Απάλειψη απαίτησης έκδοσης άδειας οικοδομής για φωτοβολταϊκά συστήματα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/06/2023, υπερψήφισε πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται επί του κελύφους υφιστάμενης οικοδομής να μη θεωρούνται προσαρτήματα σε οικοδομή και για την εγκατάστασή τους, να μην απαιτείται η προηγούμενη έκδοση άδειας οικοδομής από την αρμόδια αρχή. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  

Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθίστανται επί του κελύφους υφιστάμενης οικοδομής να μη θεωρούνται, για τους σκοπούς του εν λόγω Νόμου, προσαρτήματα σε οικοδομή και για την εγκατάστασή τους, να μην απαιτείται η προηγούμενη έκδοση άδειας οικοδομής από την αρμόδια αρχή.   

Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές με νόμο της Βουλής

Στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του κόστους, αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κτηρίων, αποσκοπεί νόμος που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ολομέλεια της Βουλής, ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του νόμου περί Ρυθμίσεων Οδών και Οικοδομών με βάση πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ώστε να μην απαιτείται έκδοση άδειας οικοδομής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές υφιστάμενης οικοδομής, αφού θεωρούνταν προσαρτήματα σε οικοδομή. Εξαίρεση θεωρούνται οι οικοδομές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέες ή αρχαία μνημεία και εμπίπτουν σε ελεγχόμενη περιοχή με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε ειδική ζώνη αερολιμένα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου που υποβλήθηκε από την Επιτροπή έχει ως στόχο την παραχώρηση του αγαθού της παραγωγής ενέργειας σε κάθε πολίτη της χώρας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με την πρόταση, ανέφερε, οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κατοικιών τους δεν χρειάζονται πλέον οποιαδήποτε άδεια οικοδομής, δεδομένου ότι έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, προωθείται η αποκεντρωμένη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο νοικοκυριού.

Αναφέρθηκε ακόμα σε μια απαράδεκτη νοοτροπία που υπήρξε στο παρελθόν, που κάποιοι έθεσαν απαιτήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα στον συγκεκριμένο νόμο, ενώ υπήρξαν και απαιτήσεις για είσπραξη χρημάτων.

Έκανε επίσης λόγο για μεγάλη επιτυχία της Επιτροπής, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θέλει να διαφυλάξει τις επενδύσεις των πολιτών και ευχαρίστησε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής που εντόπισαν την ανάγκη αυτή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι το κράτος οφείλει να επικουρεί με κάθε τρόπο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος, συνδράμοντας τις ευάλωτες ομάδες αλλά και όλους τους άλλους.

Ανέφερε ότι στηρίζουν την εισήγηση της Επιτροπής να απαλειφθούν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν έχουν νόημα και να απαλειφθεί το επιπλέον κόστος που αφορά μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική για τα τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι. Σημείωσε ότι από το 2017 η άδεια οικοδομής καινούριων οικιών προνοεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και διερωτήθηκε γιατί απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας αν το σύστημα εγκριθεί αργότερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εγκατάσταση ΑΠΕ μπορούν να περιοριστούν με αυτή την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Τόνισε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο ρυθμό που καθιστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όλο και πιο προσιτές στους πολίτες και τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να φανταστούμε την Κύπρο μερικά χρόνια μπροστά, όταν θα έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς, όπως έγινε και για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στις ταράτσες των κτηρίων. Η πρόοδος της τεχνολογίας, σημείωσε, θα οδηγήσει σε οικιακή παραγωγή ενέργειας και αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος χάρη στον ήλιο της, μπορεί να παράγει όλη την ενέργεια που καταναλώνει και ακόμη και να εξάγει, αν καταφέρει να αναπτύξει την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, επεσήμανε ότι ενώ η Επιτροπή Εμπορίου έτρεξε να αλλάξει τις νομοθεσίες και μείωσε τον χρόνο αδειοδότησης συστημάτων ΑΠΕ ξαφνικά ανακάλυψε ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού υπήρχε ένα διάταγμα που έλεγε ότι μπορούν πλέον οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εισπράττουν λεφτά που δεν εισέπρατταν πριν. Έκανε επίσης λόγο για ανομοιομορφία στις απαιτήσεις των διαφορετικών δήμων και κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Η Επιτροπή έφτασε, όπως είπε, στην ανάγκη να κάνει αυτή την πρόταση νόμου που λέει το αυτονόητο. Παράλληλα ανέφερε ότι αν πραγματικά υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουν τα φωτοβολταϊκά, τότε πρέπει όλοι να βοηθήσουν για να σταματήσουν τα προσκόμματα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν το κόσμο να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, βρίσκοντας όλων των ειδών τα προσκόμματα και τις δυσκολίες, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού της ΑΗΚ, έλλειψη μετρητών κ.α.

Σημείωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση, αναφέροντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την προώθηση των φωτοβολταϊκών.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι έρχονται δύο αυξήσεις στα καύσιμα γιατί θα αλλάξει η ΕΕ τον τρόπο φορολογίας των καυσίμων με βάση τους ρύπους και γιατί η Κύπρος δεν πέτυχε τους στόχους της για τις ΑΠΕ στις μεταφορές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν για την προώθηση των ΑΠΕ.

Καταρχάς, πρότεινε την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικίες. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη χορήγηση της χρηματοδότησης ως προκαταβολή από την αρχή και όχι στο τέλος, για να επιτραπεί σε όλους να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία.

Δεύτερον, πρότεινε την άμεση αναβάθμιση του δικτύου για να μπορεί να απορροφήσει περισσότερο ρεύμα από ΑΠΕ.

Τρίτον, προτείνει την άμεση θέσπιση ρυθμίσεων για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες και είπε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μείωση του ποσού που απαιτείται για την αγορά ρύπων από τη Δημοκρατία, που το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατ. ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και προεδρεύων της Ολομέλειας, ζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας να φέρει ακόμα μια νομοθεσία που να απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη, που είναι περιορισμένη, αλλά να μπαίνουν σε οροφές και άγονη γη. Ζήτησε επίσης να παρακαμφθούν οι «αόρατες δυνάμεις» που εμποδίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.

Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε η υποχρέωση πληρωμής της έκτακτης αμυντικής εισφοράς που παρακρατείτε από ενοίκια να καθοριστεί σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις αντί μηνιαίως. 

Σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις η έκτακτη εισφορά για την άμυνα από ενοίκια

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την καταβολή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα από ενοίκια σε δύο δόσεις, αντί για μηνιαία πληρωμή. Η πρόταση τροποποίησης του περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου, η οποία υποβλήθηκε από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, έλαβε 30 θετικές ψήφους, ενώ δύο βουλευτές απείχαν.

Με την εν λόγω τροποποίηση, η έκτακτη αμυντική εισφορά που παρακρατείται από τα ενοίκια θα μπορεί να καταβάλλεται σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις αντί για την προηγούμενη μηνιαία πληρωμή.

Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από την αναγνώριση του γεγονότος ότι η υποχρέωση παρακράτησης και καταβολής της εισφοράς κάθε μήνα στο Τμήμα Φορολογίας δημιουργούσε επιπλέον διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις. Με την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής σε εξαμηνιαίες δόσεις, επιδιώκεται η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και η διευκόλυνση της τήρησης των υποχρεώσεων πληρωμής.

Ο περί Χαρουπιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Χαρουπιών (Απόβαρο) Νόμου, ώστε να απαγορευθεί η συλλογή ή/και μεταφορά ή/και εμπορία άγουρων χαρουπιών. 

Νέος νόμος απαγορεύει τη συλλογή και εμπορία άγουρων χαρουπιών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο, σχετικά με την απαγόρευση συλλογής, μεταφοράς και εμπορίας άγουρων χαρουπιών. Η πρόταση νόμου αποβλέπει στην τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου περί Χαρουπιών (Απόβαρο) με σκοπό την προστασία της ντόπιας παραγωγής και εμπορίας χαρουπιών, καθώς και τη μείωση των ζημιών στα δέντρα.

Η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κυριάκο Χατζηγιάννη και εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ και μια εναντίον.

Συγκεκριμένα ο νόμος απαγορεύει συλλογή ή/και μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν από συγκεκριμένη ημερομηνία την οποία καθορίζει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Προβλέπει επίσης να δύναται ο υπουργός, κατόπιν υποβολής γραπτής αίτησης από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο και εφόσον ικανοποιηθεί από τους προβαλλόμενους στην εν λόγω αίτηση λόγους, να επιτρέπει στο πρόσωπο αυτό τη συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν από την προβλεπόμενη στο υπουργικό διάταγμα ημερομηνία.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 10) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου η τροποποίηση του βασικού νόμου, έτσι ώστε η απαλλαγή του 50% της αμοιβής από πρώτη εργοδότηση στη Δημοκρατία να παραχωρείται μέχρι την εξάντληση της περιόδου των 17 φορολογικών ετών και να μην τερματίζεται σε περίπτωση που το άτομο αλλάζει εργοδότη. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 10) Νόμος του 2022 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω