Αναφορές για διεθνείς Ημέρες Ατόμων με Αναπηρία και Εθελοντισμού στην Ολομέλεια

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Αναφορές στη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και στην Ημέρα Εθελοντισμού, έκανε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μιλώντας προ ημερησίας διατάξεως της Ολομέλειας.

Όπως είπε, στις 3 Δεκεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1992, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω της ανάδειξης της ύπαρξης κάθε μορφής εμποδίων και άλλων δυσκολιών που στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν δυστυχώς και αφορούν στην προσβασιμότητα και στην αποδοχή τους από την κοινωνία, αλλά και την ισότιμη απόλαυση όλων των ευκαιριών.

«Και είναι εδώ που η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών και εμείς ως νομοθετική εξουσία να προνοήσουμε για την κατοχύρωση και την εμβάθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων τους ως ισότιμων πολιτών», είπε.

Η Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η 5η  Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Εθελοντισμού», ανά το παγκόσμιο και σηματοδοτεί σειρά πολυποίκιλων δράσεων. Αναφέρθηκε στο πολυεπίπεδο κοινωφελές έργο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού που στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, διοργανώνει από το 1994 την «Εβδομάδα Εθελοντισμού», με πληθώρα δράσεων προσφοράς σε κοινωνικοοικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η αναγνώριση της δράσης των εθελοντών και εθελοντριών μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και σίγουρα προσδίδει ηθική ικανοποίηση και δύναμη, ώστε να συνεχίζουν να επιτελούν ανιδιοτελώς το έργο τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο εθελοντισμός προβάλλει σήμερα ως αναγκαιότητα, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των τελευταίων πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και εξαιτίας της ακρίβειας και της σταδιακής περιβαλλοντικής αλλοίωσης.

Nomoplatform – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Άλλες ειδήσεις

Στο Ελσίνκι ο Κ. Χατζηγιάννη για το Προεδρείο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κυριάκος Χατζηγιάννη, αναχωρεί την Τετάρτη για το Ελσίνκι για να συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2025.

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/01/2025, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:   Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο: Ευθύνες κράτους και ιδιωτικών φορέων Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Κουκουμά και Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Σκοπός της συζήτησης είναι