Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/05/2022, υπερψήφισε τα σχέδια νόμου που προνοούν τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας ενώπιον δικαστηρίου συγκεκριμένης δικαιοδοσίας και τη ρύθμιση άσκησης του επαγγέλματος των μουσικοθεραπευτών.
Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:
Ο περί της Τρίτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος, ώστε να παρασχεθεί δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας ενώπιον δικαστηρίου συγκεκριμένης δικαιοδοσίας (Εμπορικού Δικαστηρίου, Ναυτοδικείου και ανώτερου αυτών δικαστηρίου), εάν κατά την κρίση του εν λόγω δικαστηρίου αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Δημοκρατίας.
Η τροποποίηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος εγκρίθηκε με 39 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και μια αποχή.
Κατά τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωαννου ανέφερε ότι το για λόγους αρχής το κόμμα είναι εναντίον της τροποποίηση, επικαλούμενος την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, ενώ είπε ακόμα ότι και σε χρόνους σκληρής αγγλοκρατίας δεν επιβλήθηκε κάτι παρόμοιο στο σύνταγμα. Ανέφερε ακόμα ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε τροπολογία για το νομοσχέδιο του Εμπορικού δικαστηρίου που θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες και κάλεσε τα κόμματα που θα ψηφίσουν την τροποποίηση του συντάγματος να υποστηρίξουν τη δική τους τροπολογία.
Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε ποια είναι η αναγκαιότητα για την τροποποίηση, αφού όπως είπε, σήμερα τα δικαστήρια της Κύπρου κάνουν αποδεκτά οποιαδήποτε έγγραφα σε οποιαδήποτε γλώσσα και οποιοδήποτε μάρτυρα σε οποιαδήποτε γλώσσα, αρκεί να υπάρχει ελληνική μετάφραση. Παράλληλα ανέφερε ότι καμιά από τις δέκα χώρες με τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως δεν έχει διαφορετική γλώσσα στα δικαστήρια από τη μητρική της. Πρόσθεσε ότι αυτό που πάει να γίνει είναι κανιβαλισμός της ελληνικής γλώσσας και της κυπριακής δικαιοσύνης και δεν θα προσθέσει ούτε ένα πλοίο στο κυπριακό νηολόγιο. Είπε επίσης ότι είναι μια ρωγμή για επαναφορά της αγγλικής γλώσσας στην κυπριακή δικαιοσύνη.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει το να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής της αγγλικής γλώσσας στο εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο, αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία. Σημείωσε ότι δεν καταργείται η ελληνική γλώσσα με αυτό τον τρόπο και ότι η ελληνική και η τουρκική παραμένουν οι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η συνταγματική τροποποίηση είναι περιττή, αχρείαστη και επικίνδυνη και ότι τροποποιείται η βάση του πολιτικού συστήματος της Κύπρου που είναι ο δικοινοτισμός. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανένας να απαγορεύσει στον οποιοδήποτε να δικαστεί στη γλώσσα που επιδιώκει. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο το 1989 ψηφίστηκε ο νόμος περί επισήμων γλωσσών της Δημοκρατίας που λέει ότι οποιαδήποτε έγγραφα είναι συνταγμένα στην αγγλική ή άλλη γλώσσα πριν το 1989 είναι δεκτά στα δικαστήριο. Όπως είπε με μια τροποποίηση του νόμου αυτού που θα αφαιρούσε το 1989 και θα έκανε δεκτά τα έγγραφα στο διηνεκές, το θέμα θα λυνόταν. Πρόσθεσε ότι στο δικαστήριο στο Παρίσι γίνεται διαδικασία στα αγγλικά επειδή ο νόμος τους το επιτρέπει, δεν τροποποίησαν το Σύνταγμά τους.
Ανέφερε ακόμα ότι η τροποποίηση είναι επικίνδυνη αφού στο μέλλον πιθανόν μια άλλη Βουλή να προχωρήσει σε ακόμα χειρότερα, να καταργήσει την ελληνική ή την τουρκική γλώσσα. Περαιτέρω υπέδειξε ότι το Σύνταγμα πάνω στο οποίο κτίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι σεβαστό ως κόρη οφθαλμού. Τέλος σημείωσε ότι καταψηφίζουν την τροποποίηση για νομικούς και πολιτικούς λόγους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι αν περάσει η συνταγματική αλλαγή και η τροποποίηση, οι πρώτες υποθέσεις θα πέσουν λόγω αντισυνταγματικότητας.
Είναι καθήκον μας ως Ε/κ Βουλευτές, πρόσθεσε, οι οποίοι αγωνιστήκαμε να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας, να σταματήσουμε επιτέλους να βρίσκουμε τρόπους και εργαλεία να διαβρώνουν και δημιουργούν ρήγματα στη συνέχιση της ελληνικής γλώσσας για χάρη των οικονομικών συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι η ελληνική γλώσσα ήταν σημαντική στην ιστορική και πολιτιστική επιβίωση του ελληνισμού. Η επιδιωκόμενη τροποποίηση, σημείωσε βρίσκεται σε αντίθεση με όσα αποτελούν προϋποθέσεις συνέχισης της ελληνικότητας και αποτελεί σταδιακή διάβρωσης της ιστορίας και ταυτότητας του λαού.
Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις εξαιρέσεις, την ειδική μεταχείριση και τη συμμετοχή και ξένων δικαστών, που όπως είπε, μπορεί να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του κυπριακού δικαίου.
Σημείωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει την τροποποίηση του συντάγματος και ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί κατά βούληση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι με την τροποποίηση αυτή. δεν καταργείται η ελληνική γλώσσα, αλλά δίνεται δυνατότητα διεξαγωγής στα αγγλικά της διαδικασίας και τα δικόγραφα να είναι στην αγγλική γλώσσα. Αυτά που ακούγονται περί κατάργησης της ελληνικής γλώσσας, πρόσθεσε, δεν υφίστανται, ούτε ο κίνδυνος διορισμού ξένων δικαστών, αφού προβλέπεται στο νόμο ότι θα πρέπει να έχει τα προσόντα Προέδρου επαρχιακού δικαστηρίου.
Είπε ακόμα ότι η τροποποίηση αυτή έχει ως σκοπό να μπορούν να χρησιμοποιούνται τα κυπριακά δικαστήρια από τους επενδυτές που περιλαμβάνουν ρήτρες διαιτησίας στα συμβόλαιά τους. Ανέφερε ακόμα ότι τα δικαστήρια αυτά θα εκδικάζουν υποθέσεις ύψους 2 εκ και άνω και κανένας Κύπριος ασθενέστερος των μεγάλων συμφερόντων δεν θα κινδυνεύσει, κάτι στο οποίο επέμενε το ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα στηρίξει την τροποποίηση ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού στο τομέα της δικαιοσύνης.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν έχει καμιά σχέση είτε με την ελληνική γλώσσα είτε με την ιστορία των Ελλήνων από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι μετά το Brexit και η Γαλλία, και η Ολλανδία και η Γερμανία εισήγαγαν άμεσα τον θεσμό του εμπορικού δικαστηρίου με την αγγλική γλώσσα και έθεσε το ερώτημα, γιατί άραγε αυτές οι χώρες προχώρησαν σε κάτι τέτοιο.
Σημείωσε ότι για να χρησιμοποιηθεί η αγγλική γλώσσα στα δύο αυτά δικαστήρια θα πρέπει να αιτηθεί ένας εκ των διαδίκων και να αποφασίσει και ο δικαστής ότι μπορεί να γίνει. Πρόσθεσε ότι αυτή η δυνατότητα ζητήθηκε από πολλές κυπριακής ιδιοκτησίας ναυτιλιακές εταιρείες.
Μέσα σε ένα κόσμο που ταράζεται συθέμελα και είναι αμφίβολο το μέλλον και όλα τα κράτη ζητούν να βρουν ελπίδα οικονομικής στήριξης, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, η τροποποίηση είναι και εθνική πράξη αφού στηρίζει τον τόπο και εγκαθιδρύεται δικαιοδοσία δικαστηρίων για να προσελκύσει εύπορους διάδικους και να ενισχυθεί ο κρατικός κορβανάς.
Συναφεείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος («Ο περί της Τρίτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022»), για εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Εμπορικό Δικαστήριο, χαιρετίζει, σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής έλαβε σήμερα η τροποποίηση του Συντάγματος («Ο περί της Τρίτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022»), για εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Εμπορικό Δικαστήριο, κατόπιν των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Το Εμπορικό Δικαστήριο θα έχει την επιλογή να επιτρέπει τη διεξαγωγή της δικαστικής διαδικασίας και την καταχώριση των εγγράφων στην αγγλική γλώσσα, μετά από σχετικό αίτημα ενός εκ των διαδίκων και σε τέτοια περίπτωση ο δικαστής δύναται να καθορίζει την αγγλική γλώσσα ασκώντας τη διακριτική ευχέρειά του για τη γλώσσα στην οποία θα διεξάγεται η διαδικασία ενώπιον του συγκεκριμένου Δικαστηρίου.
Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ως εισηγητής για τη χρήση της αγγλικής γλώσσας στο Εμπορικό Δικαστήριο και βασικός εταίρος της προσπάθειας αυτής, χαιρετίζει την τροποποίηση του Συντάγματος από τη Βουλή, ως ένα βήμα συμπόρευσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης με το σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
«Αναγνωρίζοντας ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών είναι καίριος πυλώνας της οικονομίας μας οφείλουμε να συναξιολογούμε τις προκλήσεις και να τοποθετούμαστε με προτάσεις, εφαρμόσιμες λύσεις και ανταγωνιστικά εργαλεία, τα οποία θα ενδυναμώνουν τον τομέα και θα πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες, δεδομένου ότι το επίπεδο δικαιοσύνης συναρτάται ευθέως με την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Προστίθεται ότι η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, χωρίς άλλη χρονοτριβή, με την ψήφιση τόσο του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου όσο και των τριών Νομοσχεδίων της δικαστικής μεταρρύθμισης αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό σύστημα δικαιοσύνης αποτελεί βασικό παράγοντα ενίσχυσης του κράτους δικαίου και σταθερότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει η συντονισμένη προσπάθεια του ΠΔΣ, προκειμένου να προωθούνται και να υλοποιούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της δικαιοσύνης, των λειτουργών της και της συνολικής ανάπτυξης του τόπου μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο περί Εγγραφής Μουσικοθεραπευτών και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμος του 2021
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα νόμο, που ρυθμίζει την άσκηση του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή. Παράλληλα με αφορμή τη συγκεκριμένη ψήφιση βουλευτές ήγειραν προβληματισμούς για τον τρόπο ρύθμισης ή μη επαγγελμάτων στην Κύπρο, αλλά και για τον κίνδυνο δημιουργίας κλειστών επαγγελμάτων.
Η σχετική πρόταση νόμου για ρύθμιση του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή προήλθε ομόφωνα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι η απουσία ρύθμισης του επαγγέλματος δημιουργούσε πολλά προβλήματα και κινδύνους που λήφθηκαν υπόψη, ενώ πρόθεση της Επιτροπής, όπως είπε, είναι να έρθει να ρυθμίσει όλα τα επαγγέλματα που αφορούν τον τομέα της υγείας.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας νόμος ομπρέλα, ώστε τα συμβούλια εγγραφής να λειτουργούν σε όλα τα επαγγέλματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι το επάγγελμα του μουσιοκοθεραπευτή έχει μεγάλη αξία γιατί βοηθά ιδιαίτερα παιδιά που έχουν ανάγκη αλλά και μεγάλους. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά άλλα επαγγέλματα που δεν είναι κατοχυρωμένα και πρέπει να μπει τάξη σε αυτό τον τομέα.
Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, αφού ανέφερε ότι η τροπολογία εγγράφηκε εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής Υγείας, είπε ότι και το ΑΚΕΛ θα το υπερψηφίσει.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα επαγγέλματα και η σύσταση συμβουλίων εγγραφής είναι η αρχή της προσπάθειας να περιορίζεται η πρόσβαση αυτή. Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα που τα συμβούλια εγγραφής χειραγωγούνται από τα μέλη και βάζουν κριτήρια δύσκολα για να μην μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση και δημιουργούνται κλειστά επαγγέλματα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης διερωτήθηκε αν δημιουργώντας τέτοιου είδους εμπόδια επιβραδύνεται η επαγγελματική αποκατάσταση στους νέους. Είπε ότι υπάρχουν παραδείγματα που προσπαθώντας να προστατεύσουν τους υφιστάμενους κλείνουν το δρόμο στους νεότερους και μίλησε για ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί.
Συζήτηση θέματος στο Κεφάλαιο Δ’
«Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) και η πορεία υλοποίησής τους, η νομοθετική πρωτοβουλία “Fit for 55” για μείωση κατά πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) των ρύπων μέχρι το 2030 και η ανάγκη προγραμματισμού της επερχόμενης πράσινης μετάβασης χωρίς οικονομικές επιπτώσεις», συζητήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με τους ομιλητές Βουλευτές/Βουλεύτριες να εκφράζουν από τη μια επιφυλάξεις για την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων, να εστιάζουν στο κόστος που θα έχει η επίτευξη τους και από την άλλη κάποιοι εξ αυτών να σημειώνουν ότι είναι αναπόδραστη η ανάγκη επίτευξης τους.
Η συζήτηση άρχισε με την τοποθέτηση του Βουλευτή της ΔΗΠΑ Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε πολιτικές που να προστατεύουν το πράσινο και τα δάση, τη ποιότητα του νερού και του αέρα, τις θάλασσες. Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ κατέθεσε υλοποιήσιμες πολιτικές προτάσεις στη βάση των ευρωπαϊκών πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021-30.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση και οφείλει να δει μπροστά, να σκεφτεί έξω από το κουτί και να θέσει ως προτεραιότητες σύγχρονες πρακτικές για την οικολογία, την πράσινη ανάπτυξη και την περαιτέρω ανάπτυξη συστημάτων από ΑΠΕ. Έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, one stop shop για αδειοδοτήσεις, ένταξη των πλωτών μονάδων ΑΠΕ που είναι όπως είπε το μέλλον, καθιέρωση ενεργειακών κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, περαιτέρω κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βιοκαύσιμα και μεθοδική μετάβαση σε πράσινες πόλεις.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος που πήρε στη συνέχεια το λόγο ανέφερε πως η πράσινη ανάπτυξη έχει τεράστιες και πολλαπλές διαστάσεις. Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την αποσύνδεση της ενεργειακής επάρκειας από τα συμβατικά καύσιμα και την επιτάχυνση στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στα τεράστια ποσά που δαπανώνται για αγορά θερμοκηπειακών ρύπων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε κοινωνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε κάποιες από τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την απεξάρτηση από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την έλευση του φυσικού αερίου. Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τον αγωγό Eastmed. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι απαιτούνται εναλλακτικοί τρόποι της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου. Συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να χαθεί η παραμικρή χρηματοδότηση προς την Κύπρο για την πράσινη μετάβαση.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους διατύπωσε τη θέση ότι κλιματική αλλαγή γίνεται από το πρώτο λεπτό δημιουργίας της γης και ότι αυτή θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι το τέλος της ζωής της. Αν οι δεινόσαυροι ήταν Οικολόγοι δεν θα υπήρχε η σημερινή ζωή στον πλανήτη, είπε. Έκανε λόγο για καταιγισμό των αγορασμένων μελετών από πανεπιστήμια για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, διατυπώνοντας τη θέση ότι υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση που έχει πολλές τυφλές σιωπές. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που οδηγεί στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα. Ανέφερε ακόμα πως η κλιματική αλλαγή όπως αποκαλείτο ήταν η υπερθέρμανση του πλανήτη και όταν αντέδρασαν κάποιοι νομπελίστες και έγιναν ρεζίλι, οι επικυρίαρχοι την μετονόμασαν σε κλιματική αλλαγή. Είπε επίσης πως συνιστά μεγάλη απάτη να χρεώσουν την κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Τέλος ανέφερε πως αν πραγματικά η Ευρώπη θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ο αγωγός Εastmed δεν πρέπει να φύγει από τo πλάνο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είπε πως μέσα από αυτή η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει τον σημαντικό της ρόλο στις νέες πράσινες τεχνολογίες, αναφέροντας την υπεροχή της Κίνας στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, αυτή τη διαχειρίζεται διεκπεραιωτικά την Πράσινη Συμφωνία.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου προειδοποίησε πως επέρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης της ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι με την αλλαγή θα μετρούν τη φορολόγηση βάσει των εκπομπών των ρύπων και θα είναι πιο ψηλή από ό,τι πληρώνεται τώρα. Ανέφερε ότι τα πολλά αυτοκίνητα είναι μεγάλο πρόβλημα για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικοί τρόποι διακίνησης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως η Ευρώπη και πλανήτης βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την πράσινη συμφωνία σημειώνοντας τις ενδείξεις για έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης. Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε πως η φορολόγηση των καυσίμων και το κόστος των λιπασμάτων ωθούν τους καταναλωτές στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων και τους γεωργούς σε αγορά λιπασμάτων αμφιβόλου ποιότητας. Στη συνέχεια ανέφερε πως η Κύπρος γέμισε με γκολφ τα οποία επιβαρύνουν το οικοσύστημα και που τα περισσότερα είναι κλειστά. Διερωτήθηκε επίσης γιατί θα πρέπει οι Κύπριοι να επιβαρυνθούν με πρόσθετες φορολογίες όταν χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες επιβαρύνουν το περιβάλλον χωρίς κόστος. Ανέφερε ακόμα πως η όποια περιβαλλοντική πολιτική θα επιτύχει μόνο αν προσφέρει όραμα για καλύτερη ποιότητα ζωής. Η επόμενη γενιά θα κληθεί να καταβάλει μεγαλύτερο κόστος από αυτό που θα μπορεί να αντέξει, είπε τέλος.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης αναφερόμενος στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, είπε πως η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει ειδική χρηματοδότηση για να μπορέσουν οι πολίτες να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές. Πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια επλήγησαν τα δάση και η γεωργία και εξέφρασε επιφυλάξεις αν η Κύπρος θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της.
Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα συζητείται για τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είναι το πλέον μεγαλεπήβολο σχέδιο της ΕΕ, προσθέτοντας πως απαιτείται η παραδοχή πως η Συμφωνία δεν είναι επιλογή αλλά μονόδρομος και ότι αυτή θα έχει οικονομικές επιπτώσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι για δεκαετίες η ανθρωπότητα προσέγγισε κοντόφθαλμα την προστασία του περιβάλλοντος. Είπε επίσης πως θα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική αυτοί που το 2007 σταμάτησαν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν επιτρέπουν πλέον τον εφησυχασμό, καθώς οδήγησαν σε καταστροφές. Ανέφερε πως η Πράσινη Συμφωνία θέτει την επιτυχία της σε άξονες που ήδη απέτυχαν προσθέτοντας πως θα σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι προς τους πιο φτωχούς. Συνεχίζοντας εξέφρασε την εκτίμηση πως θα επέλθουν αυξήσεις στα ναύλα και τα εισιτήρια και διερωτήθηκε πώς θα πετύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας από τη στιγμή που δεν κατακτήσαμε αυτά που θα έπρεπε να έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα. Η πράσινη πολιτική της κυβέρνησης θυμίζει την ιστορία με τα «πράσινα άλογα», συνέχισε. Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την πράσινη ανάπτυξη.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως δεν αρκεί να θέτεις στόχους αλλά πρέπει να γνωρίζεις και σημάδι για να τους πετύχεις. Πρόσθεσε πως χρηματοδοτήθηκαν έργα που δεν υλοποιήθηκαν για την κάλυψη του 16% των ενεργειακών αναγκών με ΑΠΕ. Είπε επίσης πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για το τερματικό στο Βασιλικό και έκανε λόγο για τεράστια ανικανότητα στη διαχείριση του ενεργειακού.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε πως η κλιματική αλλαγή αφορά όλο το φάσμα της κοινωνίας. Πρόσθεσε πως αν δεν δράσουμε άμεσα και δεν υλοποιήσουμε τους στόχους που τέθηκαν δεν θα επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε πως αν ο ευγενικός στόχος της κλιματικής ουδετερότητας, να πάμε στο 100% καθαρή ενέργεια δεν επιτευχθεί το 2050, μπορεί να επιτευχθεί έστω το 2055. Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί από μόνος του επειδή δεν είναι οικονομικά προσοδοφόρος για να προωθηθεί από την αγορά. Εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται καλύτερη τεχνολογία στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι ΑΠΕ δεν παράγουν συνεχόμενη ενέργεια. Πρόσθεσε πως οι τεχνολογίες για ηλιοθερμικά και υδρογόνο βρίσκονται στα σπάργανα. Συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να έρθει φυσικό αέριο από τα κυπριακά κοιτάσματα. Είπε τέλος πως το ζητούμενο δεν είναι να πάμε στον στόχο 2050 αλλά πώς θα πάμε στον στόχο αυτό.
Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννη εξέφρασε την άποψη ότι υ σύνθεση της παρούσας ΡΑΕΚ είναι τέτοια που δίνει την ελπίδα για την επίτευξη των στόχων. Πρόσθεσε πως ο δρόμος προς την κλιματική ουδετερότητα είναι μαραθώνιος και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια το τεράστιο κόστος. Ο κ. Χατζηγιάννη είπε πως η ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών της ενέργειας και άλλων αγαθών που προέκυψε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τσακίζουν την αντοχή της κοινωνίας και της οικονομίας.
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ