Αντιδράσεις Βουλευτών για εγγραφές μαθητών και προϋπολογισμός ΟΝΕΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/02/2025συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  

  • Σύστημα εγγραφής μαθητών και τα προβλήματα που προέκυψαν

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και των Βουλευτών Χρίστου Χρίστου, Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου. Σκοπός της συζήτησης ήταν το σύστημα εγγραφής των μαθητών και τα προβλήματα που προέκυψαν. 

Αντιδράσεις στην Επ. Παιδείας για εγγραφές μαθητών με κριτική σε αναφορές και έλλειψη προετοιμασίας 

Σε έντονο κλίμα διεξήχθη την Τετάρτη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού όπου συζητήθηκε το ζήτημα που προέκυψε με τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών δημοτικού, με Βουλευτές να επικρίνουν αναφορές στην πλατφόρμα όπως «Γονέας 1» και «Γονέας 2» και να κάνουν λόγο για ευθύνη του Υπουργείου για μη έγκαιρη εκπαίδευση του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού. Το Υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι έγινε υπερβολικός θόρυβος για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι εγγραφές μέσω της πλατφόρμας eΔΕΑ ξεπέρασαν το 90%.  

Εντός της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Γιώργος Παντελή είπε ότι η πλατφόρμα eΔΕΑ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των σχολικών μονάδων.     

Τα διάφορα κομμάτια του εν λόγω συστήματος, όπως είπε ο κ. Παντελή, αφορούν την εγγραφή των μαθητών, το προφίλ του μαθητή όπου μέσα στον ψηφιακό του φάκελο θα υπάρχει όλη η πορεία του στο σχολείο μέχρι την αποφοίτησή του. Σημείωσε ότι υπήρξε και πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με πλήρη επιτυχία και εντός του 2025 θα ακολουθήσουν και άλλες προσθήκες στην πλατφόρμα.   

Σε σχέση με τις επίμαχες αναφορές στην πλατφόρμα εγγραφής, ο κ. Παντελή είπε ότι η εγγραφή πιστοποίησης στο σύστημα του γονέα/κηδεμόνα γίνεται μέσα από το Cylogin και εμφανίζονται τα στοιχεία του μαθητή που αντλούνται από το Τμήμα Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Εξήγησε ότι το «Γονέας 1/Κηδεμόνας 1» και «Γονέας 2/Κηδεμόνας 2» δεν είχαν να κάνουν με τη σχέση τους με τους μαθητές αλλά με το ποιος γονέας χρησιμοποιούσε πρώτος το σύστημα και ήταν κάτι που αφορούσε εσωτερικά το σχολείο. Επεσήμανε ότι η ταυτοποίηση των γονέων ως πατέρας και ως μητέρα, γινόταν κανονικά μέσω του συστήματος.   

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας διευκρίνισε ότι το Υπουργείο δεν προωθεί κάποια συγκεκριμένη ατζέντα δηλώνοντας ότι το ζήτημα του «Γονέα 1» και «Γονέα 2» δεν υφίσταται για το Υπουργείο.   

Επιπλέον, υπέδειξε ότι το σύστημα απαιτεί την υποβολή όλων των απαραίτητων εντύπων για την ολοκλήρωση της εγγραφής και υπογράμμισε ότι η νέα διαδικασία μείωσε τον φόρτο εργασίας του προσωπικού και ότι το 90% των γονέων ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εγγραφή μέσω της πλατφόρμας.    

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Παντελή εξήγησε ότι το σύστημα απλώς αποτύπωσε τον υφιστάμενο κανονισμό. Διευκρίνισε ότι η υποβολή αιτήματος για απαλλαγή δεν συνεπάγεται αυτόματα την έγκρισή του. Ο κ. Παντελή είπε επίσης ότι η αναφορά σε «Ελληνοκύπριος» στο πεδίο «Θρησκευτική μειονότητα» ήταν λανθασμένη και συμπεριλαμβανόταν στα σημεία που διορθώθηκαν.   

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού, μια θετική κατά την ΠΟΕΔ εξέλιξη. Ωστόσο, συνέχισε, η έλλειψη επαρκούς διαλόγου οδήγησε σε προβλήματα και άγχος, ιδίως για τις διευθύνσεις των σχολείων. Υπέδειξε ότι παρατηρήθηκαν ζητήματα όπως η αποδοχή λανθασμένων εγγράφων, σύγχυση με τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2», και το φαινόμενο του «εικονικού γονέα».     

Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, εκπρόσωποι του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού των σχολείων ανέδειξαν τα προβλήματα κατά τις ηλεκτρονικές εγγραφές. Μεταξύ άλλων, είπαν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν επιμόρφωσε έγκαιρα το προσωπικό, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα, ενώ ανέφεραν ότι δέχθηκαν και απειλές για κυρώσεις σε εργαζόμενες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Παράλληλα, τονίστηκε η έλλειψη επαρκούς βοηθού γραμματειακού προσωπικού και σημείωσαν ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έγκαιρη επιμόρφωση, καλύτερος συντονισμός και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.   

Παράλληλα, στη συζήτηση αναδείχθηκε και το ζήτημα του «Εικονικού Γονέα» κάτι που αφορούσε τη διαχείριση από τα σχολεία περιπτώσεων μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου το σχολείο προχωρούσε στην εγγραφή. Τέθηκε το ερώτημα σχετικά με τη νομική ευθύνη αυτής της διαδικασίας και ποιος την αναλαμβάνει. Η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα δεν απαιτούνταν η εμπλοκή του Υφυπουργείου στις εγγραφές μαθητών για το «κίτρινο χαρτί».   

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρήση των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2», στο ζήτημα της προαιρετικότητας του μαθήματος των θρησκευτικών, και στον λανθασμένο χαρακτηρισμό της ιθαγένειας των Ελληνοκυπρίων ως «θρησκευτική μειονότητα».   

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διορθώσεις των προβληματικών σημείων. Ωστόσο, συνέχισε, αναδείχθηκαν ζητήματα σχετικά με την ανεπαρκή προετοιμασία και εκπαίδευση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η επιμόρφωση του βοηθητικού και γραμματειακού προσωπικού, καθώς και των διευθυντών, πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδήγησε σε λάθη και δυσκολίες στην καθοδήγηση των γονέων.   

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε επίσης το ζήτημα του ψηφιακού αναλφαβητισμού που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένες ομάδες πολιτών, το οποίο περιέπλεξε περαιτέρω τη διαδικασία. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας παραδέχτηκε το λάθος σχετικά με τον χαρακτηρισμό της ιθαγένειας των Ελληνοκυπρίων ως «θρησκευτική μειονότητα».   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι οι αναφορές σε «Γονέα 1» και «Γονέα 2» στην εσωτερική επεξεργασία της πλατφόρμας πρέπει να αφαιρεθούν, καθώς δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για αυτές.    

Ο κ. Κάρουλλας υπογράμμισε ότι η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις αρχές και αξίες της κυπριακής κοινωνίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΗΣΥ για την οικογένεια με πατέρα και μητέρα ως αδιαπραγμάτευτους πυλώνες. Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποβάθμιση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών και την επιλογή στην πλατφόρμα εγγραφής «Ελληνοκύπριος» ως θρησκευτική μειονότητα.   

Παρά τις διορθώσεις που έγιναν, ο Βουλευτής ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να λογοδοτήσει πολιτικά, σημειώνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνεται στη βάση των κοινωνικών επιδιώξεων. Επέκρινε την εφαρμογή του έργου χωρίς επαρκή έλεγχο και δοκιμή.   

Ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια προβλήματα του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού στα δημοτικά σχολεία, τονίζοντας ότι οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για τις αυξημένες απαιτήσεις. Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να μελετήσει το θέμα και να ετοιμάσει σχετική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει αντίρρηση στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών εγγραφών, ωστόσο επισήμανε ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα κατά την υλοποίησή του.   

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής είπε ότι δεν δόθηκε επαρκής υποστήριξη στους γονείς και κηδεμόνες, ιδιαίτερα κατά το μεταβατικό στάδιο. Επιπλέον, δεν προσφέρθηκε εναλλακτική επιλογή σε άτομα που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική εγγραφή.   

Ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε επίσης την έλλειψη υποστήριξης προς το γραμματειακό προσωπικό των σχολικών μονάδων, το οποίο κλήθηκε να εφαρμόσει το νέο σύστημα χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα σχετικά με την ανεπαρκή ενημέρωση των γονέων για τη νέα διαδικασία.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να είχε προγραμματίσει έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής. Η έλλειψη σωστού προγραμματισμού, σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, οδήγησε στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος.   

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παιδείας σχετικά με το ζήτημα των εγγραφών μαθητών, το οποίο έθεσε και το κόμμα του. Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις αναφορές στην πλατφόρμα εγγραφής, όπως η χρήση των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2» αντί για μητέρα και πατέρας, καθώς και η επιλογή «θρησκευτική μειονότητα» αντί για καταγωγή. Αναφέρθηκε ακόμα και στον «εικονικό γονέα όπου εγγράφονταν παράνομοι μετανάστες στα σχολεία, αντί να καλούμε την Αστυνομία να τους συλλάβει και να τους απελάσει».   

Ο Βουλευτής δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τις αλλαγές αυτές και δεν ανέλαβε ευθύνη για τις αποφάσεις. Υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου και κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει αν πρόκειται για δική της πολιτική ή αν προέρχεται από οπουδήποτε αλλού.  

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη θέση ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν προσπάθεια επιβολής της «woke agenda» στα σχολεία και την κοινωνία. «Ως ΕΛΑΜ στεκόμαστε απέναντι σε όλο αυτό το αίσχος και λέμε ότι θα παρεμβαίνουμε δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια», είπε.   

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε ένα επίσημο ερωτηματολόγιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει την επιλογή «άλλο» στην ερώτηση για το φύλο, εκτός από «άνδρας» και «γυναίκα». Κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η επιλογή και να διευκρινίσει τη θέση του Υπουργείου σχετικά με το ζήτημα του φύλου.   

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι σχετικά με τις εγγραφές μαθητών, αναγνωρίζονται μόνο ο πατέρας, η μητέρα και ο νομικός κηδεμόνας, χαρακτηρίζοντας λάθος την εισαγωγή όρων όπως «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να είναι πιο προσεκτικό στο μέλλον για αποφυγή παρόμοιων σφαλμάτων.   

Ακόμη, ο κ. Τρυφωνίδης δήλωσε ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό για τους Ελληνοκύπριους μαθητές, με επιλογή απαλλαγής μόνο για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Εξέφρασε υποστήριξη στις ηλεκτρονικές εγγραφές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διόρθωσης κάποιων ατελειών.   

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα υποστελέχωσης του γραμματειακού προσωπικού στα σχολεία, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένη πρόταση για επαρκή στελέχωση και μισθολογική εξέλιξη των γραμματέων και επιμελητών.   

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι οδηγίες για τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στις φόρμες εγγραφής μαθητών δόθηκαν από την Υπουργό Παιδείας. Ως εκ τούτου, η Υπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, είπε.   

Ο Βουλευτής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Υπουργού από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε παραστεί για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις που όλοι ανέμεναν.   

Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους άσκησε κριτική στην Υπουργό Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μη γνωρίζει βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους Κύπριους πολίτες, με εξαίρεση μόνο τους πιστούς των τριών επίσημα αναγνωρισμένων θρησκειών στην Κύπρο.  

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Philenews: Ένταση στην επιτροπή Παιδείας για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα σχολεία – Έκρηξη Θεμιστοκλέους και Τρυφωνίδη  

  • Σύναψη συμφωνιών ανάπτυξης και συνδιαχείρισης σχολικών υποδομών με ιδιώτες

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαδικασία σύναψης συμφωνιών ανάπτυξης και συνδιαχείρισης σχολικών υποδομών με ιδιώτες.  

Υπό εξέταση στη Βουλή η συνεργασία σχολείων-ιδιωτών για γήπεδα padel στη Λεμεσό  

Το ζήτημα της συνεργασίας σχολικών εφορειών με ιδιώτες, με επίκεντρο τη διαχείριση γηπέδων padel σε σχολεία της Λεμεσού τέθηκε επί τάπητος την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά, να ζητά την άμεση κατάθεση των συμβάσεων με τους ιδιώτες. Βουλευτές της Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση και με την λειτουργία των κλειστών κυκλωμάτων βιντεοπαρακολούθησης που τοποθετήθηκαν από τον ιδιώτη.   

Το θέμα της ασφάλειας και της πρόσβασης στους σχολικούς χώρους τέθηκε από εκπροσώπους των γονέων, ενώ η Σχολική Εφορεία Λεμεσού υπερασπίστηκε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η Εφορεία υποστήριξε επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές αναβαθμίζουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τους μαθητές, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα σχολεία και διατηρείται επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους.   

Ο εκπρόσωπος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού διευκρίνισε ότι τα γήπεδα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές τις πρωινές ώρες και είναι διαθέσιμα και για άλλα σχολεία κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Ανέφερε ότι ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παραχωρεί τους χώρους για σχολικές δραστηριότητες, ενώ πρόσθεσε ότι επιλέχθηκαν σχολεία με υφιστάμενες εγκαταστάσεις.   

Ο κ. Μυλωνάς, ζήτησε από τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού να υποβάλει στην Επιτροπή τις συμφωνίες με τον ιδιώτη εντός 15 ημερών.   

Η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το θέμα εξετάζεται, ιδιαίτερα οι ισχυρισμοί για απαγόρευση πρόσβασης τις πρωινές ώρες, σημειώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο.   

Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Γιώργος Παντελή, δήλωσε ότι είναι θεμιτή η παραχώρηση σχολικών χώρων για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών ή χρήση από ιδιώτες, εφόσον αυτό ωφελεί την κοινωνία.   

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η παραχώρηση από τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού σε ιδιώτη της δυνατότητας να επενδύσει και να λειτουργήσει γήπεδα padel εντός σχολικού χώρου δημιούργησε προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών. Ωστόσο, όπως είπε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των σχολείων, οι μαθητές αξιοποιούν τους χώρους αυτούς.   

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέδειξε το διαχρονικό πρόβλημα των ζημιών που προκαλούνται στις σχολικές μονάδες. Πρότεινε την αναθεώρηση των ποινών για ανηλίκους κάτω των 14 ετών, υποστηρίζοντας ότι οι παραβάσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα και όχι ως ποινικά αδικήματα, σημειώνοντας ότι οι υπεύθυνοι για τις ζημιές θα πρέπει να τις αποκαθιστούν.   

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε αφορά τη λειτουργία καμερών ασφαλείας κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας των σχολείων. Ο κ. Μυλωνάς ζήτησε τη διερεύνηση αυτού του θέματος, καθώς και την κατάθεση του συμβολαίου μεταξύ του ιδιώτη επενδυτή και της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς ιδιώτες για επενδύσεις σε σχολικούς χώρους. Σημείωσε την ανάγκη η πολιτεία να βρει τρόπους να ρυθμίσει αυτές τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα ανοίξει δημόσιο διάλογο για να διερευνηθούν οι πολιτικές προθέσεις σχετικά με αυτό το θέμα.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, αναφέρθηκε στο θέμα της συνδιαχείρισης σχολικών γηπέδων και εγκαταστάσεων από σχολικές εφορείες και ιδιώτες, εστιάζοντας στις περιπτώσεις σχολείων της Λεμεσού, που αναφέρθηκαν εντός της Επιτροπής.   

Σύμφωνα με τον κ. Κάρουλλα, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις λειτουργούν εντός του νομικού πλαισίου, με ομόφωνες αποφάσεις της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού.   

Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά προς την κοινωνία, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του σχολικού αθλητισμού και της ευρύτερης κοινότητας. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των όρων των συμφωνιών και των συμβάσεων, ώστε να καλύπτονται όλες οι πτυχές του ζητήματος. Ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή Παιδείας.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, υποστήριξε ότι η σύναξη συμφωνιών ανάπτυξης και συνδιαχείρισης σχολικών υποδομών με ιδιώτες πρωτίστως εξυπηρετούν τους ιδιώτες επενδυτές και όχι την κοινωνία ή τις σχολικές μονάδες.   

Το ΑΚΕΛ, όπως είπε, θεωρεί ότι η κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε υποδομές και αθλητικούς χώρους πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, το οποίο οφείλει να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Υποστήριξε ότι η κυριότητα και η διαχείριση των σχολικών χώρων πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του κράτους.   

Ωστόσο, συνέχισε, το ΑΚΕΛ δεν αντιτίθεται στο άνοιγμα των σχολείων προς την κοινωνία. Αντιθέτως, πρόσθεσε, προτείνει ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, των Σχολικών Εφορειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Αυτή η συνεργασία, όπως είπε, θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα των χώρων προς όφελος των σχολείων και της κοινωνίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.   

Ο κ. Καυκαλιάς επισήμανε σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας στη Λεμεσό, όπως παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας από τον ιδιώτη, ζητήματα ασφάλειας και προσβασιμότητας για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, έλλειψη πολεοδομικών ελέγχων για τις νέες εγκαταστάσεις και τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης χωρίς τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.   

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση, για να αξιολογήσει τόσο τα ζητήματα πολιτικής όσο και την πορεία των συμφωνιών που έχουν συναφθεί στη Λεμεσό.   

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα γήπεδα Padel στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα τα οποία θα ελεγχθούν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.   

Ο κ. Τρυφωνίδης αναγνώρισε το δικαίωμα των σχολικών εφοριών να διαχειρίζονται την περιουσία τους, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν αντιφατικές μαρτυρίες σχετικά με τη χρήση των γηπέδων. Συγκεκριμένα, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον τα γήπεδα χρησιμοποιούνται από τους μαθητές τις πρωινές ώρες, δεδομένου ότι το Padel δεν περιλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων.   

Επιπλέον, ο Βουλευτής έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση των γηπέδων τις απογευματινές και βραδινές ώρες, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή οχληρία στην περιοχή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην τοποθέτηση καμερών εντός του σχολικού χώρου από την ιδιοκτήτρια εταιρεία των γηπέδων, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.   

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οι αρχικές ανησυχίες για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συνεργασίας αποδείχθηκαν αβάσιμες.   

Ο Βουλευτής επεσήμανε τη σημασία της διαφάνειας στη συνέχιση αυτής της πρακτικής και υπογράμμισε δύο βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή της. Πρώτον, όπως είπε, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στους χώρους που θα δημιουργήσει ο ιδιώτης επενδυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, από τις 7:30 το πρωί μέχρι το τέλος των μαθημάτων το απόγευμα. Δεύτερον, συνέχισε, ο ιδιώτης επενδυτής θα πρέπει να παρέχει δωρεάν τους χώρους και τις εγκαταστάσεις στο σχολείο ή σε άλλα σχολεία της επαρχίας, όποτε αυτό ζητηθεί, είτε τα Σαββατοκύριακα, είτε τα απογεύματα.  

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Νεολαίας ποσού που δεν υπερβαίνει τα €5.299.590 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2025.  

Το κόστος στο κράτος από διαθεσιμότητα Γιαννάκη, ήγειρε Βουλευτής στην Επιτροπή Παιδείας  

Μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όταν θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο πρώην Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκης, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, το κράτος θα έχει καταβάλει περίπου 76.800 ευρώ σε μισθούς, δήλωσε την Τετάρτη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για το 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.   

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, εντός της Επιτροπής, η νέα Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Κωνσταντίνα Αχιλλέως, η οποία ανέλαβε στις 15 Ιανουαρίου, εξέφρασε την ελπίδα να έχει μια αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή και να προωθηθούν θέματα που αφορούν τη νεολαία, χωρίς διαχωρισμούς.   

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΝΕΚ η εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έθιξε το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού σημειώνοντας ότι ο εργοδότης δεν θα πρέπει να καταβάλει οποιοδήποτε άλλο ποσό για υπηρεσίες που παρέχονται από το ΓεΣΥ.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας το ζήτημα της καταβολής μισθών στον πρώην Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, από τον ΟΝΕΚ, τη στιγμή που ο τελευταίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λόγω δικαστικής διαδικασίας.   

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι υπάρχουν θέματα που παραμένουν «ανοιχτές πληγές» στον ΟΝΕΚ και ανέφερε ότι έχει αποστείλει επιστολή στον ΟΝΕΚ σχετικά με την υπόθεση του κ. Γιαννάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όταν θα συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο κ. Γιαννάκης τέθηκε σε διαθεσιμότητα, το κράτος θα έχει καταβάλει περίπου 76.800 ευρώ σε μισθούς.   

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο ΟΝΕΚ εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς εκτελεστικό διευθυντή, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος για αυτή την κατάσταση.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι θα ήθελε να ενημερωθεί για το όραμα του ΟΝΕΚ και τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν σε βάθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι.   

Επεσήμανε τη σημασία της ουσιαστικής προσέγγισης θεμάτων όπως το στεγαστικό ζήτημα, η παραβατικότητα και οι εξαρτησιογόνες ουσίες, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νεολαία της Κύπρου.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου του ΟΝΕΚ, τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε καθοδηγητικό επίπεδο. Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ο ΟΝΕΚ θα πρέπει να είναι ένας Οργανισμός με ευρεία εμβέλεια, που να δραστηριοποιείται όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε μικρότερες κοινότητες όπως η Αχερίτου και η Πόλη Χρυσοχούς.   

Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε να παρουσιαστεί το στρατηγικό πλάνο του ΟΝΕΚ για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνουν κατανοητοί οι στόχοι του οργανισμού.   

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε τη στήριξή του προς τη νέα Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του ΟΝΕΚ, αναμένοντας την ανάπτυξη ενός πολυδιάστατου και ολοκληρωμένου οράματος για τη νεολαία.   

Ο κ. Τρυφωνίδης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νέων, ενώ παράλληλα θα προωθεί την επέκταση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στην ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές.   

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη καλλιέργειας οδικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους μαθητές από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου λέγοντας ότι αναμένει τις θέσεις του ΟΝΕΚ σχετικά με αυτή την πρόταση.   

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την υπόθεση του Γιάννη Γιαννάκη, λέγοντας ότι το κύριο ζήτημα έγκειται στη διαδικασία διορισμού του στη συγκεκριμένη θέση.   

Απευθυνόμενος στον ΟΝΕΚ ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε την ανάγκη για μια ευρύτερη θεώρηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των ναρκωτικών, καλώντας τον ΟΝΕΚ να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαιτούμενη προσοχή και αποφασιστικότητα.   

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και των οργανώσεων νεολαίας επισήμαναν την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών που αφορούν τη νεολαία. Συγκεκριμένα, είπαν ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το κονδύλι για τις «Πρωτοβουλίες Νέων», το οποίο υποστηρίζει δράσεις και προγράμματα για τις ανάγκες των νέων.  

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Philenews: Χρίστος Χριστοφίδης: €76,800 στον Γιάννη Γιαννάκη για 48 μήνες διαθεσιμότητας 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των διαταγμάτων αναφορικά με ανακλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων.   Ακόμα 6.820 οχήματα στα υπό ανάκληση, αναμένονται μεγάλες ποσότητες αερόσακων, είπε το ΤΟΜ   Στη λίστα των υπό ανάκληση οχημάτων έχουν προστεθεί 6.820 οχήματα από τρεις εταιρείες ύστερα από πρόσφατη

Υγείας

Στην επόμενη Ολομέλεια η πρόταση νόμου για ΓεΣΥ μετά τη δικαστική απόφαση

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2025, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του 2025 Νόμος του 2025  Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2025 Νόμος του 2025 Η Επιτροπή εξέτασε και διαβουλεύτηκε τροπολογίες Βουλευτών για τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων