Αποφάσεις Ολομέλειας: Αναβολή ψήφισης πρόσληψης ειδικών αστυνομικών, ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και τέλεσης γάμων σε αρχαία μνημεία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/06/2022, ανέβαλε τη ψήφιση των σχεδίων νόμου που προνοούν την πρόσληψη ειδικών αστυνομικών με στόχο την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, την κατάργηση τελών εισόδου σε αριθμό μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και την παροχή της δυνατότητας τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία.

Τα σχέδια νόμου αναμένεται να επανεξεταστούν και να τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος.

Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου που προνοεί τη θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε:

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου σκοπός του οποίου είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων που αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.

Οι περί Αρχαιοτήτων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση των πιο πάνω κανονισμών σκοπός των οποίων η τροποποίηση των περί Αρχαιοτήτων Κανονισμών, ώστε να καταργηθούν τα τέλη εισόδου σε αριθμό μουσείων που υπάγονται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, να επεκταθεί η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε αρχαία μνημεία σε οικογένειες με τρία παιδιά και συνταξιούχους και να παρασχεθεί η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων σε καθορισμένα μουσεία και αρχαία μνημεία έναντι καταβολής τέλους για παραχώρηση χρήσης των εν λόγω χώρων.

Η συζήτηση των δύο νομοθετημάτων αναβλήθηκε με απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά της πρόσληψη ειδικών Αστυνομικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι δόθηκε η αναβολή της μίας εβδομάδας μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο σύντομα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης έφερε ένσταση στην αναβολή, εκφράζοντας την εκτίμηση πως κατά το χρονικό διάστημα που θα παρέλθει για να ψηφιστεί, υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιευτεί ο νόμος, ώστε θα τεθεί σε ισχύ τα ελεγχόμενα από τις αρχές της δημοκρατίας εδάφη θα δεχθούν άλλους 1000 αιτητές ασύλου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απάντησε στον Βουλευτή του ΕΛΑΜ ότι η αναβολή αποφασίστηκε με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η επανέξεταση κάποιων διατάξεων θα δώσει τη Βουλή τη δυνατότητα να ψηφίσει ορθότερο νόμο.

Σε σχέση με την αναβολή της συζήτησης των κανονισμών για τα μουσεία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε ενημέρωση για τους λόγους στους οποίους βασίστηκε η απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών να επιστρέψει τους κανονισμούς για περαιτέρω συζήτηση στην Επιτροπή της οποίας προεδρεύει, αναφέροντας ότι η Επιτροπή Μεταφορών συζήτησε κατά προτεραιότητα τους κανονισμούς και ολοκλήρωσε το έργο της.

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης προσθέτοντας ότι η αναβολή ψηφοφορίας πρέπει να εδράζεται σε σοβαρούς λόγους και ζήτησε να ενημερωθεί η Ολομέλεια της Βουλής για τους λόγους που οδήγησαν τη Σύσκεψη Αρχηγών να καταλήξει στην αναβολή της ψηφοφορίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι αποτελεί κοινοβουλευτική πρακτική όταν ένα κόμμα ζητά αναβολή αυτή να δίδεται. Πρόσθεσε πως η απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών για αναβολή στην συγκεκριμένη ψηφοφορία ήταν ομόφωνη.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί της Εκλογής Διαχειριστικών Επιτροπών σε Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Αναπτύξεις Νόμος του 2022

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία των μελών της Επιτροπής για τη θέσπιση της παραχθείσας νομοθεσίας, επειδή σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει θεσμοθετημένος συνομιλητής που να εκθέτει τα προβλήματα και να αναλαμβάνει υποχρεώσεις. Έκανε ειδική αναφορά σε ό,τι συνέβη στο Βασιλικό, παρατηρώντας ότι ενώ όλοι εξέφραζαν ανησυχίες δεν υπήρχε συνομιλητής που να μπορούσε να εκφράσει τα προβλήματα.

Είπε επίσης πως μετά τη θέσπιση του νόμου, η εκτελεστική εξουσία θα είναι υπόλογη έναντι των προβλημάτων της όποιας βιομηχανικής περιοχής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, συνεχίζοντας την αναφορά τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Εμπορίου είπε ότι στο Βασιλικό δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος συνομιλητής, που να συντονίζει.

Όσον αφορά τον νόμο που ψηφίστηκε παρατήρησε πως δεν είναι ό,τι καλύτερο, προσθέτοντας πως πιθανόν να προκύψουν προβλήματα και βεβαίωσε ότι η Βουλή θα είναι έτοιμη να προβεί σε διορθώσεις. Ανέφερε επίσης πως όταν άρχισε η συζήτηση της πρότασης νόμου τέθηκαν εμπόδια από υπηρεσίες και φορείς, αλλά τελικά η Επιτροπή Εμπορίου εργάστηκε σκληρά και επίμονα και ψηφίστηκε ο νόμος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εμπορίου σε βιομηχανικές περιοχές διαπιστώθηκε το κενό που συμπληρώνει το νέο σώμα με νομική προσωπικότητα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ψήφιση του νόμου θα ανοίξει ο δρόμος ώστε η Κυβέρνηση να συμβάλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή θέσπισε ένα δημοκρατικό θεσμό.

Ο περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την Παραποίηση Ιατρικών Προϊόντων και Παρόμοιες Παραβάσεις που αποτελούν Απειλή για τη Δημόσια Υγεία (Κυρωτικός) Νόμος του 2021

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά, με την παραποίηση ιατρικών προϊόντων και παρόμοιες παραβάσεις που αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, η οποία υπογράφηκε στις 28.10.2011 και της οποίας η υπογραφή από την Κυπριακή Δημοκρατία εγκρίθηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 87.321 (Παράρτημα Ι) και ημερομηνία 17.4.2019. Η ψήφιση του νομοσχεδίου καθίσταται αναγκαία βάσει της παραγράφου (2) του Άρθρου 169 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για σκοπούς θέσης σε ισχύ της Σύμβασης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Γιορτή για τη χάραξη πολιτικής το 3º Cyprus Forum

Το Cyprus Forum αποτελεί την μεγαλύτερη ανεξάρτητη διοργάνωση χάραξης πολιτικής στην Κύπρο, το οποίο διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2020 ως ένα ανεξάρτητο, φιλόδοξο, μη κερδοσκοπικό ετήσιο συνέδριο που επιδιώκει να γίνει μοχλός και καταλύτης για αλλαγές μέσω συζητήσεων που οδηγούν σε

Nomopress

Nomopress: Το δικό σου ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του Nomoplatform, ξεκινάμε το Nomopress, το πρώτο ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό της Κύπρου. Έναν δρόμο που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να διαβούμε, καθώς δεν ξέρουμε εκ των προτέρων που θα μας βγάλει.   Φιλοδοξούμε ωστόσο, το Nomopress να αποτελέσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο πολιτικό περιοδικό, σε υψηλά