Αναπομπή της πρότασης νόμου για μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Σε αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου ώστε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 9% αντί 19% καθολικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και χωρίς περιορισμό χρόνου, προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, επισημαίνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα την έκδοση διατάγματος για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η αναπομπή του συγκεκριμένου νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ψήφισε η Βουλή με ε 31 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 1 αποχή ήταν αναμενόμενη, καθώς από πλευράς κυβέρνησης το μέτρο όπως υιοθετήθηκε χαρακτηρίζεται μόνιμο και όχι στοχευμένο, ενώ κρίνεται ότι θα επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας.

Σε γραπτή δήλωση ο επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, αναφέρει ότι με την απόφασή της η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στην κοινωνία, αφού η μείωση του ΦΠΑ για τρεις μήνες θα είναι δώρο-άδωρο μπροστά στο κύμα αυξήσεων που προηγήθηκε, αλλά και που αναμένεται να έρθει στους επόμενους μήνες.

Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει την αναπομπή του νόμου στη Βουλή, καθώς οι τιμές έχουν φθάσει στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδό τους και η θέση για μείωση του ΦΠΑ μόνο για τρεις μήνες στερείται λογικής και σχεδιασμού απέναντι στο κύμα ακρίβειας, όπως αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου για καθολική μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός κατατέθηκε αρχικά στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2021 από τους Στέφανο Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων.

Για τον σκοπό αυτό, η εν λόγω πρόταση νόμου αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2021, ενώ ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του σώματος σε νόμο στις 3 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών στο μεταξύ, υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στοχευμένη μείωση στα νοικοκυριά για διάστημα τριών μηνών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών ενέργειας, η οποία υιοθετήθηκε, αφού προηγήθηκε διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχετικό Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδόθηκε πριν δύο μέρες, προνοεί τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην οικιακή διατίμηση για ευάλωτους καταναλωτές 08 και 56 (εναποθήκευση θερμικής ενέργειας για οικιακή χρήση) από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% στο μειωμένο συντελεστή 5%, για περίοδο 6 μηνών, για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1/11/2021.

Επίσης, προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην οικιακή διατίμηση 01 και 02 και 56 (εναποθήκευση θερμικής ενέργειας για οικιακή χρήση) από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19% στο μειωμένο συντελεστή 9%, για περίοδο 3 μηνών για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1/11/2021.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα