Ανάγκη εγκατάστασης περισσότερων ATM στην ύπαιθρο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/05/2025, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

  • Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της πρόσβασης σε ATM στις κοινότητες 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη εγκατάστασης από τις τράπεζες περισσότερων αυτόματων μηχανών (ATM) για σκοπούς ανάληψης χρημάτων στις κοινότητες. 

Την ανάγκη εγκατάστασης περισσότερων ATM στην ύπαιθρο υπογράμμισε η Επ. Εμπορίου 

Την ανάγκη εγκατάστασης περισσότερων τραπεζικών ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση του κοινού σε περιοχές της υπαίθρου, προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών επεσήμανε σε σημερινή της συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρχουν ΑΤΜ σε όλες τις κοινότητες και ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με το σύστημα cash-back, όσο κι αν αυτό είναι θετικό.  

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, με σημείωμά του προς την Επιτροπή, ανέφερε ότι υπάρχουν πέραν των 400 σημείων για cash-back σε όλη την Κύπρο, ενώ υπενθύμισε το σχέδιο για εγκατάσταση ΑΤΜ σε 11 κοινότητες -Αργάκα, Σαλαμιού, Πισσούρι, Επταγώνια, Παρεκκλησιά, Πελένδρι, Λυθροδόντα, Αστρομερίτη, Ξυλοτύμπου, Αυγόρου και Φρέναρος – αναφέροντας ότι ο Μάιος του 2025 είναι το χρονικό ορόσημο που τέθηκε για την τοποθέτηση, τον τεχνικό έλεγχο και τη λειτουργία των πλείστων νέων ΑΤΜ.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ακόμα και οι ελάχιστες αυτόματες μηχανές που υπάρχουν, στις πλείστες των περιπτώσεων και ωρών του 24ωρου είναι χαλασμένες, κάνοντας λόγο για «κατάντια» του τραπεζικού συστήματος.  

Σημείωσε ότι, ενώ η πολιτεία διοχετεύει μέσω τραπεζικών λογαριασμών τις πληρωμές προς το κοινό και ενώ οι τράπεζες αντλούν τα ανάλογα τέλη, δεν ξοδεύουν το ελάχιστο για να εξυπηρετούν το κοινό.  

Αν και χαιρέτισε την εφαρμογή του μηχανισμού του cash-back, για λήψη μετρητών μέσω πληρωμής σε επιλεγμένα καταστήματα και επιχειρήσεις, σημείωσε ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Σε κάθε κοινότητα θέλουμε να υπάρχουν ΑΤΜ και να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και η διάρκεια της βλάβης τους να μην ξεπερνά το μισάωρο ή την μίαν ώρα», είπε, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει η δέουσα ευαισθησία.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι είναι απαράδεκτο να πρέπει να μετακινούνται άτομα από κοινότητα σε κοινότητα για να πάρουν χρήματα από ATM, παραθέτοντας παράδειγμα ατόμου που κατά την μετακίνησή του έχασε τη ζωή του.  

«Αφού η πολιτεία δίνει εξουσία στις τράπεζες να χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμα για διάφορες χορηγίες, πρέπει και οι τράπεζες με την κοινωνική τους προσφορά να μπορούν να εξυπηρετούν όταν υπάρχει ανάγκη», είπε, θέτοντας το ερώτημα τι το παράλογο υπάρχει στο να βρίσκεται μια ΑΤΜ σε χωριό με 4000 κατοίκους, όταν μάλιστα το κόστος για κάθε ΑΤΜ είναι 12.000 ευρώ, μπροστά στα εκατομμύρια κερδών, όπως είπε.  

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, έκανε λόγο, στις δηλώσεις του, για «εγκληματική συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων», σημειώνοντας ότι «ολόκληρα συμπλέγματα κοινοτήτων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αναγκάζονται πολίτες να μεταβούν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά για να μπορούν να κάνουν ανάληψη του μισθού, της σύνταξής τους, του επιδόματός τους».  

Πρόσθεσε ότι έτσι περιορίζεται η πρόσβαση σε μετρητά και ότι αυτό οδηγεί στην «επιβολή της αχρήματης κοινωνίας». Είπε ότι αυτό είναι «έγκλημα» εις βάρος των ηλικιωμένων, γιατί «με αυτόν τον τρόπον ουσιαστικά έχουν αποξενώσει, απομονώσει και αδικήσει τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο για μετακίνησή τους».  

«Από τη μεριά μας έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε αυτή η κατάφωρη αδικία να αποκατασταθεί και να στηρίξουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτήν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», κατέληξε. 

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Τράπεζες: 11 νέες ΑΤΜ και 400 σημεία cashback 

  • Εφαρμογή του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμου 2022 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμου 2022. 

Κωλυσιεργία στην εφαρμογή νομοθεσίας για ξενώνες, λέει ο Χατζηγιάννη 

Αναφορά σε κωλυσιεργία στην εφαρμογή νομοθεσίας για ξενώνες, έκανε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία ξενώνων, η οποία ψηφίστηκε το 2022.  

Ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι «υπήρξε κωλυσιεργία» από πλευράς Υφυπουργείου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα στην εκπνοή της προθεσμίας να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις μονάδες, από τις συνολικά περίπου 25. Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία του με την εισήγηση να δοθεί παράταση, αναφέροντας ότι σε αντίστοιχη κατάσταση αναμονής λόγω αναβολής βρίσκεται και το θέμα των ξενοδοχείων, αλλά και το θέμα των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.  

Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και αξιολόγησης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, μιλώντας συγκεκριμένα για τη χρήση βιοαερίου. «Ενώ αυτή η χώρα έχει τεράστιες ικανότητες παραγωγής βιοαερίου, είτε από τα απόβλητα αστικά και οικιακά είτε από τα κτηνοτροφικά, είτε από βιομηχανικά – όλα αυτά μπορούν να παράγουν βιοαέριο τεράστιων ποσοτήτων – ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από αυτή την κυβέρνηση να μας πει ποια είναι η στρατηγική της για τη χρήση του βιοαερίου», είπε, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να αποθηκεύεται και να συμβάλλει στην παραγωγή ηλεκτρισμού.  

«Η τοποθέτηση από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου είναι ότι δεν έχουν αξιολογήσει ακόμη μέχρι στιγμής της σημασία του βιοαερίου και όλα αυτά τα στέλνουν στο άγιο μέλλον το οποίο μπορεί να έρθει με προσδοκία είτε χαριστική είτε θαυματουργή και να μας επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα», κατέληξε. 

Συναφείς Δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Hostels: Τρία χρόνια λειτουργίας χωρίς άδειες 

  • Ενεργειακοί επανασχεδιασμοί και ΑΠΕ: Προς ένα βιώσιμο ενεργειακό ισοζύγιο 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποθήκευση βιοαερίου. 

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

H Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

  1. η ενίσχυση διατάξεων αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών, τη διενέργεια ελέγχων από την αρμόδια αρχή και τη λήψη μέτρων από αυτή σε περίπτωση επικίνδυνου προϊόντος το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς και αύξηση των ποινών και των διοικητικών προστίμων που δύναται να επιβληθούν σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου και 
  2. η θέσπιση εφαρμοστικών διατάξεων για την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Κανονισμός (ΕΕ) 2023/988 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2023, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2001/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 87/357/ΕΟΚ του Συμβουλίου», διασφάλιση συνοχής με το νομοθετικό πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς για τα προϊόντα που καλύπτονται από τον περί Εποπτείας της Αγοράς Νόμο και κατάργηση του υφιστάμενου νόμου για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Προσφύγων

Τέλος οι πλειστηριασμοί για τ/κ κατοικίες, μόνο για πρώτη κατοικία σε εκτοπισμένους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/06/2025, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς:  Οι περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί

Ενέργειας

Έγκριση αύξησης 3%, αντί 7,5%, ζήτησε τελικά από ΡΑΕΚ λέει ο Πρόεδρος ΑΗΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/06/2025, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:  Διατίμηση Ηλεκτρικού Ρεύματος  Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω