Αποφάσεις Ολομέλειας: Αναβολή παράτασης εκποιήσεων, ενίσχυση τράπεζας αίματος και εργασία κρατικών αξιωματούχων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/11/2022, ανέβαλε τη ψήφιση της πρότασης νόμου που προνοεί την παράταση της αναστολής διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023. 

Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκαν τα σχέδια νόμου που προνοούν τη γραπτή συγκατάθεση αιτητή απόκτησης άδειας οδήγησης για εγγραφή στο αρχείο δοτών αίματος και τη ρύθμιση του ελέγχου ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε: 

Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022  

Ύστερα από μια έντονη συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της αναβολής της ψηφοφορίας για το θέμα της στοχευμένης αναστολής της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Την αναβολή μιας εβδομάδας πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ώστε να δοθεί χρόνος να υπάρξει μια συναινετική λύση, προκαλώντας την έντονη διαφωνία από το ΑΚΕΛ.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν 29 Βουλευτές, εναντίον 19 ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέα Καυκαλιά, Σωτήρη Ιωάννου εκ μέρους του ΕΛΑΜ, Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους τη ΕΔΕΚ, Αλέκου Τρυφωνίδη εκ μέρους της ΔΗΠΑ-Συνεργασία και Σταύρου Παπαδούρη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, προβλέπει όπως επαναθεσπιστεί η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η προτεινόμενη αναστολή αφορά κύρια κατοικία του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750.000 και αγροτεμάχιο του χρεώστη, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου υπέβαλε το αίτημα για αναβολή στη ψηφοφορία του θέματος, αφού όπως είπε, αναμένονται κάποιες ενέργειες που ενδεχομένως να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, αντιδρώντας στην πρόταση ανέφερε ότι οι εισηγητές της επέδειξαν όλη την καλή διάθεση να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία, δεν την έφεραν ως κατεπείγουσα στην Ολομέλεια αλλά επέλεξαν να τη στείλουν στην Επιτροπή Οικονομικών για να δοθεί μιας εβδομάδας χρόνος και υπήρξε δέσμευση ότι θα ψηφιζόταν στην προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υπήρξε δέσμευση της Επιτροπής ότι θα ψηφιζόταν αυτή την εβδομάδα. Εξέφρασε την άποψη ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως, αφού, όπως είπε, ήδη η Altamira έχει ανακοινώσει Red Friday και προσφορές για ξεπούλημα των περιουσιών του κόσμου. Δεν μπορεί, ανέφερε, να συνεχιστεί αυτή η ατέρμονη διαδικασία από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι το κόμμα αποδέχεται το αίτημα για αναβολή.

Απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν είναι απαγορευτικό να τεθεί αίτημα για αναβολή ενώπιον της Ολομέλειας, ενώ υπενθύμισε ότι όλες οι αναστολές στοχευμένων εκποιήσεων που ψηφίστηκαν στο παρελθόν τις είχε συνυπογράψει και το ΔΗΚΟ. Ο λόγος που ζητείται αναβολή, πρόσθεσε, είναι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εξέλιξη, ενώ είπε ότι αυτό που επιθυμεί το κόμμα είναι να υπάρξει συναίνεση ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια ρύθμιση.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε τη διαφωνία του με το να δοθεί περαιτέρω αναβολή στο ζήτημα που, όπως είπε, απασχολεί χιλιάδες πολίτες και δανειολήπτες ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει από το 2018 να γίνει κατάλογος με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους καλοπληρωτές, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός, κάτι που δεν έχει γίνει.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ζήτησε τη ψήφιση της πρότασης χωρίς οποιαδήποτε αναβολή. Έκανε λόγο για προσπάθειες που υπήρξαν ώστε να καθυστερήσει η πρόταση νόμου και διάφορες μεθοδεύσεις. Εξέφρασε την άποψη ότι τα χρονικά πλαίσια λειτουργίας της Βουλής θα δημιουργήσουν πρόβλημα και σε περίπτωση αναπομπής δεν θα προλάβει ο νόμος να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναβολής ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τον κίνδυνο αναπομπής που θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι η παράταξή του συνυπέγραψε την πρόταση νόμου, ωστόσο όπως είπε, η τυπολατρία δεν βοηθά, ενώ ο διάλογος και η συζήτηση για τα καυτά και σημαντικά αυτά θέματα, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει. Τάχθηκε υπέρ της αναβολής ώστε να υπάρξουν διεργασίες και συνεννοήσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προεκλογικές αναφορές και αναφορές στον Γρίβα

Δευτερολογώντας ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι το φεστιβάλ ξεπουλήματος ακινήτων της Altamira τελειώνει στις 22 Νοεμβρίου και αυτό συνέβηκε επειδή αυτή η Βουλή πριν να λήξει η προθεσμία αναστολής των εκποιήσεων έδωσε δυνατότητα για 2 και 3 εβδομάδες.

Ανέφερε ότι την τελευταία φορά που ψήφισε η Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων, το ΔΗΚΟ ανακοίνωνε το πρωί από τα ραδιόφωνα καταψήφιση και μέχρι να έρθει στην Ολομέλεια δήλωνε υπερψήφιση. Πρόσθεσε ότι πλέον η Κυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Νίκου Αναστασιάδη και οι υποψήφιοι που την εκπροσωπούν έχουν στήριξη από συγκεκριμένα κόμματα.

Πρόσθεσε ότι τόσο ο Α. Νεοφύτου όσο και ο Ν. Χριστοδουλίδης και την προηγούμενη και αυτή τη φορά διαφωνούν με την αναστολή των εκποιήσεων και έκανε λόγο για ύπαρξη σκοπιμοτήτων και στροφή 180 μοιρών. Διερωτήθηκε κατά πόσο θέλουν να επιτραπεί το πάρτι ξεπουλήματος της περιουσίας του κόσμου. Πρόσθεσε ότι «αποδεσμεύουμε κονδύλια για τον Γρίβα» και είναι «πραγματικά τραγικό».

Αντιδρώντας ο κ. Τορναρίτης είπε ότι όταν υπάρχει ένα αίτημα για αναβολή ψηφίζουμε και δεν πρέπει να υπάρχει συζήτηση ούτε για τον Γρίβα, ούτε για τον Χριστοδουλίδη, ούτε για κανέναν.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν δέχονται μαθήματα από αυτούς που ψήφισαν τις εκποιήσεις και αυτούς που ψήφισαν στη Βουλή τον Γρίβα ως άξιο τέκνο της πατρίδας. «Προσοχή στο τι λέτε. Η σιωπή μας και η ανοχή μας να μην εκλαμβάνεται…κ. Κυπριανού εσείς ψηφίσατε σε αυτό το Κοινοβούλιο τον Γρίβα άξιο τέκνο. Εσείς ανακηρύσσετε τον Ασλανίδη επίτιμο πρόεδρο των σωματείων σας….». Πρόσθεσε ότι οι ίδιοι παρευρίσκονταν στις δεξιώσεις του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη Λευκωσία και τους κάλεσε να μην προκαλούν. Για το θέμα με το μνημείο δήθεν Γρίβα, όπως είπε, κάλεσε το ΑΚΕΛ να δει τις ανακοινώσεις και την πραγματικότητα και κάλεσε το κόμμα να βρει άλλο τρόπο να συσπειρώσει του ψηφοφόρους του.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη για όσα ακούγονται για ένα πολύ απλό αίτημα και είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ζητεί ένα κόμμα για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου αναβολή και συνήθως όταν είναι η πρώτη φορά, η αναβολή δίνεται χωρίς πολλές συζητήσεις και ενστάσεις. Παραδέχτηκε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα και είναι σεβαστό να υπάρχουν έντονες απόψεις. Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μπορεί να δώσει την ευκαιρία να επιλυθεί ένα πρόβλημα που έχει πολλές και περίπλοκες πτυχές προς το συμφέρον της Δημορκατίας. Ανέφερε παράλληλα ότι τα “fake news” για τον Γρίβα είναι ανάξια σχολιασμού.

Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση της πιο πάνω πρότασης νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν ορισμένες διατάξεις του. Ειδικότερα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου προβλέπεται η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο Γενικό Σύστημα Υγείας των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, προς άρση της υφιστάμενης διάκρισης στην οποία υπόκεινται, δεδομένου ότι οι ίδιοι καταβάλλουν εισφορές χωρίς να λαμβάνουν τις ανάλογες υπηρεσίες υγείας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Άδειας Οδήγησης Νόμου, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης να υποβάλλει, εάν το επιθυμεί, τη γραπτή συγκατάθεσή του για να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος δυνάμει των προνοιών των περί Αιμοδοσίας (Λήψη, Ασφάλεια, Έλεγχος και Μετάγγιση Αίματος) Κανονισμών. 

Ο απώτερος στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της τράπεζας αίματος στη Δημοκρατία προκειμένου να προληφθούν έκτακτες και αυξημένες ανάγκες σε αίμα. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της πρότασης νόμου Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία λόγω έλλειψης αίματος με αναβολές 100 με 120 μεταγγίσεων ανά εβδομάδα. Ήρθε, όπως είπε, η στιγμή να κινητοποιήσουμε τους νέους για να συνεχίσουν και να διευρύνουν αυτή την καλή παράδοση της αιμοδοσίας που έχει η Κύπρος, δίνοντας την συγκατάθεσή τους ώστε να τους καλεί η τράπεζα αίματος όποτε υπάρχει ανάγκη.

Πρόσθεσε ότι η σκέψη για τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είναι σε συνέχεια μιας πρότασης νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου που ψηφίστηκε σε νόμο, για εγγραφή στον κατάλογο δωρητών οργάνων. Κάλεσε όλους να αγκαλιάσουν αυτή την πρόταση νόμου και τις νέες και τους νέους να εγγραφούν στους καταλόγους για να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία με στόχο την ενσυναίσθηση, την προσφορά στον συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη θα βρει ανταπόκριση. Όσο για το νόμου που είχε ψηφιστεί για τους δωρητές οργάνων, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, τα τελευταία τρία χρόνια είναι τετραψήφιος ο αριθμός όσων έχουν εγγραφεί ως δυνητικοί δότες οργάνων. Πρόσθεσε ότι με την ίδια ενσυναίσθηση και τάση των συμπολιτών μας θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά εθελοντών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας συνεχάρη τον κ. Αποστόλου για την πρόταση και είπε ότι η Επιτροπή Μεταφορών ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ τη διαδικασία. Ανέφερε ότι όλοι βοήθησαν ώστε να περάσει αυτή η πρόταση για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτή η Βουλή όταν θέλει μπορεί.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι μόλις υποβλήθηκε η πρόταση νόμου, η αρμόδια Επιτροπή ομόθυμα το έθεσε ως προτεραιότητα, ενώ σημείωσε ότι με απλά βήματα η Βουλή μπορεί να φέρει βελτίωση στη ζωή των πολιτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σημείωσε ότι υπάρχουν και αυτές οι καλές στιγμές της Βουλής και είπε ότι «μαζί μπορούμε για το καλό του κόσμου».

Ο περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο με τον οποία αυξάνεται ο αριθμός των ελεγχόμενων κρατικών υπαλλήλων που θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν άδεια πριν από την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μετά την αποχώρησή τους από τη θέση που κατείχαν στον δημόσιο τομέα ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο νόμος θεωρείται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφοράς.

Μεταξύ των πρώην κρατικών υπαλλήλων περιλαμβάνονται και ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όπως και οι δικαστές.

Σημειώνεται ότι το 2019 είχε διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου αναφορικά με τα ελεγχόμενα πρόσωπα με τη συμπερίληψη και άλλων κρατικών αξιωματούχων, καθώς και όλων των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι υπηρετούν σε θέση ανώτερη της μισθοδοτικής Κλίμακας Α13.

Με τη νέα επέκταση του πεδίου εφαρμογής, η νομοθεσία επεκτείνεται στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στους δικαστές οιουδήποτε δικαστηρίου., στον Αρχηγό και Υπαρχηγό Εθνικής Φρουράς, στον Αρχιπύραρχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, στα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στα μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας καιστα πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στον όρο «υπάλληλος του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», τα οποία υπηρέτησαν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, έκανε λόγο για μια μικρή αλλά σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο, αφού για πρώτη φορά εντάσσεται σε νομοθεσία κάτι που αφορά τους δικαστές. Λόγω της διάκρισης των εξουσιών, είπε, αυτό είναι δύσκολο και περιορισμένο, πρόσθεσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο αφορά το πέρας της εργασίας τους ως δικαστές.

Με το νόμο, όπως είπε, ζητείται να ενταχθούν στη διαδικασία να ζητούν έγκριση για τα πρώτα δύο χρόνια, όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τις προθέσεις που είδαν να υπάρχουν από το δικαστικό σώμα και την Νομική Υπηρεσία, δεν θα υπάρξει αναπομπή του νόμου, ενώ είπε ότι κάποια στιγμή χρειάζεται όλοι «να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι στα πλαίσια της αύξησης του ελέγχου θα πρέπει όσοι συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την πρόταση να δεχτούν την επέκταση του νόμου και στους ίδιους, ενώ σημείωσε ότι θα έπρεπε αυτοβούλως να επιδιώξουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η διάκριση των εξουσιών αφορά αποκλειστικά το κομμάτι της άσκησης της αρμοδιότητας των δικαστών και δεν παρεμβαίνει η Βουλή σε ζητήματα που αφορούν δικαστική ύλη. Πρόσθεσε ότι τα διαδικαστικά ζητήματα δεν αφορούν τη διάκριση εξουσιών και ότι πρόκειται για διαδικασίες που ενεργοποιούνται μετά τη λήξη της ιδιότητας του δικαστή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι ο νόμος αποτελεί βελτίωση και μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που υπάρχει.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι ο νόμος αυτός επιδιώκει να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι έναντι του νόμου, όσον αφορά πρώην αξιωματούχους και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Έκανε έκκληση σε όλους όσοι θεωρούν ότι επηρεάζεται η ανεξαρτησία τους να δεχτούν αυτό το νόμο που έχει να κάνει με αυτούς που θα σταματήσουν να ασκούν το καθήκον τους.

Ο περί Μακροπροληπτικής Εποπτείας των Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η μεταφορά του Άρθρου 1.2.α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 (νέο Άρθρο 3.1.62 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ) όσον αφορά τις εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου, αναφορικά με τον όρο και τον ορισμό του «παγκόσμιο συστημικώς σημαντικό ίδρυμα εκτός ΕΕ». 

Οι περί Διαμνημονεύσεων του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021  

Οι περί Διαμνημονεύσεων της Εθνικής Φρουράς (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων:  

(α) Τροποποιείται η ερμηνεία του όρου «ευδόκιμη διοίκηση» προκειμένου να συνάδει με το νέο σύστημα βαθμολόγησης των προσόντων των Αξιωματικών που καθιερώθηκε με την Κ.Δ.Π. 351/2016.  

(β) Η Διαμνημόνευση της Ηγεσίας ΣχηματισμούΔιοίκησης ΝαυτικούΔιοίκησης Αεροπορίας παύει να είναι δύο τάξεων, καθότι οι Μεραρχίες στους Διοικητές των οποίων απονεμόταν η Α΄ Τάξη έχουν καταργηθεί 

(γ) Τροποποιείται η Διαμνημόνευση Πολυετούς Υπηρεσίας καθότι με την Κ.Δ.Π. 351/2016 τροποποιήθηκαν οι κατηγορίες των Αξιωματικών που δεν απαιτείται να συμπληρώσουν χρόνο διοίκησης 

Επιπλέον με τους κανονισμούς:  

(α) Καθιερώνεται Διαμνημόνευση Υπαρχηγίας του Στρατού της Δημοκρατίας. Η εν λόγω Διαμνημόνευση θα απονέμεται στον Υπαρχηγό με την ανάληψη των καθηκόντων του και τα χαρακτηριστικά της θα είναι τα ίδια με τη Διαμνημόνευση που απονέμεται στον Αρχηγό, με τον οποίο φέρουν τον ίδιο βαθμό, ήτοι του Αντιστράτηγου 

(β) Καθιερώνεται η Διαμνημόνευση της Υπηρεσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα απονέμεται στους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς μη πολίτες της Δημοκρατίας που υπηρετούν στην Ε.Λ.Δ.Υ.Κ. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών. Η υπό αναφορά Διαμνημόνευση, ήδη απονέμεται και σήμερα στα εν λόγω πρόσωπα με τη συμπλήρωση υπηρεσίας τουλάχιστον δεκαοχτώ (18) μηνών. 

Ψήφισμα για την «Ημέρα των Αγνοουμένων»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την «Ημέρα των Αγνοουμένων», την οποία τιμά στις 29 Οκτωβρίου, τονίζοντας την αλληλεγγύη της προς τους συγγενείς των αγνοουμένων και την ανάγκη για πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου. Παράλληλα επαναλαμβάνει την πρόθεσή της για ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων αποτελεί πρώτιστα ανθρωπιστικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντικρίζεται από όλες τις πλευρές και από την ίδια την Τουρκία, η Βουλή διακηρύσσει για πολλοστή φορά την πίστη και την προσήλωσή της στις αρχές του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας.

Υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή μορφή στήριξης στο έργο της διερευνητικής επιτροπής για όλους τους αγνοουμένους στην Κύπρο, όπως καθορίζεται στους όρους εντολής της.

Εκφράζει επίσης την έντονη απογοήτευσή της γιατί παρά τις προσπάθειες, το θέμα διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελλήνων πολιτών παραμένει σε εκκρεμότητα, με τον παράγοντα χρόνο να επιδρά αρνητικά.

Εκφράζει παράλληλα τη διαρκή προσήλωσή της στην επίλυση αυτού του υψίστης προτεραιότητας θέματος και επαναλαμβάνει την πρόθεσή της για ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας, ώστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντατικοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι προσπάθειες προς κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και επίτευξη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε σχέση με την υποχρέωσή της να λάβει μέτρα, να συνεργαστεί κατά ουσιαστικό τρόπο και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποτελεσματική διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Απευθύνει επίσης έκκληση για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου από τα κοινοβούλια των μονίμων και των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε να ασκηθεί κάθε δυνατή επιρροή προς την Τουρκία, με στόχο την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτοί χάθηκαν.

Καλεί την Τουρκία να λάβει, άμεσα, εκείνες τις πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του δράματος των οικογενειών των αγνοουμένων, στο πλαίσιο μίας ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας και προς τον σκοπό αυτό να καταθέσει όλες τις πληροφορίες που αφορούν σε μαζικούς χώρους ταφής αγνοουμένων που δημιουργήθηκαν από τον τουρκικό στρατό, να επιτρέψει την πρόσβαση και μελέτη των στρατιωτικών αρχείων της τουρκικής εισβολής για την εξασφάλιση πληροφοριών ως προς την τύχη των Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων, να υποδείξει τους χώρους επαναταφής των λειψάνων, τα οποία ο τουρκικός στρατός σκόπιμα μετακίνησε από τους πρωτογενείς χώρους ταφής και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση συνεργείων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους για την πραγματοποίηση εκταφών και περαιτέρω ερευνών σε χώρους, τους οποίους η ίδια αυθαίρετα χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές ζώνες.

Απευθύνει ταυτόχρονα έκκληση προς όλους όσοι κατέχουν τις όποιες πληροφορίες αναφορικά με αγνοουμένους και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, να τις υποβάλουν στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα υποβοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Εκφράζει ακόμα την αμέριστη συμπαράστασή της προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελλήνων πολιτών, των οποίων ο πόνος και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους συνεχίζεται μέχρι σήμερα και τονίζει την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσής τους για το στάδιο στο οποίο ευρίσκεται η επιστημονική διαδικασία ταυτοποίησης των οστών των αγνοουμένων.

Έκκληση προς την Τουρκία για ουσιαστική συνεργασία στο θέμα από την Πρόεδρο της Βουλής

Εξάλλου σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά της για το θέμα, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι το σώμα, σήμερα, σαράντα οκτώ χρόνια μετά, καλεί για άλλη μια φορά την Τουρκία να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη και να συνεργαστεί ουσιαστικά, αποτελεσματικά και ανθρώπινα στην κατάθεση στοιχείων για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

«Σήμερα τιμούμε τους αγνοούμενούς μας, εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό και επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους: η αγωνία τους είναι και δική μας· ο ύψιστος αγώνας κάθε οικογένειας που υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου είναι και δικός μας», είπε.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι στις 28 Οκτωβρίου 1974 επέστρεψαν οι τελευταίοι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι από τις φυλακές της Τουρκίας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τους Τούρκους εισβολείς. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, με απόφαση της οποίας έχει καθιερωθεί από το 2010 η 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων, δεν ξεχνά το συνεχιζόμενο έγκλημα των αγνοούμενων , δεν ξεχνά την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος.

Σημείωσε επίσης ότι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυπριακής πολιτείας και το αξιοσημείωτο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, παρά τις αδιάκοπες δράσεις και πρωτοβουλίες των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αγνοουμένων, το πείσμα και η αγωνιστικότητα των οποίων συνέβαλαν καθοριστικά στη διεθνοποίηση του προβλήματος, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η τύχη εκατοντάδων συμπατριωτών μας λόγω της εγκληματικής στάσης της Τουρκίας.

«Η τουρκική απροθυμία και αδιαφορία απέναντι σε σειρά ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε, αποτελεί συνεχιζόμενη διεθνή πρόκληση και εγκληματική πράξη», είπε.

Τόνισε δε την επιτακτική και συνεχή ανάγκη για συλλογή πληροφοριών, ώστε να καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων, όπως και να ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε η Τουρκία, σεβόμενη τα συναφή με το θέμα των αγνοουμένων ψηφίσματα και αποφάσεις, να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την παρουσία στην Ολομέλεια του σώματος, του μέλους της Βουλής των Ελλήνων Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στη σημερινή τελετή των αποκαλυπτηρίων πλακών με τα ονόματα των αγνοουμένων στο Άγαλμα της Μάνας στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρίας Καλμπουρτζή και του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Σεργίδη, καθώς και του Προέδρου της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, Νεοκλή Νεοκλέους.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα