Αποφάσεις Ολομέλειας: Υπερψήφιση προϋπολογισμών ημικρατικών οργανισμών και δημόσιων πανεπιστημίων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/03/2023, υπερψήφισε προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών και δημόσιων πανεπιστημίων, με την προσθήκη προφορικής τροπολογίας ούτως ώστε, ουδεμιά δαπάνη διενεργείται για σκοπούς κάλυψης της συνεισφοράς εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων, άμα τη λήξει των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων. 

Φρένο σε εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πέραν του ΓεΣΥ έβαλε η Βουλή 

Με τροπολογία που απαγορεύει από εδώ και μπρος οποιαδήποτε δαπάνη για σκοπούς συνεισφοράς του εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων πέραν του ΓεΣΥ, εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα η προφορική τροπολογία που ψηφίστηκε, προνοεί ότι «ουδεμιά δαπάνη διενεργείται για σκοπούς κάλυψης της συνεισφοράς εργοδότη σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εργοδοτουμένων στον  οργανισμό, άμα τη λήξει των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι υπάρχουν ημικρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι, ενώ έχει δημιουργηθεί το ΓεΣΥ, εντούτοις διατηρούν το δικαίωμα να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας κάτι που υπονομεύει το ΓεΣΥ. Αυτό όπως είπε πρέπει να τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2023, ώστε να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι ημικρατικοί σε άλλες ενέργειες και η κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη για μια συνολική λύση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά είπε ότι θα πρέπει να μπει επιτέλους μια τάξη. Πρόσθεσε ότι με τη διευθέτηση αυτή στέλνεται συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα για τους προϋπολογισμούς του 2024. Παράλληλα, είπε, βοηθά να δοθεί ο χρόνος στους οργανισμούς υπέρ μια ομαλής πολιτικής για το θέμα. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μπει και μια τάξη και στα ταμεία υγείας και ευημερίας που υπάρχουν, ώστε και εκεί να είμαστε σωστή και δίκαιοι.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής και οι εργαζόμενοι στην ελεγκτική υπηρεσία επεσήμαναν αυτό το παράδοξο της ανισότητας μεταξύ των πολιτών. Να συνεισφέρει δηλαδή το κράτος για ιδιωτικές ασφάλειες κάποιων πολύ προνομιούχων. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να αναλάβει η Κυβέρνηση να κάνει μια γενική ενημέρωση σε όλους τους οργανισμούς ώστε να λήξει το θέμα. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ισότητα με βάση το ΓεΣΥ, αλλά όπως είπε τα ταμεία υγείας των διαφόρων ημικρατικών οργανισμών είναι κάτι διαφορετικό, που κτίστηκαν διαφορετικά, από συνεισφορές υπαλλήλων. Ζήτησε επίσης να υπάρξει προβληματισμός για πολλές υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ. 

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ και του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Οργανισμού Νεολαίας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος για το έτος 2023 ανέρχεται στα €172.317.000.   

Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος για το έτος 2023 ανέρχεται στα €18,520,000. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος για το έτος 2023 ανέρχεται στα €78,359,078. 

Η Βουλή ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των κρατικών πανεπιστημίων εν μέσω εντάσεων 

Ύστερα από μια θυελλώδη και μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των τριών κρατικών Πανεπιστημίων. 

Βουλευτές εξέφρασαν έντονες απόψεις αναφερόμενοι στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για τα Πανεπιστήμια, αναφερόμενοι σε ατασθαλίες, διαφθορά, κακοδιαχείριση και υπερβολικούς μισθούς ακαδημαϊκών. Άλλοι Βουλευτές επέκριναν τις απαξιωτικές αναφορές για το Πανεπιστήμιο και τους ακαδημαϊκούς. 

Η Ολομέλεια καταψήφισε παράλληλα μια σειρά από τροπολογίες για ανάγκη έγκρισης από τη Βουλή για τροποποίηση σχεδίων υπηρεσίας και μισθολογική αναβάθμιση στα Πανεπιστήμια, για απολαβές πανεπιστημιακών γιατρών, για ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες στην πρόσληψη ειδικών επιστημόνων υποστήριξης έργου και για την αντιμισθία εκπαιδευτικού προσωπικού σε ερευνητικά προγράμματα.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ζήτησε να περιοριστούν οι σπατάλες από τους προνομιούχους αρχής γενομένης από τα πανεπιστήμια, όταν δεν υπάρχουν κονδύλια για άλλα σοβαρά προβλήματα της παιδείας. Ζήτησε να υπάρξει και στα Πανεπιστήμια δημοσιονομική πειθαρχία και αναφέρθηκε στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και στις εισηγήσεις για κόψιμο περιττών δαπανών. 

Σε σχέση με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τη στέγαση του ΑΠΚΥ, ένα από τα τέσσερα κτίρια που ενοικιάζει το ακαδημαϊκό ίδρυμα, αποτελεί αγορά της οικογένειας Σαουδάραβα που έλαβε, με την οικογένειά του, κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τα πανεπιστήμια επιτελούν σημαντικό έργο και πρέπει να έχουν κύρος, ωστόσο θα πρέπει να βρουν φόρμουλες για να μειώσουν τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή που ενέχουν κάποια θέματα διαφθοράς και ελλιπείς ελέγχους για μεγάλα έργα. Ζήτησε από τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων να διορθώσουν κάποια πράγματα τα οποία επισημαίνει ο Γενικός Εκλεκτής. 

Χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ό,τι καλύτερο έγινε για την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια αρνητική φαινόμενα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τροπολογίες που περιορίζουν το ποσό που μπορεί να πάρει ένας ακαδημαϊκός από ερευνητικά προγράμματα, ενώ είπε ότι αν δεν απορροφήσει η Κύπρος αυτά τα προγράμματα, θα πάνε σε άλλες χώρες και θα χάσουμε εκατομμύρια. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να μπει ποσοστό στις απολαβές που δικαιούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί για τις εγχειρήσεις και αν προκύψει ένα σοβαρό περιστατικό να μην μπορούν να το εγχειρήσουν γιατί θα έχει καλυφθεί το ποσό. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να είναι πρότυπο χρηστής διοίκησης κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ σημείωσε ότι ενώ η Πολυτεχνική Σχολή έπρεπε να τελειώσει σε 3 χρόνια, βρισκόμαστε στα 6,5 χρόνια και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είπε επίσης ότι ένας πανεπιστημιακός γιατρός πήρε 9.700 ευρώ για κάθε χειρουργείο και άλλος 115 ευρώ για κάθε χειρουργείο. Επέκρινε ακόμα το γεγονός ότι στοχοποιείται από τις πρυτανικές αρχές η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ όλοι οι θεσμοί οφείλουν να σέβονται τους άλλους θεσμούς. 

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα κακώς έχοντα στα Πανεπιστήμια, όπως οι μεγάλες αμοιβές ακαδημαϊκού ύψους 59.000 ευρώ το χρόνο συν 113.000 ευρώ από άλλο μισθό, αλλά και για πρώην Αντιπρύτανη που καταδικάστηκε από το δικαστήριο για πλαστογραφία και το μόνο που έγινε ήταν το Πανεπιστήμιο να τον υποβιβάσει από την κλίμακα Α16 σε Α15. Παρομοίασε το Πανεπιστήμιο με ένα παιδί που μόλις ενηλικιώθηκε και άρχισε «τις τράμπες και τα ναρκωτικά» και δεν το επανέφεραν σε τάξη, αλλά συνέχισαν να το χαϊδεύουν. 

Έντονη ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στις μειωτικές αναφορές για το Πανεπιστήμιο, αλλά και του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Κάρουλα που ανέφερε ότι όσοι παρακολουθούν θα θεωρήσουν ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το χειρότερο ίδρυμα. Πρόσθεσε ότι επιτελείται σημαντικό έργο και ιδιαίτερα ερευνητικά επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι, ενώ για όποια αρνητικά υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να βάλουν τάξη. 

Έντονα αντέδρασε στις αναφορές και η Βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφέροντας ότι ντρέπεται για τις επιθέσεις απέναντι στους ακαδημαϊκούς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά κύμβαλα αλαλάζοντα που δεν προσφέρουν τίποτα και ισοπεδώνουν ανθρώπους που παράγουν σκέψη. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δυσκολία και τα οφέλη των ερευνητικών προγραμμάτων για την Κύπρο και δεν πρέπει να συγχέεται η δουλειά της διοίκησης με τη δουλειά των ακαδημαϊκών. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης έκανε λόγο για έλλειψη μέτρου και ύβρη από κάποιους απέναντι στο Πανεπιστήμιο που έχει μορφώσει πάνω από 30.000 ανθρώπους. Παραδέκτηκε ότι γίνονται λάθη και αυθαιρεσίες, λόγω και των κακών πρακτικών του δημοσίου που ακολουθούνται, τις οποίες και ο ίδιος κατήγγειλε στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Ωστόσο τάχθηκε εναντίον των τροπολογιών που τέθηκαν αναφέροντας ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην προσέλκυση πανεπιστημιακών γιατρών, ενώ θα υπάρξουν και προβλήματα με τα ερευνητικά προγράμματα. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έσοδα €7.380.400 και έξοδα €15.558.015 με προϋπολογιζόμενο υπόλοιπο κατά την 31.12.2023 €4.855.243. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης του 2023 Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος είναι πλεονασματικός κατά €1.7 εκ. και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους, με τα έσοδα και τις δαπάνες να ανέρχονται στα €19.5 εκ. και €17.8 εκ., αντίστοιχα. 

Στη σημασία του ΚΟΑΓ και του ΟΧΣ αναφέρθηκαν Βουλευτές κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών τους 

Τη σημασία του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ) σε ένα περιβάλλον με προκλήσεις για τη στεγαστική πολιτική, τόνισαν βουλευτές κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών των δύο οργανισμών. Οι δύο προϋπολογισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα.  

Σε σχέση με τον ΚΟΑΓ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι ο Οργανισμός έχει τις δυνατότητες, την τεχνογνωσία και τη βούληση να εργαστεί προς την κατεύθυνση της προσφοράς προσιτής στέγης. Σε μια εποχή που η κοινωνία ταλανίζεται από πολύ ψηλές πιέσεις στο κόστος ανέγερσης κατοικίας ο ΚΟΑΓ έχει λόγο, ρόλο και σκοπό. Ζήτησε επίσης να αξιοποιηθεί ο ΚΟΑΓ για να καταστεί Ενιαίος Φορέας Στεγαστικής Πολιτικής. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξη του ΚΟΑΓ Ενιαίο Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής. που θα συγκεντρώσει όλα τα προγράμματα που είναι διάσπαρτά σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους είναι κορυφαία προτεραιότητα και εξέφρασε ικανοποίηση που αυτό ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.   

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι αν είναι μια στιγμή που χρειάζεται αναβάθμιση ο Οργανισμός είναι ρώτα που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ενοίκια και τα επιτόκια. Ζήτησε παράλληλα η επιδότηση που δίνεται από τον οργανισμό να μπορεί να γίνει δεκτή ως προκαταβολή από τις τράπεζες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας, υπενθύμισε το μεγάλο στεγαστικό έργο για προσιτή κατοικία από τον ΚΟΑΓ που προγραμματίζεται στο Δήμο Λεμεσού με 600 κατοικίες προς ενοικίαση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε τόσο ο ΚΟΑΓ όσο και ΟΧΣ είναι οι τελευταίες δύο κατακτήσεις που έμειναν και είναι το τελευταίο αποκούμπι που έχουν οι πολίτες. Η νέα Κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει τεράστια ευθύνη αυτούς τους δύο οργανισμούς να τους ενισχύσει και να βρει τρόπους και μεθοδολογία να μπορούν να δανειστούν με σωστό τρόπο οι νέοι. 

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε να εξεταστούν από τον ΚΟΑΓ και τρόποι ανάπτυξης εγκαταλελειμμένων κτηρίων στις πόλεις. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης έθεσε το ζήτημα ανείσπρακτων ποσών προς όφελος του οργανισμού από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ.  

Όσον αφορά τον ΟΧΣ ο κ. Τρυφωνίδης κάκισε την υποστελέχωση που υπάρχει και το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν διόρισε εγκαίρως γενικό διευθυντή και μέλη του ΔΣ. Είπε επίσης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν για να μπορεί ο οργανισμός να ανταποκριθεί στα εκατοντάδες αιτήματα για δανειοδότηση που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φέρει εις πέρας. 

Ο κ. Κουλίας είπε ότι ο ΟΧΣ θα πρέπει να μπορεί να κάνει και άλλες τραπεζικές εργασίες όπως η έκδοση κάρτας για ανάληψη, αλλά επίσης να στελεχωθεί και να ενισχυθεί. 

Ο κ. Παπαδούρης, είπε ότι αν ο ΟΧΣ μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα πράγματα σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων. Είναι πολιτική απόφαση αν θα έχει μέλλον ο ΟΧΣ με αναβάθμιση και στελέχωσή του ανέφερε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς  είπε ότι ο ΟΧΣ  αυτή τη στιγμή στην πράξη δεν μπορεί να επιτελέσει τον στόχο του και να παραχωρήσει τα ευνοϊκά του επιτόκια ώστε να επωφεληθεί η κοινωνία. 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους €14.230.756 και είναι μειωμένος κατά €2.921.892 σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2022, και έσοδα ύψους €11.799.830 και είναι κατά €3.267.648 μειωμένα σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το 2022. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Γραφείου Επιτρόπου για την Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προνοεί δαπάνες ύψους €7.820.202 και είναι κατά €1.135.774 αυξημένος σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του Γραφείου για το 2022. Τα έσοδα για το έτος 2023, θα ανέλθουν στο ποσό των €5.644.349.    

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €13.305.000 (2022 €12.350.860) από τις οποίες ποσό €9.440.600 ή 71,0% (2022 €8.963.050) θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των δαπανών προσωπικού, €2.597.590 ή 19,5% (2022 €2.508.410) για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και €1.266.810 ή 9,5% (2022 €879.400) για κάλυψη των κεφαλαιουχικών δαπανών. Οι δαπάνες αυτές θα χρηματοδοτηθούν κατά €12,9εκ. από Κρατική Χορηγία, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει κυρίως από άλλες πηγές εσόδων του Οργανισμού. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει έξοδα ύψους €138.900. Τα έσοδα του Ταμείου, που προέρχονται κυρίως από τόκους εισπρακτέους, εκτιμάται για το 2023 σε €400. Η διαφορά των €138.500 που προκύπτει θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Ταμείου το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο τέλος του 2023 στις €451.633. 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα σε ενυπόθηκο δανειστή, στην περίπτωση εξόφλησης της υποθήκης από τον ενυπόθηκο οφειλέτη και/ή εγγυητή και/ή άλλως πως, να προχωρεί ηλεκτρονικά στην εξάλειψη της υποθήκης μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας του 2023 Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τον πιο πάνω προϋπολογισμό ο οποίος για το έτος 2023 ανέρχεται στα €19.393.696. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε: 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την κατάργηση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» στην Κύπρο (Κυρωτικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας δι’ ανταλλαγής επιστολών, ημερομηνίας 5/5/2022 και 8/7/2022, μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα, που καταργεί παλαιότερη σχετική Διακρατική Συμφωνία του 2003 για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών που διεξάγονται από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» στην Κύπρο. Συναφώς, το νομοσχέδιο προνοεί μαζί με την κατάργηση της Διακρατικής του 2003 και την ταυτόχρονη κατάργηση του σχετικού Κυρωτικού της Νόμου [Ν.34(111)/2003], κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 του περί Ορισμένων Τυχερών Παιχνιδιών Νόμου του 2018 [Ν.52(1)/2018]. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον