Αποφάσεις Ολομέλειας: Ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/05/2022, υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν την ίδρυση δύο ξεχωριστών δικαστηρίων, του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, τα οποία θα αναλάβουν την εκδίκαση εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων με ταχείες διαδικασίες.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμος του 2019

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία τους νόμους για την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου. Υπέρ ψήφισαν 44 βουλευτές και εναντίον 7, με τους διαφωνούντες να επικαλούνται την αντίθεσή τους με τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας στα δικαστήρια αυτά.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση δύο ξεχωριστών δικαστηρίων, του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, συγκροτούμενα εκ πέντε δικαστών και δύο δικαστών αντίστοιχα, τα οποία θα έχουν δικαιοδοσία συντρέχουσα με τη δικαιοδοσία των επαρχιακών δικαστηρίων και τα οποία θα αναλάβουν την εκδίκαση εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων με ταχείες διαδικασίες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξηγώντας την τροπολογία του ΕΛΑΜ, κάλεσε τα κόμματα που καταψήφισαν στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας την τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπερψηφίσουν την τροπολογία του κόμματος για να αφαιρεθεί η χρήση της αγγλικής γλώσσας από τον νόμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η δημιουργία των δύο δικαστηρίων αποτελεί μια καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχεία εκδίκαση των εμπορικών υποθέσεων και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στο πολύ ταραγμένο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα. Είπε επίσης ότι τα δύο δικαστήρια διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναμένεται να συμβάλει κατ’ ελάχιστον στην αντιμετώπιση του προβλήματος των καθυστερημένων υποθέσεων, κάτι που θα γίνει αν προχωρήσει η ευρύτερη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι δεν φαντάστηκε ποτέ ότι μετά την αγγλοκρατία η Βουλή θα αποφάσιζε να αλλάξει τη γλώσσα του δικαστηρίου για το κέρδος. Έκανε λόγο για τραγικό εθνικό σφάλμα που θα κληθεί ο τόπος να το πληρώσει.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι δεν άλλαξαν τη γλώσσα, αλλά δόθηκε το δικαίωμα μόνο της χρήσης και της αγγλικής γλώσσας, όταν και εφόσον ζητηθεί από διάδικο, όπως έγινε και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία.

Ο Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε γιατί στην Γαλλία δεν τροποποιήθηκε το Σύνταγμα για να μπει από την πίσω πόρτα η αγγλική.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης χαιρετίζει την ψήφιση των νόμων 

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου με γραπτή δήλωση χαιρετίζει την ψήφιση των νόμων από την Ολομέλεια της Βουλής για την ίδρυση και λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

Δώσαμε στους πολίτες και στην οικονομία του τόπου δύο πολύ σημαντικά εξειδικευμένα δικαστήρια, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, σημειώνει η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Προσθέτει ότι τα δύο αυτά Δικαστήρια θα συνδράμουν αποτελεσματικά στην άμεση επίλυση σημαντικών εμπορικών και όλων των ναυτικών διαφορών, απορροφώντας παράλληλα σημαντικό αριθμό υποθέσεων από τα Επαρχιακά Δικαστήρια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης αγγλικής γλώσσας, που έχει ήδη ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μέσω τροποποίησης του Συντάγματος, θα ενισχύσουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές κέντρο δικαστικών διευθετήσεων εμπορικού και ναυτιλιακού χαρακτήρα.

Καινοτόμος μεταρρύθμιση η σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, δηλώνει ο Ιωνάς Νικολάου

Αποτελεί καινοτόμο μεταρρύθμιση η σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, δηλώνει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι η σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου έρχεται σε μια περίοδο που σηματοδοτείται από πρωτοφανείς κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα με σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

Παρόλα αυτά, σημειώνει ο κ. Νικολάου, πρόκειται για μια καινοτόμο μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, καθόσον αφορά την αστική δικαιοδοσία, με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση συγκεκριμένης κατηγορίας εμπορικών και ναυτικών υποθέσεων, η οποία μόνο πρόσθετη αξία έχει στην οικονομία μας, ως αναβαθμισμένο κέντρο παροχής εμπορικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας επίλυσης διαφορών.

Επιπρόσθετα, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης συγχαίρει όλους τους Υπουργούς, δικαστές και λειτουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για τη συμβολή τους στη σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου.

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ώστε οι υποθέσεις που αφορούν Ναυτοδικείο να αφαιρεθούν από την καθ’ ύλη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να ανατεθούν στο υπό ίδρυση Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο όπως προβλέπεται στο πρώτο νομοσχέδιο.

Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών είναι η τροποποίηση των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2020/1756 του Συμβουλίου της 20ής Νοεμβρίου 2020 για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου των υποκειμένων στον φόρο στη Βόρεια Ιρλανδία».

Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ. 3) Κανονισμοί του 2021

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών είναι η τροποποίηση των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2019/475 του Συμβουλίου της 18ης Φεβρουαρίου 2019 για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2008/118/ΕΚ όσον αφορά τη συμπερίληψη του ιταλικού δήμου Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης του Λουγκάνο στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και στο πεδίο εδαφικής εφαρμογής της οδηγίας 2008/118/ΕΚ».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα