Αποφάσεις Ολομέλειας: Μεταρρύθμιση δικαιοσύνης, θέσπιση γυναικοκτονίας, λειτουργία ξενώνων και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/07/2022, υπερψήφισε μεταξύ άλλων:

(α) την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων,

(β) τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας,

(γ) τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων (hostels) και

(δ) τη ρύθμιση επιμέρους ζητημάτων σε σχέση με το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετώ».

Επιπρόσθετα, αναβλήθηκε η ψήφιση των σχεδίων νόμου που προνοούν:

(α) την άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής τόσο στον δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,

(β) την ίδρυση της «Ακαδημίας Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου» και

(γ) τη δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί της Εικοστής Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2019

Με 51 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, Ανδρέας Θεμιστοκλέους) και 1 ψήφο κατά (Χριστιάνα Ερωτοκρίτου), η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου για την εκδίκαση των εφέσεων, ρύθμιση η οποία προτείνεται με τα νομοσχέδια που τιτλοφορούνται «Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» και «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019».

Η Βουλή ψήφισε επίσης ομόφωνα τροπολογία του Βουλευτή  Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Κόμματος, του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του Βουλευτή Νίκου Τορναρίτη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Συναγερμού και του Βουλευτή  Άριστου Δαμιανού εκ μέρους  της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Με την προτεινόμενη τροπολογία εισάγεται συνταγματικά η δυνατότητα της άσκησης ελέγχου ουσίας από διοικητικό δικαστήριο επί πάσης προσφυγής ασκουμένης δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος, ο οποίος ήδη ασκείται για φορολογικά ζητήματα και ζητήματα διεθνούς προστασίας κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα τροπολογία του Βουλευτή  Άριστου Δαμιανού με σκοπό της διατήρηση της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδίδει εντάλματα της φύσεως του habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto και certiorari.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε σε ιστορική μέρα, ύστερα από τρία χρόνια εντατικών συζητήσεων στην Επιτροπή και είπε ότι η μεταρρύθμιση της Ανώτατης Βαθμίδας της Δικαιοσύνης βρίσκεται ολοκληρωμένη ενώπιον μας.

«Καλούμαστε», όπως είπε, «να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για να δώσουμε στους πολίτες ένα γρήγορο, ποιοτικό και αποτελεσματικότερο σύστημα απονομής δικαιοσύνης». «Να αφήσουμε πίσω μας», πρόσθεσε, ένα σύστημα άκαμπτο, δυσλειτουργικό που έχει επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και έχει καταρρεύσει.

Ανέφερε ακόμα ότι η Βουλή έχει ξεκάθαρη υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, κάνοντας αρχή με την τροποποίηση του συντάγματος, παρόλο που όπως είπε, η τροποποίηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και όταν το  κράτος δικαίου του απαιτεί.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας της εξειδίκευσης και στον αλληλοέλεγχο των δικαστών. Δημιουργείται, όπως είπε, ο τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας, το εφετείο, το νέο ανώτατο δικαστήριο, το νέο ανώτατοι συνταγματικό δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, σίγουρα θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερημένες εφέσεις ενώ θα επιτευχθεί και η εξειδίκευση των δικαστών. Προνοείται, ανέφερε, η σύσταση ενός νέου Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου που θα εισηγείται υποψήφιους δικαστές για διορισμό στα ανώτατα δικαστήρια. Εμπλουτίζεται η σύνθεση του νέου Ανώτατου Δικαστικού συμβουλίου με εξωδικαστικούς όπως τον Γενικός Εισαγγελέα, τον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου και δύο ακόμα εγνωσμένου κύρους νομικών.

Με τη σύσταση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε, δίνεται η δυνατότητα προσφυγής από υποψήφιους δικαστές που δεν έχουν διοριστεί ή προαχθεί.

Σημείωσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι και ποιοτική και διαφανής και να δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στον πολίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα τίθεται γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι δεν ισχυρίζεται ότι με τη ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων θα επιλυθεί αυτόματα το πρόβλημα των καθυστερήσεων, ωστόσο ανέφερε ότι αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη σύσταση δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, η καθιέρωση του θεσμού του διαμεσολαβητή και η υλικοτεχνική αναβάθμιση όλων των δικαστηρίων και κυρίως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι αυτό που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι μια συνολική μεταρρύθμιση, αλλά μια μερική μεταρρύθμιση και μια δυνατότητα πάνω στην οποία πρέπει να κτίσουμε για το μέλλον.

Πρόσθεσε ότι οι βασικοί προβληματισμοί τους είναι ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα δεν αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στα επαρχιακά και ειδικά δικαστήρια που χρειάζεται 7 χρόνια για να τελεσιδικίσει μια πρωτοβάθμια απόφαση και διπλάσιο χρόνο για μια έφεση κάτι που πλήττει  το κράτος δικαίου. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη βάση που είναι τα επαρχιακά δικαστήρια και όχι από την κορυφή.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι δεν θα διασαλευθεί το δίκαιο της ανάγκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γνωματεύσει στην Επιτροπή Νομικών που έχουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, θα υπερισχύσουν ενδεχόμενης προσβολής της απόφασης. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξαν τρεις επίσημες τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήγειραν θέματα συνταγματικότητα, αλλά τους είπαν να προχωρήσουν αφού η μεγάλη εικόνα είναι η μεταρρύθμιση.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε να υπερψηφίσει την τροποποίηση λόγων των βελτιώσεων που υπήρξαν μέσα από ειδικά νομοσχέδια ως προσθήκες της μεταρρύθμισης και της εκτίμησης ότι το σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Για μας, ανέφερε, η μεγάλη εικόνα είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση  και οι επιμέρους επιφυλάξεις τίθενται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο να υπάρξει αυτή η αλλαγή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την τροποποίηση του Συντάγματος με μια νομική ανησυχία που αφορά την επίκληση του δικαίου της ανάγκης.

Είπε επίσης ότι τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν σήμερα και στην επόμενη Ολομέλεια δεν θα κάνουν απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, αφού θα υπάρχει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Ανέφερε ότι υπερψηφίζουν γιατί έγιναν δεκτές εισηγήσεις του για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τα επαρχικά δικαστήρια, όπως το δικαστήριο μικροδιαφορών, διαδικτυακές ακροάσεις ενίσχυση του θεσμού της διαίτησίας, δημιουργία δικαστηρίου για δανειολήπτες. Αν οι εισηγήσεις αυτές, όπως είπε, δεν προχωρήσουν, τότε υπόσχονται ότι μια διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα προωθήσει τις εισηγήσεις αυτές.

Παράλληλα η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος αφού οτιδήποτε μπορεί έστω και απομακρυσμένα να θέσει σε αμφιβολία, την ισχύ, το εύρος, την επίδραση και την ορθότητα της απόφασης Ιμπραχήμ για το δίκαιο της ανάγκης που επέτρεψε στη Δημοκρατία να επιβιώσει μετά το 1964 δεν πρέπει να γίνει.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι το ΕΛΑΜ θα υποστηρίξει την τροποποίηση του Συντάγματος και ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα για την Κύπρο και είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και είπε ότι οι σημερινές καθυστερήσεις δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν. Οι καθυστερήσεις είπε οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη συγκέντρωση εξουσιών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ανέφερε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης πέρασε από τη δίνη των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών μηνών και να εκφράζονται φόβοι για την πλήρη κατάρρευση της δικαιοσύνης. Είπε επίσης ότι οι για το δικαστικό σύστημα της Κύπρου, όσο συνεχίζει η απάθεια η κατάσταση θα χειροτερεύει. Κάλεσε τους αρμόδιους να αξιοποιήσουν τα νομοθετικά όπλα που τους δίνονται για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για αναγκαιότητα που τίθεται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία πλήττει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανέφερε ακόμα ότι η

πλειοψηφία αυτής της Βουλής δεν ψήφισε το τμήμα της μεταρρύθμιση που αφορά τις προσφυγές για τις άδικες εκποιήσεις και τις άδικες υπερχρεώσεις και οι άνθρωποι αυτοί αφήνονται εντελώς απροστάτευτοι. Σημείωσε ότι η σχετική πρόταση είναι κατατεθειμένη από τον περασμένο Σπτέμβριο και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί για συζήτηση, ενώ ανέφερε ότι η καθυστέρηση αυτή ευνόησε συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα που προχώρησε σε πώληση τριών πακέτων δανείων. Ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα στο ειδικό αυτό τμήμα των επαρχιακών δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος και η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς είπε είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η δικαιοσύνη είναι το έσχατο καταφύγιο των πολιτών και πολλοί αποφεύγουν να προσφύγουν επειδή το νομικό σύστημα μπάζει και τα πράγματα έμεναν στάσιμα εδώ και χρόνια, κάτι που δεν τιμά την πολιτεία και το κράτος μας. Αναφέρθηκε επίσης στην προειδοποίηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι το σύστημα θα κατέρρεε αν δεν υπήρχε μεταρρύθμιση. Είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που να διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία ανεξάρτητα και αμερόληπτα και να θεμελιώνουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε ότι η δικαιοσύνη που σήμερα καθυστερεί 6-7 χρόνια δεν βοηθά ούτε τους πολίτες, ούτε βοηθά στην προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ – Συνεργασία υπέβαλε σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και προσπάθησαν να βρουν την κοινή συνισταμένη. Ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την τροποποίηση με την ελπίδα ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και για να έχει η Κύπρος την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι στην πράξη θα φανεί κατά πόσο η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο, ανέφερε, επιτυγχάνεται μια μορφή αλληλοελέγχου στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης και αυτό, όπως είπε, είναι θεμιτό. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία Εφετείου είναι θετική και βρίσκει όλου σύμφωνους. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων πρότεινε τη συμμετοχή στο Ανώτατο Δικαστήριο και άλλων προσωπικοτήτων όπως σε άλλες χώρες που δεν είναι δικαστές κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ωστόσο όπως είπε είναι σεβαστό για να μην τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια υποβοήθησης και εξεύρεσης λύσεων και στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη.

Τέλος ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων και στο κατά πόσο η δικαιοσύνη θα είναι μόνο για τους λίγους. Είπε ότι θα υπερψηφίσει όλα τα νομοθετήματα, αν και είναι της αντίληψης ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε τόσο συχνά πάνω στο Σύνταγμα. Είπε επίσης ότι οι δικαστές πάσης βαθμίδας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε αυτό τον τόπο ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν και ότι το Σύνταγμα μας απαγορεύει την απονομή προνομίων και δεν μπορεί κανένας να τους εξαιρέσει είτε από τον αυτοέλεγχο είτε από οποιοδήποτε έλεγχο.

«Ιστορική εξέλιξη» η τροποποίηση του Συντάγματος, λέει ο Πρόεδρος

Ιστορική εξέλιξη συνιστά η ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναδιαμορφώνται η ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού συστήματος και ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Σύνταγμα συνιστά μια ιστορική εξέλιξη».

Ευχαριστεί «όσους συνέβαλαν. Τους Υπουργούς που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν το νομοσχέδιο. Τον Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής Νομικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην τελική του μορφή».

Αναδιαμορφώνεται, προσθέτει, «η ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού μας συστήματος, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται τριτοβάθμια δικαιοδοσία».

«Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων, που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο», καταλήγει.

Άνοιξε ο δρόμος στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δηλώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και τους πολίτες, η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αναφέρει σε γραπτή δήλωση της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου για την υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης που προνοεί τη δημιουργία της τριτοβάθμιας δικαιοδοσίας στα δικαστήρια μας.

Η υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης, σημειώνει η κ. Δράκου, άνοιξε το δρόμο στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στέλνοντας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Η κ. Δράκου ευχαριστεί τις πολιτικές δυνάμεις που «έθεσαν το καλό του πολίτη πάνω από κάθε σκοπιμότητα».

Ευχαριστεί επίσης, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που «όλοι μαζί μέσα σε κλίμα συναινετικής προσέγγισης, πνεύμα καλής θέλησης συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και βελτίωση των νομοσχεδίων».

«Ιδιαίτερα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών τον κύριο Νίκο Τορναρίτη του οποίου ο ρόλος όχι μόνο ήταν καταλυτικός αλλά και αποφασιστικός για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής», σημειώνει.

Η κ. Δράκου ευχαριστεί τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που «δεν άφησε επιμέρους διαφωνίες του να αποτελέσουν τροχοπέδη, και με σθένος όχι μόνο υποστήριξε αλλά συνέβαλε στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων».

Ευχαριστίες οφείλονται, προσθέτει, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον ΓΕ που διετέλεσε και Υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης στους προκατόχους της Ιωνά Νικολάου και Έμιλυ Γιολίτη.

Προσδοκούμε, αναφέρει η Υπουργός, την επόμενη Πέμπτη να ολοκληρωθεί αυτή η οφειλόμενη επανάσταση στη δικαιοσύνη, για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για το κράτος δικαίου της Κύπρου και το επίτευγμα ανήκει σε όλους.

Διαβεβαιώνει τέλος ότι «ο εκσυγχρονισμός δεν σταματά την άλλη Πέμπτη, αλλά θα είναι συνεχής, προσωπικά παραμένοντας κοντά στους θεσμούς και τις πολιτικές δυνάμεις με τους οποίους ήδη βρίσκομαι σε επαφή, για τα επόμενα εκσυγχρονιστικά βήματα που ακολουθούν».

Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας, χαιρετίζοντας την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος

Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης σε γραπτή δήλωσή του, χαιρετίζοντας την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων της τροποποίησης του Συντάγματος με την οποία καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Εκφράζει επίσης την αισιοδοξία του ότι η Βουλή θα ψηφίσει και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση την επόμενη Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι ιστορική, αφού με την προ ολίγου ψήφιση σε νόμο του Κράτους, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων», αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας σε δήλωσή του.

Χαιρετίζει «με πολύ μεγάλη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή της συνταγματικής αυτής τροποποίησης, της οποίας οι νομοθετικές αλλαγές διαλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης».

Ταυτοχρόνως, σημειώνει ο κ. Σαββίδης, «με την ίδια ικανοποίηση είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους πολλούς που συνέδραμαν ώστε η σημερινή ψήφιση να καταστεί εφικτή, με ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησης των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, επέδειξαν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση, μακριά από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες».

«Η δε καθολική ανταπόκριση που επεδείχθη σήμερα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της μεγαλύτερης, κατά την κρίση μου, μεταρρύθμισης που έγινε από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο σύστημα απονομής της, μου επιτρέπει, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, να είμαι αισιόδοξος ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζοντας και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως -και που συζητήθηκαν εκτενώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών- ώστε να γίνει ολοκληρωμένα η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης».

Μιας μεταρρύθμισης, αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, «η οποία σκοπεί να αντιστρέψει την άτακτη τροχιά κατάρρευσης του κυπριακού δικαστηριακού συστήματος, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και να δομήσει ένα νέο, ταχύ και αποτελεσματικό σύστημα απονομής της για τους πολίτες και τη χώρα».

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, σημειώνει, «δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τη θέση που κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν υπέρ της προώθησης αλλαγών και στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία των δικαστηρίων».

Εκφράζει την σύμφωνη γνώμη του ότι «αλλαγές πρέπει να γίνουν και στις κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, είναι δουλειά που αναντίλεκτα χρειάζεται να γίνει». «Ήδη η Νομική Υπηρεσία, για συγκεκριμένα θέματα που την επηρεάζουν άμεσα, συνεργάζεται με το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επίσπευση πρωτόδικων διαδικασιών», καταλήγει ο κ. Σαββίδης.

Χαιρετίζει την ψήφιση της τροποποίηση του Συντάγματος ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Τη σημερινή έγκριση του Νομοσχεδίου για τροποποίηση του Συντάγματος, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας των δικαστηρίων, χαιρετίζει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

«Η κυπριακή δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εκδίκαση των υποθέσεων σε όλες τις βαθμίδες, κάτι το οποίο αναμφίβολα αντανακλά πολλές φορές και στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Ως ΠΔΣ τονίζουμε επανειλημμένα ότι δικαιοσύνη η οποία απονέμεται καθυστερημένα δεν είναι δικαιοσύνη. Δικαστές οι οποίοι λειτουργούν κάτω από πίεση λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων αναπόφευκτα δεν θα αποδώσουν όπως αναμένεται», προσθέτει.

Συνεπώς, αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με τη σημερινή έγκριση του Νομοσχεδίου για τροποποίηση του συντάγματος, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη δημιουργία ενός νέου 16μελούς Εφετείου, τη δημιουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο για διορισμούς στην ανώτατη βαθμίδα, όπως επίσης και νέου Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή στα δύο τελευταία θεσμικά όργανα του Προέδρου του ΠΔΣ μεταξύ άλλων.

Σημειώνει ότι επαναφέρεται η φιλοσοφία του ελέγχου (checks and balances) μεταξύ των δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα και δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα προσβολής δικαστικά ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για διορισμούς και προσαγωγές δικαστών.

Περαιτέρω, αναφέρει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος , θα ενισχυθεί η εξειδίκευση, τόσο στο νέο Εφετείο με τον διορισμό εξειδικευμένων δικαστών και τμημάτων, όσο και σε τριτοβάθμιο επίπεδο με διορισμό εξειδικευμένων δικαστών στο γνωστικό αντικείμενό τους, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

«Έπεται βεβαίως η μεταρρύθμιση και της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας για την οποία ο ΠΔΣ έχει ήδη αρχίσει τις διεργασίες με στόχο, μέχρι το τέλος του χρόνου, να εισαχθούν ριζοσπαστικά μέτρα για επίλυση του προβλήματος των καθυστερημένων υποθέσεων στα πρωτοβάθμια δικαστήρια», προσθέτει.

«Με τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα, οι 5.000 εφέσεις θα διανεμηθούν για εκδίκαση μεταξύ των τριτοβάθμιων δικαστηρίων και του δευτεροβάθμιου εφετείου και αναμένεται να συντμηθεί ο χρόνος εκδίκασης των εφέσεων από έξι έως οκτώ χρόνια σε τρία», σημειώνει.

Με την ευκαιρία αυτής της θετικής έκβασης, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκο Τορναρίτη και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, όπως επίσης την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, και τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά και παραγωγικά τους τελευταίους 20 μήνες για να περάσει αναβαθμισμένη η μεταρρύθμιση.

Ο ΠΔΣ ευχαριστεί επίσης τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης, την οποία είχαν εγκρίνει και συστήσει η Επιτροπή Greco κατά της Διαφθοράς, τo Rule of Law της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή Βενετίας, το Ανώτατο Δικαστήριο Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και φυσικά ο ΠΔΣ.

«Αντικρύζοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι η Βουλή με την ψήφο της ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη στον τόπο μας, ευελπιστούμε ότι μέσα από την ορθολογική προσέγγιση και συντονισμένη ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών μπορούμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλώσεις, αποβλέποντας στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Κάθε πρωτοβουλία που τελεσφορεί προς την κατεύθυνση αυτή, ενισχύει στη συνείδηση των πολιτών τον θεσμό της δικαιοσύνης, συντελεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και εξυψώνει το κύρος της Κύπρου ως κράτους δικαίου», σημειώνει.

Δεδομένου ότι οι προκλήσεις στον τομέα της δικαιοσύνης είναι πολλαπλές, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι συνεχίζει την προσπάθειά του σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, για μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης προοδευτικά ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό.

«Με σταθερά βήματα προχωρούμε μπροστά κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία», καταλήγει.

Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου με τον οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας («Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατέθεσε τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022) και τον Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021, είπε ότι δεν αγγίζουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά μετά που ακούσαμε όλους τους στοχασμούς και τις συμβουλές αρμοδίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Νόμου για την Βία κατά των Γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη συμπερίληψη ενός ιδιώνυμου αδικήματος που είναι η γυναικοκτονία και με αυτό τον τρόπο «ο νομοθέτης να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική ανησυχητική πραγματικότητα».

Παραθέτοντας τα στοιχεία είπε ότι οι γυναικοκτονίες ήταν 9 το 2019, 5 το 2020, 1 το 2022 «και η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα». «Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μια γυναίκα» είπε, σημειώνοντας την έμφυλη διάσταση  της βίας αυτής.  «Όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους» συνέχισε.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι το κίνητρο είναι αναπόσπαστο στοιχείο στην επιμέτρηση ποινής. Δεν αφορά φεμινισμό αλλά σε ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε. Ο χαρακτηρισμός της γυναικοκτονίας είπε, συνιστά πράξη αντίστασης μιας κοινωνικής πραγματικότητας και σημείωσε ότι ειδικά τώρα μας νοιάζει περισσότερο γιατί έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι γυναικοκτονίες επί πανδημίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς νομικής φύσης και γκρίζα σημεία όπως είπε, αλλά ανέφερε ότι ίσως οι προτάσεις νόμου να είναι ένα όπλο στην φαρέτρα μας σημειώνοντας ότι οτιδήποτε κάνουμε προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης είναι σημαντικό.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι η βία εναντίον των γυναικών που κατά κανόνα είναι ενδοοικογενεική και σεξουαλική, είναι μια μορφή διάκρισης. Χαρακτήρισε πολύ σωστή την πρόταση νόμου και ανέφερε ότι συζητούμε τον επιβαρυντικό παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο στην επιβολή της ποινής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο των γυναικών αλλά και των ανθρώπων ολόκληρης της κοινωνίας. Η σημερινή νομοθέτηση, ανέφερε, είναι ένα ακόμη βήμα για να αναγνωρίσουμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος έτσι ώστε να στηρίξουμε τα θύματα που τόλμησαν και τολμούν να μιλήσουν να ενθαρρύνουμε τα θύματα που δεν έχουν μιλήσει ακόμα και να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι το ΕΛΑΜ υπερασπίζεται την ισότητα των φύλων και το έχει αποδείξει και με προτάσεις νόμου όπως η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας που συμβολίζει την υποταγή των γυναικών. Ο φόνος επισύρει την μέγιστη ποινή άρα πέραν από κάτι συμβολικό δεν θεωρούμε ότι θα επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκκος Τρυφωνίδης είπε ότι μετά την πανδημία υπήρξε μια ραγδαία αύξηση ανά τον κόσμο χωρίς η Κύπρος να αποτελέσει εξαίρεση. Γυναικοκτονία είναι αποτέλεσμα άνισης σχέσης εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών και ακραία έκφραση βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προερχόμενη από το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον, είπε.

Η Βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι η γυναικοκτονία είναι ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση επειδή είναι γυναίκες και αποτελεί την πιο βίαιη εκδήλωση έμφυλης διάκρισης και ανισότητας.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι γυναίκες και άνδρες και δολοφονούν και δολοφονούνται και ότι η ανθρωποκτονία είναι ο όρος που καλύπτει πλήρως και τα θύματα και τους θύτες. Είπε ακόμη ότι τα περισσότερα θύματα στον τομέα των ανθρωποκτονιών είναι άνδρες την τελευταία δεκαετία.  «Οι νόμοι μας λένε ότι φόνος εκ προθέσεως η τιμωρία είναι τα ισόβια. Άρα τί συζητούμε τώρα;», διερωτήθηκε.

 Αναλυτικά η ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτας Δημητρίου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος «Ο Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περι Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2022»

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να παραθέσω τα τελευταία στοιχεία:

Εννέα το 2019, πέντε το 2020, πέντε το 2021, μία το 2022… (μέχρι στιγμής) η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμη. Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο και συγκεκριμένα σε μία γυναίκα. Κοινός παρονομαστής στην εξίσωση, το στίγμα του εγκλήματος το οποίο έχει έμφυλη διάσταση, ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης βίας προς τις γυναίκες. Γιατί επιμένουμε στη σημαντικότητα του όρου γυναικοκτονία; Γιατί κωδικοποιεί, νοηματοδοτεί και ονοματίζει την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Οφείλουμε λοιπόν να λέμε τα γεγονότα με το όνομα τους.

Όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες. Όλες δολοφονήθηκαν από άντρες που εμπιστεύτηκαν, τις περισσότερες φορές μάλιστα μέσα από τη σφαίρα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Πρώην και νυν συζύγους, συντρόφους, αδερφούς, πατεράδες που τις θεώρησαν κτήμα τους, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους, που είχαν την πεποίθηση ότι μπορούν εκείνοι να αποφασίζουν για τη ζωή τους… Για το πώς σκέφτονται, τι φοράνε, πώς μιλάνε, ποιόν αγαπάνε… Ακόμη και για το πόσο θα ζήσουν.

Το φαινόμενο της αφαίρεσης ζωής -που συνιστά καταπάτηση του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος- λόγω φύλου, τρέφεται και θεριεύει μέσα από τα στερεοτυπικά κατάλοιπα της πατριαρχίας, της ανισότητας, της προκατάληψης που έχουν ριζώσει βαθιά και έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό. Είναι παραδεχτό ότι η έξαρση φαινομένων ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας λόγω του εγκλεισμού που έφερε ο covid 19, έχει πάρει διεθνώς διαστάσεις μιας παράλληλης πανδημίας, με γεωμετρική αύξηση των περιστατικών. Το θύμα βρίσκεται εγκλωβισμένο στα δίκτυα του θύτη με αποκορύφωμα της κακοποίησης, τη γυναικοκτονία. Ο όρος δεν αναιρεί τον όρο ανθρωποκτονία αλλά επιδρά συμπληρωματικά και ενισχυτικά.

Γιατί υπάρχει ανάγκη νομικού διαχωρισμού; Τι περισσότερο προσφέρει η θέσπιση ιδιώνυμου του αδικήματος της γυναικοκτονίας έναντι του εγκλήματος του κοινού Ποινικού Δικαίου της ανθρωποκτονίας;

Η απάντηση την οποία κάθε σύγχρονη κοινωνία καλείται να δώσει, είναι ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, τα θύματα μισογυνισμού, τα θύματα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τα θύματα εγκλημάτων «τιμής» ή για θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι γυναίκες και όχι άντρες.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και η ένταξή του στην έννομη τάξη της χώρας μας, καθίσταται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική, γιατί δίνει έμφαση στην ένταση, στην προέλευση και στην αιτία του εγκλήματος, κάτω από τις συνθήκες που έχω αναφέρει. Έτσι αποτυπώνεται δυναμικά και η βούληση της κοινωνίας ν’ αντιταχθεί στη βίαιη συμπεριφορά του άντρα προς τη γυναίκα εξαιτίας του φύλου της, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξάλειψη των πατριαρχικών στερεοτύπων, ώστε μαζί με τις πολιτικές ισότητας των φύλων να δώσει ώθηση στην ενδυνάμωση των γυναικών. Παράλληλα προστίθεται στην εργαλειοθήκη για την εξάλειψη του φαινομένου μια πολύτιμη παράμετρος: Μας δίνει τη δυνατότητα μιας επίσημης καταγραφής των γυναικοκτονιών.

Η θέσπιση της «γυναικοκτονίας» ως ιδιώνυμου αδικήματος ενσωματωμένου στον ειδικό νόμο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας προς τις γυναίκες και της ενδοοικογενειακής βίας, του νόμου δηλαδή με τον οποίο εφαρμόσθηκε στην πράξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα συμβάλει αναμφισβήτητα στην ανάπτυξη της αναγκαίας ενσυναίσθησης και στην προσπάθεια της πολιτείας να εξαλείψει όλα τα εμπόδια που αποστερούν τις γυναίκες από την ισότιμη απόλαυση των δικαιωμάτων τους, καθιστώντας το φαινόμενο ορατό, στο πλαίσιο, όπως πολύ ορθά έχει τονισθεί από ακαδημαϊκούς, ενός Ποινικού Δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο την προστασία των γυναικών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και υπόκεινται σε ενδοοικογενειακή βία έναντι του άντρα/δράστη σε ισχυρότερη θέση.

Αντιλαμβάνομαι ότι στο θετικό δίκαιο και δη στον Ποινικό Κώδικα, η γυναίκα και το κορίτσι κάτω των δεκαοχτώ (18) ετών δεν καταλαμβάνουν ορατή θέση, αφού γενικά η σύνδεση της γυναίκας με το δίκαιο και/ή της έμφυλης διάστασης με το δίκαιο είναι ανύπαρκτη.

Ένα όμως δίκαιο που δεν είναι ικανό να συμβάλει στην πρόοδο μίας κοινωνίας, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών του και δεν συμβάλλει στην απάλειψη των διαχρονικά άνισων σχέσεων ισχύος ανδρών και γυναικών, των σχέσεων που σηματοδοτούν τη βία προς αυτές, δεν μπορεί παρά να είναι ένα δίκαιο παρωχημένο και μονομερές.

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι το ζήτημα αναλύθηκε σε βάθος όσον αφορά τη νομική και αποδεικτική του πλευρά στην αρμόδια επιτροπή.  Δεν πρόκειται για νέα συστατικά στοιχεία, αλλά για καθορισμένες από τον νόμο επιβαρυντικές περιστάσεις, οι οποίες θα προσμετρώνται κατά την επιβολή της ποινής για την πρόκληση θανάτου γυναίκας με παράνομη πράξη ή παράλειψη. Ως απάντηση στην έκρηξη του φαινόμενου.

Ο  όρος «γυναικοκτονία» χρονολογείται ήδη από το 1976, όταν η κοινωνιολόγος Ράσελ τον είχε για πρώτη φορά χρησιμοποιήσει∙ και δεν πρέπει επίσης να αγνοείται το γεγονός ότι το 2012, ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε ειδικό συμπόσιο για το ζήτημα του ορισμού του όρου «γυναικοκτονία», που κατέληξε στην υπογραφή της Διακήρυξης της Βιέννης, είχε τονισθεί ότι οι γυναικοκτονίες σπάνια τυγχάνουν της ορθής διερεύνησης και σπανιότερα φτάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης λόγω έλλειψης στοιχείων, αφού τέτοιας φύσεως εγκλήματα διαπράττονται στον οικογενειακό χώρο ως φαινόμενα απόλυτα αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες σε κάποιες δε περιπτώσεις συγκαλύπτονται.

Καλούμαστε λοιπόν σήμερα ως Βουλή να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά.  Να αποδείξουμε ότι θέλουμε η έμφυλη διάσταση να διαποτίσει το δίκαιο της χώρας μας, ότι θέλουμε να σπάσουμε την ένοχη σιωπή που καλύπτει τις βαθιά στερεοτυπικές κοινωνίες, ότι η Κύπρος δεν είναι μια κοινωνία στερεοτυπική, αλλά μία κοινωνία προοδευτική που δεν αγκυλώνεται σε παρωχημένες αντιλήψεις και που θέλει να ενσωματώσει στο δίκαιο τις αξίες και ανάγκες των ευάλωτων γυναικών, σηματοδοτώντας την απαρχή μίας νέας προσέγγισης ισότητας, που θα εμποτίσει πολυεπίπεδα τη νομική σκέψη και την κοινωνία.

Και κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην αποκλιμάκωση της έμφυλης βίας οφείλουμε να το τολμούμε. Οφείλουμε να προλαβαίνουμε. Να σηκώνουμε ασπίδες προστασίας απέναντι σε κάθε θύτη και μπροστά από κάθε εν δυνάμει θύμα. Το οφείλουμε σε όλες αυτές τις γυναίκες που βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου… Γιατί απλά ήταν γυναίκες.

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας ξενώνων και ειδικότερα ο καθορισμός του πλαισίου αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή ξενώνων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Επίσης καθορίζονται τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας αναφορικά µε τη λειτουργία ξενώνων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να ρυθμιστεί το κενό που παρατηρείται λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας ξενώνων και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι με αυτή τη ρύθμιση γίνεται δεκτό το αίτημα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών που επιθυμούν να διαμένουν σε ξενώνες και να κάνουν ανταλλαγές στα κυπριακά πανεπιστήμια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους που επέτρεψαν να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέστησε  την προσοχή μεταξύ άλλων σε ένα θέμα που πρέπει να διορθωθεί από τον Σεπτέμβριο στο νόμο και αφορά πρόνοια που ζητά τα προσωπικά δεδομένα όλων όσων έμεινα στον ξενώνα και τα στέλνει στην Κυβέρνηση.

Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Κανονισμοί του 2021

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κανονισμούς για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των αρχών τοπικής διοίκησης για την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών τους αποβλήτων. Υπέρ ψήφισαν 33 βουλευτές και εναντίον 3.

Στους υπό αναφορά κανονισμούς προβλέπονται οι  υποχρεώσεις των αρχών τοπικής διοίκησης οι οποίες μεταξύ άλλων είναι η εκπόνηση εξαετούς τοπικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, με σκοπό την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων που τέθηκαν για αύξηση αφενός της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και αφετέρου της χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων και οργανικών αποβλήτων, καθώς και για μείωση των ποσοτήτων μικτών αποβλήτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.

Επίσης η υποχρέωση για εφαρμογή του συστήματος υποχρεωτικής διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής για κατηγορίες δημοτικών αποβλήτων, σύμφωνα με τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις που καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ακόμα καθορίζεται υποχρέωση για εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετάω» και για ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις πρόνοιες του οικείου τοπικού σχεδίου δράσης, του συστήματος.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθότι αποτελούν εκ των προτέρων αιρεσιμότητα για την εκταμίευση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την εκπλήρωση της πιο πάνω αιρεσιμότητας ως προϋπόθεση για την έγκριση του προγράμματος πολιτικής συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» προϋπολογισμού ύψους €1,8 δις.

Στους κανονισμούς επεκτείνεται η προθεσμία που τέθηκε στις αρχές τοπικής διοίκησης για εκπόνηση των τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Θεσπίζεται επίσης  υποχρέωση των αρχών τοπικής διοίκησης να θέσουν σε ισχύ το τοπικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων που αυτές εκπονούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Θεσπίζεται επίσης η υποχρέωσης του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάπτυξη των κατάλληλων μηχανισμών ή διαδικασιών, με σκοπό την παροχή χρηματοδότησης και/ή παραχώρησης κινήτρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι δημοτικών αποβλήτων θα μπορούν να διενεργούν χωριστή συλλογή αυτών απρόσκοπτα και χωρίς δυσανάλογο κόστος.

Επίσης  προβλέπεται επιμέρους ρυθμίσεις σχετικά με τη διαλογή στην πηγή, τη χωριστή συλλογή και τη μεταφορά, καθώς και με το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω», αντίστοιχα, τίθενται σε ισχύ σε ισχύ την 30ή Ιουνίου 2024.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Εννέα αλλαγές για τη διαχείριση αποβλήτων

Ο περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Επαγγελματικής Άδειας Οδηγού Νόμου, ώστε να διασαφηνιστεί ο ορισμός του όρου «φορτηγό όχημα» του οποίου η οδήγηση απαιτεί την κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού. Ειδικότερα προτείνεται όπως ο όρος «φορτηγό όχημα» σημαίνει φορτηγό μηχανοκίνητο όχημα με μικτό επιτρεπόμενο βάρος άνω των 7.500 κιλών αντί με μικτό επιτρεπόμενο βάρος 7.500 κιλών και άνω που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ο περί της Συμφωνίας Πλαισίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Αυστραλίας, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώνεται η Συμφωνία Πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Αυστραλίας, αφετέρου, η οποία υπογράφηκε στη Μάλτα, στις 7 Αυγούστου 2017.

Σκοπός της Συμφωνίας είναι να καθιερώσει μια ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ των δυο μερών, με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων ενδιαφέροντος.

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν για την Κατάργηση Θεωρήσεων επί Διπλωματικών, Ειδικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώνεται η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν για την κατάργηση θεωρήσεων επί Διπλωματικών, Ειδικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων, η οποία υπογράφηκε στη Μάναμα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Σκοπός της Συμφωνίας είναι η διευκόλυνση των επαφών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων και υπηρεσιακών λειτουργών των δύο χωρών, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση των διμερών πολιτικών, εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων.

Ο περί της Συμφωνίας για την Έκδοση Φυγοδίκων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Συμφωνίας για την Έκδοση Φυγοδίκων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, η οποία υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 2021 κατόπιν της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 92.285 ημερομηνία 13.12.2021.

Η ως άνω υπό κύρωση Συμφωνία ακολουθεί τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης Φυγοδίκων του 1957. Συνοπτικά, προνοεί για την υποχρέωση των Συμβαλλομένων Κρατών να εκδίδουν, σύμφωνα με τις εθνικές τους νομοθεσίες και κατόπιν αιτήματος του αντισυμβαλλόμενου κράτους, πρόσωπα που βρίσκονται στο έδαφος τους και που αναζητούνται από τις αρμόδιες αρχές του αντισυμβαλλομένου κράτους, είτε για να διωχθούν για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης ή άλλη στερητική της ελευθερίας ποινή διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους, είτε για να εκτίσουν ποινή φυλάκισης που τους έχει επιβληθεί, ελάχιστης διάρκειας έξι (6) μηνών.

Επιπρόσθετα, εξαιρεί την έκδοση υπηκόων του Κράτους από το οποίο ζητείται η έκδοση, καθώς και την έκδοση προσώπου για στρατιωτικά ή πολιτικά αδικήματα, ή την έκδοση προσώπου όταν αυτή αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του εφαρμοστέου δικαίου του Συμβαλλομένου Μέρους από το οποίο ζητείται.

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, που υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Ο κύριος στόχος της Συμφωνίας είναι η συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η στρατηγική αυτή συνεργασία με τις ΗΠΑ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο καθώς μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της χώρας ως περιφερειακού κόμβου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου δημιουργώντας ταυτόχρονα επιχειρηματικές ευκαιρίες και πρόσθετες θέσεις απασχόλησης μέσω της προσέλκυσης εταιρειών τεχνολογιών αιχμής από τις ΗΠΑ.

Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων καθώς επεκτείνεται η χρονολογική περίοδος στην οποία εμπίπτει το προστατευόμενο αρχαιολογικό υλικό. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, προνοείται η επιβολή περιορισμών από τις ΗΠΑ στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιολογικών αντικειμένων τα οποία χρονολογούνται από την 11η χιλιετία π.Χ.. μέχρι το 1770 μ.Χ.. και εθνολογικών αντικειμένων από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως το 1878. Σημειώνεται ότι, στο Μνημόνιο Συναντίληψης περιλαμβάνονταν βυζαντινά εκκλησιαστικά και εθνολογικά αντικείμενα καθώς και νομίσματα, που χρονολογούνται μόνο μέχρι το 1500 μ.Χ. καθώς και αντικείμενα λατρευτικής και εθνολογικής φύσεως, που χρονολογούνται μόνο μέχρι το 1850.

Οι πρόνοιες της Συμφωνίας εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται η εισαγωγή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κυπριακών πολιτιστικών αγαθών που εμπίπτουν στον Καθορισμένο Κατάλογο κυπριακού αρχαιολογικού υλικού, τον οποίο έχει δημοσιεύσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτός εάν συνοδεύονται από άδεια εξαγωγής που έχει εκδοθεί από την αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα παράνομα αρχαιολογικά και εθνογραφικά αντικείμενα που εντοπίζονται στις ΗΠΑ θα επιστρέφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθετα, καθορίζονται τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής περιουσίας (ανταλλαγή πληροφοριών για ανασκαφές, ανταλλαγή αρχαιολογικού υλικού μέσω μακροπρόθεσμων δανεισμών).

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού Νόμου έτσι ώστε να παραχωρείται για 3 έτη αυξημένη έκπτωση κατά 20% επί της πραγματικής δαπάνης σε επιστημονική έρευνα καθώς και έρευνα και ανάπτυξη, για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση, να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη.

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε η ΕΔΥ κατά τη διεξαγωγή προφορικής εξέτασης υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία να ενεργεί αναφορικά με την απόδοση των υποψηφίων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που εισήχθησαν στον βασικό νόμο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και περίληψη στους καταλόγους υπαλλήλων που δύναται να διοριστούν ως ερευνώντες λειτουργοί για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων, οι οποίοι καταρτίζονται σε υπουργεία, ανεξάρτητα γραφεία ή υπηρεσίες υπαλλήλων διαφορετικών ιεραρχικών επιπέδων με μισθολογική κλίμακα Α8 και άνω του κυβερνητικού μισθολογίου.

Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με το Άρθρο 1, παράγραφος 3, της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/59/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και για την τροποποίηση της οδηγίας 82/891/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και των οδηγιών 2001/24/ΕΚ, 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2005/56/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ και 2013/36/ΕΕ, καθώς και των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( ΕΕ) αριθ. 1093/2010 και ( ΕΕ) αριθ. 648/2012», ως αυτό το Άρθρο παρατίθεται στο Άρθρο 93 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλόμενων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, (ΕΕ) αριθ. 600/2014, (ΕΕ) αριθ. 806/2014 και (ΕΕ) 2015/2365 και των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132.

Ο περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με το νέο Άρθρο 4, παράγραφος 5, τρίτο εδάφιο, της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2004/25/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Απριλίου 2004 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς» ως αυτό το Άρθρο παρατίθεται στο Άρθρο 90 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλόμενων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, (ΕΕ) αριθ. 600/2014, (ΕΕ) αριθ. 806/2014 και (ΕΕ) 2015/2365 και των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132.

Ο περί Συμφωνιών Παροχής Χρηματοοικονομικής Εξασφάλισης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με το Άρθρο 1, παράγραφος 6 και με το Άρθρο 9α, της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2002/47/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Ιουνίου 2002 για τις συμφωνίες παροχής χρηματοοικονομικής ασφάλειας» ως αυτά τα Άρθρα παρατίθενται στο Άρθρο 89 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλόμενων και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, (ΕΕ) αριθ. 648/2012, (ΕΕ) αριθ. 600/2014, (ΕΕ) αριθ. 806/2014 και (ΕΕ) 2015/2365 και των οδηγιών 2002/47/ΕΚ, 2004/25/ΕΚ, 2007/36/ΕΚ, 2014/59/ΕΕ και (ΕΕ) 2017/1132.

Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, ώστε να αναθεωρηθεί η διάταξη αυτού που προβλέπει ότι για σκοπούς έκδοσης, τροποποίησης ή ανανέωσης ενιαίας άδειας απαιτείται όπως ο υπήκοος τρίτης χώρας είναι κάτοχος έγκυρου διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου ισχύος δύο (2) τουλάχιστον ετών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οι περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (Ταμείο Ευημερίας Προσωπικού) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων ιδρύεται Ταμείο Ευημερίας Προσωπικού Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με έδρα τη Λευκωσία, το οποίο, τηρουμένων των διατάξεων του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για Συναφή Θέματα Νόμου, αναλαμβάνει το ενεργητικό και την περιουσία του οικείου σωματείου του Ταμείου Ευημερίας Προσωπικού Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και μεριμνά όπως, τηρουμένων των ως άνω διατάξεων, διεκπεραιώσει και/ή υλοποιήσει τις αποφάσεις, συναλλαγές, και υποχρεώσεις που δέσμευαν το οικείο σωματείο, υπέρ του Ταμείου που ιδρύεται με βάση τους παρόντες Κανονισμούς.

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Υπαξιωματικών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Οι περί Στρατού της Δημοκρατίας (Προσλήψεις, Ιεραρχία, Προαγωγές και Τερματισμός Απασχόλησης Συμβασιούχων Υπαξιωματικών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η καλύτερη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα μέλη του Στρατού αναφορικά με τους διορισμούς, την ιεραρχία, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις τους.

Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Γενικών Διευθυντών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου (Διορισμός Γενικών Διευθυντών) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα σε διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου να ανανεώνουν άπαξ σύμβαση ιδιωτικού δικαίου γενικού διευθυντή για πέντε (5) έτη ή για μικρότερη χρονική διάρκεια, νοουμένου ότι η διάρκεια της ανανέωσης δεν υπερβαίνει το καθορισμένο όριο ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης.

Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για σκοπούς αξιοποίησης της συσσωρευμένης πείρας προσώπου που ήδη κατέχει θέση γενικού διευθυντή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εφόσον τούτο επιβάλλεται για την εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω νομικού προσώπου, καθώς και για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε:

Ο περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση της πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής τόσο στον δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση της ακαδημαϊκής  οντότητας «Ακαδημία Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου» στην οποία θα ενταχθεί το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου. Ο τρόπος λειτουργίας της ακαδημαϊκής οντότητας και άλλα συναφή θέματα θα ρυθμίζονται με Κανονισμούς. Περαιτέρω, περιλαμβάνεται πρόνοια βάσει της οποίας τα προγράμματα σπουδών του ΑΞΙΚ δύναται να προσφέρονται και στην Αγγλική γλώσσα. Τέλος, προνοεiται ότι η μεταφορά του προσωπικού του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ θα ρυθμίζεται με τον περί Μεταφοράς Προσωπικού του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Νόμο.

Σκοπός της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Φιλοξενίας Κύπρου (ΑΕΦΚ) (Cyprus Academy of Hospitality) είναι η προσφορά στο πεδίο της ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής εκπαίδευσης και η συνεισφορά στην κάλυψη αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας στο τομέα των ξενοδοχειακών, της φιλοξενίας, του επισιτισμού, του τουρισμού και στην ανάπτυξη της επιστήμης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

Ο περί Μεταφοράς Προσωπικού του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της μεταφοράς του προσωπικού του ΑΞΙΚ, εάν το επιθυμεί, στο ΤΕΠΑΚ. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του ΑΞΙΚ (μόνιμο προσωπικό και εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου) θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κατά πόσο επιθυμεί να ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Τα συνταξιοδοτικά, μισθολογικά και άλλα ωφελήματα του προσωπικού που θα επιλέξει να ενταχθεί στο ΤΕΠΑΚ με το παρόν νομοσχέδιο μεταφέρονται και διασφαλίζονται. Το προσωπικό του ΑΞΙΚ που δεν παράσχει εμπρόθεσμη, ανέκκλητη και γραπτή δήλωση ότι επιθυμεί τη μεταφορά του στο ΤΕΠΑΚ, θα παραμένει στη δημόσια υπηρεσία.

Οι περί Αρχαιοτήτων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση των πιο πάνω κανονισμών σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, ώστε να καταργηθούν τα τέλη εισόδου σε αριθμό μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, να επεκταθεί η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε αρχαία μνημεία σε οικογένειες με τρία παιδιά και συνταξιούχους και να παρασχεθεί η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία έναντι καταβολής τέλους για παραχώρηση χρήσης των εν λόγω χώρων.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Γάμοι σε Πύλη Αμμοχώστου και «Καστελιώτισσα»

O περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση της πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε να υποβοηθηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους όπου υπάρχουν ακίνητα τα οποία είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από οποιαδήποτε Επαρχιακή Διοίκηση της Δημοκρατίας.

Με την σκοπούμενη τροποποίηση αφενός διασφαλίζεται η μη κατάχρηση της νομοθεσίας, κατά την διαδικασία αναδιάρθρωσης, εις βάρος των προσώπων/Επαρχιακών Διοικήσεων προς όφελος των οποίων επενεργεί το εμπράγματο βάρος και αφετέρου παρέχεται περαιτέρω προστασία στους οφειλέτες των οποίων τα ακίνητά τους είναι επιβαρυμένα με εμπράγματο βάρος από οποιαδήποτε Επαρχιακή Διοίκηση.

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση της πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε η εγγραφή απαγόρευσης εκούσιας μεταβίβασης και επιβάρυνσης ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό μη εξουσιοδοτημένων εργασιών, να μην ισχύει στην περίπτωση μεταβίβασης ή/και υποθήκευσης ακίνητης ιδιοκτησίας που διενεργείται προς όφελος αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος ή εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν:

Ο περί Τμήματος Φορολογίας (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2022

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Εξωτερικών

Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα, λέει η Μ. Ραουνά

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με την νέα Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά.  Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα, λέει η Μ. Ραουνά  Με όραμά μας για περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη, εργαζόμαστε σκληρά για μια φιλόδοξη

Εργασίας

Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών,