων ενόσω η Βουλή είναι κλειστή λόγω προεδρικών εκλογών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απάντησε ότι έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Επιτροπής πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή για επείγουσες εκταμιεύσεις. 

Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου 

Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το πέρας της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει εγκριθεί, ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικά πλεονάσματα, όμως θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας και ποιος θα είναι στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η χώρα, συνέχισε, ξεπέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική του 2013, την υγειονομική του 2020 και τώρα την κρίση ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Χρειάζεται, πρόσθεσε, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εμπειρία και ικανότητα να διαχειριστεί κάποιος την οικονομία, έχοντας υπόψη ότι «έστω και αν ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί είναι πλεονασματικός και θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, μια στραβοτιμονιά από τον τιμονιέρη θα μας επιστρέψει πίσω». 

Κατέληξε λέγοντας ότι «ζήσαμε το παράδειγμα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια μόνο λάθος πρόθεση της Πρωθυπουργού έριξε την οικονομία της Αγγλίας στην χειρότερη φάση των τελευταίων τριάντα χρόνων». 

Τους λόγους που το ΑΚΕΛ καταψήφισε τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο Γ. Λουκαϊδης 

Με συνέπεια απέναντι στον λαό το ΑΚΕΛ καταψήφισε κι αυτή τη φορά τον τελευταίο προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης μετά την λήξη της τριήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. 

Οι λόγοι της καταψήφισης, ανέφερε, έχουν να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια με την αρνητική κρίση των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης σχεδόν σε όλα τα ζητήματα και τομείς πολιτικής. 

Δυστυχώς όπως τεκμηρίωσε το ΑΚΕΛ κι από το βήμα της Βουλής, συνέχισε, μέσω των ομιλιών των Βουλευτών του, όπως οι ίδιοι οι πολίτες αισθάνονται τα πράγματα, όταν και στις δημοσκοπήσεις και στην επαφή που έχουν μαζί τους κρίνουν αρνητικά ή πολύ αρνητικά αυτή την κυβέρνηση σε ποσοστά πέραν του 70%, αυτό συμβαίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους, είπε. 

«Γιατί δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα πρωτίστως σε βάρος των πολλών αδυνάτων. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση με πολύ αρνητικές επιδόσεις που κρατούν τη χώρα μας ουραγό όσον αφορά την μείωση μισθών που είχαμε το 2021, την μείωση του μεριδίου των μισθών στο ΑΕΕΠ της χώρας την ώρα που αυξήθηκε σημαντικά  το μερίδιο των κερδών», πρόσθεσε. 

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, φεύγει και μας αφήνει κληρονομιά το να είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση της διαφθοράς στην Ευρώπη, με τις πολιτικές πρακτικές της έχει καταρρακώσει τους θεσμούς, που έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, την έρευνα και την ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας, που δεν έχει κοινωνική ευαισθησία. 

«Γι αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους το ΑΚΕΛ έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Προσβλέπουμε σε μια νέα εποχή στη χώρα μας μέσα από την προοδευτική αλλαγή που μπορεί να έρθει και θα έρθει, τον Φεβρουάριο του 2023, ώστε να έχουμε και προϋπολογισμό και οικονομική και κοινωνική πολιτική που να εξυπηρετεί τον λαό, την κοινωνία, τους πολλούς και όχι τους ελάχιστους», κατέληξε ο κ. Λουκαΐδης. 

Με τις ψήφους του ΔΗΚΟ η χώρα θα έχει μια ομαλή και αναπτυξιακή πορεία  για το 2023, λέει η Ερωτοκρίτου 

H Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δηλώσεις της μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 είπε ότι και τον επόμενο χρόνο η χώρα χρειάζεται συνεργασία, συναίνεση και ενότητα και πρέπει να κρατήσουμε την Κύπρο όρθια και σταθερή μέσα από τις πολλές προκλήσεις που θα έχουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η ΕΕ και το παγκόσμιο. 

Ανέφερε ότι οι ψήφοι του ΔΗΚΟ έχουν διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει μια ομαλή και αναπτυξιακή πορεία  για το 2023. 

Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό γιατί η κυβέρνηση έχει την χειρότερη επίδοση στα περιβαλλοντικά, είπε ο Θεοπέμπτου 

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών, είπε το Κίνημα καταψήφισε τον προϋπολογισμό γιατί σχεδιάστηκε από μια κυβέρνηση  που έχει την χειρότερη επίδοση στα περιβαλλοντικά θέματα. 

Σε δηλώσεις του μετά από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 στη Βουλή ανέφερε ότι δημιουργούνται προβλήματα με σχεδιασμούς με μεγάλους δρόμους, κόμβους και δρόμους μέσα από πάρκα και σημείωσε ότι διαφωνεί το κόμμα του και για την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, πολιτικής στέγης και πολιτικής για τις δημόσιες μεταφορές. 

Ο κ. Θεοπέμπτου επέκρινε και τα απαράδεκτα, όπως τα χαρακτήρισε, γεγονότα έξω από τη Βουλή, λέγοντας ότι μας θύμισαν τα συνθήματα και το μένος της εποχής πριν το 1974. Ο εθνικός διχασμός ξέρουμε που μας οδήγησε και είναι λάθος να προωθούνται τέτοιες διαδηλώσεις, κατέληξε. 

Ικανοποιημένοι γιατί ένα μεγάλο μέρος των εισηγήσεων μας έγιναν αποδεκτές, είπε ο Μ. Κάρογιαν 

Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί ένα μεγάλο μέρος των εισηγήσεων μας έγιναν αποδεκτές, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Κάρογιαν, μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ο κ. Κάρογιαν ανέφερε ότι η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία, συνεπής προς τις διακηρυγμένες της θέσεις, αλλά και στη διαχρονική της πολιτική, υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023.  Η Κύπρος, συνέχισε, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ανάπτυξη και προοπτική. 

Πρόσθεσε ότι δεν νοείται το κράτος να μην μπορεί να λειτουργεί, ούτε και νοείται μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να δημιουργούνται προϋποθέσεις πού ακριβώς θα δημιουργούν αστάθεια. 

Ανέφερε ότι σε όλη αυτή την πορεία η ΔΗΠΑ – Συνεργασία υπέβαλε μια σειρά από λογικές εισηγήσεις προς την εκτελεστική εξουσία και «αισθανόμαστε ικανοποιημένοι γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτών των εισηγήσεων έγιναν αποδεκτές και επομένως αυτό διευκόλυνε, όχι μόνο την στήριξη από εμάς του προϋπολογισμού, που είναι μια διαχρονική μας θέση, αλλά νοιώθουμε ότι με τις εισηγήσεις μας βοηθούμε συγκεκριμένους τομείς της κρατικής λειτουργίας και γενικά της πορείας του τόπου μας στην επόμενη χρονιά». 

Αναλυτικά η πρόταση νόμου η αναπομπή της οποίας έγινε αποδεχτή:  

Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια αποδέχτηκε την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πιο πάνω πρόταση νόμου, σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου ώστε να μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, χωρίς να απαιτείται οι εγκαταστάσεις αυτές να αποτελούν και έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες τα οποία εξασφαλίζουν σχετική έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). 

Αναλυτικά οι ομιλίες των Βουλευτών/Βουλευτριών:  

Η κυβέρνηση έκανε την Κύπρο χώρα “ΑΑΑ” στη διαφθορά και στη φτωχοποίηση, λέει ο Αρ. Δαμιανού 

Η διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ έκανε την Κύπρο «χώρα των τριών άλφα στην διαφθορά, στη φτωχοποίηση, στην ακρίβεια, στην ενεργειακή κρίση και στην καταβαράθρωση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού», υποστήριξε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. 

Χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση ως «κυβέρνηση των ηθικών και των κοινωνικών ελλειμμάτων», προσθέτοντας ότι κατά τα δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη σημειώθηκε τεράστια μετατόπιση του παραγόμενου πλούτου. «Το μερίδιο των κερδών στο ΑΕΠ αυξήθηκε σε αντίθεση το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ μειώθηκε», είπε, ενώ επικαλέστηκε αναφορά αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δαμιανού είπε πως ελέω σκλήρυνσης της τουρκικής αδιαλλαξίας το τραπέζι βρίσκεται επίσημα ο εφιάλτης των δύο κρατών, για να προσθέσει πως «την ίδια ώρα κατοχική δύναμη βρίσκεται στο απυρόβλητο ένεκα της απώλειας αξιοπιστίας της ε/κ κοινότητας, ένεκα των πειραματισμών των σκοπιμοτήτων του κ. Αναστασιάδη, συνεπικουρούμενου πολιτικά το δεξί του χέρι τον κ. Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος κ. Νεοφύτου». «Και οι τρεις έβαλαν δυστυχώς τη νομή και τη καρέκλα της εξουσίας πάνω από την Κύπρο για αυτό σήμερα  μαλώνουν δύο για μια καρέκλα, όχι για διαφορετικές πολιτικές, αλλά ποιος θα τις εφαρμόσει πιο συναγερμικά», κατέληξε. 

Μόνο με Πρόεδρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα συνεχιστεί η σταθερή πορεία του τόπου, λέει ο Χάρης Γεωργιάδης 

Το διακύβευμα των εκλογών είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα σε σταθερή πορεία ανάπτυξης με μια σταθερή κυβέρνηση για αντιμετώπιση της παγκόσμιας αβεβαιότητας και μόνο ένας έμπειρος, δοκιμασμένος και ικανός ηγέτης όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου τα διασφαλίζει, δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Xάρης Γεωργιάδης. Παράλληλα εξέφρασε λύπη για την αχρείαστη αναμόχλευση διχαστικών παθών και την προσπάθεια για πόλωση και όξυνση που επιχειρείται από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αντί να βλέπουμε πως θα πάει η πατρίδα μπροστά, επιχειρούμε να την διχάσουμε ξανά. 

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κάποιος πρέπει να αναλογιστεί τι παρέλαβε πριν από δέκα χρόνια αυτή η κυβέρνηση και τι παραδίδει, λέγοντας ότι τα μεγάλα ελλείμματα που παρέλαβε μας είχαν αφήσει εκτεθειμένους στα δύσκολα. Διερωτήθηκε αν το 2020 δεν είχαμε πλεονάσματα πως θα στηρίζονταν οι πολίτες όταν ήρθε η πανδημία, προσθέτοντας ότι στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις και για άλλη μια χρονιά ο ΥΠΟΙΚ και η κυβέρνηση θέτουν ενώπιον μας έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με αποθέματα στα ταμεία, γιατί αυτά είναι η ασπίδα προστασίας μας και μας θωρακίζουν. 

Επίσης ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι είναι ανεύθυνο να ξοδεύεις αλόγιστα ειδικά σε προεκλογικές περιόδους και να αφήνεις το λογαριασμό σε άλλους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κράτος δεν έχει λεφτόδεντρο ούτε και μηχανή με ευρώ και όσα δαπανά, τα εισπράττει από τους φορολογούμενους πολίτες. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο πληθωρισμός δεν αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και εξ ου και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στοχευμένα και λελογισμένα. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ισχυρή οικονομία είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης, δίνει δυνατότητα επιρροής στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και είναι προϋπόθεση για σταθερή κυβέρνηση με αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, με δυτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό που δεν πατά σε δύο βάρκες. 

Χαιρέτισε τα αριθμητικά δεδομένα του Προϋπολογισμού θέτοντας ερωτήματα για τη καθημερινότητα των πολιτών ο Σταύρος Παπαδούρης 

Χαιρέτισε τα βασικά αριθμητικά δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, τα οποία, είπε, εύκολα μπορούν να τον χαρακτηρίσουν ως αρκετά ισορροπημένο και αναπτυξιακό, με αποδεκτά ισοζύγια και προσπάθεια επίτευξης των απαραίτητων εναρμονιστικών μεταρρυθμίσεων, ως η υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραθέτοντας την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 500 εκατομμύρια σε σχέση με τον περσινό, το αποθεματικό του 1 δισεκατ. στα κρατικά ταμεία ως αποκούμπι για τα χειρότερα και τη μείωση του δημόσιου χρέους κοντά στο 90% του ΑΕΠ. 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει για το 20% των πολιτών ( 1 στους 5) που ζουν κάτω από καθεστώς σχετικής φτώχειας και πως θα επιβιώσουν τα άτομα αυτά όταν το κόστος ενοικίου, διακίνησης και σίτισης είναι πολλές φορές μεγαλύτερα από το μηνιαίο τους εισόδημα, και ζήτησε επίσης απάντηση της Κυβέρνησης  στο φόβο που νιώθει το κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση, όταν ανοίγουν το λογαριασμό του ηλεκτρισμού και σκέφτονται αν θα μπορούν να κάνουν ακόμη ένα διακανονισμό με την ΑΗΚ μέχρι να ρθούν καλύτερες μέρες ή πως θα εξοικονομήσουν το αναγκαίο ποσό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όταν από το συνολικό κόστος των €10.000 για εγκατάσταση, η κρατική επιδότηση παραμένει στα €1.500. 

Ζήτησε περαιτέρω απαντήσεις από την Κυβέρνηση για τη δυνατότητα των νέων σε απόκτηση ιδιωτικής στέγης, στο φόβο των δανειοληπτών για πληστηριασμούς και έκανε λόγο για ανικανότητα από πλευράς κυβέρνησης να  αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την παράτυπη μετανάστευση. Ταυτόχρονα χαιρέτισε την ανακοίνωση, ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει την πρόταση νόμου για αναστολή των πλειστηριασμών, ενώ εκφράζοντας λύπη για τη συζήτηση στη Βουλή για τον Γεώργιο Γρίβα, κάλεσε σε ενότητα, αναφέροντας ότι «δεν χωράνε άλλοι διχασμοί και διχόνοια ανάμεσα μας». 

Να μην παραγράφουμε την εμπλοκή Γρίβα στο πραξικόπημα, δήλωσε ο Α. Τρυφωνίδης 

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε στο ψήφισμα για τον Γρίβα να μας διχάσει, δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης λέγοντας πως τιμούν τον αγώνα της ΕΟΚΑ, τον πολιτικό αρχηγό, εθνάρχη Μακάριο, τον στρατιωτικό αρχηγό Γρίβα Διγενή κι όλους τους αγωνιστές, αλλά «δεν έχουμε δικαίωμα να παραγράψουμε την εμπλοκή του στρατηγού πριν τα γεγονότα του 1974». Ένα πραξικόπημα δεν γίνεται τους τελευταίους έξι μήνες, οργανώνεται από πριν, πρόσθεσε λέγοντας ότι πρέπει να παραδεχθούμε όλοι αυτές τις αλήθειες για να πάμε μπροστά. 

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής του είναι η κορυφαία πράξη ενός κοινοβουλίου και η ΔΗΠΑ ταυτίζεται με την πολιτική του αυθεντικού κέντρου που πολιτεύεται δημιουργικά, συναινετικά, συνθετικά και καταλήγει έμπρακτα σε θέσεις υπέρ των πολιτών. Ο προϋπολογισμός του 2023, είπε, παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς οικονομικούς ανάπτυξης και οικονομικά πρόσημα στους κυριότερους οικονομικούς δείκτες.  Σε αντίθεση, σημείωσε, με τα διεθνή δεδομένα που προβλέπουν ύφεση και αρνητικές εξελίξεις. 

Μίλησε για κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων και θα διογκώσει το πρόβλημα χιλιάδων νοικοκυριών. Θεωρεί το θέμα αυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέμα των εκποιήσεων και εκτίμησε θετικό ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει τον νόμο για τις εκποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αναστολή των εκποιήσεων, αλλά «να δώσουμε οριστικές λύσεις με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για εξισορρόπηση των θέσεων δανειολήπτη – τραπεζών – εταιρειών διαχείρισης». Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η ΔΗΠΑ ζητεί την αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με σωστή στελέχωση και οργάνωση για να ανταποκρίνεται στα χιλιάδες παράπονα πολιτώνγια τις καταχρηστικές ρήτρες στα δάνεια. 

Οι δείκτες μπορεί να βελτιώθηκαν, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, λέει ο Ηλ. Μυριάνθους 

Οι δείκτες της οικονομίας μπορεί να βελτιώθηκαν αλλά υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν ειδικότερα για την στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, ενόψει της νέας χρονιάς που προμηνύεται πιο δύσκολη, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023. 

Δεν έχει προχωρήσει η λήψη μέτρων για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των πολιτών, αντίθετα το οικονομικό χάσμα έχει διευρυνθεί περισσότερο, η μεσαία τάξη παρουσιάζει αποσύνθεση και ο κίνδυνος για τη κοινωνική συνοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μυριάνθους, προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμη αρκετά για να γίνουν σε σχέση με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες. 

Χαρακτηρίζοντας τον τραπεζικό τομέα ως την «αχίλλειο πτέρνα» της οικονομίας αλλά και πηγή μεγιστοποίησης κοινωνικών προβλημάτων, ο κ. Μυριάνθους είπε, μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία για προστασία της πρώτης κατοικίας και υπάρχει αδράνεια από πλευράς κυβέρνησης για σύσταση του ειδικού δικαστηρίου επίλυσης χρηματοοικονομικών διαφορών. Τέλος αναφέρθηκε στα όσα λέχθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, λέγοντας ότι ενώ σκάνδαλα και διαφθορά ροκανίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας «το να ανοίγουμε πληγές και να δημιουργούμε τοξικότητα και εντυπώσεις για χάριν των εκλογών δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο». 

Ο εχθρός είναι απέναντι και δεν θα ξεχωρίσει ούτε δεξιούς, ούτε αριστερούς και δεν θα χαριστεί στους επαναπροσεγγιστές, λέει ο Λίνος Παπαγιάννης 

Ο εχθρός μας είναι η Τουρκία και είναι απέναντι, δεν θα ξεχωρίσει ούτε δεξιούς, ούτε αριστερούς και δεν θα χαριστεί στους επαναπροσεγγιστές, είπε ενώπιον της Βουλής ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, επικρίνοντας παράλληλα την απόφαση για τον Γρίβα που υιοθετήθηκε την περασμένη βδομάδα διερωτώμενος αν είναι ανάξιος τιμής αυτός που πολέμησε στη Μικρά Ασία και στη Πίνδο και ηγήθηκε του ενδοξότερου αγώνα μας. 

Ο κ. Παπαγιάννης επέκρινε τον ΔΗΣΥ λέγοντας ότι μας μιλά για τις επιτυχίες και τις πρωτιές του και προς στιγμή διερωτηθήκαμε, είπε, αν είμαστε σε άλλη χώρα ενώ για το ΑΚΕΛ είπε ότι η δική του πενταετία είναι ο λόγος που ο ΔΗΣΥ ήταν στην διακυβέρνηση για μια δεκαετία. Για τα κόμματα του κέντρου διερωτήθηκε πως μιλάνε για αλλαγή με συναγερμικό υποψήφιο και Υπουργό της κυβέρνησης ΔΗΣΥ. 

Αναφέρθηκε σε προτάσεις του κόμματός του για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, για το περιβάλλον και την παράνομη μετανάστευση και επέκρινε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τον τόπο σε ένα τσιμεντένιο οικοδόμημα με τα κτίρια αυτά να είναι στις τράπεζες και σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Επικρίσεις διατύπωσε και για τους χειρισμούς για τις εκποιήσεις και την απουσία σωστού νομοθετικού πλαισίου, ενώ χαρακτήρισε το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα κομβικά θέματα με κόστος στον κοινωνικό ιστό και κινδύνους για τον κυπριακό ελληνισμό. 

Η στήριξη του ΔΗΚΟ για ανάκαμψη της Οικονομίας, εκποιήσεις, ενέργεια και εκλογές στο επίκεντρο της ομιλίας της Χρ. Ερωτοκρίτου 

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τη στάση του ΔΗΚΟ για στήριξη της Οικονομίας, στο κόστος της ενέργειας και το Κυπριακό, αναφέρθηκε η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, καλώντας σε συνεργασία και συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τόσο το Κυπριακό όσο και τα άλλα προβλήματα του τόπου. 

Συγκεκριμένα η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έβαλε πλάτες ώστε να κρατηθεί η Κύπρος και η οικονομία όρθια καταβάλλοντας και το ανάλογο πολιτικό κόστος, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να πορεύεται στη συνετή και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική. Αναφερόμενη στον Συνεργατισμό είπε πως με βάση το πόρισμα είναι ασήκωτες της Κυβέρνησης. Απαντώντας στο ΑΚΕΛ είπε πως είναι τα κακά χάλια της διακυβέρνησης Χριστόφια που οδήγησαν στο μονόδρομο των μνημονίων. Είπε ακόμα πως πάγια θέση του ΔΗΚΟ είναι η στήριξη των νοικοκυριών σε σχέση με το κόστος της ενέργειας, αναφέροντας πως δεν είναι αρκετή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπό το βάρος του κόστους της ενέργειας κάποιες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. 

Αναφορά έκανε και στις εκποιήσεις και ζήτησε από την Κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης βεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα το προωθήσει άμεσα προς ψήφιση. Απάντησε περαιτέρω στις αναφορές του ΑΚΕΛ σε βάρος του Νίκου Χριστοδουλίδη και υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη, για το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μαυρογιάννης ήταν ο διαπραγματευτής. 

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, είπε ο Γ. Λουκαϊδης 

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη και δεν μας αφορά το ποιος θ’ αντακαστησει τον ελέφαντα, το γνήσιο αντίγραφό του ή η απομίμηση, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης εκφράζοντας θλίψη γιατί τα κόμμα της αντιπολίτευσης αντί να κάνουν κριτική επί του συνόλου της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, λένε ότι θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Ο μόνος υποψήφιος που με καθαρές θέσεις και αξιοπιστία μπορεί να φέρει την καθαρή αλλαγή και ν’ αλλάξει τα πράγματα, είπε, είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης κι αναφέρθηκε πολλές φορές στους «Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη, το γένος Αναστασιάδη». 

Στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2023, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε σε «επιτεύγματα» της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, καταγράφοντας αρνητικές επιδόσεις με βάση δείκτες του Γενικού Ελεγκτή, της Eurostat κι άλλων ευρωπαϊκών θεσμών για επιμέρους τομείς της οικονομίας, τις αμοιβές εργαζομένων, την ακρίβεια, την διαφθορά, την πράσινη ανάπτυξη, τις ΑΠΕ κά. Επέκρινε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι συγκάλυπτε και κάλυπτε τις αποφάσεις της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και για 10 χρόνια, αλλά ούτε και τώρα, έχει πει «λέξη κριτική». Διερωτήθηκε πότε ψήφισε διαφορετικά για τον Συνεργατισμό ο κ. Χριστοδουλίδης και ρώτησε τον Αβέρωφ Νεοφύτου εάν ήταν στόχος του η ενδυνάμωση της CYTA το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την ιδιωτικοποίησή της, όπως έκανε με την Αρχή Λιμένων, όπου ο Γενικός Ελεγκτής ανακάλυψε σκάνδαλα.   

Η κληρονομιά στο Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, είναι το φλερτ με τα δύο κράτη και ο μόνος που μίλησε γι’ αυτό το φλερτ του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Γιαννάκης Κασουλίδης. «Κάποιοι σίγησαν και σήμερα διεκδικούν την ψήφο του λαού. Κάποιοι στήριζαν τις παλινδρομήσεις, τις αμφιταλαντεύσεις και την ασυνέπεια», είπε. Κάποιοι, συνέχισε, προειδοποιούσαν για την Αμμόχωστο, κι αυτός ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλεγε το καλοκαίρι του 2019 ότι ήταν μπλόφα των Τούρκων, και τον κάλυπτε το κόμμα του, ο ΔΗΣΥ. Μίλησε για πολιτικές που έκαναν αυτοσκοπό τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας κι έφεραν την Κύπρο σε δύσκολη θέση στην Ευρώπη, όπου και η Ελλάδα ακόμα δυσκολεύτηκε να την υπερασπιστεί. Άλλοι θα παραιτούνταν, «αλλά που βρέθηκε η ευθιξία;», είπε. Ο Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι ο έντιμος συμβιβασμός της ΔΔΟ είναι ο μόνος δρόμος «για να μην χτίζουμε στην άμμο». 

Το διακύβευμα είναι κρατήσουμε την οικονομία σε σταθερή πορεία, λέει ο Ν. Τορναρίτης 

Το μεγάλο διακύβευμα είναι εάν θα κρατήσουμε την οικονομία και την χώρα σε σταθερή πορεία, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. 

«Και ένα ακόμη μεγαλύτερο διακύβευμα είναι ποιος μπορεί με αξιοπιστία να εργαστεί, να επιδιώξει και να πετύχει την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε προσθέτοντας πως «η ξεκάθαρη απάντηση στα δυο κορυφαία ερωτήματα είναι ότι μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός μπορεί». Απάντησε εξάλλου στα περί θεσμικής διαπλοκής της κυβέρνησης λέγοντας πως «υπάρχουν και άλλες λέξεις όπως Δρομολαξιά, Μαρί» και πρόσθεσε πως «όποιος ζει σε γυάλινο σπίτι δεν ρίχνει ποτέ πέτρες». 

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως προνοεί οικονομικά πλεονάσματα και αύξηση δαπανών, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, «διαψεύδοντας την αντιπολίτευση που σαν Κασσάνδρα προειδοποιούσε ότι τάχα δημιουργήσαμε μια οικονομία της αρπαχτής». Αναφέρθηκε επίσης στο ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή για τον Γεώργιο Γρίβα την περασμένη Παρασκευή, λέγοντας ότι «ήταν μια μαύρη μέρα για το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ ήταν ένα μανιφέστο διχόνοιας, ένα έγγραφο εθνικού διχασμού, ένα έγγραφο που τον μόνο που ωφελεί είναι την Τουρκία». 

Η Βουλή καταδίκασε την ανακοίνωση Ουστέλ για την Αμμόχωστο και ζητά από ΟΗΕ και ΕΕ μέτρα ανάσχεσης των ανακοινωθέντων 

Η Ολομέλεια της Βουλής, εκτός ημερησίας διατάξεως, με δήλωση καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα τις δηλώσεις του λεγόμενου Τ/κ «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ, περί ανοίγματος ολόκληρης της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και ειδικότερα της περίκλειστης περιοχής αυτής με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τις λεγόμενες «δημοτικές εκλογές» της 25ης Δεκεμβρίου 2022 και ζητά από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να λάβουν πρακτικά μέτρα ανάσχεσης των τουρκικών μεθοδεύσεων. 

Στη δήλωση η Ολομέλεια της Βουλής εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ουστέλ και αναφέρει πως διερμηνεύοντας το αίσθημα όλων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την προκλητικότητα και αναλγησία που τέτοιες δηλώσεις εμπεριέχουν για το σύνολο του κυπριακού λαού, οι οποίες πλήττουν κατάφωρα κάθε προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαίας, αποδεκτής και βιώσιμης λύσης, 

Υπενθυμίζει περαιτέρω τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) 550/1984 και 789/1992 σε σχέση με την Αμμόχωστο, όπως και τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 9ης Οκτωβρίου 2019, με βάση την οποία καμία ενέργεια σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου δεν πρέπει να γίνει που να μην είναι σύμφωνη με τα εν λόγω ψηφίσματα, ότι η ευθύνη για το status quo στην Αμμόχωστο βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική Κυβέρνηση, αλλά και ότι οι όποιες παράνομες μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς βρίσκονται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ για την Κύπρο, 

Καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα τις δηλώσεις αυτές και κάθε ανάλογη προκλητική ενέργεια υποκινούμενη από την τουρκική πλευρά, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τορπιλίζει κάθε προσπάθεια δημιουργίας του κατάλληλου εκείνου κλίματος προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. 

Μετά από αίτημα του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου προστέθηκε παράγραφος για έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να προχωρήσουν στη λήψη πρακτικών μέτρων που θα παρεμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της προκλητικής ενέργειας της τουρκικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή να προωθήσουν την εφαρμογή του ψηφίσματος 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη τους. 

Με βάση οδηγία του προεδρεύοντος της συνεδρίας της Ολομέλειας, Ζαχαρία Κουλία, στο κείμενο προστέθηκε ότι η Βουλή καλεί τη διεθνή κοινότητα όχι μόνο να καταδικάσει τις εν λόγω δηλώσεις και προθέσεις, αλλά και να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς αποτροπή και ανάσχεση τέτοιων πρωτοβουλιών. 

Με υβριστικά συνθήματα η διαμαρτυρία έξω από την Βουλή  

Με υβριστικά συνθήματα κατά Βουλευτών και άλλα συνθήματα όπως «Δόξα και τιμή στον Γρίβα Διγενή», «ΕΟΚΑ ξανά στης Κύπρου τα βουνά», «Αλήτες προδότες πολιτικοί, η Κύπρος είναι Ελληνική»,  «Ζει, ζει και μας καθοδηγεί Γεώργιος Γρίβας Διγενής», «Αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει», «στα τούρκικα σκυλιά, τσεκούρι και φωτιά», ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εντός του Κοινοβουλίου διεξαγόταν η συζήτηση και ψήφιση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.  

Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούσαν για το ψήφισμα της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, χαρακτηρίζεται «ως ανάξιος κάθε τιμής από την πατρίδα». Σημειώνεται ότι προηγήθηκε ανακοίνωση του ιδρύματος Γεωργίου Γρίβα Διγενή, που κάλεσε σε «συλλαλητήριο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Κύπρου» και ανέφερε «σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας ενάντια στις προθέσεις των κομμάτων της Διχόνοιας «ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ».   

Η Αστυνομία έλαβε δρακόντεια μέτρα για αποφυγή επεισοδίων με ισχυρές δυνάμεις, ενώ ο δρόμος μπροστά από τη Βουλή έκλεισε στις 17:00. Σε επιστράτευση τέθηκαν μέλη από τις αντιοχλαγωγικές ομάδες της Αστυνομίας, ενώ τοποθετήθηκαν και κιγκλιδώματα.  

Με τους διαμαρτυρομένους μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, άτομα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, στελέχη του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.  

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μίλησε στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, Ανδρέας Κανίκλης. Ο κ. Κανίκλης ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την παρουσία τους και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι σήμερα δίνουμε όρκο ιερό και από τα βάθη της ψυχής μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου (του Γρίβα Διγενή), εις πείσμα των αντιδραστικών ανθελλήνων, δεξιών και αριστερών… ο Διγενής δεν απέθανε, ο Διγενής θα ζει στις ψυχές μας». Απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις εθνικές οργανώσεις, τα εθνικόφρονα σωματεία, τους διάφορους οργανωτές εθνικών εκδηλώσεων, εορτασμών και μνημόσυνων «να αποκλείσουν από κάθε συμμετοχή και παρουσία, τους υβριστές του αθάνατου αρχηγού μας Διγενή».    

Οι διαμαρτυρόμενοι προς το τέλος της εκδήλωσης άναψαν φωτοβολίδες και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 με σημερινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι δεν συμμετείχαν σε προετοιμασίες διαμαρτυριών έξω από τη Βουλή, σχετικά με τους προϋπολογισμούς και ότι «οι σχετικές εξαγγελίες έγιναν χωρίς να είναι ενημερωμένοι οι Σύνδεσμοι και οφείλονται σε άτομα που αποφάσισαν να εκδηλώσουν προσωπικές απόψεις».  

Καταδίκη στην Ολομέλεια των επεισοδίων έξω από Βουλή, εκκλήσεις για ενότητα  

Τα διαδραματισθέντα έξω από το κτίριο της Βουλής, την ώρα που συνεδριάζει η ολομέλεια για τον κρατικό προϋπολογισμό, καταδίκασε η πλειοψηφία των κομμάτων με τοποθετήσεις την ώρα που άρχιζε η συζήτηση για τις τροπολογίες. Οι εκκλήσεις ήταν για ενότητα και αποφυγή νέου διχασμού.  

Όλα άρχισαν όταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να αναχωρήσει από την Ολομέλεια γιατί μόλις ενημερώθηκε ότι υπήρξαν βανδαλισμοί στα γραφεία της ΕΔΕΚ και θέλει να επιβεβαιώσει τι ακριβώς έγινε. Με την αναχώρηση του κ. Σιζόπουλου το λόγο πήρε η Βουλευτής Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου η οποία κατήγγειλε στοχοποίησή της από τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση που λάμβανε χώρα έξω από τη Βουλή.  

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο τόπος μας αντιμετωπίζει εθνικούς και οικονομικούς κινδύνους και το τελευταίο που χρειάζεται είναι εθνική διχόνοια. Είναι καταδικαστέα, είπε,  η οποιαδήποτε πράξη που δημιουργεί εθνική διχόνοια.  

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πλήρωσε πολλά ο τόπος μας από την εθνική διχόνοια και είναι καταδικαστέες οποιεσδήποτε πράξεις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες που βάζουν τορπίλη στην ενότητα αυτού του τόπου.  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι κάποιοι παραμένουν αμετανόητοι. και ότι αυτά που διαδραματίστηκαν είναι απαράδεκτα και δείχνουν πού βρισκόμαστε. Μέλη αυτού του κοινοβουλίου, ανέφερε, έχουν παρευρεθεί στην εκδήλωση και αν έχουν την τόλμη να βγουν και να το δηλώσουν.  

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να καταδικάσουμε αυτά τα  περιστατικά των ύβρεων και βανδαλισμών και ότι ντρέπεται γιατί δίνουμε σημασία σε εκατό χούλιγκανς με καταδικαστέες αντιλήψεις. Αν θέλουμε, είπε,  να τιμήσουμε τη δημοκρατία πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς και να συνεχίσουμε το έργο μας.  

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η εκδήλωση οργανώθηκε από το ίδρυμα του Γρίβα Διγενή και ότι αν πρέπει να καταδικάσουμε σήμερα αυτούς που φωνάζουν κατά βουλευτών τότε θα πρέπει να καταδικάσουμε και αυτούς που κατά καιρούς φωνάζουν κατά του ΕΛΑΜ και «τάζουν κρεμάλες». Ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα και όχι η διχόνοια.  

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε ότι οι ύβρεις και η στοχοποίηση είναι το τελευταίο που θέλει ο τόπος μας και ότι αν αγαπάμε την πατρίδα μας πρέπει να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές και με ενότητα να διαφυλάξουμε τους θεσμούς και τη δημοκρατία.  

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι αυτή η διαδήλωση που κάποιοι οργάνωσαν έξω από τη Βουλή  την έχει στοχοποιήσει και “κάποιοι χρησιμοποιούν λέξεις του καταγωγείου, κρατώντας δήθεν σημαίες πατριωτισμού ενώ αποπνέουν μίσος και απειλές”.  

“Εγώ λέω σε όλους και ειδικά σε αυτούς που πήγαν να μιλήσουν σε αυτούς τους τραμπούκους ότι θα κάνω επίσημη καταγγελία για όλα αυτά που συνέβηκαν, για το αίσχος να στοχοποιείται μια Βουλεύτρια”, ανέφερε. Είπε ότι δεν πρέπει να δεχθούμε αυτές τις καταστάσεις “γιατί αυτά γίνονταν και πριν το 1974 και γι αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε”.  

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι τα όσα συμβαίνουν είναι πολύ σοκαριστικά και ότι οι αστυνομικοί λένε ότι οι διαδηλωτές είναι φορτωμένοι με πέτρες και «δεν ξέρω τι έχουν σχεδιασμένο να κάνουν». Μίλησε ακόμη για απαράδεκτο λεκτικό βίας.  

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι εύκολο να επιρρίπτουμε ευθύνες και ότι όταν ο ίδιος πήγε να μιλήσει στους διαδηλωτές καμία βία δεν ασκήθηκε, κανένα επεισόδιο δεν έγινε και ειλικρινά κανένας δεν ασχολήθηκε με την κ. Ατταλίδου. Επέκρινε το γεγονός ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για βανδαλισμούς στο κτίριο της ΕΔΕΚ, αλλά δεν είπε ότι πότε έγιναν ούτε από ποιους.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον