Αποφάσεις Ολομέλειας: Παράταση διαδικασίας εκποιήσεων και εξαιρέσεις καταβολής εισφορών στο ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/11/2022, υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν τη στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023 και την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022  

Με τη θετική ψήφο όλων των Βουλευτών πλην αυτών του ΔΗΣΥ, η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από μια πολύωρη συζήτηση, ενέκρινε την αναστολή των εκποιήσεων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023. Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές και εναντίον 12. 

Προηγουμένως η Ολομέλεια δεν έκανε αποδεκτή πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για επανακατάθεση με τη μορφή του κατεπείγοντος της πρότασης για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάζει υποθέσεις εκποιήσεων, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις στο θέμα των εκποιήσεων. 

Εναντίον της πρότασης τάχθηκε ο ΔΗΣΥ με τον Βουλευτή Νίκο Τορναρίτη να λέει ότι δεν είναι δυνατόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να δημιουργούνται δικαστήρια, ιδιαίτερα αφού η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε επιφυλάξεις για αντισυνταγματικά άρθρα.  

Εναντίον τάχθηκε και το ΑΚΕΛ με τον Βουλευτή Γιώργο Λουκαΐδη να κάνει λόγο για διαδικασία που κινείται ενάντια στον κανονισμό της Βουλής, ενώ επί της ουσίας ανέφερε ότι θα τάσσονταν υπέρ του ειδικού δικαστηρίου αν είχε διαμορφωθεί το ανάλογο νομοθετικό πακέτο για να επέλθει ισορροπία υπέρ των δανειοληπτών.  

Αντίθετο ήταν και το ΕΛΑΜ με τον Βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη να αναφέρει ότι με την υιοθέτηση της πρότασης ως έχει, τότε τα δικαστήρια θα δικάζουν τον κόσμο σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, και το μόνο που θα επιτυγχάνεται είναι μια πιο γρήγορη εκποίηση από τις τράπεζες της περιουσίας του κόσμου. 

Υπέρ της πρόταση του ΔΗΚΟ τάχθηκε η ΕΔΕΚ με τον κ. Σιζόπουλο να λέει ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της πρότασης που κατατέθηκε και με νομοσχέδιο τον Σεπτέμβρη του 2021. Υπέρ της πρότασης Νικόλα Παπαδόπουλου τάχθηκαν 15 Βουλευτές και εναντίον 32. 

Επίσης, δεν έγινε αποδεκτή από τον Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία που προέδρευε της Ολομέλειας, προφορική τροπολογία του Βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκου Τρυφωνίδη, που επιχειρούσε να κάνει πιο στοχευμένη την αναστολή των εκποιήσεων και ως κείμενο ήταν μεγάλη. Ο κ. Κουλιάς έκανε λόγο για «σιδηροδρομική» τροπολογία που κατατίθεται την τελευταία στιγμή και δεν την έκανε αποδεκτή. 

Τι προνοεί ο νόμος 

Με τον νόμο που ψηφίστηκε επαναθεσπίστηκε η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η προτεινόμενη αναστολή αφορά κύρια κατοικία του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750.000, αγροτεμάχιο του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000. 

Τοποθετήσεις κομμάτων  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επιχείρησαν να φέρουν ενώπιον του σώματος μια εναλλακτική πρόταση, με το ειδικό δικαστήριο εκδίκασης χρηματοοικονομικών διαφορών που αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, σε αντίθεση με την οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων που βοηθά και τους κακοπληρωτές.  Είπε επίσης ότι η ολική αναστολή των εκποιήσεων φορτώνει το πρόβλημα στους εγγυητές, ενώ εξέφρασε έκπληξη για τους βουλευτές που φοβούνται το ειδικό δικαστήριο. Ακούμε, όπως είπε, ότι οι νομοθεσίες που ψηφίσαμε στο παρελθόν αποστέρησαν την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, ενώ τώρα που προσπαθήσαμε να το επαναφέρουμε είναι και αυτό λάθος, ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι ενώ έγινε αποδεκτή η πρόταση αυτή από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει μια πολιτική κακοπιστία και δεν στηρίζεται η πρόταση από τον ΔΗΣΥ.  Είπε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για να μην θυματοποιηθούν αθώοι δανειολήπτες αλλά και να μην επωφεληθούν οι κακοπληρωτές. Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτό το αίτημα του κόμματος λόγω της κακοπιστίας της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει την αναστολή των εκποιήσεων παρόλο που δεν ήθελε να το πράξει, αφού δεν υπήρξε καλύτερος χειρισμός του θέματος από την Κυβέρνηση. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησαν την ανάγκη αναστολής των εκποιήσεων και είπε ότι σε αυτά ήρθε να προστεθεί η ακρίβεια και η αύξηση επιτοκίων. Πρόσθεσε ότι γίνονται ήδη παραλήπτες παραπόνων ότι άρχισαν οι τράπεζες να αυξάνουν τις δόσεις χωρίς να έχουν διάθεση να συζητήσουν μέτρα με τους δανειολήπτες. Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ ετοιμάζει σχετική πρόταση νόμου για να δώσει βοήθεια στους δανειολήπτες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. 

Η προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των ΜΕΔ, όπως είπε, αλλά είναι μια κίνηση ανάγκης. Σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το πλαίσιο μιας γενικότερης προσέγγισης του νομοθετικού πλαισίου που πάσχει. Όπως είπε, η Κυβέρνηση πρωταγωνίστησε στο να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη στις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών. 

Όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια, είπε ότι τα ξεφορτώθηκαν οι τράπεζες, αλλά η οικονομία και η κοινωνία είναι ακόμα φορτωμένες. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων αντί να πηγαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις πάνε κατευθείαν στις εκποιήσεις. Είπε ακόμα ότι δεν υπήρξε στήριξη δανειοληπτών για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και διασφάλιση του δικαιώματος της στέγης, ενώ πρόσθεσε ότι από το 2014 που ο Πρόεδρος έκανε τη σχετική εξαγγελία δεν έχει έρθει το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης. Έκανε λόγο για αποτυχία του Σχεδίου Εστία, σοβαρά προβλήματα με το σχέδιο αφερεγγυότητας και πολύ δυσμενές περιβάλλον για το ΜΕΔ και τους δανειολήπτες. 

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Κυβέρνηση που φεύγει να μην συνεχίσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού είπε πολλά λόγια για το θέμα και έκανε λίγα και πολλές φορές αντίθετα με όσα έπρεπε να κάνει. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα είχε ζητήσει αναβολή την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να διαμορφωθούν προτάσεις που να βοηθούν χωρίς να διαταράσσουν το όλο σύστημα και να δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία. 

Πρόσθεσε ότι η αναστολή των εκποιήσεων δεν είναι η λύση έστω αν θα την στηρίξουν, σε αντίθεση με το ειδικό δικαστήριο που μπορεί να μην είναι τέλεια αλλά είναι μια πολύ σωστή λύση προς την ορθή κατεύθυνση. Διερωτήθηκε γιατί το κυβερνών κόμμα δεν υιοθετεί μια πρόταση που αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Ανώτατο Δικαστήριο και η Νομική Υπηρεσία. 

Είπε επίσης ότι ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να δημιουργείται κλίμα τοξικότητας και πολιτικής αντιπαράθεσης και χρειάζεται συνεργασία. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι η αναστολή των εκποιήσεων δεν είναι λύση, αλλά τελικά γίνεται η μόνη λύση αν δεν υπάρχουν κινήσεις από την απέναντι πλευρά. Όσον αφορά το ειδικό δικαστήριο είπε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα, αλλά με διορθωμένο νομοθετικό πλαίσιο. 

Διερωτήθηκε πώς κινδυνεύουν οι τράπεζες από την αναστολή των εκποιήσεων αν από τα 29 δις ευρώ των προβληματικών δανείων, τα 19 πουλήθηκαν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Ανέφερε ακόμα ότι από το 2014 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών και εννέα χρόνια μετά δεν έγινε τίποτε. Εξέφρασε ανησυχία για ένα νέο κύμα ΜΕΔ με την αύξηση επιτοκίων, το οποίο θα παρασύρει και τη μεσαία τάξη. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το 2018 πέρασε πακέτο νομοθεσιών από το κυβερνών κόμμα με τη στήριξη του ΔΗΚΟ που ευνοούσε τους τραπεζικούς οργανισμούς και τις εταιρείες διαχείρισης δάνειων. Επανέλαβε το αίτημα του ΕΛΑΜ για κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών ώστε να φανεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα επιτόκια εκτόξευσαν το αρχικό δάνειο. Είπε ακόμα ότι αυτοί που θέλουν να πληρώσουν κατεβαίνουν με πρόταση και απορρίπτονται. 

Η αναβολή και αναστολή των εκποιήσεων, είπε, θα δώσει ένα χρονικό παράθυρο που θα επιτρέψει στην Επιτροπή Οικονομικών και στις πολιτικές  δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις και εισηγήσεις για να λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει, όπως είπε, μόλις εγκριθεί η αναβολή να κάτσουν όλοι κάτω και πολύ σοβαρά να σκεφτούν τι μπορούν να πράξουν για τους πολίτες. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους κάκισε την πρακτική που ακολουθούσαν τράπεζες στο παρελθόν και «φόρτωναν τον κόσμο με δάνεια», ενώ επέρριψε ευθύνη και στις εποπτικές αρχές που επέτρεπαν την ακατάσχετη, όπως είπε, δανειοπαροχή. Πρόσθεσε ότι το τίμημα το πληρώνουν σήμερα οι δανειολήπτες, ενώ οι ευθύνες δεν μοιράστηκαν κατ’ ανάλογο τρόπο. Είπε επίσης ότι κάποτε ο τόπος αυτός ήταν περήφανος για την μεσαία τάξη του, ενώ σήμερα συσσωρεύεται ο πλούτος στα χέρια των ολίγων και η μεσαία τάξη πλήττεται καθημερινά. 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μάριος Καρογιάν είπε ότι το κόμμα ζήτησε αναβολή του θέματος την περασμένη εβδομάδα χωρίς καμιά υστεροβουλία, απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών ότι αυτό έγινε για προεκλογικούς λόγους κατ’ εντολή του Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Μίλησε για ανάγκη συνεργασίας, αναφέροντας ότι αυτή η μόνιμη αντιπαράθεση τραπεζικού συστήματος, κομμάτων και κοινωνίας θα φέρει άσχημα δεδομένα. 

Σημείωσε επίσης ότι το κόμμα του επιχείρησε και κατάφερε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης δανείων, θέτοντας τους προβληματισμούς του για τις ευάλωτες ομάδες. Αυτό το λίγο, όπως είπε, που έκαναν οι ίδιο αυτές τις μέρες αν γινόταν συντεταγμένα από τους πολιτικούς θεσμούς ίσως να γίνονταν βήματα μπροστά. 

Όσον αφορά τις εκλογές, είπε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει αλλά ποια χώρα θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα. Για τέτοιου είδους κορυφαία θέματα, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση να βάλουμε και τα εγώ μας κάτω και τα μικρά μας κάτω και όλα όσα μας πληγώνουν». 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι παρά την πρόθεση κάποιων βουλευτών να βοηθήσουν τους δανειολήπτες, με το νόμο αυτό δεν θα το πετύχουν, αλλά θα τους δυσκολέψουν, αφού τον Φεβρουάριο δεν θα είναι καλύτερη η οικονομική κατάσταση, ούτε θα μειωθούν τα επιτόκια. Με κάθε παράταση είπε, φορτώνονται οι δανειολήπτες με μεγαλύτερα βάρη. Είπε επίσης ότι η πρόταση αγνοεί τους πολλαπλάσιους εγγυητές. 

Έθεσε το ερώτημα προς τα υπόλοιπα κόμματα, αν σκοπεύουν να φέρουν πρόταση τον Φεβρουάριο για να κουρέψουν τα δάνειά τους και γιατί δεν το πράττουν από τώρα. 

Είπε ακόμα ότι δεν μιλά κανείς για τους κουρεμένους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και τις κυπριακές οικογένειες με μετοχές στις τράπεζες. 

Έθεσε επίσης το ερώτημα προς τα κόμματα, γιατί δεν ακυρώνουν το πλαίσιο των εκποιήσεων που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 με νομοθετική πρωτοβουλία, ακόμα και στην επόμενη Ολομέλεια, αφού έχουν την πλειοψηφία. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν αυτό γίνει, δεν θα μπορούν πλέον τα νεαρά ζευγάρια και οι νέοι επιχειρηματίες να πάρουν δάνειο, ενώ θα φύγουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από τη χώρα, οι οποίες αγοράζουν και το δημόσιο χρέος της χώρας. Θα ακολουθήσουν πρόσθεσε, και οι οίκοι αξιολόγησης. 

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι να βοηθηθούν οι δανειολήπτες, ενώ διερωτήθηκε τι έχουν να πουν στο 75% των συνετών δανειοληπτών, οι οποίοι είναι συνήθως από τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα. 

Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν ορισμένες διατάξεις του. Ειδικότερα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπεται η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, προς άρση της υφιστάμενης διάκρισης στην οποία υπόκεινται, δεδομένου ότι οι ίδιοι καταβάλλουν εισφορές χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την πρόταση γιατί θα έχουμε απώλειες στο ΓεΣΥ, δημιουργούμε προηγούμενα και προβλήματα βιωσιμότητας. 

Ανέφερε ότι αυτή η πρόταση νόμου συγκρούεται ευθέως με νόμο του ΓεΣΥ που λέει για συνεισφορά από όλους, ανεξάρτητα αν θα λάβουν υπηρεσίες ή όχι. Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτή πρόταση νόμου «είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική και συγκρούεται με την αρχή της ισότητας και με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». 

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως για το ζήτημα «υπάρχουν απειλές από ναυτιλιακές εταιρείες», αλλά, συνέχισε, υπάρχει τρόπος για λύση με παρέμβαση από το κράτος «και όχι με αυτό που επιχειρείται με την πρόταση νόμου». 

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου ώστε να καταστεί εφικτή η εγγραφή στο Μητρώο φαρμακοποιών απόφοιτων πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο σπουδών «Master of Pharmacy».   

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι αίρεται μια αδικία για φοιτητές φαρμακευτικής που απέκτησαν πτυχίο από το ΗΒ και που πριν το Brexit αναγνωριζόταν. Με την πρόταση, είπε, τους δίνουμε δικαιώματα για να παρακαθίσουν σε εξετάσεις του φαρμακευτικού συλλόγου για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, όπως όλοι. 

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι Κύπρος και ΗΒ έχουν στενούς εκπαιδευτικούς θεσμούς και ότι η πρόταση γίνεται να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι απόφοιτοι φαρμακευτικής από το ΗΒ, μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ είπε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχε ομόφωνη προσέγγιση για να λυθεί το ζήτημα με τρόπο που να δικαιώνει τους φοιτητές και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτή τη λογική εργάστηκε η επιτροπή. 

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η πρόταση επιλύει το πρόβλημα που προέκυψε λόγω αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε και άλλες κατηγορίες επιστημόνων με το ίδιο πρόβλημα και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους. 

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους, που καταψήφισε την πρόταση, είπε πως αν ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, θα πληθύνουν τα αιτήματα από άλλους κλάδους και άλλα επαγγέλματα και είπε πως όταν απόφοιτοι για παράδειγμα του ΤΕΠΑΚ ζήτησαν από το ΕΤΕΚ να εγγραφούν για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, τους ζητήθηκε να διδαχθούν επιπρόσθετα μαθήματα. Παρόμοια ήταν, είπε, και η αντιμετώπιση αποφοίτων Παιδαγωγικής που τους ζητήθηκε εξομοίωση πτυχίων. 

Τις τοποθετήσεις του κ. Θεμιστοκλέους απέρριψαν Βουλευτές λέγοντας ότι «λέει ανακρίβειες και πράγματα που δεν υφίστανται». 

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι εν λόγω τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονταν αυτόματα βάσει του ενωσιακού δικαίου και δεν αξιολογούνταν από το ΚΥΣΑΤΣ, λόγω όμως της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή θεωρείται τρίτη χώρα, οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν από τα πανεπιστήμιά του πρέπει πλέον να αξιολογούνται από το ΚΥΣΑΤΣ πριν από την εγγραφή των αποφοίτων τους στο Μητρώο Φαρμακοποιών. 

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αίρεται η αδικία σε βάρος των κατόχων τίτλου σπουδών «Master of Pharmacy» που αποκτήθηκε από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η φοίτησή τους στο σχετικό πρόγραμμα σπουδών άρχισε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξη αυτή.   

Οι εισηγητές της πρότασης νόμου εισηγήθηκαν την τροποποίηση του κειμένου της σύμφωνα με την εισήγηση της εν λόγω υπηρεσίας της Βουλής, ώστε να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2021 αντί στην ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα Νόμου, ώστε να καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων του Υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ολοκληρώνει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων των εκτοπισμένων, καθώς η διαδικασία αυτή παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αλυσιδωτά και ουσιαστικά τον προγραμματισμό των δικαιούχων για παροχή στεγαστικής βοήθειας. 

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και εκ των εισηγητών της πρότασης Νίκος Κέττηρος είπε ότι κατατέθηκε η πρόταση για να επιλύσει τη μεγάλη καθυστέρηση εξέτασης αιτήσεων που οφείλεται, όπως διευκρίνησε, όχι σε ανικανότητα της υπηρεσίας μέριμνας, αλλά σε υποστελέχωση και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να μεριμνήσει για τη στελέχωση. 

Είπε ότι εξετάζονται ακόμη αιτήσεις από το 2021 ενώ πληροφορήθηκε μόλις σήμερα ότι σε Λεμεσό και Πάφο αναβλήθηκε η συνεδρίαση τον Οκτώβρη για εξέταση αιτήσεων. 

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ιράκ αναφορικά με την Εξαίρεση της Απαίτησης Θεώρησης Εισόδου για Κατόχους Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων (Κυρωτικός) Νόμος του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το Άρθρο 169(2) του Συντάγματος, της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Ιράκ αναφορικά με την εξαίρεση της απαίτησης θεώρησης εισόδου για κατόχους Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου 2021, και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του με αρ. 92.221 και ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2021.   

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του πιο πάνω νομοσχεδίου για ψήφιση στην Ολομέλεια του σώματος.  

Ο περί της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρωτοκόλλων (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του ορισμού του όρου «Σύμβαση» έτσι ώστε να συνάδει με την ακριβή ημερομηνία της απόφασης προσχώρησης στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών Κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και υπογραφής της Σύμβασης από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και, η διόρθωση της λανθασμένης παραπομπής του Πίνακα του βασικού Νόμου στο άρθρο 2 αντί στο άρθρο 3.   

Ο περί Πρωτοκόλλου της Σύμβασης περί Αδικημάτων και Ετέρων Πράξεων Τελούμενων Επί Αεροσκαφών (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης περί Αδικημάτων και Ετέρων Πράξεων Τελούμενων Επί Αεροσκαφών, το οποίο ανοίχθηκε για υπογραφή στο Μόντρεαλ στις 4 Απριλίου, 2014.  

Οι κύριες τροποποιήσεις του Πρωτοκόλλου, αφορούν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης συνοδού ασφαλείας πτήσης (in flight security officer), καθώς και την επέκταση της δικαιοδοσίας των συμβαλλόμενων κρατών, εκτός από το κράτος εγγραφής του αεροσκάφους, αλλά και στο κράτος προσγείωσης, καθώς και στο κράτος χειριστή, ποινικοποιώντας πράξεις που προκαλούν βλάβη ή διακινδύνευση της ασφάλειας αεροσκάφους ή των επ’ αυτού προσώπων ή πραγμάτων, καθόσον χρόνο το αεροσκάφος αυτό βρίσκεται είτε εν πτήση, είτε επί της επιφανείας της ανοικτής θαλάσσης, είτε επί οιασδήποτε άλλης περιοχής, εκτός του εδάφους οιουδήποτε Κράτους. 

Ο περί της Σύμβασης Σχετικά με τις Διεθνείς Εμπράγματες Ασφάλειες επί Κινητού Εξοπλισμού (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Ο περί του Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τις Διεθνείς Εμπράγματες Ασφάλειες επί Κινητού Εξοπλισμού για θέματα που αφορούν ειδικά τον εξοπλισμό αεροσκαφών (Κυρωτικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι η κύρωση της Σύμβασης περί Διεθνών Εμπράγματων Ασφαλειών επί Κινητού Εξοπλισμού και του Πρωτόκολλο της Σύμβασης περί Διεθνών Εμπράγματων Ασφαλειών επί Κινητού Εξοπλισμού, για τα θέματα που αφορούν ειδικά τον εξοπλισμό αεροσκαφών.  

Με την εν λόγω Σύμβαση και το Πρωτόκολλο, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η διεθνής αναγνώριση και προστασία των εμπράγματων ασφαλειών επί συγκεκριμένου εξοπλισμού των αεροσκαφών, καθιερώνοντας το νομικό πλαίσιο για τις διεθνείς εμπράγματες ασφάλειες επί του εξοπλισμού αυτού και δημιουργώντας, για το σκοπό αυτό, ένα διεθνές σύστημα νηολόγησης για την προστασία τους. 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Νόμος (Αρ. 1) του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €14.200.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.   

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (Αρ. 1) του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €261.400 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.   

Ο περί Προσφύγων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι πλήρη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με το Άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. 

Οι κυριότερες πρόνοιες του τροποποιητικού νομοσχεδίου είναι οι ακόλουθες: 

(α) Εισάγεται η υποχρέωση για προσκόμιση συμβουλής από επαγγελματία υγείας, σχετικά με το εάν ο αιτητής είναι σε κατάσταση να συμμετάσχει σε προσωπική συνέντευξη, εν αντιθέσει με την ισχύουσα δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να συμβουλεύεται επαγγελματία υγείας, χωρίς, όμως, να υποχρεούται. 

(β) Διασφαλίζεται η νομική ασφάλεια της πρόνοιας σχετικά με τις υλικές συνθήκες υποδοχής και/ ή τον περιορισμό/ ανάκληση αυτών.  

Ο περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η επίτευξη εναρμόνισης με την «Οδηγία (ΕΕ) 2019/1834 της Επιτροπής της 24ης Οκτωβρίου 2019 για την τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/29/ΕOK του Συμβουλίου όσον αφορά τις αμιγώς τεχνικές προσαρμογές».   

Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Παιχνίδια) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση των περί των Βασικών Απαιτήσεων (Παιχνίδια) Κανονισμών του 2011 μέχρι 2022 με την:   

(α) «Οδηγία (ΕΕ) 2021/903 της Επιτροπής της 3ης Ιουνίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2009/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ειδικές οριακές τιμές για την ανιλίνη σε ορισμένα παιχνίδια»,   

(β) «Οδηγία (ΕΕ) 2020/2089 της Επιτροπής της 11ης Δεκεμβρίου 2020 για την τροποποίηση, του προσαρτήματος Γ του παραρτήματος 11 της οδηγίας 2009/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό τη προσθήκη ειδικών οριακών τιμών για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα παιχνίδια, όσον αφορά την Ατρανόλη, Χλωροατρανόλη και Μεθυλεπτινεστέρας»,    

(γ) «Οδηγία (ΕΕ) 2020/2088 της Επιτροπής της 11ης Δεκεμβρίου 2020 για την τροποποίηση, του προσαρτήματος Γ του παραρτήματος 11 της οδηγίας 2009/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό τη τροποποίηση και προσθήκη ειδικών οριακών τιμών για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα παιχνίδια, όσον αφορά τη Κιτρονελλόλη κ.α.».   

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2022 και Ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω νομοσχέδια μέσω των οποίων τροποποιούνται τα άρθρα 23 του περί Αστυνομίας Νόμου του 2004, Ν.73(1()/2004, και 32 του περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νόμου του 2021, Ν100(I)/2021, τα οποία ρυθμίζουν θέματα ιδιωτικής απασχόλησης των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, και αποσαφηνίζονται τα θέματα κατοχής μετοχών ή άλλων συμφερόντων σε δημόσιες ή μη δημόσιες εταιρείες ή συνεταιρισμούς ή άλλες επιχειρήσεις ιδιωτικής φύσης από μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και της συμμετοχής τους σε διοικητικά συμβούλια τέτοιων εταιρειών ή συνεταιρισμών ή άλλων επιχειρήσεων ιδιωτικής φύσης, ταυτίζοντας τα με αυτά των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών λειτουργών και των μελών του Στρατού.     

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και Οι περί Αστυνομίας (Προαγωγές Εξειδικευμένων Μελών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022   

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια νόμου τα οποία αποσκοπούν στην αποσαφήνιση και την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας προαγωγής των εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου Β’ στον επόμενο βαθμό του Αστυνόμου Α’.   

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε: 

Ο περί της Λειτουργίας και του Ελέγχου Καζίνου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Λειτουργίας και του Ελέγχου Καζίνου Νόμου με στόχο αφενός τη δημιουργία οργανωτικής δομής που εξυπηρετεί τους στόχους της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και την αποσαφήνιση του τρόπου χειρισμού θεμάτων που αφορούν στο προσωπικό της και αφετέρου την ενδυνάμωση και υποστήριξη της αποτελεσματικότητας των εργασιών της εν λόγω Αρχής. 

Ψήφισμα για τη διαφύλαξη της μνήμης των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω ψηφίσματος σκοπός του οποίου είναι να διαφυλαχθεί θεσμικά η ιστορική συνέχεια και η μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού ως ηρωομαρτύρων πεσόντων υπέρ της πατρίδας, στους οποίους οφείλεται η τιμή και ο σεβασμός της πατρίδας στο διηνεκές. 

Ο εισηγητής του ψηφίσματος Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγω για απαράδεκτη στάση της σύσκεψης αρχηγών, στη διάρκεια της οποίας έγιναν τροποποιήσεις επί του ψηφίσματος, αναιρώντας επι της ουσίας την εξέταση του εν λόγω ψηφίσματος στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον