Αποφάσεις Ολομέλειας: Αναβολή ψήφισης νομοσχεδίων Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και Lobbying

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/02/2022, υπερψήφισε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

1. Ο περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Σκοπός του υπό αναφορά νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου, για να επιτευχθεί εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2021/338 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ όσον αφορά τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών, την παρακολούθηση των προϊόντων και τα όρια θέσης, και των οδηγιών 2013/36/ΕΕ και (ΕΕ) 2019/878 όσον αφορά την εφαρμογή τους στις εταιρείες επενδύσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από την κρίση της COVID-19», ώστε να καταργηθεί η περιττή γραφειοκρατία και η θέσπιση σταθμισμένων μέτρων για τον μετριασμό της οικονομικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID19, με στόχο την αποφυγή εισαγωγής αλλαγών που θα αυξήσουν τη διοικητική επιβάρυνση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

2. Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του 2022 Νόμος του 2022

Επιπροσθέτως των ποσών που έχουν ήδη προϋπολογισθεί νόμιμα για τη χρήση του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας ή που θα προϋπολογισθούν αργότερα νόμιμα για τη χρήση αυτή, εγκρίνεται όπως διατεθεί από το Ταμείο Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας και χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, ποσό που δεν υπερβαίνει τα δώδεκα εκατομμύρια, τριακόσια εξήντα εννέα χιλιάδες τριάντα δύο ευρώ (€12.369.032) για την κάλυψη των δαπανών του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας για την περίοδο αυτή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι ωρομίσθιοι θηροφύλακες βρίσκονται σε ένα διαρκή κίνδυνο αφού δεν μπορούν να οπλοφορούν και δεν περνούν από την κατάλληλη κατάρτιση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι αξιοποιούνται ακόμα και για περιπολίες στην πράσινη γραμμή. Ζήτησε παράλληλα την επανασύσταση του ουλαμού του Ταμείου Θήρας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επικεντρώθηκε στο φαινόμενο ακτιβιστές από το εξωτερικό να προβαίνουν σε ποινικά αδικήματα σε σχέση με ιδιωτικές περιουσίες, ενώ όπως είπε κατάντησε το κράτος να συνοδεύει αυτούς τους ανθρώπους για να πατάξει τη λαθροθηρία. Κατήγγειλε επίσης ότι ακόμα και πυροβόλο όπλο έχει κατασχεθεί από κάποιον που παρενέβαινε χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Όπως είπε, δεν μπορεί κάποιος να κυνηγά νόμιμα έχοντας πληρώσει την άδειά του και κάποιοι που έρχονται από το εξωτερικό και πληρώνονται για αυτό να τους εμποδίζουν.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε ανησυχία για το έλλειμμα τριών εκατομμυρίων στο Ταμείο, ενώ χαιρέτισε την απόφαση για διόρθωση του καθεστώτος των θηροφυλάκων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι η προστασία στους ακτιβιστές δίνεται για να μην μένουν απροστάτευτου αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν να επιβληθεί η νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι η ιστορία με τα αμπελοπούλια, τα δίχτυα και τις ξόβεργες παρατράβηξε. Διερωτήθηκε επίσης πόσες άδειες κυνηγίου μπορεί να συνεχίσει να βγάζει η Κύπρος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε την απογοήτευση των κυνηγών με το θήραμα που λιγοστεύει κάθε χρόνο και ζήτησε να εισακουστούν οι εισηγήσεις των οργανωμένων κυνηγών για το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για τεράστια και εκτός νόμου και συντάγματος επέμβαση σε ιδιωτικές περιουσίες και ιδιωτική ζωή, αναφέρονται ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο Κύπριος πολίτης για να προστατευθεί από τη λαθροθηρία. Είπε ότι υπάρχουν για τον σκοπό αυτό αρμόδια όργανα και καταδίκασε επεμβατικές τακτικές ξένων σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι οι ακτιβιστές έρχονται στοχευμένα για αυτό τον σκοπό παραβιάζοντας και νομοθεσίες, τοποθετώντας κάμερες σε δημόσιους χώρους, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες από τουρίστες σε βάρος ακτιβιστών.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου διερωτήθηκε πότε η λαθροθηρία έγινε ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ κατήγγειλε ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί προστατεύουν τη λαθροθηρία. Ανέφερε ότι η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος έστειλε προειδοποιητική επιστολή για την αύξηση της λαθροθηρίας στην Κύπρο, για τη μείωση προστίμου και την ένταξη προστευόμενων πουλιών στα θηρεύσιμα. Ανέφερε ότι άνθρωπος ξυλοφορτώθηκε και έσπασε το κεφάλι του, υπήρξε βομβιστική επίθεση και απειλές και δεν άκουσε κανέναν να τα καταδικάζει. Ανέφερε ότι το σώμα αυτό πρέπει να καταλάβει ότι είναι εδώ για να υποστηρίζει του νόμους και το σύνταγμα και όχι τη λαθροθηρία.

3. Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών του 2022 Νόμος του 2022

Ο Προϋπολογισμός του ΚΟΔΑΠ για το έτος 2022, διαλαμβάνει την έγκριση προς πληρωμή από το ταμείο του ΚΟΔΑΠ ποσού που δεν υπερβαίνει τα €119,225,857 για κάλυψη δαπανών του ΚΟΔΑΠ για το έτος που λήγει στις 31/12/2022 και αφορούν μεταξύ άλλων, δαπάνες αγοράς και διατήρησης αποθεμάτων και ανανέωσης αποθεμάτων, δαπάνες για τη δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών και αποδοχές προσωπικού.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωαννου αναφέρθηκε στις νέες αυξήσεις στα καύσιμα, στη βενζίνη από τα κατεχόμενα, ενώ είπε ότι όλο το δυσβάσταχτο κόστος μετακυλίεται στους πολίτες. Ζήτησε να μπει ως πολιτική προτεραιότητα το θέμα της ακρίβειας και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάκισε το φαινόμενο των άμεσων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων όταν υπάρχει διεθνής αύξηση, ενώ όταν υπάρχει μείωση, όπως είπε, «θέλουμε ένα μήνα για να μειώσουμε τις τιμές». Πρόσθεσε ότι παρά τις αναφορές τους κανένας δεν έχει παρέμβει για το θέμα αυτό. Είπε επίσης ότι το κράτος έχει απώλειες 60 με 70 εκατ. ευρώ το χρόνο σε φόρους, από την προμήθεια βενζίνης από τα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας, είπε ότι τις τελευταίες μέρες η τιμή της βενζίνης πήγε 10 σεντ πάνω και ουδείς ενοχλήθηκε.

4. Οι περί της Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (Ρήτρες Συλλογικής Δράσης) Κανονισμοί του 2021

Κατάργηση των περί Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους Κανονισμών του 2012 και θέσπιση νέων κανονισμών για τη συμμόρφωση της Δημοκρατίας με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία που τροποποιεί τη Συνθήκη για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Δημοκρατίας της Σλοβακίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας.

5. Ο περί Προϋπολογισμού της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων του 2022 Νόμος του 2022

Ο Προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) για το 2022 και ΜΔΠ 2022-2024, (αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται ως Παράρτημα), είναι ισοζυγισμένος και προνοεί για έσοδα ύψους €317.551 που προέρχονται από την ετήσια κρατική χορηγία ύψους €268.980 και από εισφορές για τις συντάξεις €44.782 και συντάξεις χηρών και ορφανών ύψους €3.789. Οι δαπάνες της ΠΕΠ για το 2022 προϋπολογίζονται στο ποσό των €317.551.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου επέκρινε το γεγονός ότι πάνω από 100 εκατ. ευρώ δαπανώνται για τους πρόσφυγες/αιτητές πολιτικού ασύλου που φτάνουν στην Κύπρο, ενώ ξοδεύουμε ελάχιστα για τους δικούς μας πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς και είπε ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζουμε την αξιοπρέπεια των προσφύγων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής της προσφυγικής πολιτικής που διαχρονικά βασιζόταν σε μια στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες που σήμερα δεν εφαρμόζεται αλλά χρήζει αλλαγής και εκσυγχρονισμού.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστοφίδης είπε ότι ο προσφυγικός κόσμος χρειάζεται στήριξη σε μια περίοδο που ξηλώνεται η προσφυγική πολιτική. Πρόσθεσε ότι η ΠΕΠ έχει έναν πολύ ευρύτερο ρόλο που αν είχε τα αναγκαία μέσα και πόρους θα μπορούσε να τα διαδραματίσει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο της ΠΕΠ και ότι γίνονται πολλά σε σχέση με την προσφυγική πολιτική. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα έχει εξαγγείλει τα ποσά για τη νέα στεγαστική πολιτική που περιλαμβάνει και τους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο παραλληλισμός των ροών προσφύγων με τους εκτοπισμένους της Κύπρου δεν πρέπει να γίνεται γιατί είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

6. Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2022 Νόμος του 2022

Επιπροσθέτως των ποσών που έχουν ήδη προϋπολογισθεί νόμιμα για τη χρήση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ή που θα προϋπολογισθούν αργότερα νόμιμα για το σκοπό αυτό, εγκρίνεται όπως διατεθεί από το Ταμείο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, ποσό που δεν υπερβαίνει τα δεκατρία εκατομμύρια και πεντακόσιες δέκα χιλιάδες ευρώ (€13.510.000) για την κάλυψη των δαπανών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την περίοδο αυτή.

Κατά τη συζήτηση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας είπε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ο φτωχός συγγενής των δημοσίων πανεπιστημίων με έντονη απουσία αναπτυξιακού και κτηριολογικού σχεδιασμού, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για τα ενοίκια

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του Ανοικτού και  θα πρέπει να σταματήσουν τα υπέρογκα ποσά των ενοικίων ενώ θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις είτε  συστέγασης είτε απόκτησης μόνιμων χώρων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει το Ανοικτό του δικό του σπίτι, ενώ είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του πανεπιστημίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Καρουλλας είπε ότι είναι σημαντικό και σπουδαίο το έργο του νεαρότερου δημοσίου πανεπιστημίου της Κύπρου. Τάχθηκε υπέρ του να αποκτήσει και αυτό το Πανεπιστήμιο τους δικούς του χώρους και είπε ότι θα πρέπει να συμβάλουν όλοι για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι και σε σχέση με άλλα δημόσια πανεπιστήμια καταβάλλονται χρήματα για ενοίκια σε ιδιώτες. Αναφέρθηκε παράλληλα σε εμπορευματοποίηση του τομέα της εκπαίδευσης και είπε ότι θα ανέμεναν περισσότερη πνευματικότητα με πρωτοπόρους τα πανεπιστήμια του τόπου. Ανέφερε ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουν το Ανοικτό που δίνει ευκαιρία σε ανθρώπου να σπουδάσουν που δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα.

7. Ο περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος του 2021

Σκοπός του παρόντος Νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων 2008 έως 2015 και η αντικατάσταση τους με το παρόν νομοσχέδιο, που αποσκοπεί σε:

(α) μεταφορά στην εθνική έννομη τάξη των διατάξεων της Οδηγίας (ΕΕ) αρ. 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

(β) παροχή στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού περαιτέρω εγγυήσεων ανεξαρτησίας, πόρων και εξουσιών για την αποτελεσματική επιβολή των άρθρων 3 και/ή 6 του Νόμου και των Άρθρων 101 και/ή 102 ΣΛΕΕ.

(γ) διατήρηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν στις αρμοδιότητες και στις παρεχόμενες στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εξουσιών έρευνας και επιβολής προστίμων.

(δ) διατήρηση των ουσιαστικών διατάξεών που άπτονται της απαγόρευσης των περιοριστικών του ανταγωνισμού συμπράξεων και της απαγόρευσης της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης ή σχέσης οικονομικής εξάρτησης.

(ε) ενίσχυση των διαδικαστικών εγγυήσεων κατά τις ενώπιον της Επιτροπής διαδικασιών και εισαγωγή προνοιών για την προστασία επιχειρηματικών απορρήτων και εμπιστευτικής φύσεως πληροφοριών.

(στ) ενίσχυση της συνεργασίας της Επιτροπής  με  άλλες  εθνικές  αρχές ανταγωνισμού και εισαγωγή διατάξεων για την αμοιβαία συνδρομή για την κοινοποίηση εγγράφων που σχετίζονται με τη διασυνοριακή εφαρμογή των Άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ και εκτέλεση αποφάσεων επιβολής προστίμων.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού η οποία εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Υπέρ ψήφισαν οι 41 παρόντες Βουλευτές.

Παράλληλα η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε τροπολογίες του Βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλη Γιακουμή. Η πρώτη αφορούσε τη διεύρυνση των προσόντων για διορισμό στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ώστε στη θέση αυτή να δύναται να διοριστεί πρόσωπο το οποίο κατέχει είτε πτυχίο νομικής και αναγνωρισμένη πείρα στη νομική επιστήμη, είτε πτυχίο οικονομικών και αναγνωρισμένη πείρα στην οικονομική επιστήμη ή τον ανταγωνισμό. Η δεύτερη τροπολογία που απορρίφθηκε αφορούσε τη διεύρυνση των προσόντων για διορισμό των μελών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ώστε στη θέση αυτή να δύναται να διοριστούν πρόσωπα όσο πιο κατάλληλα με ψηλού επιπέδου τεχνογνωσία στην συγκεκριμένη επιτροπή.

Η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής είχε αποφασίσει την τροποποίηση της πρόνοιας που αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέση του προέδρου της ΕΠΑ, ώστε στην εν λόγω θέση να δύναται να διοριστεί πρόσωπο το οποίο κατέχει πτυχίο νομικής και διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέση του Επαρχιακού Δικαστή σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Δικαστηρίων Νόμου.

Επίσης αποφάσισε τροποποίηση της πρόνοιας που αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό των μελών της ΕΠΑ, ώστε ένα εκ των τεσσάρων μελών της να διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση και την επαγγελματική του ικανότητα και πείρα στον οικονομικό τομέα.

Ο κ. Γιακουμή στην τοποθέτηση ανέφερε ότι ενώ στο αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν διεύρυνση των προσόντων του προέδρου της ΕΠΑ, αυξάνοντας τις επιλογές προσώπων και την εξειδικευμένη γνώση, στη συνέχεια η Επιτροπή Ενέργειας, της Βουλής διαφοροποίησε τα συγκεκριμένα άρθρα. Διερωτήθηκε ποιος σοβαρός δικηγόρος θα αφήσει το γραφείο του για να διοριστεί σε μια επιτροπή για πέντε χρόνια ή κατά πόσο ο σκοπός είναι να διορίζονται μόνο συνταξιούχοι δικαστές. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο είναι σωστό να μην δικαιούνται οικονομολόγοι όπως ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης ή καθηγητές πανεπιστημίων στο δίκαιο του ανταγωνισμού, επειδή για όλα κάποιοι μεθοδεύουν να νομοθετούμε ότι μόνο δικηγόροι ή δικαστές δικαιούνται να διορίζονται.

Επίσης διερωτήθηκε με ποια λογική αποκλείονται από μέλη της Επιτροπής άτομα με γνώση και πείρα στη λογιστική, το εμπόριο και τη βιομηχανία. Χαρακτήρισε επίσης τραγικό ότι σε ένα νομοσχέδιο 100 και πλέον σελίδων «εμείς από τον Νοέμβριο του 2021 κολλήσαμε σε δύο μόνο σελίδες για να αλλάξουμε τα φώτα των προσόντων του προέδρου και των μελών που δεν αποτελούσαν προϋποθέσεις». Διερωτήθηκε ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι και η επιμονή κάποιων σε αυτές τις αλλαγές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το σημαντικό αυτό νομοσχέδιο που ενισχύει το θεσμικό ρόλο της ΕΠΑ και της δίνει αρμοδιότητες για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, ήρθε με καθυστέρηση στη Βουλή αφού κάποιοι κατά την ετοιμασία του νομοσχεδίου προσπάθησαν να αλλάξουν τα κριτήρια για τον διορισμό του Προέδρου της ΕΠΑ.  Το Υπουργικό, όπως ανέφερε, υιοθέτησε το τελικό κείμενο το οποίο ήθελε ο Γενικός Εισαγγελέας τον Ιούλιο, το οποίο προέβλεπε να είναι ο πρόεδρος της ΕΠΑ νομικός, αλλά ήρθε στη Βουλή τον Οκτώβριο επειδή το Υπουργικό άλλαξε το κείμενο και έβαλε μέσα εκείνο που ήθελε.

Πρόσθεσε ότι μετά από δύο επιστολές που έστειλε στην Υπουργό Ενέργειας ο Γενικός Εισαγγελέας και έλεγε ότι αυτό είναι απαράδεκτο αναγκάστηκε η Υπουργός Ενέργειας να υπαναχωρήσει και να αποσύρει τον οικονομολόγο. Πρόσθεσε ότι δεν θα ψηφίσουν τις τροπολογίες της ΔΗΠΑ και κάλεσε να «είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε κάποια νομοθετήματα» και μια Επιτροπή η οποία χειρίζεται πολλών εκατομμυρίων πρόστιμα που έπεσαν στο παρελθόν στα δικαστήρια για διαδικαστικούς μόνο λόγους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε έκπληξη με όσα άκουσε από τον κ. Γιακουμή περί παρασκηνίων αναφορικά με τα προσόντα του Προέδρου της ΕΠΑ. Ανέφερε ότι δεν περίμενε ένας νέος άνθρωπος να είναι μπολιασμένος με τόση πικρία και ένταση απέναντι σε συναδέλφους τους. Ανέφερε ακόμα ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Εμείς, ανέφερε, προσπαθήσαμε να υλοποιήσαμε αυτό που πρότεινε ο Γενικός Εισαγγελέας και δεν έχουμε κάνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

Η ΕΠΑ είναι ένα διοικητικό όργανο, είπε, το οποίο έχει εξουσία οιονεί δικαστική και αποφασίζει να επιβάλει πρόστιμα απεριόριστα. Όπως ανέφερε, το άτομο που θα ηγείται θα πρέπει να γνωρίζει πως λειτουργεί η δικαστική διαδικασία και να κατέχει  τις αρχές του δικαίου. Ζήτησε να μην υποτιμούμε τους νομικούς και τους δικηγόρους. Χαρακτήρισε ατυχή αυτά που λέχθηκαν από τον κ. Γιακουμή και είπε ότι δεν έγινε κανένα παρασκήνιο ούτε στους διαδρόμους ούτε έξω από τη Βουλή, ενώ είναι άλλοι που είχαν συμβούλους, όπως είπε, έξω από την αίθουσα.

Ο κ. Γιακουμή είπε στη συνέχεια ότι δεν χαρακτήρισε κανένας και ότι η θέση του είναι άκρως πολιτική και έτσι πρέπει να εκληφθεί.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι μπορεί οι νέοι συνάδελφοι να κάνουν λάθη αλλά οι παλιοί συνάδελφοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε όσα λένε, αναφέροντας ότι ενώ ο κ. Λεωνίδου έκτισε επιχειρηματολογία σε αυτό που είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, σε άλλη περίπτωση στην Επιτροπή Εσωτερικών είπε ότι η άποψη του του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι θέσφατο.

Ο κ. Λεωνίδου απάντησε ότι άλλο είναι να συμφωνώ με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και άλλο με την νομική του γνωμάτευση και ζήτησε να «είμαστε ιδιαίτερη προσεκτικοί και ψύχραιμοι στις τοποθετήσεις μας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο ανταγωνισμός είναι ζωτικής σημασίας θέμα και όσοι το υποβιβάζουν σε επίπεδο προέδρου και προσόντων είναι απαράδεκτοι. Έχει να κάνει, όπως είπε με τον καταναλωτή, την ακρίβεια και πρέπει η πολιτική αυτή να αναβαθμιστεί μέσα από μια εθνική προσέγγιση. Παράλληλα είπε ότι τα αναγκαία προσόντα του Προέδρου της ΕΠΑ θα έπρεπε κανονικά να ήταν από Γενικού Εισαγγελέα και άνω, τονίζοντας την αναγκαιότητα της σοφίας και της εμπειρίας.

Έτσι ανέφερε θα αποφεύγονται αστοχίες, λανθασμένες συμπεριφορές και να πέφτουν υποθέσεις στα δικαστήρια με το παραμικρό. Παράλληλα είπε ότι δεν δέχεται τα όσα λέχθηκαν περί παρασκηνίου και τόνισε ότι η Επιτροπή αναζήτησε το καλύτερο για να αναβαθμίσει αυτή την πολιτική, αφού νοσεί η οικονομία και ο πληθυσμός μας γιατί υπάρχουν αδυναμίες σε αυτό τον τομέα. Στόχος της Επιτροπής, είπε, ήταν να κάνει το θεσμό αυτό αδιαπέραστο. Όποιος τολμήσει, πρόσθεσε, να θεωρεί ότι είναι δικό του δικαίωμα να διορίζει έναν πρόεδρο χαμηλών προσδοκιών, ηθικών ή άλλη φύσεως, δεν έχει χώρο στο Κοινοβούλιο ή στο κράτος.

8. Ο περί Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Με την τροποποίηση του Νόμου, επιδιώκεται να καταστεί η διαδικασία εγγραφής στον κατάλογο προσοντούχων πολιτικών μηχανικών πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εγγραφή οποιουδήποτε προσώπου που είναι κατάλληλα αδειοδοτημένο, σύμφωνα με τον περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νόμου, για να ασκεί το επάγγελμα ή να παρέχει υπηρεσίες στον κλάδο της πολιτικής μηχανικής.

9. 10. Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Προστασία από τον Ηλεκτρισμό) Κανονισμοί του 2021, Οι περί Ηλεκτρισμού εις Εργοστάσια Ειδικοί (Καταργητικοί) Κανονισμοί του 2021

Θέσπιση κανονισμών και κατάργηση των ισχυόντων περί Ηλεκτρισμού εις Εργοστάσια Ειδικών Κανονισμών, ώστε να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα προστασίας των εργαζομένων από κινδύνους που προκύπτουν από την παραγωγή, τον μετασχηματισμό, τη μετατροπή, τη μεταφορά, τη διανομή, την εκμετάλλευση, τον έλεγχο ή τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στους χώρους εργασίας.

Επιπρόσθετα, αναβλήθηκε η ψήφιση των ακόλουθων σχεδίων νόμου:

11. Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμος του 2019

Θέσπιση νομοθεσίας, η οποία ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αποτελουμένης από τον Επίτροπο Διαφάνειας ως πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη, με αρμοδιότητα την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου,  του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

12. Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019

Θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της δραστηριότητας «lobbying», ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επί ζητημάτων που άπτονται της εκτελεστικής ή της νομοθετικής εξουσίας με αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι ως εκ της θέσεως τους έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής έκβασης των διαδικασιών αυτών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης οι υπηρεσίες της Βουλής δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν τα κείμενα, λόγω συγκεκριμένων τροπολογιών και εισηγήσεων που κατατέθηκαν.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας το κείμενο για την Αρχή κατά τη Διαφθοράς θα είναι έτοιμο και για αυτό τον σκοπό, όπως είπε, όρισαν έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί, στην οποία προσκάλεσαν τον Γενικό Εισαγγελέα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προφορική επίπληξη στον Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους από Επιτροπή Δεοντολογίας για περιστατικό με Έφη Ξάνθου

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να επιβάλει την ποινή της προφορική επίπληξης στον Βουλευτή Λεμεσού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, για περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβρη μεταξύ του ιδίου και της Κοινοβουλευτικής Συνεργάτιδος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφης Ξάνθου.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού στις 8 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε την Πέμπτη ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίου προήδρευε της Ολομέλειας της Βουλής, η Επιτροπή ομόφωνα κατέληξε ότι υπήρχε αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Ανδρέα Θεμιστοκλέους και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επιβάλει στον Βουλευτή την κύρωση της προφορικής επίπληξης που προβλέπεται στον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής.

Όπως ανέφερε ενώπιον του σώματος ο κ. Κουλίας, ο Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους του ανέφερε ότι δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως ότι θα αναγνωστεί  αυτή η απόφαση και ενώ ήθελε να είναι παρών στην Ολομέλεια, απουσίαζε για αυστηρά σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης